Slovenija

Ponoči vstopamo v večdnevno obdobje mrzlega vremena z občasnim sneženjem

Ljubljana, 21. 03. 2020 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po dolgem obdobju zelo toplega vremena nas bo v noči na nedeljo preplavil občutno hladnejši zrak, ki se bo nad nami zadrževal tudi v prihodnjem tednu in poskrbel za povsem zimske razmere. Prehod fronte bodo pospremile kratkotrajne padavine in okrepljen severni veter. Ker bo temperatura hitro padla, bo tudi po nižinah večinoma snežilo, a zaradi majhne količine padavin omembe vredne snežne odeje ni pričakovati nikjer. Nekoliko obilnejše sneženje nas najverjetneje čaka v torek in sredo, ko bi lahko predvsem v vzhodni Sloveniji zapadlo od 5 do 10 centimetrov snega.

Tri tedne po začetku meteorološke je včeraj zgodaj zjutraj nastopila še koledarska pomlad. Vreme je bilo temu primerno, saj je živo srebro skoraj po vsej Sloveniji preseglo 20 stopinj Celzija, v Beli krajini in Posavju se je ogrelo celo do 23 stopinj Celzija.

Če bomo danes še v razmeroma topli zračni masi, bo temperatura v prihodnjih dneh tudi za več kot 10 stopinj Celzija nižja od dolgoletnega povprečja.
Če bomo danes še v razmeroma topli zračni masi, bo temperatura v prihodnjih dneh tudi za več kot 10 stopinj Celzija nižja od dolgoletnega povprečja. FOTO: Wxcharts.com

Vendar je bil prvi dan koledarske pomladi hkrati tudi zadnji zares topel dan v letošnjem marcu. Severno in srednjo Evropo je namreč že preplavil občutno hladnejši zrak, ki se bo v noči na nedeljo razširil tudi nad naše kraje. Dotok mrzlega zraka se bo še okrepil na začetku prihodnjega tedna, ko bo temperatura v sredogorju padla pod –10, v visokogorju pa lokalno celo pod –20 stopinj Celzija, kar se v treh mesecih letošnje zime ni zgodilo niti enkrat. Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je bila najnižja izmerjena temperatura od prvega decembra do danes na Kredarici –15, na Krvavcu pa –9 stopinj Celzija. V prvi polovici prihodnjega tedna bodo temperature za okoli 5 stopinj Celzija nižje, kar pomeni, da je pred nami vrhunec "letošnje zime".

Od nedelje do sredine prihodnjega tedna lahko tako tudi po nižinah pričakujemo vetrovno in za ta čas neobičajno mrzlo vreme z najvišjimi dnevnimi temperaturami do največ 5 stopinj Celzija. Postopno otoplitev lahko pričakujemo šele v drugi polovici prihodnjega tedna.

Obeti za Slovenijo
Obeti za Slovenijo FOTO: POP TV

Zakaj se bo zgodil vremenski preobrat?

V zadnjih mesecih smo imeli nad Evropo precej ustaljen vremenski vzorec. Prevladovali so močni zahodni vetrovi, ki so bili posledica razporeditve zračnega tlaka. Nad severno Evropo je bil zračni tlak precej nižji, kot je to običajno, medtem ko je bil nad južno Evropo in tudi našimi kraji občutno višji, kar nam je prinašalo sončno in toplo vreme. Zaradi močnih zahodnih vetrov, ki so pihali med obema območjema, so bili prodori mrzlega zraka od severa zelo redki in šibki, zato ne preseneča podatek, da je bila letošnja zima na ravni Evrope za 3,4 stopinje toplejša od povprečja in s tem celo za 1,4 stopinje Celzija toplejša od doslej najtoplejše zime pred štirimi leti.

Zaradi močnih zahodnih vetrov so bile ohladitve v zimskih mesecih zelo redke in kratkotrajne.
Zaradi močnih zahodnih vetrov so bile ohladitve v zimskih mesecih zelo redke in kratkotrajne. FOTO: NOAA

V preteklih dneh se je spremenil vremenski vzorec. Zračni tlak nad severno Evropo se je zvišal, s tem pa se je mrzel zrak, ki se je v preteklih tednih bolj kot ne zadrževal le nad polarnimi predeli, začel pomikati proti jugu. Izrazita ohladitev je že zajela severno in srednjo Evropo, z nadaljnjo krepitvijo anticiklona nad Skandinavijo pa bo mrzel polarni zrak v noči na nedeljo dosegel tudi Slovenijo.

S krepitvijo anticiklona nad Skandinavijo se proti jugu Evrope spušča mrzel polarni zrak. Hladna fronta, ki je na sliki prikazana z modro barvo, je že prešla srednjo Evropo, v noči na nedeljo pa bo dosegla tudi naše kraje. Po njenem prehodu se bo za marec neobičajno mrzel zrak nad nami zadrževal vsaj do sredine prihodnjega tedna.
S krepitvijo anticiklona nad Skandinavijo se proti jugu Evrope spušča mrzel polarni zrak. Hladna fronta, ki je na sliki prikazana z modro barvo, je že prešla srednjo Evropo, v noči na nedeljo pa bo dosegla tudi naše kraje. Po njenem prehodu se bo za marec neobičajno mrzel zrak nad nami zadrževal vsaj do sredine prihodnjega tedna. FOTO: Arso

Kaj pravi podrobnejša vremenska napoved?

Pred prehodom izrazite hladne fronte bomo danes še v razmeroma topli zračni masi, kljub temu pa bodo temperature zaradi povečane oblačnosti že nekoliko nižje, kot smo jih bili vajeni v minulih dneh. Najtopleje bo na Dolenjskem in v Beli krajini, kjer se bo še ogrelo v bližino 20 stopinj Celzija, drugod v južni in osrednji Sloveniji bomo izmerili od 16 do 18 stopinj Celzija. Najmanj toplo, s temperaturami okoli 13 ali 14 stopinj Celzija, bo v severni Sloveniji, ki jo bodo sredi dneva že dosegle krajevne padavine. Te se bodo pojavljale predvsem v obliki ploh in tudi kakšne manjše nevihte. Popoldne in zvečer se bo pas padavin pomikal proti jugu. Zapihal bo okrepljen severni veter in začelo se bo hladiti.

V noči na nedeljo, ko nas bo od severovzhoda preplavil mrzel polarni zrak, se bo meja sneženja predvsem v vzhodni in severni Sloveniji lahko spustila do nižin, a ker bo šlo le za majhno količino padavin, omembe snežne odeje ni pričakovati nikjer. Na Primorskem se bo prebudila burja, drugod bo pihal severovzhodni veter.

Tako izrazite ohladitve so ob koncu marca redke. V tem času je bilo nazadnje podobno mrzlo leta 2013. Takrat se 25. marca temperatura v notranjosti Slovenije sploh ni dvignila nad ledišče. Zapadlo je okoli 15, ponekod v jugovzhodni Sloveniji pa tudi nad 20 centimetrov snega.

Nedeljsko dopoldne bo še večinoma oblačno. Manjše krajevne padavine bodo postopno povsod ponehale. Sredi dneva se bo delno zjasnilo. Burja na Primorskem se bo še nekoliko okrepila in bo popoldne na izpostavljenih mestih v Vipavski dolini v sunkih presegala hitrost 100 kilometrov na uro. Vetrovno bo tudi marsikje drugod po državi. Najvišje dnevne temperature bodo po nižinah v notranjosti države le okoli 5, na Primorskem pa bodo segle do 12 stopinj Celzija.

Vremenska napoved za jutri
Vremenska napoved za jutri FOTO: POP TV

Ponedeljkovo jutro bo sončno, a hladno. Kljub vetru se bodo temperature povsod, z izjemo nižjih delov Primorske, spustile pod ničlo. V višjeležečih alpskih dolinah se bo ohladilo do –7 stopinj Celzija, drugod pričakujemo okoli –3 stopinje Celzija. Popoldne bo oblačnost od vzhoda naraščala, a bo ostalo večinoma suho. Najvišje dnevne temperature bodo v večjem delu države segle do največ 5, na Primorskem pa do 10 stopinj Celzija.

Vremenska napoved za ponedeljek
Vremenska napoved za ponedeljek FOTO: POP TV

V torek se bo oblačnost zgostila. Vzhodno Slovenijo bodo popoldne zajele manjše padavine. Ker se bo nad nami še zadrževal zelo hladen zrak, bo tudi po nižinah rahlo snežilo. Občasno sneženje se bo nadaljevalo tudi v sredo, vendar je za natančnejšo napoved količine padavin danes še nekoliko prezgodaj. Po trenutno najverjetnejšem scenariju bi lahko predvsem v vzhodni Sloveniji zapadlo od 5 do 10, v krajih nad okoli 500 metrov nadmorske višine, kjer bo temperatura ves dan pod ničlo, pa tudi od 15 do 25 centimetrov snega.

Nižine osrednjega in severnega Balkana bo v prihodnjem tednu pobelil sneg.
Nižine osrednjega in severnega Balkana bo v prihodnjem tednu pobelil sneg. FOTO: Wxcharts.com

Velika nevarnost pozebe

Zaradi visokih temperatur se je narava letos začela prebujati od dva do štiri tedne prej, kot je to običajno. Tako je marsikje že zacvetelo sadno drevje, ki pa mu v prihodnjem tednu že drugo leto zapored grozi pozeba. Jutranje temperature se bodo namreč kljub vetrovnemu vremenu na začetku prihodnjega tedna spuščale pod ničlo, sredi tedna, ko naj bi se veter polegel, pa bodo v primeru kakšne jasne noči marsikje lahko padle celo pod –5 stopinj Celzija. Zelo verjetno bo zmrzovalo tudi na Primorskem.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

medusa
24. 03. 2020 15.53
Viruski bodo cveteli na polno...
Tamara Rajh 1
21. 03. 2020 15.06
-5
Ja kaj pa je tak zanimivega.. Pač bo hladno samo par dni pol pa se bojo temperature dvignile nazaj na 20°C..
Alfi2
21. 03. 2020 18.58
+11
ena tistih ki je samo ekvadorsko,italijansko,spansko sadje? pa vino iz lidla?
RamzesII
21. 03. 2020 11.51
+4
Res pravi čas za tako spremembo, temperaturne razlike, virus 'ima marsikje fešto nocoj', ker si obeta boljše pogoje za ... saj veste.
RamzesII
21. 03. 2020 13.10
+3
Ali pa obratno, če bo sneg, tega dovolj, je to lahko plus, ker bodo ljudje manj, če sploh, hodili ven na javne površine.
medusa
24. 03. 2020 15.53
VolkBrenin
21. 03. 2020 09.54
+14
nikoli me ni motilo , če se v napovedih / sploh za več dni vnaprej zmotijo....ker je napoved vremena " nehvaležna reč " ...kljub vsej tehniki in " modelom " za napovedi....Sedaj pa iskreno upam, da je napoved do konca - napačna....ali pa bo spet vse vzel hudič zatadi pozebe....
AyrtonS
21. 03. 2020 09.33
+19
odličen članek, podrobno opisano in pojasnjeno, pohvalno!!
srbin333
21. 03. 2020 09.19
+7
Innn spet začenjajo američani!!!!
Bikoborec
21. 03. 2020 09.18
+0
Ma deej noo,dost je blo zime.
Frane Šajn
21. 03. 2020 09.03
+23
Upam , da ne bo kakšne pozebe na nezaščitenih poljščinah in posebno na sadnem drevju, ki je že kar dobro odgnalo. drugače bi bilo pa kar na mestu, da stvari malo upočasnijo. Ampak tu smo žal nemočni. Tu deluje višja nam še ne znana sila! Vsem želim polno zdravja in izogibajmo se virusa!
RTVjeZAKON
21. 03. 2020 08.54
+25
Odlično za prehlad.
RamzesII
21. 03. 2020 11.53
+1
Virus in paniko, ker ljudje ne vedo kaj ima kdo. Pod vtisom korone so prepričani, da imajo vsi korono.
brabusednet
21. 03. 2020 08.29
+13
No pa bo še sadje pomrznilo pa bo fuč samoobskrba z jabolki.Še ena katastrofa za kmetistvo.Poleti še pa toča uklesti pridelke pa bomo lačni.Dosedanje vlade niso nič naredile za kmetistvo predvsem kmetiski ministri z Židanom na čelu.Vemo,da se 7 let čaka na dovoljenje za namakanje in vemo,kako je z zajetjem Vogršček.To je slika 27 letne vladavine levice.Sedaj bo pa naenkrat postali pametni in Janševi vladi solili pamet isto je pri zdravstvu in drugot.
motorist_mb
21. 03. 2020 08.26
+13
Drug teden bo vsaj zunaj mir čeprav ni dobro za črešne,marelice!
Alfi2
21. 03. 2020 08.26
+34
Zal. Sem pa najbolj zalosten zaradi cloveske neumnosti, vecina bi imela 20° pozimi, po spomladanski pozebi bi pa imeli sadje v trgovini najraje kar po 10 centov.sebicnost in nobene kulture, to se mora spremenit ce zelimo lepso prihodnost.
Julij Cezar
21. 03. 2020 08.14
+60
Katastrofalno vreme vsako leto je isto, pozimi nebene zime nebenega ne duha ne sluha o zimi, na pomlad pa mora vsako leto udarit, ko vse cveti. Katastrofa