Slovenija

Pomembna tudi produktivnost

Ljubljana, 20. 01. 2007 14.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Plače bi se morale usklajevati tudi s produktivnostjo in ne več zgolj z inflacijo, opozarjajo sindikati.

Na usklajevanje plač bi morala vplivati tudi produktivnost, menijo sindikati
Na usklajevanje plač bi morala vplivati tudi produktivnost, menijo sindikati FOTO:

Sindikati predlagajo, da bi se po novem plače usklajevale tudi s produktivnostjo in ne več zgolj z inflacijo. Kot poudarjajo, plače v Sloveniji za rastjo produktivnosti v zadnjih letih zaostajajo preveč, kupno moč delavcev in delavk pa v zadnjem obdobju zmanjšujejo tudi podražitve, povezane z uvedbo evra. In ker Slovenija beleži dobre gospodarske rezultate - lani naj bi gospodarska rast presegla pet odstotkov - je, kot poudarjajo, treba nagraditi tudi zaposlene.

Po predlogu konfederacije sindikatov Pergam bi se plače po novem usklajevale že marca in ne šele avgusta kot doslej, uskladile pa bi se za celotno zvišanje inflacije in produktivnosti.

V lani sklenjeni kolektivni pogodbi o usklajevanju plač so se delodajalci in delojemalci dogovorili, da se plače z avgustom 2006 zvišajo za dva odstotka. Temu pa je bila dodana varovalka, da se plače, če bi bila inflacija višja od 2,3 odstotka, letos avgusta zvišajo za razliko od 2,3 odstotka do dejanske inflacije.

Predsednik Pergama Dušan Rebolj
Predsednik Pergama Dušan Rebolj FOTO: 24ur


S takšnim načinom usklajevanja pa se sindikati ne strinjajo več, zato pričakujejo, da se bodo pogajanja o spremembah veljavne kolektivne pogodbe začela čim prej. "Ne zahtevamo nič več kot uskladitev za rast produktivnosti, ki je bila lani okoli 3,5-odstotna," je pred časom poudaril predsednik Pergama Dušan Rebolj.

Kot je dejal, je takšen način usklajevanja plač povsem na mestu, saj kupna moč pada zaradi zaokroževanja navzgor in dvigovanja cen storitev in izdelkov ob uvedbi evra. Na drugi strani pa Slovenija beleži zelo dobre gospodarske rezultate, podjetja pa višjo donosnost. A ker zaposleni še vedno niso udeleženi na dobičku, je prav, da se plače zvišajo, je poudaril Rebolj.

"Ko smo preračunavali plače v evre, ni bilo popuščanja niti za milimeter," je dejal in poudaril, da podražitve ob uvedbi evra tako terjajo presojo celotne plačne politike.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič
Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič FOTO: POP TV


Usklajevanje plač s produktivnostjo je v državah EU nekaj povsem običajnega, je povedal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič. "Če nam gre tako dobro, gledano na makro ravni, bi od tega morali imeti nekaj tudi delavci in delavke. K razcvetu niso prispevali samo politiki in bankirji," je bil kritičen.

Semolič zato pričakuje, da se bodo z delodajalci in vlado dogovorili. "Seveda razumno. Nihče ne želi pretiravati. Prav pa je, da pride do korekcije glede na produktivnost," je dejal in dodal, da Slovenija potrebuje socialni mir. Pogoj za to pa so zadovoljni delavke in delavci.

Na kakšen način naj bi se plače usklajevale s produktivnostjo, še ni jasno. Upoštevalo bi se lahko produktivnost na ravni države, na ravni posameznih panog ali pa na ravni podjetij. V vsakem primeru pa bodo sindikati vztrajali pri upoštevanju produktivnosti. V nasprotnem je pričakovati val nezadovoljstva, ki ne bo dober za gospodarstvo, opominjajo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hinko.murovec@siol.net
20. 01. 2007 15.48
Hinko MUROVEC, Nekaj podobnega je v ostalem kapitalističnem svetu že v " uporabi" . Nikakor ni logično bogatenje delodajalca, ki prinas po sistemu izpred 50-60 let odira delavca. Edin pošten plačilni sistem bi bil dejansko plačilo od dosežene produktivnosti . V organizacijah in podjetjih ki se ne ukvarjajo z direktno proizvodnjo morda od realno ustvarjenega prometa itd. Seveda je ob požrtnosti vseh trotov , ki se redijo na sedanjem sistemu to bolj utopija od realne možnosti. Hinko MUROVEC