Slovenija

Pompeo: Svoboda medijev je temelj demokracije

Bled, 13. 08. 2020 19.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Jure Tepina, Karmelina Husejnović
Komentarji
897

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je ob koncu obiska v Sloveniji na Bledu za našo televizijo podal ekskluzivni intervju. V njem je izrazil zadovoljstvo, da bosta ZDA in Slovenija sodelovali na področju 5G. Dejal je, da so Kitajci nevarni za evropske ideje, saj imajo drugačen sistem in drugačne vrednote. Odgovarjal je na očitke o vohunjenju Američanov in o idejah svobode, tudi medijev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Ekskluzivni intervju z Mikom Pompeom
    05:40
    Iz 24UR ZVEČER: Ekskluzivni intervju z Mikom Pompeom
  • Iz 24UR: Pompeo: Kitajci nimajo dobrih namer za evropske ideje
    03:44
    Iz 24UR: Pompeo: Kitajci nimajo dobrih namer za evropske ideje

 

70. zunanji minister ZDA Mike Pompeo je sicer nekdanji kongresnik s Kansasa in nekdanji direktor ameriške obveščevalne agencije CIA. Bil je najboljši v svoji generaciji na West Pointu in kot tankovski poveljnik je v poznih osemdesetih patruljiral na meji železne zavese v Nemčiji. Predanost Trumpovi administraciji mu je omogočala napredovanje med najbolj vplivne zemljane, položaj zunanjega ministra pa opravlja že dobri dve leti. Ob obisku je posebej za našo televizijo stopil pred kamero. Z njim se je pogovarjal odgovorni urednik 24ur.com Jure Tepina.  

Kar nekaj časa je minilo od zadnjega obiska ZDA v Sloveniji. 12 let, odkar je bil na obisku George W. Bush, 23 let, odkar je bil nazadnje na obisku ameriški državni sekretar. Zakaj je tako dolgo trajalo do novega obiska?

Dobro vprašanje. Obžalujem, da je minilo toliko časa. Dogajajo se dobre stvari. Imeli smo nekaj uspešnih sestankov danes, s predsednikom, s premierjem, z zunanjim ministrom. Vsak od njih na enak način razume svetovne grožnje. Veliko časa smo se pogovarjali o tem, kako bi lahko Slovenija in ZDA glede teh sodelovale skupaj. Mislim, da smo dosegli dober napredek, napoved glede zaščite državljanov, podpis dogovora o 5G, zaščita lastnine državljanov. Njihova najbolj osnovna informacija je bila zelo zelo pomembna. In cenim, da vodstvo Slovenije to razume in z nami sodeluje, da zagotovimo, da bodo do sistemov, ki jih uporabljamo, dostopali samo zaupanja vredni prodajalci. 

Vse odkar je oblast prevzela Trumpova administracija, smo pričakovali obisk Trumpa. Pričakovali smo preferenčni tretma, saj se v Beli hiši govori tudi slovensko. Toda, šalo na stran. Dejansko imamo premalo stikov z ZDA v primerjavi z Rusijo. Zakaj je tako?

Mislim, da to ne drži. Slovenske kolege srečujem po vsem svetu. Vidim jih na sestankih, ko se udeležujem evropskih srečanjih, srečujem jih v Natu. To je država, ki je zelo povezana z zahodom. Mislim, da je ravno nasprotno. Prihajajo v Washington, srečujemo se po svetu. Ni tako pomembno, da je nekdo fizično prisoten na nekem kraju, veliko bolj pomembno je, da vidimo rezultate, dobre stvari, dobro delo, ki ga delamo skupaj. In tako je zagotovo tudi pri tej vladi, ki razume povezanost ljudi po vsem svetu, ki cenijo svobodo, in je pripravljena, da naredi pravo stvar, da zagotovijo, da so Slovenci del tega pomembnega čezatlantskega zavezništva. 

Celoten intervju si lahko ogledate tukaj: 

Omenili ste podpis dogovora o 5G, vendar bi se rad še malo dotaknil odnosov z Rusijo. Del vašega obiska je bil namenjen tudi pogovorom o energetski neodvisnosti od Rusije. Slovenija ima Westinghousov jedrski reaktor iz leta 1981, verjetno je bil eden prvih na komunističnem teritoriju. Danes ste se pogovarjali tudi s predstavniki energetskih podjetij. Kakšni so zaključki?

Zaključek je zelo jasen. Dali smo zelo očitno vedeti, da je tukaj nujna energetska diverzifikacija. Bodisi, da gre za zemeljski plin, ki prihaja v državo, ali da se zgradi elektrarna. Želeli smo se prepričati, da razumejo pomen zahodne tehnologije. Tukaj v Sloveniji so odlični znanstveniki, odlični inovatorji. Ideje o svobodi, lastninske pravice in demokracija, ki nenazadnje vodijo do energetske varnosti. Želel sem, da razumejo, da so ZDA povsem pripravljene pomagati pri vsakem od teh prizadevanj. Ne glede na to, ali iščejo čiste tehnologije, razmišljajo o jedrskih elektrarnah, ali pa o možnosti, da bi iz ZDA dovajali zemeljski plin. Sloveniji bomo dober partner, poskrbeli bomo, da slovenski ljudje pridobivajo energijo, ki jo potrebujejo iz različnih virov. 

Spregovorimo še malo o sodelovanju pri obrambi. Tudi tukaj je v igri Rusija. Naš premier, ki je tako kot Trump navdušen uporabnik Twitterja, je 28. junija tvitnil: "Ameriške enote iz Natovega zavezništva so dobrodošle v Sloveniji." Šlo je za odziv na poročanje o prerazporejanju ameriških sil v EU. Ali lahko pričakujemo kakšno večjo prisotnost ameriških sil v Sloveniji? Ali pa bo morda kakšno drugačno sodelovanje med obema vojskama? Veliko opreme ste podarili Hrvaški, Sloveniji niti ne toliko. Kaj se dogaja na tem področju?

Pravzaprav mislim, da so vojaški odnosi med našima državama zelo močni, zelo pomembni. Kar se tiče določenih misij, bom prepustil obrambnemu ministrstvu, da o tem obvesti javnost. Vendar je vaše opažanje pravilno glede sprememb, ki so jih ZDA napovedale pred kakšnim mesecem. Zavezali smo se, da bomo poskrbeli, da je Evropa varna. Želimo, da tudi Evropa naredi svoj del, vendar smo tudi sami zavezani k temu. Poskrbeli bomo, da bomo imeli prave enote na pravih mestih. Vsi nekako govorijo o številu enot, vendar vemo, da v resnici pri današnjih grožnjah ne gre le za število enot, zagotovo gre tudi za letala, za kibernetske grožnje, vesolje, za vse te druge elemente varnosti ... 

Torej ne toliko za tanke ...

Tankov je manj, vendar kot nekdanji vojaški častnik menim, da je več tankov vedno boljši odgovor. Toda, resno. Grožnje so drugačne. Torej, če bi samo govorili o številu vojaških enot, bi zgrešili bistvo. Slovenija in ZDA tesno sodelujeta na tem, da zagotovita, da imamo pravo obrambo, prave obrambne mehanizme, pravi sklop dogovorov, da ohranimo ne le varnost slovenskega naroda, pač pa je to pomembno tudi za državljane Amerike. To se vsekakor nanaša tudi na protiteroristične izzive.

Pompeo je govoril o sodobnih grožnjah in odnosih s Kitajsko.
Pompeo je govoril o sodobnih grožnjah in odnosih s Kitajsko. FOTO: Miro Majcen

Če se zdaj premaknemo na Kitajsko in na vprašanje o 5G – nekoč so vas vprašali, če je rivalstvo med Kitajsko in ZDA nova hladna vojna 21. stoletja. Dejali ste, da ne gre za ZDA proti Kitajski, pač pa za nekoliko drugačen konflikt med svobodo in tiranijo. Zakaj tako menite? V Sloveniji je precej glasna kultura nevmešavanja, denimo poslovne skupnosti pravijo: "Dajmo igrati za obe strani. Ne vmešavajmo se, ko velikani ropotajo. Kaj bi rekli tistim, ki se ne želijo postaviti na nobeno stran? 

Kitajci nimajo dobrih namer za evropske ideje, imajo drug sistem. Jaz sem bil poslovnež, to sem počel kar dolgo časa. Želel sem prodajati stvari, želel sem služiti denar, želel sem skrbeti za družine delavcev, ki so delali zame. Kitajska komunistična stranka ima drugačno vizijo. Dolgo časa je zahod, vključno z ZDA, govoril: "Bomo pač trgovali z njimi in stvari se bodo izboljšale". Izkazalo se je, da to ni delovalo. V bistvu so postali še bolj nevarni, večja grožnja za Zahod. Zato se moramo postaviti po robu temu, moramo se prepričati, da ko bomo sklenili posel s Kitajsko, da jim lahko zaupamo in preverimo, da se prepričamo, da je to nekaj, kar je v našem interesu in da to ni kitajska smrtna past. Videli smo, da se to dogaja po vsem svetu. Moramo se prepričati, da se ne bodo skušali preko svojega podjetja v državni lasti prikrasti na način, da bodo lahko osebne podatke slovenskih državljanov dali na svoje serverje znotraj kitajskih varnostnih služb. To niso dobre stvari. Če lahko izpeljemo izključno komercialni posel s Kitajsko, menim, da bi to morali vsi narediti. Vendar obstajajo resnična tveganja, ki so s tem povezana. Ena od stvari, o kateri smo danes govorili, je, kako zagotoviti, da vzpostavimo prave mehanizme, prave procese, da zaščitimo tako Američane, kot tudi prebivalce Slovenije. 

Imamo zakone o vohunjenju na Kitajskem od 2016, imamo dobre argumente proti Huaweiju in ZET-u. Ničesar vas ne obtožujem, ne govorim, kaj pa, ko vi ... Vendar Kitajci so uporabili enega vaših argumentov proti vam. V Teksasu ste o svoji funkciji CIA direktorja dejali: lagali smo, goljufali, kradli. Vaš sin je rekel, na Zahodu se tega ne gremo. Pa vendar, imate programe, kot je globalni nadzorni program, Prism, NSA je prisluškovala telefonu Angele Merkel. Zakaj je kitajska igra tako drugačna, da potrebujete pomoč Slovenije?

Ne bi mogli biti bolj drugačni od nas. Moj citat iz Teksasa, ki ga Kitajci radi uporabljajo ... Poglejte si celotno izjavo. Bolje, da je ne uporabite v svojem intervjuju. To sem rekel v šali. Vsaka država se poslužuje vohunjenja za potrebe svoje lastne varnosti. Gre za dolgo zgodovino. Kitajci so vpleteni v globalno, fundamentalno komercialno vohunjenje, ki ga svet doslej še ni videl. In to je nekaj, kar ZDA preprosto ne počnejo. Mi ne izvajamo komercialnega vohunjenja, ne krademo skrivnosti zato, da svoja podjetja naredimo bolj produktivna in močna. Primerjava, ki ste jo naredili, je povsem zgrešena. Tam gre za prizadevanja celotne vlade, avtoritarnega režima, in lahko vidite, kaj se dogaja. Vidite, kaj se dogaja na zahodu Kitajske – najhujše kršenje človekovih pravic v tem stoletju. Tukaj ni primerjave. Oni uporabljajo svoje obveščevalne službe, njihovo zbirko informacij, zato da uničujejo življenja, da ljudem vsiljujejo sterilizacijo ... To ni niti približno primerljivo s tem, kar katera koli zahodna država počne. Primerjava ni primerna, in ko ljudje namigujejo, da gre za vzporednice, kot ste zdaj vi omenili, to kaže na veliko nerazumevanje nevarnosti, ki jih predstavlja kitajski komunistični režim. 

In še za konec, najprej ti citati: "Težki časi ne trajajo, močni ljudje pa. Pesimisti se pritožujejo nad vetrom, optimisti pričakujejo, da bo veter spremenil smer, realisti pa mu prilagodijo svoja jadra." Ali živimo v težkih časih gospod sekretar? Ali ste optimist, ste realist? Pravite, da ste dobili hladno vojno, premagali nacizem. V Evropi pa imamo ta hip politike, tudi v Sloveniji, ki preferirajo stran, ki je sodelovala z nacistično Nemčijo. Imamo veliko populizma. Ste optimist?

Sem. Govoril sem v Münchenu minulo zimo in rdeča nit mojih opazk je bila, da Zahod zmaguje. V to globoko verjamem. Verjamem, da države, kot je Slovenija, vedo, da je prava smer za njihov lastni gospodarski razcvet, za njihove otroke in vnuke, preprosta ideja o svobodi, o svobodi medijev, ne glede na to, ali so nam všeč ali nam ni všeč, kaj govorijo. To so osrednji temelji demokracije. In mislim, da ljudje v Evropi in ljudje v ZDA to razumejo in prepričan sem, da bo to na koncu premagalo. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (897)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RobespierreWithGuillotine
15. 08. 2020 14.22
+0
Primer medijskega poročanja in TV SLO. Novinar Bergant je poročal, da je slovenska vlada dosegla dober finančni dogovor v EU za naslednjo 7 letno finančno perspektivo. Niti z besedo pa ni omenil Janše, ki je bil pravzaprav glavni pogajalec. Bergant se ni sicer nič zlagal, vendar je novico spretno zavil v ''vladni'' celofan. Jasno je, da je želel zmanjšati zasluge premierja. Je tako poročanje objektivno? Zame je precej manipulativno. In to ni poročanje primerno za slovensko nacionalno RTV.
lotmerzanec
15. 08. 2020 09.48
+0
Svoboda medijev ne pomeni,da lahko pišejo kaj komu paše!! Vsaki novinar bi moral svojo novico podkrepiti z dokazi sicer je to rumeni tisk!!
pravisprehajalec
15. 08. 2020 09.46
-1
Za izgovor pa ima slovenski mainstream novinar pripravljeno tisto "cankarjansko". "Moje oči niso fotografski aparat, ampak zrcalo moje duše". Zato je bila in je še nabor ter selekcija novinarskih kadrov v državne in paradržavne medije vedno zelo pomembna naloga. Tako pomembna, da so sile akcije za ta namen ustanovile tako imenovan Dolančev Faks za Bežigradom, ter njegovo vodenje poverile pravovernim in mogočnim Beblerjem. Ti skrbijo, da je dotok "preverjenih in pravovernih kadrov" v novinarske vrste nemoten.
Hrast1234
15. 08. 2020 09.40
+2
Zakaj potem Trump daje ukaze za pretepanje novinarjev, ki mu niso po godu? In takim izrodkom lezemo nekam...
pravisprehajalec
15. 08. 2020 09.48
-1
Kar na policijo z ovadbo, za takšne ukaze. Ameriški levičarski novinarji ti bodo globoko hvaležni ter ameriška globoka država. Ameriški novinarji niso neki "Petki" da bi jih stolkli, pa nobenemu nič potem.
pravisprehajalec
15. 08. 2020 09.34
+0
Sta Kitajska in kitajski tisk demokratična? Seveda sta, ker je oblast na Kitajskem v rokah "sil napredka". To je po leninističnem konceptu pri nas v uporabi, zadosten razlog, da se Kitajska uvrsti med demokratične države in sicer tiste z ljudskimi demokracijami, najvišjimi oblikami demokracij ki sploh obstajajo. S preprostimi besedami "naši so", kot si svet razlagajo slovenski levičarji.
Pal?ek Smuk
15. 08. 2020 09.28
-1
Lopovom rdecim nikoli nic ne pase...
dante
15. 08. 2020 09.06
+3
Svoboda medijev je zda prav tako zatirana kot v sloveniji.
pravisprehajalec
15. 08. 2020 09.36
-2
Lahko da. Vendar gre pri nas za drugačen tip zatiranja. In sicer na ideološko politični osnovi političnih nasprotnikov, kot smo ga vajeni zadnjih 75 let. Usmerjeno poročanje na liniji, z drugimi besedami. V ZDA pač ne na politični osnovi.
wolfterier
15. 08. 2020 09.37
+2
Svoboda medijev ne pomeni,da lahko lažejo !!! Novinar naj poroča ,kaj se dogaja,ne pa,kaj bi on želel,da se zgodi !!!
Carmennula
15. 08. 2020 08.48
+4
Medijska svoboda, Neodvisnih novinarjev v SLLO.. je to da Poleg treh obveznih na silo pobranih sredstev za tri Tv hiše, TEGA SVET NE POZNA ŠE Zambija ne..?? morajo državljani na silo še plačati Orkester, otroške in mladinske pevske zbore, oskrbo oddajnikov, sredstva za izdelavo Balkanskih Filmov,, za javno neokusno kinematografijo, prispevek za digitalizacijo, spletni arhiv, spletni levi portale .Zato štrajkajo da posiljujejo in vsiljujejo Slovencem vse kar jim oade na pamet, zraven si gredo hujskaško komunistično propagando, zavirajo svobodo govora in vsiljujejo svoje mnenje kot mnenje večine...Gospoda kaj je svoboda medijev mi vemo, to je tisto česar se vi bojite kot Hudič križa in Komunisti Janeza Janše..
Carmennula
15. 08. 2020 08.50
+1
In dobimo skoraj 6000 neodvisnih novinarjev morajo Slovenci plačat, in še enkrat toliko HO ( HO ) RARCEV če ne ni demokracije in svobodnih Medijev..A bejš no..??
bic
15. 08. 2020 08.38
+6
Zalo lepo, da 24ur napiše tak članek, še RTV bi ga moral. A zakaj? Zato, ker so mediji rtv, poptv, mladina absolutni ujetniki nekoga ali nečesa, o objektivnosti, nepristranskosti, neodvisnosti ni ne duha ne sluha. Da napišejo čisto laž, je prepogosto-zadnja res očitna je bila iz Izole, kako je podpornik oblečen v majico podpiram vlado napadel Galeta, pa smo po slikah in posnetku videli, da so se zlagali. Zaskrbljujoče je, da novinarji pišejo izmišljene zgodbe, laži, uredniki pa zadev ne korigiramo. Torej ali ni ta fraza o neodvisnem in svobodnem novinarstvu čisti nateg... Novinarji niso svobodni in nikoli niso bili, zakaj? Ljudje, preberite si kodeks novinarstva, ki novinarje priveže, seveda ne fizično, a moralno. Tu pa se pokaže problem, ali svoboda medijev pomeni, da lahko pišeš karkoli, laži, izmišljotine, natolcevanja, kot v Sloveniji - kar nakazuje, da so novinarji v službi nekoga, ne etike... Ali svoboda medijev pomeni, da se ravnajo po novinarskih norma?
aloalo
15. 08. 2020 08.38
-2
kera sramota za slovenijo..jajao ..dej spokej se dam drekač
anjerd
15. 08. 2020 08.21
+10
Svoboda medijev, tako da zaklenejo komentiranje od 22:00 do 8:00
01xxy
15. 08. 2020 08.07
+6
Avstrijci so mu pa povedali, da mislijo tudi s svojo glavo, ne kot Trump. Kako smo si različni.
amedeo
14. 08. 2020 21.58
+7
Toliko nebuloz in mlatenja prazne slame nisem zasledil še od nobenega intervjuvanca...govoril je in govoril a nič povedal...prodajal je same bučke!
wolfterier
15. 08. 2020 09.39
-1
Očitno nisi videl intervju s Kučanom,samo nakladanje.
minkica91
14. 08. 2020 21.55
+5
ali pri nas in naši v rtv sploh vedo kaj je svoboda medijev, oni mislijo da je to to, da kar si oni namislijo in oni govorijo, je prav, če pa drugi kaj rečejo, je pa sovražni govor in okrnjena svoboda izražanja.
Kopriva60918022
14. 08. 2020 21.23
+4
če se zavzemaš za svobodo medijev kot osnovo za demokracijo si obiskal napačno državo. pojdi k sosedom, samo ne na madžarsko..tam je podobna situacija...
Joakim
14. 08. 2020 20.55
-1
Podpis tega memoranduma pomeni nekaj takega, kot da bi pred štiridesetimi leti podpisal, da se dvajset let ne boš gledal barvnega televizorja.
Zaphod
14. 08. 2020 21.45
+4
Hehe ... Kot da bi se zavezali da bomo šporhete na drva uporabljali. .
Nikolajev
14. 08. 2020 20.39
-6
Kitajska država bo beležila vse: lokacijo, prijatelje, zdravstvene podatke, zavarovanja, zasebna sporočila, finance, priljubljene medije, zgodovino nakupov, vedenje na spletu in v družbi. S tem bo s pomočjo pridobila popoln profil uporabnika, ki mu bo s pomočjo algoritmov dodelila družbeno oceno. Kazni pa bodo različne; od omejitev pri izbiri službe, šole, omejitev hitrosti interneta, prepovedi uporabe hotelov itd. Ta način pokorščine državljanov je kitajska partija deloma že uporabljala, med drugim črno listo državljanov, ki jim je država omejila letenje ter listo podjetij z nizko bonitetno oceno, ki so prejela omejitve poslovanja. Država naj bi sistem izpopolnila in zagnala do leta 2020.
Nikolajev
14. 08. 2020 20.40
-4
STOP kitajski diktaturi in enoumju, stop kitajski kontroli državljanov
Zaphod
14. 08. 2020 21.47
+6
Špremeni Kitajska na ZDA - isto s ... drugo pakovanje
Dejan Matvoz
15. 08. 2020 12.41
+1
Lolek, a misliš da ZDA to ne dela že zdaj in bo po tem še bolj?! Nainvež.... 🐑
polikarbonatka
14. 08. 2020 20.36
+8
Zakaj ne seznanite slovensko javnost da nam je ponujal nakup najnovejšega ameriškega nuklearnega reaktorja,češ da je prihodnost v nukl.energiji.
wolfterier
15. 08. 2020 09.41
+0
kapljač1
14. 08. 2020 19.59
+2
Če bi ob obisku Janše v Ameriki , Trump tako pljuval po Ameriki, kot si je Jnaša dovolil ob tem obisku zgolj sekretarja , bi ga Američani z Pompejom na čelu gnali, da bi se kadilo za hudirjem.
kapljač1
14. 08. 2020 19.56
+6
Še dober , da s e je Pomepeo zadržal samo nekaj ur. Da je ostal dva dni, bi jnaševi Slovenijo "požrli do kosti .
Kollerik
14. 08. 2020 20.00
-3
Tisto lih ne, bi jih pa iskali po pompejevem črevesju še nekaj časa....
kapljač1
14. 08. 2020 20.07
+3