Gospodarstvo

Ponorele cene energentov in začetek boja za preživetje

Ljubljana, 29. 08. 2022 13.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Miha Kranjc; STA
Komentarji
585

Slovenija tako kot celotna Evropa hiti s sprejemanjem interventnih zakonov in postopkov, s katerimi bi omejila ponorele cene energentov. Trg ne deluje več, pravijo ekonomisti, a cene kljub temu, da so borze nelikvidne, torej brez vsake otipljive podlage, rastejo v nebo. Slovenija se sooča z drugo najvišjo ceno električne energije v Evropski uniji, pred njo je le še Avstrija. Recesija je neizbežna. Prvi ukrep, tako Robert Golob, mora biti hiter in odločen poseg Evropske komisije na energetske trge, kar pomeni začasno zaustavitev trgovanja na terminskih borzah.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Golob s strankami, stroko in vodji podjetij
    02:49
    Iz 24UR: Golob s strankami, stroko in vodji podjetij
  • Iz SVETA: Energetska varnost in obvladanje draginje
    02:11
    Iz SVETA: Energetska varnost in obvladanje draginje

 

Evropska unija in z njo Slovenija je v skrajno težkem položaju. Prihajajoči trendi na terminskem trgu so zaskrbljujoči, cena električne energije je pri nas presegla 1000 evrov na megavatno uro. "Gre za 20-kratno povečanje v primerjavi s predlani," pravi Aleksander Mervar, prvi mož ELESa. A ustavitev terminskih poslov težav z naraščajočimi cenami ne bo rešila - podivjani trendi se bodo in se že selijo na tako imenovani SPOT trg, kjer se sklepajo trenutne pogodbe za odkup električne energije: "Tudi tukaj so cenovni signali zaenkrat ekstremno visoki." 

Če letos zaradi ugodnih fiskalnih razmer in gospodarske rasti, ki je polnila proračun, Slovenija še ima nekaj manevrskega prostora pri regulaciji cen, bodo drugo leto vzvodi izčrpani. "Razmere se bodo dramatično poslabšale," opozarja ekonomist Bogomir Kovač in dodaja, da so visoke cene rezultat trenutnih špekulativnih razmer in na drugi strani energetske transformacije, ki ni bila nikoli dobro premišljena, ampak je gradila na nekem subvencioniranju, ki je dereguliralo trg. "Trg je reagiral tako, kot zna, z energetskimi giganti, ki znajo izkoristiti tržne in geostrateške šoke, rezultat tega je, da imamo danes podeseterjeno ceno energentov."

Gospodarstvo pod hudim pritiskom

Podjetja letos bodo pod pritiskom, a bodo, kot pravi Mervar, leto še nekako 'zvozila'. Težava bo skoraj zagotovo nastopila naslednje leto. "Če se ti cena energije za dvajsetkrat zviša, na drugi strani pa cena tvojega produkta ostane nespremenjena, mislim, da ni treba posebej računati, kakšen bo razplet." Letošnji oktober bo zelo velika preizkušnja za elektroenergetski sistem, dodaja.

Cene plina in elektrike v nebo
Cene plina in elektrike v nebo FOTO: Shutterstock

Slovenija je, energetsko gledano, močno odvisna od pretoka rek oziroma od proizvodnje hidroenergije. "V prvih sedmih mesecih je bila proizvodnja le na 50 odstotkih in seveda smo to elektriko morali nekje dokupovati. Saj poznamo načelo, večje ko je povpraševanje, višja je cena," o nizkem vodostaju rek zaradi suše dodaja Mervar.

Zadolževanje in inflacija bosta krojili usodo podjetij. "Od inflacije je odvisno, kako konkurenčno bo naše gospodarstvo, pri zadolževanju pa smo videli že leta 2012 in 2013, kako nas je EU skušala reševati in grožnje s prihodom 'trojke'. To so za Slovenijo zelo nevarne razmere. Resda smo na skupni ladji, toda Slovenija je v skupini perifernih držav, ki bo tukaj izjemno prizadeta," meni Kovač. Po njegovem bo Slovenija dolgoročno morala ubrati nekonvencionalne metode, če želi preživeti in drugo leto upati na čudež.

V Italiji 'na nitki' zaradi energetske krize visi vsaj 120.000 podjetij, tudi v Nemčiji številni čakajo, kaj bo prinesla jesen in kakšni bodo državni ukrepi. Večina ekonomistov pa napoveduje, da bo recesija trajala več let.

Nad izredne razmere z interventnimi zakoni

Po drugem vladnem zasedanju so v obravnavo poslali še 2 zakona o poskusu omejevanja energetskega trga. Novelo zakona o oskrbi s plinom ter interventni zakon pri obvladovanju kriznih razmer in oskrbi z energijo. S slednjim bo vlada dobila zeleno luč, da v naslednjih tednih aktivno poseže na trg z energenti. Pri domačih proizvajalcih v državni lasti bo lahko uredila proizvodnjo elektrike in toplote po reguliranih cenah.

Vlada v regulacijo cen in proizvodnjo energije
Vlada v regulacijo cen in proizvodnjo energije FOTO: Dreamstime

Višja stopnja tveganja bo pomenila krizo na področju oskrbe z energijo, ker bodo že razglašene izredne razmere pri oskrbi z zemeljskim plinom in krizno stanje v sektorju električne energije, zaradi česar bo treba izkoristiti vse nacionalne potenciale za proizvodnjo električne energije in toplote. Vlada bo lahko družbam v državni lasti s sklepom neposredno naložila izvedbo ukrepov za zanesljivo oskrbo z energijo.

Na področju plina bo moral nosilec bilančne skupine zagotoviti skladiščenje plina v drugih državah članicah EU v obsegu, ki bo enak vsaj 15 odstotkom povprečne letne dobave plina, kar najbrž vključuje plinski terminal na Krku. Dobavo plina bo podkrepila z zajetnimi jamstvi, predvidenih je do 300 milijonov evrov za nakup plina v državah izven EU, najbrž v državah Severne Afrike. V krizi bo sprostila tudi naftne derivate iz rezerv.

Vlada bo predvidoma lahko z uredbami določila temperaturo ogrevanja oz. hlajenja v javnih stavbah ter predpisala omejitve osvetljevanja stavb, prostorov ali površin.

Predvideno je, da bodo imeli odjemalci zemeljskega plina pravico, da se ne bodo priklopili oz. se bodo lahko odklopili od sistema za distribucijo plina ne glede na določbe o prioritetni rabi energentov, o obvezni priključitvi na omrežje za distribucijo plina in o obvezni uporaba plina za ogrevanje stavb in pripravo sanitarne tople vode, ki sta določeni v lokalnih energetskih konceptih, občinskih prostorskih načrtih ali drugih aktih lokalnih skupnosti, ter pri tem ne bodo plačali pogodbene kazni. Po pogodbah o dobavi plina, veljavnih na dan uveljavitve zakona, ne bo dovoljeno zaračunavati kazni zaradi nižje porabe plina, kot je pogodbeno dogovorjena.

Koncesionarji za gospodarsko izkoriščanje vode za proizvodnjo elektrike bodo za obdobje od leta 2022 do leta 2025 plačali koncesijo v enaki višini, kot so jo v letu 2020.

V času krize okolje pozabljeno

Interventni zakon za obvladovanje kriznih razmer je nujen, dodaja Mervar, saj le tako zagotavlja delovanje elektroenergetskega sistema. A hkrati dovoljuje tudi zanemarjanje okoljskih zavez. Kot primer navede 11 plinskih elektrarn s skupno močjo 500 megavatov v Sloveniji, ki namesto plina lahko v kriznih razmerah uporabljajo tudi láhko kurilno olje. Danes je njihovo delovanje omejeno na 500 ur letno, kar ni nič. Lahko izkoristimo blagovne rezerve kurilnega olja, če bo problem z dobavo plina.

Čistejši plin bo lahko zamenjalo lahko kurilno olje
Čistejši plin bo lahko zamenjalo lahko kurilno olje FOTO: iStock

V času razglašene višje stopnje tveganja se pri obratovanju elektrarn ter naprav za soproizvodnjo toplote in elektrike in drugih naprav, za katere je potrebno okoljevarstveno dovoljenje, zaradi zamenjave goriva ne bodo uporabljala določila iz okoljevarstvenih dovoljenj glede goriva in mejnih vrednosti emisij. Od določil okoljevarstvenih dovoljenj bodo lahko odstopali, dokler ne bo napovedano preseganje alarmnih vrednosti žveplovega dioksida ali dušikovega dioksida v zraku ali bodo te že presežene.

Poleg tega bo lahko v času razglašene višje stopnje temperatura Save pod Nuklearno elektrarno Krško (Nek) od 1. oktobra do 31. aprila za 3,5 stopinje C višja od temperature reke na odvzemu za potrebe Neka. To je 0,5 stopinje C višje, kot je določeno sicer.

"Osebno nisem proti zelenemu prehodu in menim, da se bo nadaljeval, vendar pa so zdaj razmere pred zimo tako drastične, da se je okoljski vidik nekoliko potisnil na stran," pojasni Mervar.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (585)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

7Scythe7
30. 08. 2022 15.35
+3
čas bo za upore kot so se včasih dogajali po vsej evropi. Vedno ene recesije in igračkanje z narodom, cene vsega v nebo, mladi nimajo prihodnosti, to bo še hudo
zdravapamet1
30. 08. 2022 09.42
-1
vsi novinarji, zdravniki, odvetniki , ki ste volili goloba, BOSTE KREPKO plačali za tega mesijo, ki bi vas rešil pred Janšo....
zdravapamet1
30. 08. 2022 09.40
+1
Kakšni strokovnjaki? Edina njihova strokovnost je samodanijanša! elektrika je za 30% dražja kot v Nemčiji...lepo bo vse obral ta golob, sicer pa si tisti, ki so ga volili, zaslužijo posledice...vsak zaposlen mu bo dal vsako leto najmanj 2000 evrov preko davkov, plus draga elektrika, nafta, verjetno še davek na nepremičnine 1%, to je 1000 evrov na hišo....drago boste plačali socializem...ni ukrajina kriva, če obožujete komunizem butalci.
kalinka
30. 08. 2022 08.03
+0
Prej smo imeli covid virus,zdaj imamo ukrajinski virus.
kalinka
30. 08. 2022 08.00
-1
Kovac,foter od Nike???
Pjanček
29. 08. 2022 21.59
-3
Septična jama vseh jam
29. 08. 2022 21.56
+0
MTM AUDI
29. 08. 2022 21.44
-2
Zivele sankcije!!!!! Zivela carska Russia🇷🇺🇷🇺🇷🇺
Covidus
29. 08. 2022 21.48
+0
Skinwalker
29. 08. 2022 21.43
+3
Kaj bluzijo elektirke imamo za izvoz..
zelen
29. 08. 2022 21.40
+2
plan je da se raji pobere čisto vse
Houdor
29. 08. 2022 21.38
+3
hočem elektriko po HOFER ceni
cpero
29. 08. 2022 21.37
+4
pa kaj vas to briga ,raje se vrigajte da ne biste placevali drva po 330 ali pa se vec ,kdo tu ina nadzor ti s.p si delajo bajne zasluzke drva prodajo po 330 al pa se vec ,drzava pa zal tega ne vidi
4556
29. 08. 2022 21.29
+4
Stroški obratovanja so se zvišali minimalno s tem koliko so neupravičeno dvignili cene elektrike Vojna je le izgovor. Cena surove nafte BRENT je tudi 102 Us d in gorivo se močno draži
Mister iks
29. 08. 2022 21.22
-3
V kriznih razmerah je potrebno dati oblast izkušenim strokovnjakom. Jaz predlagam gospo Bratušak.
Toshiba2010
29. 08. 2022 21.16
+15
Umetno ustvarjena kriza
Hajni
29. 08. 2022 21.14
+11
Tonemo in plačujemo zaradi tuje vojne. Zakaj? Ker ima Amerika dolge lovke in interes destabilizacije Rusije. Ko so leta tolkli po bližnjem vzhodu pa nobenemu nič. Kdo je kaj naredil za nas ko so srbi ob osamosvojitvi tolkli po nas? Vsi so samo gledali!
arctic
29. 08. 2022 21.15
-8
dej mi povej kaj ma amerika z cenami energentov v evropi?
Collywoggle
29. 08. 2022 21.26
+4
twitty
29. 08. 2022 21.40
+2
User723439
29. 08. 2022 21.13
+1
Relacije se bodo preusmerile. To je samo začasna panika, predvsem špekulacije bolj dvigujejo ceno, kot bi bilo potrebno. Sicer pa imamo zdaj čas, da razmislimo o neki dolgoročni strategiji. Upam, da bodo tudi Nemci uvideli svojo zablodo glede zapiranja nukleark in prevelike odvisnosti od ruskega plina.
JEB. MOD.
29. 08. 2022 21.11
-1
a kader preden se ga zaposli kaj preverjajo glede znaja , splošne razgledanosti in strpnosti do drugače mislečih!!
Oknaj 4
29. 08. 2022 21.10
+5
No ali bodo kaj odgovorni za nastale razmere varuhi ptic da ni veternih eletrarn in ali bo kdo vprašal osebke ki so preprečili izgradnjo HE Mokrice ?
twitty
29. 08. 2022 21.44
+1
Daj malo poglej kolk težav imajo nizozemci z vetrnimi elektrarnami. Vsak ki pravi, da je to zeleno in poceni, ni pogledal dovolj. Zgodbo o tem, da je to zeleno in poceni in da je veter brezmejen vir energije, so prodali proizvajalci teh vetrnic. Zadeve na veliko crkujejo, ne proizvajajo elektrike neomejeno in ko jim poteče rok uporabe, ne vedo kam z njimi, pa jih zaenkrat kar v zemljo skrivajo.
bob rok
29. 08. 2022 21.09
+3
Slovenija je, energetsko gledano, močno odvisna od pretoka rek oziroma od proizvodnje hidroenergije. IN DODAM, da ta energija predstavlja dobrih 10%, vse proizvedene el. energije v normalnem obdobju. Je to laž ali zavajanje bo, pa vrli moderator presodil ;)