Slovenija

Mednarodna pomoč že v Sloveniji, trenutno najbolj primanjkuje razvlažilcev zraka

Ljubljana, 07. 08. 2023 17.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nikita Leban
Komentarji
0

Voda iz poplavljenih hiš in objektov še ni niti odtekla, ko je na prizadeta območja že prišla prva pomoč. Za hitrim odzivom stojijo tudi številne humanitarne organizacije in prostovoljci, med njimi so tudi taki, ki sedaj pomagajo drugim, čeprav so jim poplave uničile dom. Pomoč prihaja tudi že iz tujine. Zjutraj sta v Slovenijo prišla dva tovornjaka pomoči poljskega Rdečega križa, slovenski pa opozarja, da trenutno najbolj primanjkuje razvlažilcev zraka.

"V petek sem se zbudila, odšla v kopalnico in zaslišala sireno," se spominja Nuška Jerman iz okolice Domžal, ki je članica Rdečega Križa že 11 let in namestnica generalne sekretarke. Vremenske razmere so se takrat hitro zaostrovale, zato so člane Rdečega križa aktivirali in sledil je terenski posvet o nadaljnjih ukrepih. 

"Otroci so bili takrat doma sami, voda pa se je približevala hiši. K sreči je v hišo prišla svakinja in prek videoklica sva jim s sodelavcem dajala navodila, kako naj zavarujejo hišo, kje naj najdejo folijo in pesek," opisuje Jermanova, ki je hvaležna, da se je voda, tudi zaradi jarkov, ko so jih skopali sorodniki, ustavila le nekaj metrov stran od hiše. Take sreče niso imeli njen brat in starši, a škoda ni tako velika kot na Koroškem in v Zgornji Savinjski dolini, ocenjuje. "Takih poplav, kot so bile sedaj, še ni bilo," še pravi Nuška, ki se zahvaljuje gasilcem, ki so jim priskočili na pomoč. "Po navadi jaz pomagam drugim, sedaj so drugi nam."

V noči na ponedeljek pa je že bila v stalnem stiku s skupino Rdečega križa s Poljske, ki je v Slovenijo prepeljala dva tovornjaka pomoči. 

"V prvih urah po ujmi so nas vprašali, kaj potrebujemo in kaj nam lahko zagotovijo. To je tudi najboljši način za zagotovitev pomoči," o hitrem odzivu Poljakov pove generalna sekretarka Rdečega Križa Slovenija Cvetka Tomin. En poljski tovornjak so zjutraj raztovorili že v Celju, od koder bo pomoč romala predvsem v Zgornjo Savinjsko dolino, drugi tovornjak so v slabih 20 minutah dopoldne raztovorili v logističnem centru Dovjež. 

Trenutno je največja potreba po higienskih pripomočkih in pakirani hrani. Primanjkuje razvlažilcev zraka, ki jih ni nikjer. Poljaki so ponudili tudi postelje, a jih je v Sloveniji za zdaj dovolj.

20-urna pot do Slovenije, na teren razvozili 80 tisoč litrov vode

"V nekaj urah smo naložili tovornjake in pripravili sezname donacij, nato pa krenili na pot," nam je povedal predstavnik poljskega rdečega križa in vodja odprave Rafal Sakowski. Startali so iz Lubina na jugovzhodu Poljske, kjer imajo logistični center, v Vroclavu so nato pobrali še druge člane, tudi dva voznika. "Na cesti smo bili 20 ur, saj je na češko-avstrijski meji močno deževalo, voziti pa smo morali počasi in previdno. V Sloveniji pa nas je pričakalo sonce."

Sloveniji so pomoč ponudile tudi druge države, med njimi Bolgarija, Srbija, Črna gora in Egipt. Sedaj sledi dogovarjanje in usklajevanje potreb, da bo pomoč smiselna in se ne bo kopičila, opozarja Tominova. Pomoč so dobili tudi že iz Hrvaške in Madžarske, Avstrijci so pomagali s severne strani na Koroškem. Poplave sicer niso prizanesle niti prostorom Rdečega križa v Mengšu, kjer je najhuje doma doletelo tudi tamkajšnje prostovoljce in zaposlene, nekateri zaradi prekinjenih komunikacijskih povezav in dela na terenu niso še niti javili, kakšno je stanje v območnih združenjih. 

V preteklih dneh so sicer člani Rdečega križa po terenu razvozili med drugim tudi od 70 do 80 tisoč litrov vode, saj skrbijo tudi za reševalce, gasilce, pripadnike civilne zaščite. 

Organizirano zbirajo in razpošiljajo stvari, ki jih na terenu primanjkuje, kar jim sporoča tudi Civilna zaščita. Skupaj so namreč del aktiviranega državnega načrta in sistema zaščite in reševanja. "Imamo urejen sistem, da se stvari ne kopičijo in zavržejo," o pomenu organizacije in ustaljenih sistemov pomoči pravi Tominova.

Na pomoč priskočili tudi mladi ameriški košarkarji

V koordinaciji s Civilno zaščito so se zbiranja pomoči lotili tudi v Internacionalni policijski organizaciji Slovenija (IPO), ki jo med drugim sestavljajo pripadniki policije, vojske, gasilcev, sodnikov in detektivov. Vsak pa se jim lahko pridruži tudi kot prostovoljec. Pakete pomoči je tako pomagalo pripravljati tudi 15 mladih košarkarjev iz Združenih držav Amerike, ki se te dni mudijo v Sloveniji.

Tudi v IPO opozarjajo, naj posamezniki pomagajo prek že preverjenih in ustaljenih sistemov. "Civilna zaščita je na terenu, mi pa smo z njimi v stiku, da vemo, kaj ljudje res potrebujejo," opozarja Petra Aršič iz IPO. 

V preteklih dneh so največkrat zapakirali čistilna sredstva, plenice za otroke in odrasle ter vodo in energijske pijače za prostovoljce. "Stvari vsako jutro peljemo v centre, od tam pa jih po krajih najprej razvozi Civilna zaščita, da jim ne delamo gneče, pa tudi razmere so ponekod še vedno nevarne." 

Cilj vseh organizacij je, da pomoč doseže tiste, ki jo res potrebujejo, poudarjajo. Pri Rdečem križu zato vsem, ki bi radi pomagali, svetujejo, naj se obrnejo na območna združenja in lokalne organizacije, ki najbolje vedo, kakšno je stanje na terenu in česa jim primanjkuje. Za lažjo koordinacijo pomoči je danes zaživela tudi aplikacija Poplave 2023, ki jo je vzpostavila republiška uprava za zaščito in reševanje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou