Slovenija

Pomočnice vzgojiteljic: Čas je, da se naše delo realno ovrednoti

Ljubljana, 24. 02. 2022 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.Z., STA
Komentarji
0

Pomočnice vzgojiteljic predšolskih otrok so na novinarski konferenci SVIZ-a pred napovedano splošno stavko 9. marca ocenile, da je čas, da se njihovo delo, za katerega zdaj dobijo minimalno plačo, realno ovrednoti. SVIZ odgovor vlade na napovedano stavko še preučuje, v prvem odzivu pa ga je Branimir Štrukelj označil kot bizarnega.

Vzgojiteljice predšolskih otrok, ki delajo na delovnih mestih pomočnikov in pomočnic vzgojiteljev, so na današnji novinarski konferenci Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) predstavile zahtevnost in odgovornost dela z najmlajšimi, ki se je v času epidemije covida-19 še stopnjevalo in zahtevalo stalna prilagajanja.

Pomočnice vzgojiteljic in njihove predstavnice, ki so sodelovale, menijo, da je njihovo delo razvrednoteno in da torej zanj ne dobijo ustreznega plačila, zato napovedano stavko podpirajo in so pripravljene tudi na stopnjevanje oz. zaostrovanje stavke. Ob tem računajo tudi na podporo staršev.

Maja Hebar iz Vrtca Otona Župančiča Maribor je med drugim povedala, da so poleg rednega dela v vrtcu izpostavljene vsem boleznim in da je bilo v času epidemije še hujše. Velikokrat so bile primorane delati same v skupinah, tudi v drugih oddelkih. Za svoje delo konec meseca prejme dodatek do minimalne plače, s katero, kot je dejala, težko preživi.

Darja Toplak iz Vrtcev Občine Moravske Toplice je dejala, da s takšno plačo tako naprej ne bo šlo več. Z mislijo na čim večjo dobrobit otrok v prihodnje si, kot je dodala, želijo ohraniti visoko raven predšolske vzgoje, a ne za plačilo, ki je "sramotno nizko". "Kljub potrpljenju, dobri volji in prizadevanju se enkrat mora vrednotenje našega dela spremeniti in realno ovrednotiti. Res je že pravi čas," je dejala.

Podobno je povedala tudi Špela Štempelj iz Vrtca Morje Lucija, ki je opozorila, da so si za preživetje nekatere primorane poiskati popoldansko delo, pa tudi, da mladi zapuščajo ta delovna mesta. Tina Rajsar iz Vrtca Ljubljana je povedala, da so v času epidemije dobile izplačane dodatke, da pa se mnogim letos glede na izračune dohodnine obeta doplačevanje, kar se ji zdi diskriminatorno glede na to, da so bili vrtci razen krajšega časa ves čas odprti in da so torej ves čas epidemije delali in sprejemali otroke v varstvo.

 Pomočnice vzgojiteljic predšolskih otrok so ocenile, da je čas, da se njihovo delo, za katerega zdaj dobijo minimalno plačo, realno ovrednoti.
Pomočnice vzgojiteljic predšolskih otrok so ocenile, da je čas, da se njihovo delo, za katerega zdaj dobijo minimalno plačo, realno ovrednoti. FOTO: Thinkstock

Predsednica sindikalne konference predšolske vzgoje SVIZ Petra Koritnik je pomočnicam vzgojiteljic v imenu vzgojiteljic izrekla javno podporo ob tej stavki in vseh prihodnjih, zahvalila se jim je za delo in strpnost ter poudarila pomen poklica. "Naš poklic je temelj vzgoje in izobraževanja. In od tukaj naprej so naše zahteve jasne. Stavka bo, plačana ali neplačana, 9., in se bo stopnjevala," je dejala.

Glavni tajnik SVIZ-a Branimir Štrukelj pa je ob robu novinarske konference sredin vladin odgovor na stavkovne zahteve SVIZ-a sicer označil za bizarnega. Poudaril je, da se vlada v odgovoru niti v enem stavku ni opredelila do stavkovnih zahtev SVIZ-a. Kot je napovedal, bodo v sindikatu vlado še naprej pozivali k spoštovanju zakona o stavki. Ob tem je poudaril, da je zakonska dolžnost vlade, da se dogovarja in išče rešitve.

"V resnici so rekli, prav imate, samo stavkati pa ne smete, mi pa se hkrati z vami ne bomo pogovarjali, počakajte na boljše čase," je dejal o odgovoru vlade. Odločitev o tem, če bo napovedana stavka plačana ali ne, bo po njegovih besedah v rokah sodišča in ne vlade.

Vlada je na sredini dopisni seji namreč sprejela odgovor na sklep o razglasitvi splošne stavke na področju vzgoje in izobraževanja ter najave stavke nekaterih sindikatov javnega sektorja za 16. marec. Po mnenju vlade je stavka v vzgoji in izobraževanju, "zaradi katere se bodo šolska vrata dejansko zaprla", neupravičena, nerazumljiva in zato ne more biti plačana iz javnih sredstev. V odgovoru sindikatom pravi, da v času, ko so razpisane volitve, "ne bo neodgovorno sprejemala dodanih sistemskih obremenitev javnih financ v breme naslednjega mandata".

Na sprejeto vladno stališče se bo Sviz obširneje odzval na novinarski konferenci v ponedeljek, je še napovedal Štrukelj.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1