Slovenija

Poplavljena cestišča in objekti, razglašena velika nevarnost snežnih plazov

Ljubljana, 23. 01. 2021 18.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi močnega deževja so številni vodotoki prestopili bregove in zalili cestišča ter nekatere objekte. Sprožilo se je več zemeljskih plazov, zaradi katerih so nekatere ceste zaprte. Gasilci na terenu že ves dan pomagajo pri prečrpavanju meteornih voda iz poslopij in čiščenju strug hudournikov, Arso pa je za nekatera območja razglasil veliko nevarnost snežnih plazov.

Zemeljski plaz se je sprožil tudi na Bledu. Meteorno vodo, zaradi katere se je plaz sprožil, so že preusmerili v bližnji potok, geolog pa bo ogled plazu opravil v ponedeljek. V bližini stanovanjskega objekta v Spodnji Kanomlji pa je prišlo do podora zemljine, zato so predstavniki Civilne zaščite občine Idrija postavili opozorilno signalizacijo.

Zaradi močnega deževja, ponekod tudi sneženja, so številni hudourniki prestopili bregove in zalili cestišča ter ogrožali nekatera poslopja. Tako je že v jutranjih urah zaradi zamašene pretočne cevi bregove prestopil potok v Ovsišah pri Podnartu, vendar so tamkajšnji gasilci očistili cev in tako sprostili pretok vode. Dopoldne je začel poplavljati tudi hudournik v Podljubelju in ogrozil stanovanjsko hišo. Posredovali so gasilci PGD Podljubelj, ki so pomagali pri postavitvi protipoplavnih vreč, očistili so strugo ter vodo preusmerili nazaj v potok.

Meteorna voda je poplavljala tudi na območju Bovca in na Jezerskem. V naselju Spodnje Jezersko in v kraju Čezsoča je voda zalivala kleti stanovanjskih hiš, v Industrijski coni v Bovcu pa je zaradi puščanja strehe zalilo skladiščne prostore podjetja. V vseh primerih so posredovali tamkajšnji gasilci, ki so iz objektov izčrpali vodo ter s ponjavo prekrili poškodovano streho.

Neurje je sprožilo tudi številne plazove, udore, zdrse in podore zemljin in kamnin. Številne težave so imeli v občini Črna na Koroškem, kjer se je na cesto Črna na Koroškem–Sleme sprožil zemeljski plaz, ki je oviral promet. Posredovali so dežurni delavci cestnega podjetja VOC Celje, ki so že odstranili zemljino s cestišča. Prav tako je plaz zaprl cesto Črna na Koroškem–Bistra, kjer so posredovali gasilci PGD Črna na Koroškem, ki so s cestišča odstranili nanesle kamnine ter sprostili promet. Zaradi zamaščene gozdne vlake pa sta naplavina in zemljina ogrožali stanovanjska objekta v naselju Bistra v občini Črna na Koroškem.

Plaz na Mlinem zaprl pot Jezernici, ki je poplavila klet bližnje hiše

Zaradi obilnih padavin in taljenja snega, ki so povzročili namočenost zemljine, se je ponoči na Mlinem v Občini Bled s strani Ceste Gorenjskega odreda proti Jezernici sprožil zemeljski plaz. Po podatkih Civilne zaščite ni bil nihče poškodovan, nastala pa je obsežna materialna škoda, ki jo še ocenjujejo, so sporočili iz Turizma Bled.

Sprožena zemljina je skupaj s sadnim drevjem zgrmela v Jezernico in zaprla njeno pot, zato je Jezernica poplavila klet bližnje hiše.

Aktivirana sta bila štab Civilne zaščite Občine Bled in Prostovoljno gasilsko društvo Mlino. Plaz si je ogledala tudi komisija Občine Bled za odpravo posledic naravnih nesreč. Kot so povedali na občini, so vodo speljali s plazišča stran, plazišče pa so toliko zaščitili, da v tem trenutku ne predstavlja več grožnje za okolico.

Zimske razmere težave povzročajo tudi v prometu. Zaradi snega, poledice, zemeljskih in snežnih plazov je popolnoma zaprtih več cest po državi.

V ponedeljek si bo plaz ogledal strokovnjak s področja geologije, ki bo ocenil, v kakšnem stanju je in kako bo potekala sanacija. Nujno sanacijo bo krila Občina Bled iz rezervnega sklada za naravne nesreče.

O plazu je bil obveščen tudi župan Janez Fajfar, ki je po navedbah iz sporočila dejal, da je vesel, da ni bil nihče poškodovan. Hkrati občane prosi, naj zaradi velike razmočenosti tal spremljajo stanje na že znanih plaziščih ter vodostaje vodotokov.

Agencija RS za okolje (Arso) ob tem zaradi velike količine novega snega ter dežja v nižinah opozarja na veliko nevarnost snežnih plazov v Julijskih Alpah ter v zahodnih in osrednjih Karavankah. V jutranjih urah se je sicer na cesto Bovec–Predel že usul snežni plaz, zaradi katerega je cesta tudi zaprta.

Dež jutri še ne bo ponehal, padavin bo manj le v vzhodnih predelih Slovenije, meja sneženja pa se bo jutri še spustila.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
24. 01. 2021 08.15
+1
Pravjo da tist k ima glavo na glavi na zimo razmišlja že spomladi. A kaj ko je zdej spomlad in zima hkrati...in bo treba kar stalno razmišljat kot kaže začet. Kot kaže nas po 7dmih petih čaka žledolom...vse kaže na to. Narava po starem, mi pa vedno znova in znova presenečeni.
RUDOLF HABSBURG
23. 01. 2021 21.26
+0
Snežni plazovi sredi zime, ne mrem verjeti tej novici.
Boris Sternad 1
23. 01. 2021 21.18
+0
Novinarji....
+0
...na vrh gore je se je en ptič postanek naredil, čudno...
VAREN
23. 01. 2021 20.00
-2
A cestarji, ki so zadolženi za odpravo napak, se pa grejejo.