Slovenija

En plaz na Bovškem še ni premagan, domačini odrezani od sveta

Ljubljana, 25. 01. 2021 06.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Račič, Urša Zupan
Komentarji
9

Potem ko so cesto od Bovca proti Trenti na več odsekih zasuli snežni plazovi, so cestne službe tudi danes nadaljevale s čiščenjem. Uspelo jim je prebiti še en plaz, predzadnji od skupno šestih, in sicer pri Mlinarici proti izviru reke Soče. Nekaj domačinov pa je še vedno odrezanih od sveta, je sporočila civilna zaščita.

Po poročanju Prometnoinformacijskega centra je na cesti Črna na Koroškem–Šoštanj, v Javorju, promet zaradi snežnega plazu urejen izmenično enosmerno, cesta Trenta–Bovec pa je pri Soči še vedno zaprta. 

Pristojne službe so že v nedeljo zvečer na cesti od Bovca do Trente, ki jo je zasul plaz, omogočile prevoz za interventna vozila, danes pa so odstranjevale sneg in širile vozišče. Civilna zaščita je zvečer sporočila, da jim je uspelo prebiti še en plaz, predzadnji od skupno šestih, in sicer pri Mlinarici proti izviru reke Soče. 

Kot je sporočil poveljnik CZ občine Bovec Edi Melinc, jim za jutri tako ostaja le še plaz na lokalni cesti od Soče do Vrsnika in zaselka Na Skali. Tam je nekaj domačinov še vedno odrezanih od sveta.

Nadaljevali bodo tudi z odstranjevanjem snežnih nanosov na cesti proti Trenti in urejanjem le-te. 

Spomnimo

Kot je znano, je v preteklih dneh na Bovškem zaradi obilnih padavin nastalo več velikih plazov. Prvi je v petek zjutraj zasul cesto pri odcepu za Lepeno, ko so jo očistili, pa se je nedaleč stran sprožil še en plaz. Ko so čistili tega, se je znova sprožil prvi plaz. V soboto je cestnim službam z gradbeno mehanizacijo uspelo prebiti plaz med Bovcem in Logom pod Mangartom. Ker se je vreme stabiliziralo in so se temperature spustile, so v nedeljo lahko začeli sanacijo zasutih cestišč.  Dopoldne so odstranili še več snežnega nanosa s kamenjem in drevesi, kar je omogočilo odprtje ceste.

Zaradi zimskih razmer sicer velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike na cesti Col–Črni Vrh–Godovič ter na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje in Petrina. Za ves promet pa sta zaprti cesta čez prelaz Vršič in cesta Volče–Solarji.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123soba
26. 01. 2021 09.04
+1
Do julijja bodo že počistili sneg z enim malim bagrom. Od katere firme je že ta bagerist. 🥴🥴🥴
taurus111
25. 01. 2021 16.32
+2
Samo z enim kopačem , še dobro jim gre ?
OneEarth
25. 01. 2021 08.50
-2
Zaradi segrevanja zemlje se Permafrost se odtaja sprožil se je cikel dogodkov brez povratka in to je sele zacetek
hotchilipoper
25. 01. 2021 08.23
+4
V avstriji tak plaz pospravijo v enem dnevu,videl na lastne oči
Brezdelnež
25. 01. 2021 09.24
+4
tečnež
25. 01. 2021 14.13
+2
Covid 19
25. 01. 2021 14.18
+6
Moram reči,da se na plazove in take vremenske razmere dokaj dobro spoznam in vem,da so taki in ti snežni plazovi standard oziroma že zgodovinska stalnica po takih krajih,domačini jih poznajo po imenih lokalnih krajev,žlebov in korit.Včasih so prav te kidali celo na roke in bili so vsakoletna stalnica,kar pa zdaj pri milejših zimah ni več tako.Avstrija,slovenija..ne gre posploševati,tudi v avstriji čistijo plazove po 10 dni in več,vračunati je potrebno količino in morebitno nevarnost ponovne sprožitve glede na razmere,tako da..tudi ta plaz so očistili v enem dnevu,je pa potrebno reči,da so v teh strojih virtuozi na svojem področju..velikokrat smrtno nevarno.
tistntadruj
25. 01. 2021 16.57
tistntadruj
25. 01. 2021 17.03
vse je res. smo pa znani tudi po tem , da smo mojstri v cincanju.