Slovenija

Vlada iz državnih rezerv sprostila v uporabo skoraj 4000 parov škornjev

Ljubljana, 09. 08. 2023 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U. Ž., N.L.
Komentarji
200

Vlada je po predlogu Uprave za zaščito in reševanje iz državnih blagovnih rezerv sprostila v uporabo skoraj 4000 parov škornjev. V Slovenijo, ki so jo prizadele katastrofalne poplave, sicer še naprej prihaja pomoč iz tujine. V torek je na Brniku pristal mogočni helikopter ameriške izdelave Chinook CH-47. K nam je priletel iz Španije, trenutno pa že preletava dele Slovenije in pomaga pri sanaciji ter skrbi za prebivalce.

V predlogu so zaprosili po manjkajoči obutvi – škornjih.
V predlogu so zaprosili po manjkajoči obutvi – škornjih. FOTO: Aljoša Kravanja

Na podlagi predloga, ki ga je podala Uprava za zaščito in reševanje, je vlada zaradi potreb ob sanaciji stanja po poplavah iz državnih blagovnih rezev sprostila v uporabo 3916 parov škornjev v skupni vrednosti dobrih 141 tisoč evrov. 

"Z namenom, da bi se hitro in učinkovito pristopilo k reševanju poplavljenih območij in se nudilo pomoč prizadetim prebivalcem, je bil 9. 8. 2023 podan predlog Ministrstva za obrambo, Uprave RS za zaščito in reševanje, iz katerega izhaja zaprosilo po manjkajoči obutvi – škornjih. Sproščanje blaga iz blagovnih rezerv je potrebno, da se zagotovijo sredstva, potrebnih za izvajanje intervencij in odprave posledic po naravne nesreče," so sporočili iz vlade. 

Na podlagi Zakona o blagovnih rezervah vlada odloča o uporabi blagovnih rezerv, kadar je to nujno za ureditev preskrbe pri večjih motnjah in nestabilnostih na trgih, ob naravnih nesrečah in v vojni.

Na Brnik je včeraj prispel španski helikopter Chinook, ki bo s slovenskimi in drugimi tujimi posadkami helikopterjev pomagal pri odpravi posledic poplav, je sporočila Slovenska vojska. Danes je že poletel nad Kamniško Bistrico.

Helikopter ameriške izdelave se sicer uporablja prevoz vojakov, tovora in artilerijskega orožja. V zraku doseže tudi hitrost nad 300 kilometrov na uro, v 60. letih prejšnjega stoletja pa je tako veljal za enega izmed najhitrejših helikopterjev.

Španski helikopter priletel na pomoč v Slovenijo
Španski helikopter priletel na pomoč v Slovenijo FOTO: Slovenska vojska

S Chinookom je na slovenskih tleh pristal tudi prvi nemški transportni helikopter za težke tovore. Oba bosta skupaj s slovenskimi in drugimi tujimi posadkami helikopterjev zagotavljala pomoč pri odpravljanju posledic poplav.

Pomoč prihaja tudi iz drugih držav

"Reševalnim enotam na prizadetih območjih zaradi poplav se je pridružila ekipa iz Francije s 14 člani, dvema 15-tonskima kopačema in tehnično podporo," je danes na Facebooku sporočila Uprava za zaščito in reševanje in dodala, da je Francija pomoč ponudila prek mehanizma EU na področju civilne zaščite.

Most na Prevaljah pa bo od petka do nedelje pomagala postaviti tudi nemška inženirska ekipa.

Slovaški premier Ludovit Odor je danes na omrežju X sporočil, da v Slovenijo pošilja štiri gosenične bagre s šestimi upravljavci. Na terenu pa so tudi ekipe iz Evropskega poveljstva ZDA (EUCOM) in ameriške agencije za mednarodno pomoč (Usaid), je na omrežju X zapisalo ameriško veleposlaništvo v Sloveniji.

Sanacija po poplavah v Mežici.
Sanacija po poplavah v Mežici. FOTO: Občina Mežica

Za pomoč se je odločila tudi Bosna in Hercegovina, v petek bodo tako k nam poslali več pripadnikov začasne enote njihovih oboroženih sil. V Sloveniji bodo predvidoma ostali en mesec in pomagali pri sanaciji. Tudi Srbija k nam pošilja 22 pripadnikov svoje vojske in helikopter Mi-17. Po poročanju portala Telegraf.rs so v Slovenijo napotili tudi helikopter H-145.

Prvi so Sloveniji ob hudih poplavah pomoč s helikopterjem ponudili Hrvati, je včeraj spomnila zunanja ministrica Tanja Fajon. Hrvati so napovedali tudi možnost nadaljnje pomoči, med drugim z vojaškim mostom, prihajajo pa tudi vojaki in gradbeni stroji za odpravljanje posledic poplav. Pomagajo tudi Italija, Avstrija, Madžarska, Poljska, Latvija in Severna Makedonija.

Slovenci pa lahko pomoč še vedno ponudimo prek aplikacije Poplave 2023. Za zdaj je pomoč ponudilo več kot 21.000 ljudi.

Zaradi poškodovanih vozišč so zaprte ceste Dravograd–Slovenj Gradec v Otiškem vrhu, Dravograd–Ravne, Poljana–Mežica–Črna na Koroškem, Dravograd–Libeliče pri Tribeju, Poljana–Šentvid, Koprivna–Črna, Šoštanj–Črna pri Črni, Socka–Vitanje, Črnova–Vojnik pri Lembergu pri Novi Cerkvi, Ljubljana–Litija pri Dolu, kjer je za tovorna vozila obvoz urejen po avtocesti. Zaprte so tudi ceste Razkrižje–Srednja Bistrica, Kamnik–Stahovica–Kamniška Bistrica in Kamnik–Gornji Grad, prelaz Pavličevo sedlo–Solčava–Luče–Ljubno ob Savinji ter Podlom–Kranjski Rak–Luče.

Zaprte so tudi številne druge lokalne ceste. Upošteva naj se signalizacijo na vozišču. Razmere se ves čas spreminjajo. Voznikom se priporoča, da upoštevajo navodila dežurnih služb in ne vozijo na poplavljena območja ali na zaprte ceste.

Ponovno je odprta železniška povezava Celje–Velenje in Jesenice–Bohinjska Bistrica.

Visokošolski zavodi lahko prilagodijo opravljanje študijskih obveznosti

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije je visokošolskim zavodom poslalo usmeritve glede možnosti prilagoditve izvajanja izpitov in vpisa za študijsko leto 2023/2024, so sporočili z ministrstva. Med drugim lahko podaljšajo rok vpisa za en mesec.

Reke na poplavljenih območjih ostale skoraj brez rib

Reke na območjih, ki so jih v zadnjih dneh prizadele poplave, bodo ostale skoraj brez rib, so povedali v Ribiški zvezi Slovenije. Voda z velikim tokom je po njihovih besedah ubila večino rib, tiste, ki so se umaknile ob stran, pa so ostale na poljih in tam poginile. Ko se je voda nekoliko umaknila, so jih del s pomočjo mrež lahko rešili.

Poleg tega so ribe poginile, ker jim je v škrge prišla kalna voda. Poginilo pa je tudi veliko mladih ribic, ki se niso znale umakniti, je povedal predsednik zveze Miroslav Žaberl.

Zaradi poplav je v reke prišla kanalizacija, prav tako se je vanje iztekala nafta iz različnih cistern, ki jih je voda odnesla iz hiš. "Vse to vpliva na ribje življenje. Zaenkrat še ne vemo, ali bodo te ribe užitne ali ne," je dejal. Kot je dodal, vsekakor "to ni dobro niti za vodotok niti za ribe". Kjer bo mogoče, bodo ribe znova naselili.

Potrdil predlog novele zakona o odpravi posledic naravnih nesreč

Člani odbora DZ za infrastrukturo so potrdili predlog novele zakona o odpravi posledic naravnih nesreč. Strinjali so se, da je treba pomoč zagotoviti takoj, v nadaljevanju pa sprejeti dodatne ukrepe, ki zdaj niso vključeni. Kljub kritikam opozicije in tudi pomislekom nekaterih koalicijskih poslancev so soglašali, da bo 14. avgust dela prost dan.

Občine bi lahko tako za izvedbo nujnih sanacijskih ukrepov vnaprej prejele finančna sredstva do višine 40 odstotkov predhodno ocenjene škode. Temu bi sledil ustaljen postopek priprave končne ocene škode in končnega programa odprave posledic naravnih nesreč. Ta novost bi po predlogu veljala za vse naravne nesreče od 1. januarja letos.

Predlog uvaja tudi možnost povračila škode v kmetijstvu oziroma širi obseg upravičenosti za škodo, za katero je mogoče prejeti državno subvencijo za zavarovalno premijo in uveljaviti izplačilo škode za 100-odstotno poškodovanost kmetijskih kultur po načelu de minimis.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (200)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wsharky
09. 08. 2023 21.23
+1
moja številka čevlja je 47, a imate to številko škornja na 'lagerju' še nekaj, ker sem 'blokar' nimam nit lopate, niti znanja, kako se kida blato, moje življenje se odvija na lokaciji centra ljubljane v fanci lokalih, kjer se snegec med prijatelji deli in gospodične se rade 'nasedejo', pa me zanima, kdaj bo organiziran prevoz iz ljubljane, na kakšno lokacijo, da pomagamo, sam bom poskrbel za dj-ja da bomo po ritmu delali in pomagali
Mukec
09. 08. 2023 20.55
+3
Zdaj pa se bo počasi začelo. Škornji za 35€, lopate za 30, nafta za gradbene stroje, voda odnesla to, voda odnesla ono... reprezentanca.
punkracij
09. 08. 2023 20.52
+5
Slišati je da prihaja na pomoč gorski zdravnik z svojo ekipo in traktorjem.
Infiltrator
09. 08. 2023 20.43
+3
Sram jih bodi ,s škornji se hvalijo, raje bi vsem dali pumpe ,pa agregate ....
Marck
09. 08. 2023 21.22
+2
Eni pa res v vsaki stvari vidite samo slabo, slovenci nikoli zadovoljni !
Dr.Rugelj
09. 08. 2023 21.51
-1
...pumpe in agregati so romali v Ukrajino,..
ssbobo
09. 08. 2023 20.40
+2
Bravo država..... z škornji se hvali..... ptuj
BedicaEna
09. 08. 2023 20.28
+13
35eur na par ? u lidlu so po 15, pa glih tko dobri
G. Papež
09. 08. 2023 21.41
+1
Za na vrt so Lidl...dobri, za hojo pa ne. Pa na vsaki trski se poškodujejo - zarežejo. Pravi škornji - Tigar, so pa vbtrgovini med 50 in 70 evri - odvisno kateri.
Dr.Rugelj
09. 08. 2023 20.24
+12
Socialkarji pa lepo po kafičih uživajo namesto, da bi jih poslali pomagat in upravičiti te prejemke !...kje so razne Nike,Jenulli,kordiši ?...tudi ti se napajajo iz države blagajne,...
2fast4
09. 08. 2023 20.17
+8
4000 parov škornjev, katerim bo 3890 odpadel podplat...
Blue Dream
09. 08. 2023 20.27
+4
Soba102
09. 08. 2023 20.06
+10
Tukaj se zopet vidi razsipnost vlade, oziroma nekdo je mastno zaslužil,kajti kupili so škornje po 36 EUR,v vsaki trgovini jih dobiš po cca.26-30 EUR, se pravi na količino bi mogli izpogajal ceno Max. 22 EUR za par. Sicer pa vlada hvala. Resno mislim
INAZ
09. 08. 2023 19.59
+6
So cepljeni proti brzini. Trgovci so se že omastili.
231koak
09. 08. 2023 19.33
+7
Prehitro. Morali bi počakat se par dni, da si trgovine naredijo zaloge.
slayer2
09. 08. 2023 19.17
+16
Glede na geografski lerief Slovenije,bi rabili par močnih in hitrih helikopterjev in ne avionov!!!
Koprivnik
09. 08. 2023 19.49
+0
Veš koliko stane močen, velik, hiter helikopter, verjetno od 15M naprej... npr. Chinook je 30M, Airtraktor pa 1,8M. Mešate jabolka in hruške...
Slovenec007
09. 08. 2023 18.57
+6
Stroj ni da ni
bohinj je zakon
09. 08. 2023 18.26
+7
Smo v zakljucni fazi
Holy50
09. 08. 2023 18.22
+18
Ena velika hvala državam, ki so priskočile na pomoč. Je pa to tudi odraz stanja našega zanemarjanja obrambe.
Nidani
09. 08. 2023 19.48
-6
Mleko1
09. 08. 2023 17.45
-29
Hrvaska pomoc posneta v studijo preko green screena , samo za medije. Nobene pomoci niso poslali . Lazejo!!!
Vegeta
09. 08. 2023 17.52
+36
Hrvati so takoj poslali helikopter na Muro, tako da ti ne laži. S Hrvati smo verjetno največji prijatelji, v obeh smereh. Že zaradi zunanjih vplivov in geopolitike, sosedi, zgodovine. Ne more biti drugače. Pri nas gre pomoje za neko bratsko rivalstvo, ko pa zaskripa pa si bomo vedno pomagali.
Mleko1
09. 08. 2023 18.05
-23
mastrion
09. 08. 2023 18.08
+26
Hrvati in Avstrijci so bili prvi, ne zavajaj.
MitraljezovDarko
09. 08. 2023 20.08
+0
res bos mogu se mleka spit da ti bojo zaceli mozgancki delat
Letnik 1964
09. 08. 2023 21.11
+1
Skodabesed
09. 08. 2023 16.50
+9
Naši helikopterji dejansko morajo po vseh urah ki so jih naredili pocasi na servis mislim da je 60 ur takda zelo dobrodoslo
Bolfenk2
09. 08. 2023 16.48
-6
Iz Rusije, ki ima največje helikopterje na svetu pa seveda ni bila ponujena pomoč. Logično, ko pa se je naša nora vlada skregala z Rusi, ko je uvedla sankcije in vojni hunti v Kijev pošilja orožje.
Ejga-Tega
09. 08. 2023 16.52
+13
Baje je bila ponujena pomoč pa so jo iz objektivnih razlogov zavrnili...
Skodabesed
09. 08. 2023 16.57
+4
Ja res letel bo 5000 km vmes dvakrat tankal da bo tukaj vozo stvari okoli braindead. Vsi helikopterji so iz blizine razen ukrajinskega ki so ga poslali iz solidarnosti
Uporabnik1888402
09. 08. 2023 17.06
+0
MojsterSplinter
09. 08. 2023 18.52
+2
Ejga-Tega , kje si izvedel za ta "baje"? V medijih ne najdem nič...
Anion6anion
09. 08. 2023 19.49
+4
Rusi so ponudili pomoč a vsi mediji to novico cenzurirajo. Sramota
JAZsemTI
09. 08. 2023 16.47
+9
Ta vrtiljot bo posušil vse kar je mokrega😏
KLADIIVO
09. 08. 2023 16.17
+27
Vsaka pomoč je dobrodošla,naj bo prijatelj ali neprjatelj.
flojdi
09. 08. 2023 19.03
+0