Slovenija

ZPM Moste-Polje in POP TV na pomoč ukrajinski sirotišnici

Lvov, 28. 02. 2022 14.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
24ur.com, Tjaša Dugulin
Komentarji
0

Že pol milijona ljudi je zaradi vojne v Ukrajini moralo zapustiti svoje domove in zatočišče poiskati v tujini. Mnogi so pred eksplozijami in obstreljevanjem zatočišče poiskali v zakloniščih. Zaradi spopadov je morala svoje prostore zapustiti tudi sirotišnica v Severodonecku, evakuirali so se v Lvov. Za otroke, ki so že tako v hudih stiskah, to predstavlja še dodatni stres. Da bi jim vsaj nekoliko olajšali stisko, sta skupaj stopila ZPM Moste-Polje in POP TV ter sprožila humanitarno akcijo.

Brez staršev in pravega doma so ukrajinske sirote z najljubšimi igračkami v rokah morale zapustiti še tistega, ki jim je nudil tuje zavetje, skrb in ljubezen. Iz sirotišnice, ki je bila sprva postavljena v vzhodnem Lugansku, so otroke posvojili tudi slovenski pari.  

Katerina Doncova, predstojnica in direktorica sirotišnice pripoveduje, da je njena naloga, da zapuščene otroke v bolnišnicah in tiste, rojene v materinskih domovih, nahrani, zdravi vzgaja: "Manjka jim le vitamin M - vitamin mama." Na težko pot evakuacije so se prvič podali že v času Donbaške vojne, ki jim je leta 2014 obrnila življenje na glavo.  

"Rekli so, naj se s sodelavci in otroki zberemo v roku ene ure, da nas bodo evakuirali na Krim. Bila sta dva avtobusa, v katera smo morali dati 60 otrok, polovica ni bila stara niti leto in pol, bilo je zelo težko," pripoveduje Katerina Doncova.  

Kljub grožnjam do zob oboroženih vojakov, se je Doncova po večurnih pogajanjih na meji in posredovanju varuhov človekovih pravic z otroki vrnila. Zatočišče so naposled našli v Severodonetsku. In zdaj se zgodovina ponavlja. Vojna jih je tokrat pregnala vse do skrajnega zahoda, v Lvov. Otrokom in zaposlenim v stiski pa lahko zdaj pomagate tudi vi. 

Vojna v Ukrajini je v beg pognala že pol milijona ljudi.
Vojna v Ukrajini je v beg pognala že pol milijona ljudi. FOTO: AP

Zveza prijateljev mladine Moste-Polje sicer aktivno in vsak dan pomaga slovenskim družinam v stiski, v teh časih pa bo skupaj s POP TV pomoč zagotovila ukrajinskim otrokom. Vojna namreč terja najbolj nedolžne žrtve in onemogoča življenja že tako prikrajšanih otrok. Sirotišnica Lugansk - Lvov je tako morala preseliti male stanovalce. 

Otrokom brez staršev in brez doma, prestrašenim in z negotovo prihodnostjo, lahko pomagate prek spodnjega računa in sklica ali prek SMS-sporočila. Vsa zbrana sredstva bodo šla neposredno na račun sirotišnice.

ZVEZA PRIJATELJEV MLADINE LJUBLJANA MOSTE POLJE

PROLETARSKA CESTA 1, 1000 LJUBLJANA
IBAN: SI56 3300 0000 1303 865
BIC: HAABSI22

KODA: CHAR
NAMEN: pomoč sirotišnici LUGANSK - LVOV
SKLIC: SI00  706

 

SMS: pošlji SMS z besedo PRIJATELJ5 na 1919

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja