Slovenija

Opozicijske stranke vnovič vložile konstruktivno nezaupnico

Ljubljana, 10. 02. 2021 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, A.K., T.V.
Komentarji
1667

Opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in DeSUS so v parlamentarni postopek ponovno vložile konstruktivno nezaupnico s kandidatom za predsednika vlade Karlom Erjavcem. Predlog so podprle z 10 poslanskimi podpisi, vsaka od strank predlagateljic je prispevala dva, so potrdili v DeSUS. Glede na poslovniške roke bi tako lahko o nezaupanici poslanci razpravljali in odločali že v petek, najpozneje pa prihodnjo sredo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Fajonova in Tonin o konstruktivni nezaupnici
    12:49
    Iz 24UR ZVEČER: Fajonova in Tonin o konstruktivni nezaupnici
  • Iz 24UR ZVEČER: Erjavec tokrat ne bo umaknil nezaupnice
    02:56
    Iz 24UR ZVEČER: Erjavec tokrat ne bo umaknil nezaupnice
  • Iz 24UR: Vložitev nezaupnice
    02:31
    Iz 24UR: Vložitev nezaupnice
  • Iz SVETA: Znova vložena nezaupnica
    03:26
    Iz SVETA: Znova vložena nezaupnica
  • Tanja Fajon o konstruktivni nezaupnici
    00:50
    Tanja Fajon o konstruktivni nezaupnici
  • Karl Erjavec o konstruktivni nezaupnici
    01:19
    Karl Erjavec o konstruktivni nezaupnici

Karl Erjavec je na novinarski konferenci potrdil, da so vložili konstruktivno nezaupnico. Spomnil je, da so jo že enkrat vložili in poudaril, da soglasja k nezaupnici tokrat ne bodo umaknili, ker se ne strinjajo s smerjo, v "katero nas pelje aktualna vlada"

"Bojim se, da aktualna vlada, zlasti njen predsednik, vlaga vse napore v to, da bi rahljali vse nadzorne institucije in da bi šli po poti avtoritarne demokracije, kjer ima besedo samo vodja, ki mu ljudstvo slepo sledi," je dejal. 

Poudaril je, da gre pri sprejemanju protikoronskih ukrepov za kršenje človekovih pravic in svoboščin. Prišel je čas, da se poslanci odločijo, ali podpirajo obstoječo vlado ali pa novo politiko, ki je demokratična in ki ne razplamteva strahu in negotovosti, je še dodal. 

Besedilo vnovične konstruktivne nezaupnice je podobno prvi, pri čemer ponovno poudarjajo, da se rušijo temeljna pravna načela in s takšnim načinom vlade in delovanjem "se lahko zgodi samo fiasko". Jutri imajo sejo izvršnega odbora, kjer bodo opravili razpravo o vloženi konstruktivni zaupnici in zakaj DeSUS ne podpira politike aktualne vlade. 

Odgovornost je prihodnji teden v rokah poslank in poslancev. Mi 12 svojih glasov smo in bomo prispevali," je pripomnila predsednica SD Tanja Fajon. V SD upajo, da bodo lahko dokazali, da politika lahko deluje v interesu ljudi. Luka Mesec (Levica) je poudaril, da stanje v državi v zadnjih 30 letih ni bilo tako slabo, kot je sedaj. S tem, kot je razložil, ni apeliral na epidemijo, ampak na politiko obstoječe vlade. Glede napovedi glasovanja pa je dejal, da bodo sami izidi tesni. 

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je v izjavi povedal, da je opozicija dolžna storiti vse, da se stanje v državi izboljša. Rezultatov ne bo napovedoval, ker "naj to napovedujejo vedeževalci". Želi si, da bi bilo "toliko razuma in modrosti", da bi poslanke in poslanci uvideli, da je treba drastično zamenjati smer, v katero pluje država.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je poudarila, da bodo tudi oni prispevali obljubljene glasove za konstruktivno zaupnico, ker "to, kar se danes dogaja, ni socialno-liberalna pot."

Karl Erjavec in predstavniki KUL.
Karl Erjavec in predstavniki KUL. FOTO: Bobo

Odločanje že v petek ali najpozneje prihodnjo sredo

Glede na to, da je bila nezaupnica vložena, bi lahko poslanci glede na poslovniške roke o njej razpravljali in odločali že v petek, najpozneje pa prihodnjo sredo. DZ namreč po poslovniku o kandidatu za novega predsednika vlade odloča najprej 48 ur in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga.

Ponovna vložitev nezaupnice se je zgodila po manj kot enem mesecu od prve. Prvič so jo LMŠ, SD, Levica, SAB in del DeSUS z 42 poslanskimi podpisi vložili 15. januarja. A do glasovanja ni prišlo, saj je Erjavec z obrazložitvijo, da iz epidemioloških razlogov vsi podpisani poslanci ne bi mogli glasovati v DZ, soglasje h kandidaturi nato umaknil. Erjavec upa, da bodo tokrat lahko glasovali vsi, ki nezaupnico podpirajo.

Erjavec verjame v uspeh konstruktivne nezaupnice

Prvak DeSUS je že ob napovedi ponovne vložitve konstruktivne nezaupnice dejal, da verjame v njen uspeh, čeprav javne opredelitve poslancev tega ne obetajo. 

LMŠ, SD, Levica in SAB imajo skupaj 39 poslanskih glasov. Erjavec je minuli teden sporočil, da ga podpirajo tudi štirje poslanci DeSUS, dva se bosta predvidoma podpisala pod predlog nezaupnice. A vsi glasovi te stranke niso tako gotovi, saj od posameznih poslancev neuradno prihajajo različne informacije. V primeru neuspeha nezaupnice je tako odprto vprašanje sodelovanja DeSUS z vlado, morda tudi s posebnim sporazumom.

Opoziciji in koaliciji je skupno, da se želita v DZ prešteti. V koaliciji sicer zlasti glede na glasovanja v DZ ocenjujejo, da ima vlada večinsko podporo. V primeru neuspeha nezaupnice pa je možna rekonstrukcija vlade.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1667)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
12. 02. 2021 12.44
zigeman
11. 02. 2021 13.31
+3
Celo življenje sem se spraševal, zakaj v diktatorskih režimih ljudje ne znorijo in zapalijo diktatorja in njegove pomočnike? Zdaj se dogaja to v Sloveniji! Bo kdo znorel? Mislim da tisti, ki so dovolj nori, držijo ravno z diktatorjem!?! 🐑🐑🐑
BETONSKI
11. 02. 2021 16.45
DALEĆ OD TEGA DA JE TO V SLOVENIJI,ČE BI TAKO BILO KOT GOVORIŠ ŠE ZAPISATI NE BI SMEL,PA O KAKŠNEM DIKTATORJU TI GOVORIŠ??? NOBEN NE BO ZNOREL,ZAKAJ BI SAJ SMO V DEMOKRACIJI IN JE ON DEMOKRATIČNO PREVZEL OBLAST,SMO V DEMOKRACIJI KAJ NE RAZUMEŠ.
BETONSKI
11. 02. 2021 16.49
PRAV JE DOVOLJ SMO NORI ,DA BI BRANILI DEMOKRACIJO ,TAKO KOT SEM LETA 91 KO SO NAM JO TISTI Z RDEČO ZVAZDO HOTELI VZETI,RAJE UMREM KOT,DA VEČ NE BI ŽIVEL V DEMOKRACIJI IN TO V SLOVENIJI JE DEMOKRACIJA,PA NAJ JO VODI KDOR HOČE ZAME NI POMEMBNO,POMEMBNO JE DA SO VOLITVE DEMOKRATIČE IN SESTAVI VLADO KDOR ZBERE 46 GLASOV V PARLAMENTU,VSE DRUGO JE DIKTATURA,
BETONSKI
11. 02. 2021 13.03
+1
PO MOJEM DOBI TANJA VIŠAVE KO VIDI SLIKO KARDELJA IN TITOTA.
BETONSKI
11. 02. 2021 13.01
+0
SAMO TA ŠIVILIJA ,BI BILA ZA KROJITI IMA DOBER KROJ HLAČ.
srebrnibreg
11. 02. 2021 10.13
+1
Sramota od vlade katera krši svoj lastna pravila druge občane pa kaznuje z astronomskimi kaznimi za zaužit rogljiček sprehajalce ali pa delavca za sendvič nekje na osamljenem mestu. Celo brezdomca kaznujejo sami pa lazijo po gostilnah in drugih občinah.
srebrnibreg
11. 02. 2021 10.11
+2
Kakšni pokvarjeni hinavsi nam vladajo vidimo v zadnjih dneh. Eden minister lazi po gostilnah, drugi minister hodi iz ene občine v drugo in celo hoče čez državno mejo. Nas državljane pa morijo s policijsko uro in zaprtjem v miniaturne opbčine. Kako dolgo bomo še prenašali represijo in hinavščino te vlade?
srebrnibreg
11. 02. 2021 10.09
+2
Kdor koli bi bil predsednik pa, če bi bil to deževnik bi bil boljši od sedanje vlade.
jodr
11. 02. 2021 09.00
+1
Predsedniki burek koalicije pa zadnje čase samo še v tla gledajo.
janez Kovač 1
11. 02. 2021 08.47
+0
Temu Erjavcu je pa res dolgčas,ni bil izvoljen,pa dela zgago ,naj raje dela kaj pametnega,pa mu očitno ne diši!
puspan
11. 02. 2021 08.45
+1
Nikakor ne razumem KUL petorčka s Krjavljem na čelu, kakšno paniko zganjajo z nezaupnico sedanji vladi. Takšne sreče, kot jo imajo oni, nimajo nikjer na svetu. Kljub temu, da bodo nabrali maximalno 41 glasov, imajo že zagotovljen državniški obisk na Ptuju in Cerknici. Škoda, da še sam ne morem med obiskovalce tega spektakla, ampak obljubim, da bom na pogreb zagotovo prišel.
jebespolitiko
11. 02. 2021 08.40
-1
vse politike leve in desne do dans polovit dosmrtno zapret rubit, dovol je teh pataloskih laznivcev, njim je mesto samo v zaporu
Skdesni
11. 02. 2021 08.37
+2
Ne verjamem da Slovenija premore še bolj pametn politike od KUL burekov.
jodr
11. 02. 2021 08.41
+0
bobiv
11. 02. 2021 08.25
-3
Trstenjakovci, kje ste bili pri komentarjih o hojsu? Ko vaši delajo oslarije se skrijete, enaki ste kot twito vlada!
puspan
11. 02. 2021 08.35
+2
Živimo v svobodni državi in vsak državljan ima pravico prečkati mejo, ne glede na njegov status, kot notranji minister. Hrvati so ga zavrnili, za vzroke njegove zavrnitve pa boste morali vprašati hrvaške mejne organe. In kaj je tu narobe. Na široko razpreda te, da ste za demokratično državo, obenem pa bi radi po tihem diktaturo, kakršno smo že enkrat imeli in upajmo, da nikoli več.
srebrnibreg
11. 02. 2021 10.08
-1
O puspan lažnivi hinavski a res? Zakaj pa mi običajni državljani ne smemo v gosilne in v druge občine kot tisti kateri so takšne zakone za nas izmislili? Kako vas ni sramota na tako primitiven način zagovarjati svojo jinavsko pokvarjeno vlado.
jodr
11. 02. 2021 08.22
+6
Dobro jutro burek koalicija. Bo danes Korl pojasnil, ali je vložil konstruktivno nezaupnico ali konstruktivno zaupnico??? Osebki na slikah, ki naj bi predstavljali burek koalicijo, pa so,bolj kot resnim politikom. podobni kupčku nesreče. Kljub nošenju mask se jim vidi, da niti ne verjamejo v to, kar počnejo.
tornadotex
11. 02. 2021 08.17
+8
Burek koalicija... naj se že nehajo smešiti...
Pop TV prašiči
10. 02. 2021 21.59
+7
Janša še na mnoga leta...✊🇸🇮🇸🇮🇸🇮
Toshiba2010
10. 02. 2021 21.59
+11
Take opozicije pa še ne... če ne bomo uspeli z nezaupnico, to za nas ne bo uspeh, je rekel Šarec.... 🙈🙈🙈🙈. Konstruktivna nezaupnica je instrument, ki se ga ne uporablja kar tako... Vsak mesec malo za preizkus števila glasov... Neresno in nekredibilno se kaže pravi namen - oviranje dela tako parlamenta kot vlade. Prava opozicija bi ravnala precej bolj učinkovito in dosegla svoj namen na drug način. Najprej se je potrebno pogovarjati, diskretno, izdelati idejo, program, izbrati verodostojnega kandidata, z argumentiranimi pogovori okrepiti vrste do kriticne mase (46). Šele nato stopiti v soj žarometov in razglasiti GAME OF THRONES epizodo. Dragi KUL, kaj od tega vam je uspelo? Zgolj en korak - stopili ste v soj žarometov, tukaj se pa konča! 🤭 Predlagali ste Damijana, ki ni niti resno jemal sebe, programa nimate, ločeno lajate in napadate vse povprek brez občutka za stanje v katerem se je znašla država zaradi višje sile, blefirate o prestopih in podpori ki je ni in je ne bo, še sami se ne znate prešteti (primer DESUS) tako imate enkrat 43 drugič 40 glasov.... Nezaupnico vlagate z 10 glasovi.... FIASKO par excellance.... Pa kako vas ni sram, sram delati zdraho in zmedo med narodom, namesto da bi kriticno spremljali delo pozicije, uveljavljali svoje predloge, pomagali zajeziti epidemijo.... NE, RUŠILI STE VSE PO ENEM MESECU NOVE VLADE! MARJANČK, KORLEONE, TANAYA, ŠIVILJA, MESEČNIK - POGRNILI STE NA CELI ČRTI....👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Pop TV prašiči
10. 02. 2021 21.59
+6
Podpira za vlado in SDS ✊🇸🇮
lustracija
10. 02. 2021 21.58
+6
Fajoneta je na tv u črnini, a je Ehjavc umaknu?
SlobodaNE
10. 02. 2021 21.54
+2
Je karel prišel na svojo pobudo, ali ga je postavila globoka država. Kaj mislite vi svečkarji ?
SlobodaNE
10. 02. 2021 21.54
+0
jebespolitiko
11. 02. 2021 12.12
globoka drzava sta jansa in kucan z levimi desnimi politicnimii pajdasi do dans, ter lenimi priseski