Slovenija

Ponekod že izpolnjeni pogoji za začetek kurilne sezone

Ljubljana, 30. 08. 2021 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zadnje dni je pri nas krojil dotok občutno hladnejšega zraka s severa Evrope. Menjava zračne mase je bila zares izrazita, saj smo morali poletno garderobo čez noč zamenjati za toplejša oblačila, v nekaterih domovih predvsem v višjih legah pa so se že prižgale grelne naprave. Pred nami sta še dva spremenljiva dneva, nato pa se bo hladen višinski zrak, ki povzroča nestabilnost ozračja, umaknil iznad naših krajev, zato bomo v nadaljevanju tedna vendarle dobili nekaj sončnih in prijetno toplih dni, le jutra bodo še naprej zelo sveža in po nekaterih nižinah meglena.

Tako kot v preteklih dneh smo tudi danes najnižje temperature beležili na planotah Notranjske in Kočevske. V Babnem Polju se je nov teden začel celo s slano, saj je termometer zgodaj zjutraj na dveh metrih višine pokazal le pol stopinje nad ničlo. Ker pa je hladen zrak težji od toplejšega in se posledično uleže na dno doline, so bile pri tleh izmerjene še nekoliko nižje temperature. 

Zbudili smo se v eno izmed najhladnejših avgustovskih juter v zadnjih desetletjih.
Zbudili smo se v eno izmed najhladnejših avgustovskih juter v zadnjih desetletjih. FOTO: Dreamstime

Zelo hladno je bilo danes tudi drugod po državi. V Kočevju so podatkih Arsa izmerili 4, na Letališču Maribor in v Celju 6, v Črnomlju in Šmartnem pri Slovenj Gradcu pa 7 stopinj Celzija. Še nižje temperature je preprečila oblačnost, ki se je v zgodnjih jutranjih urah pomikala čez Slovenijo, marsikje po nižinah pa je nastala tudi megla. 

S to ohladitvijo so marsikje na Notranjskem in Kočevskem, pa tudi na Gorenjskem in Koroškem že izpolnjeni pogoji za začetek kurilne sezone. Ta namreč uradno nastopi dan po tem, ko je v drugi polovici leta ob 22. uri po poletnem času temperatura zraka tri dni zapored nižja od ali enaka 12 stopinj Celzija, kar se je letos v primerjavi s preteklimi leti zgodilo precej zgodaj. Kljub temu pa bo verjetno s kurjenem marsikdo še malo počakal, saj bodo v tem tednu vsaj popoldnevi nekoliko toplejši. 

Danes in jutri bodo pri nas še nastajale krajevne plohe in nevihte, nato pa se bo hladen višinski zrak, ki povzroča nestabilnost ozračja, vsaj za nekaj dni umaknil iznad naših krajev.
Danes in jutri bodo pri nas še nastajale krajevne plohe in nevihte, nato pa se bo hladen višinski zrak, ki povzroča nestabilnost ozračja, vsaj za nekaj dni umaknil iznad naših krajev. FOTO: weathermodels.com

Danes in jutri še brez večje spremembe vremena

Po razkroju jutranje megle bo nadaljevanje ponedeljka v znamenju spremenljive kopaste oblačnosti, iz katere se bodo popoldne in zvečer predvsem v severni, zahodni in osrednji Sloveniji razvile krajevne plohe in nevihte. Ob hladnem zraku v višinah in še vedno močnem avgustovskem soncu bo nestabilnost ozračja precejšnja, zato bo lokalno možen tudi kakšen močnejši naliv s sodro. 

Popoldne bo najtopleje ob morju, kjer se bo ogrelo do 26 stopinj Celzija. Kakšna stopinja manj bo na Goriškem in v Vipavski dolini. Drugod bodo temperature bolj skromne. Pričakujemo od 18 stopinj v alpskih dolinah do 23 stopinj Celzija na Dolenjskem in v Beli krajini. 

Jutri bo vreme zelo podobno današnjemu. Tako lahko po hladnem in meglenem jutru čez dan spet pričakujemo razvoj kopaste oblačnosti ter nastanek krajevnih ploh in neviht. V sredo, na prvi dan koledarske jeseni, pa nas bo v višinah dosegel toplejši in bolj suh zrak, zato bomo imeli v nadaljevanju tedna več sonca, prav tako se bomo počasi vzpenjali po temperaturni lestvici. Le jutra bodo še naprej zelo sveža in po nekaterih nižinah meglena.

Obeti za Slovenijo
Obeti za Slovenijo FOTO: 24ur.com

Letošnje poletje bo med osmimi najtoplejšimi v zgodovini meritev

Kljub neobičajno hladnemu zaključku letošnjega meteorološkega poletja se bo to tako po številu vročih dni kot po povprečni temperaturi zraka uvrstilo med najtoplejša do zdaj. Še najmanjše odstopanje od dolgoletnega povprečja smo v zadnjih treh mesecih beležili v alpskih dolinah, kjer bo letošnje poletje najverjetneje osmo najtoplejše v zgodovini meritev. Na Obali se bo uvrstilo na sedmo mesto. V večjem delu vzhodne polovice Slovenije ter na Goriškem bo peto ali šesto najtoplejše do zdaj, v osrednji Sloveniji pa se bo, kot kažejo trenutni podatki, zavihtelo na visoko četrto mesto. 

Poletje 2021
Poletje 2021 FOTO: POP TV
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

boris tavcar
09. 10. 2021 13.02
pOGOJI ZA ZAČETEK KURILNE SEZONE SO IZPOLNJENI ŽE VRSTO LET NA ISTI DATUM 8. OKTOBER. kASNEJE JE VEDNO SLEDILO TOPLEJŠE KRAJŠE OBDOBJE.
oježeš
30. 08. 2021 18.16
+4
Malo bomo še počakali, otroke pa zavijali v dekice, namreč še lep čas bomo brez vode v centralni napeljavi, ki se je izpustila, da se lahko menjajo radiatorji. Glede pogojev za zakuriti je pa tako, da vso porabljeno gorivo in proizvedeno toploto plačamo uporabniki, zato mislim, da ni treba čakati na 'zakonsko določen' čas zmrzovanja. Saj starejšim ni problem zdržati, da se zakonsko poklopi in začnejo kuriti oziroma ogrevati, otroci pa so na slabšem.
Naj bi
30. 08. 2021 17.22
+0
Jaz zakurim kadar hočem pika
ssecnik
30. 08. 2021 19.25
+3
Ja,zase doma.Bodi tam kjer si in se ne oglašaj za druge,ki te možnosti nimajo.
disorderliness
30. 08. 2021 12.10
+14
Jest pa čestitam stroki, ki edino razume in uveljavlja pogoje, ki so potrebni za delovanje kurilne sezone. Na žalost smo še zmeraj priča ilegalnim dejavnostim, ker si ljudje zakurijo samo zato, ker jih zebe, a pogoji še vedno niso izpolnjeni. Nekateri se celo hladijo, ko jim je vroče, jedo, kadar so lačni in pijejo, kadar so žejni. Takih soliranj si ne bi smeli več privoščiti in lepo prosim zakonodajalce, da to uredijo in seveda nevedno ljudstvo sankcionirajo z inšpekcijskimi strogimi ukrepi, kriminalne združbe, ki si s temi dejavnostmi kujejo visoke dobičke pa sodno preganjati.
Lihtirna
30. 08. 2021 11.59
+14
jaz ko sem bil v ljubljani polje zraven aktuala doma se je ogrevanje placevalo celo leto po 25 e .med sezono pa po 100 e ,a stopinj pa sem komaj imel 19 ,ker na vec se ni dalo dvignit.ce imas v radijatorjih 38 st. se ne da nc nardit . v tistem obdobju pa tudi mali otrok v stanovanju . toliko o ogrevanju v ljubljani ter stroskih ogrevanja . sedaj zivim drugje kjer imamo ir panele in jih vklopim kadar meni pase in nastavim temperaturo tudi kolko meni pase in ne zmrzujemo vec v stanovanju .
ssecnik
30. 08. 2021 19.28
+1
Ja , IR paneli so pa Šparovc.Cepc.Razen,če res druge možnosti ni,pol pa ja.
ParleVuFranse
30. 08. 2021 11.34
-2
Hvalabogu, da bi le blo celo leto tako, ne pa 30C+, ko si zelis samo se metek v glavo
Mustache
30. 08. 2021 11.28
+1
Je treba za kurjavo kasirat predcasno, da bi za dodatke. Se pred 2 mescoma sem placal za ogrevanje, ki ga sploh ni bilo. Fora je. Ce ne kuris al pa kuris placas mastno... krneki si izmisljujejo. Folk naiven zahteval stevce zdej pa placujejo vec kot bi placevali brez. 😆
oježeš
30. 08. 2021 18.23
-2
No, nekaj je tudi lahko drugače gledaš na zadevo. Saj pri nas. Plačujemo 12 mesecev na leto, s tem, da nam v kurilni dobi ni treba plačevati zelo visokih stroškov, ampak se ti porazdelijo na 12 obrokov in se lažje plačuje. Enkrat letno je poračun, kdor varuče lahko dobi še nekaj v dobro in ima mesec, dva malo cenejši strošek, kdor greje z do konca odprtimi radiatorji 24 ur dnevno, bo pač doplačal ali imel stalno visok strošek. Pri nas se je monetr delilnikov kar zgrozil, ko je montiral le te. V stanovanju nad kurilnico, kjer že tako puhti vročina skozi tla, je pri montaži delilnikov moral prav paziti, da se ni opekel na radiatorjih. Ampak, če je človek zmrznjen, pač kuri kolikor mu paše. Sicer pa tako svojo porabo plača sam, včasih je bil večji problem, ker se je kurilo, odpiralo okna, da ni bilo prevroče, strošek se je pa delil na vse enako.
ssecnik
30. 08. 2021 19.31
Malo bolje je,sam pravično pa ne bo nikoli.Res se ne da.
nutijan
30. 08. 2021 11.22
+8
To sezono bo sele energetika udarila ,ki prihaja. Ste vedeli da je energetika ljubljana na skrivaj podrazila ogrevanje za 36% ,predlagam da mate zaprte radijatorje ker ce ne bojo vas upilil k pr norcih....
Lihtirna
30. 08. 2021 11.41
+7
energetika lj.ze lupi ko se ni sezone . bil priklopljen na njih pa vem kako je
Uporabnik1812060
30. 08. 2021 13.18
+4
Totalno so podražili, zraven pa kujejo nore dobičke in imajo visoke plače vsi povprek, da te obrne.
depresiven
30. 08. 2021 11.03
+11
Saj tudi celo leto plačujemo Toplotna energija -priključna moč Pa ne vemo zakaj mi to računajo če je zunaj 30 stopinj in se sploh ne kuri ????
Lihtirna
30. 08. 2021 11.43
+6
si hecen.zato da si tavecji lahko delijo bozicnice in nagrade. je treba od nekod dobit denar
oježeš
30. 08. 2021 18.27
+1
A toplo vodo pa grejete na kuhalnikih, pa za tuširanje pa za ostalo porabo? Verjetno iz mrzle pipe ne teče topla voda, če pa topla, je pa treba nekje kuriti.
Truth
30. 08. 2021 10.39
+11
A morajo bit izpolnjeni pogoji da lahko zakurm?!?
Janez Novak 13
30. 08. 2021 10.50
+2
Včasih je tako bilo. Sedaj pa etažni lastniki odločajo o pričetku (in koncu) ogrevanja (če so pametni in se ne pustijo upravniku). Ker je to njihov denar. Včasih je pa bilo: tri dni zapored pod 12 stopinj Celzija ob 21. uri...
Lihtirna
30. 08. 2021 12.07
+2
se je se sedaj tako .pol pa slisis da gre ta denar za vzdrzevalna dela .vzdrzevalna dela? kaka vzdrzevalna dela ? to je zato da ne rabjo upravniki na mesec z k mignit in imajo dobro placano
Uporabnik1812060
30. 08. 2021 13.20
+3
Janez, to je tudi meni čudno, ker še pred nekaj leti je upravnik navijal, da se čim kasneje odpre radiatorje, letos so bili pa še maja vroči, je pa rekel "ja, saj je mrzlo". Tukaj morajo imeti eno španovijo in si vzamejo nek %, da šponajo ogrevalno sezono tako dolgo.
kmet#1
30. 08. 2021 10.33
+8
Zima poletje to so ti štirje letni časi
Janez Novak 13
30. 08. 2021 10.31
+1
Poletje!!! Kje si!!!! Pogrešamo te (tudi, če je bilo kar gorko).
oježeš
30. 08. 2021 18.28
+0
Bolj dati ene dva puloverja na sebe pa ti je toplo, če ne pa kaj drugega, kot pa poleti, ko si v kopalkah ali brez, pa nimaš več kaj sleči, pa je še vedno prevroče.
Janez Novak 13
30. 08. 2021 10.28
+0
Ampak ta besedna zveva 'kurilna sezona'... ali ne bi bilo lepše 'ogrevalna sezona'? To leti na vse, ne samo na ta članek.
Uporabnik1812060
30. 08. 2021 10.13
+11
Ali so nori ali kaj??? Kdo hoče spet služit... očitno toplarne??? Mogoče tudi upravniki??? Folk naj da gor kako jopico in nogavice, da ga ne bo zeblo, ne pa da hočejo imeti v stanovanju 28 stopinj, drugi, ki pa nam je dovolj 22, pa moramo zaradi razdelilnikov plačevati prekleto več, še za njihovo savno.
SDS_je_poden
30. 08. 2021 10.14
+5
Razdelilniki so ravno zato, da plačuješ, kolikor porabiš. Pustimo sedaj tu še korekcijske faktorje....
Uporabnik1812060
30. 08. 2021 10.24
+6
Ja, res je, imaš prav, korekcijski faktorji so tisti, ki nam takim, ki ne rabimo tropskega vremena v stanovanju, zvišujejo položnico.
Janez Novak 13
30. 08. 2021 10.28
+7
Ali *poleti* vsi etažni lastniki prispevajo vsem tistim na neugodnih legah stanovanj pri stroških elektrike zaradi uporabe klime, ker morajo stanovanja hladiti (pozimi pa več plačujejo zaradi tega, ker je pač stanovanje 'napačno' postavljeno)? Stvari niso tako enostavne.
depresiven
30. 08. 2021 11.05
+3
SDS razdelilniki ne pomenijo nič več !!!! Plačujemo toliko kolikor si oni zamislijo !!!!!!
Uporabnik1812060
30. 08. 2021 13.23
Janez res je, moje stanovanje je v tretjem in mi sonce poleti nabija 8 ur. Torej veliko več porabim elektrike, ko laufa klima, kot tisti v pritličju, ki pa ima zaradi lege korekcijski faktor pri ogrevanju.
bratumil
30. 08. 2021 15.25
-2
plačuješ toliko kot se postiš nategniti, ker si butast levak.
Gabiula
30. 08. 2021 10.12
+7
Hvala 24ur da si nas obvestil da je že čas za ogrevanje.ze grem v nabavo dolgih gay, da ne bo krize.Po 15.9 jih bo nemogoče nabaviti.
keved
30. 08. 2021 09.46
+2
ok zadnji čas, da benam vse novice in ne berem več nič
Madžaroš
30. 08. 2021 10.06
+4
Te stvari ki jih tile kao novinarji objavljajo vsak dan moraš vzeti tko kot da bi šel v cirkus
karolinakarolina
30. 08. 2021 09.39
+9
Zanimivo, glede na to, da toliko govorijo o globalnem segrevanju pa se konec avgusta pogovarjamo o ogrevanju.
TistoPravo
30. 08. 2021 09.43
-2
Preveč vročega zraka gre proti severu, in obenem preveč pod vročim hladnega nazaj proti jugu. To so posledice globalnega ogrevanja. Po domače povedano, bolj ukurimo...bolj je hladno....in mokro
MikeMike
30. 08. 2021 09.30
+10
Še malo pa bo prižig novoletnih lučk. Letos že 1. novembra ali že kaj prej?
Esmeralda Rupnik 1
30. 08. 2021 09.28
+4
svašta,toplo se obleci pa bo ti toplo,tako je zmeraj v avgustu naglo temperature dol pa mal pozneje bo spet vroče,a kad se dobe položnice za gretje jok in stok
Gutenberg
30. 08. 2021 09.57
+1
Eni 'kad se dobe' položnice ... Kakšno je to narečje? Ljubljansko?
Esmeralda Rupnik 1
30. 08. 2021 16.13
+0
lizing
30. 08. 2021 09.14
+12
Pa saj niste normalni.