Slovenija

Kolpa dosegla enega največjih pretokov v 70 letih

Ljubljana/Črnomelj/Osilnica, 29. 09. 2022 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
U.B., N.L., STA
Komentarji
158

Obilno deževje, ki je zajelo večji del države, in narasli vodotoki so ponekod povzročali precejšnje težave. V Osilnici in Kostelu je Kolpa poplavljala v podobnem obsegu kot pred desetimi dnevi, veliko težav je povzročala tudi v Beli krajini. Vreme je precej preglavic povzročalo tudi v Zasavju, v Savinjski dolini in na Dolenjskem. "Krajevno je padlo tudi več kot 500, 600, ponekod tudi 800 litrov na kvadratni meter v mesecu dni," so sporočili iz Arsa, kjer so za območje porečji Kolpe, Sore, Ljubljanice in Gradaščice izdali oranžno opozorilo. Od srede zvečer do 18. ure je po podatkih Arsa v večjem delu države padlo od 40 do 60 milimetrov, krajevno tudi okoli 100 milimetrov dežja. Čez dan in v noči na petek se lahko razlijejo tudi manjše reke na Dolenjskem, na območju osrednje Slovenije in tudi na Gorenjskem. Geološki zavod Slovenije pa poudarja, da bo povečana tudi verjetnost za nastanek plazov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Reke naraščajo
    02:22
    Iz 24UR: Reke naraščajo
  • Iz 24UR: Kolpa znova poplavljala
    03:26
    Iz 24UR: Kolpa znova poplavljala
  • Iz SVETA: Kje že poplavlja?
    04:54
    Iz SVETA: Kje že poplavlja?
  • Krka prestopila bregove
    00:25
    Krka prestopila bregove
  • Janez Polajnar o posledicah obilnih padavin
    03:00
    Janez Polajnar o posledicah obilnih padavin
  • Veronika Hladnik Zakotnik o količini zapadlih padavin
    03:00
    Veronika Hladnik Zakotnik o količini zapadlih padavin

Po podatkih Agencije RS za okolje je Kolpa v zgornjem toku popoldne upadala, ne pa Poljanska Sora, ki je začela poplavljati v spodnjem toku, v zgornjem toku pa se je pretok zmanjševal. Gradaščica je imela v zgornjem toku popoldne že ustaljen pretok, v spodnjem toku pa se je povečeval. Ljubljanica se je razlivala na območja običajnih poplav in bo po napovedih naraščala tudi še ponoči. Ponoči se bodo razlivale tudi manjše reke na Dolenjskem, na območju osrednje Slovenije in na Gorenjskem.

Do petka bo predvsem na severozahodu ter v večjem delu osrednje Slovenije še lahko padlo od 50 do 100 mm, krajevno lahko tudi okoli 200 mm dežja. Med 50 in 100 mm dežja lahko krajevno pade tudi v porečju Kolpe. Še bodo nastajali izraziti padavinski pasovi, ki se lahko dalj časa obnavljajo in razširijo tudi proti vzhodu Slovenije.

Razmere so bodo po napovedih ARSA umirile v petek in v noči na soboto, Krka in Ljubljanica pa bosta poplavljali do konca tedna. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Osilnici Kolpa je po besedah županje Alenke Kovač poplavljalo na približno enakih območjih, kot je poplavljala pred 10 dnevi. Vodostaj Kolpe se je ponoči močno dvignil, čez dan pa nato nekoliko upadel. Znova je poplavilo od 10 do 15 hiš, cesta Osilnica-Kostel je bila v četrtek zaradi poplavljenega cestišča zaprta.

V Kostelu je bil po besedah župana Ivana Črnkoviča ponoči vodostaj Kolpe okoli pol metra višji kot pred desetimi dnevi, čez dan pa je nekoliko upadel. Tudi tam je Kolpa poplavljala v približno enakem obsegu kot ob zadnjih poplavah. Poplavilo je več cest in hiš, bojijo se, kaj bo prinesla noč, saj je tudi popoldne močno deževalo. Edino pozitivno po njegovih besedah je, da hudourniki niso tako močni, kot so bili ob poplavah pred desetimi dnevi.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je Kolpa zjutraj v Prelesju in Kotu v občini Črnomelj poplavila cesto ter ogrožala stanovanjske objekte, gospodarska poslopja, gostinski lokal, osebna vozila ter čolne. Na pomoč so priskočili gasilci iz Starega trga ob Kolpi, ki so črpali vodo iz objektov ter postavili protipoplavne vreče s peskom. Težave so imeli tudi v Učakovcih, Vinici in Ziljah.

V Radovičih v občini Metlika je Kolpa ogrožala stanovanjsko hišo, v naselju Primostek pa gostinske prostore tamkajšnjega kampa. Na pomoč so priskočili gasilci in vojaki, ki so objekte zaščitili s protipoplavnimi vrečami peska. Težave tam je povzročala tudi narasla reka Lahinja.

Zabeležili deveti največji pretok Kolpe v 70 letih

Tokratni padavinski dogodek se je začel v sredo zvečer in od takrat je največ padavin padlo na jugu in skrajnem jugovzhodu države, kjer je krajevno ponoči padlo tudi 80 litrov dežja na kvadratni meter, je povedala Veronika Hladnik Zakotnik z Agencije RS za okolje. 

September je zelo namočen, a po količini padavin na skrajnem severovzhodu države še vedno na ravni mesečnega povprečja, v drugih delih države pa je padlo več padavin, na zahodu in jugu tudi čez 300 litrov na kvadratni meter v mesecu dni, kar je dvakratnik mesečnih padavin. "Krajevno pa je padlo tudi več kot 500, 600, ponekod tudi 800 litrov na kvadratni meter v mesecu dni," je še povedala Hladnik Zakotnik. 

"Obilne padavine so državo zajele ponoči in ker so tla že namočena, rečne struge pa polne, so reke bliskovito narasle. Zlasti Kolpa, ki je dosegla enega največjih pretokov v zadnjih 70 letih, trenutno beležimo deveti največji pretok v 70 letih," je povedal Janez Polajnar z Agencije za okolje.

Zlasti na območju predalpskega hribovja, in sicer Škofjeloškega in Cerkljanskega, v okolici Ljubljanske kotline in v Zasavju pa se lahko ponoči reke še razlijejo. "Pričakujemo tudi težave z odvajanjem meteorne vode," opozarja Polajnar. 

Čez dan so reke v večjem delu države še naprej naraščale. Narasle so reke na Gorenjskem, v osrednji Sloveniji, porečju Savinje, Podravju in Slovenskih goricah, so zapisali na Arsu. Tudi v petek bo večina rek še naraščala. 

Kolpa je poplavljala v svojem celotnem toku, visokovodni val se je razširil v spodnji tok. V zgodnjih jutranjih urah je svoje bregove najprej prestopila v zgornjem in srednjem toku, v vaseh Dol in Osilnica v občini Kočevje, kjer je v zadnjih dneh padlo več kot 41 milimetrov dežja. O poplavah so poročali tudi z naselij Prelesje in Kot ob Kolpi v občini Črnomelj, kjer se je reka razlila po cesti in ogrožala stanovanjske objekte, gostinski lokal, gospodarska poslopja, osebna vozila in čolne. Na terenu so bila vsaj tri prostovoljna gasilska društva. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zaradi obilnih padavin so gasilci PGD Godovič posredovali v Godoviču, kjer so meteorne vode poplavile pritlične prostore vrtnarije, dveh stanovanjskih objektov in gasilskega doma. Gasilci PGD Zavratec pa so s pomočjo črpalke izčrpali vodo iz kletnih prostorov stanovanjskega objekta v Zavratcu, poroča Uprava za zaščito in reševanje. 

Popoldne pa se je sprožil hudourniški plaz v naselju Podkraj v Zagorju, ki ogroža stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Zagorje so mesto prekrili s PVC folijo. Še en plaz se je sprožil v Ravenski vasi. Ogroža lokalno cesto Ravenska vas-Bevško in je pretrgal cev na vodovodnem omrežju. Zvečer se je na regionalno cesto Mlinše-Izlake, v občini Zagorje ob Savi, sprožil zemeljski plaz in drevo, cesto je zasulo okoli 20 kubičnih metrov zemljine. 

Težave so bile tudi v okolici Velenja, ki ga je popoldne zajelo močno deževje. Gasilci PGD Škale so na Cesti na jezero odstranili podrto drevo, gasilci PGD Velenje pa so s tehničnim posegom zaprli zapornice suhega zadrževalnika na Celjski cesti v Velenju. V Kavčah se je sprožil zemeljski plaz, posredovali so gasilci PGD Šentilj pri Velenju, Pesje in Velenje, na kraju dogodka je bil tudi predstavnik štaba Civilne zaščite občine Velenje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po poročanju Uprave za zaščito RS in reševanje se je nekaj po 17. uri v bližini lucijskega avtokampa v občini Piran približno 100 metrov od obale v morju znašel deskar v težavah. Delavci portoroške marine in policisti so deskarja rešili in povlekli na čoln.

Arso izdal oranžno opozorilo

ARSO je popoldne spremenil barvo opozorila in za večino države izdal rumeno, za porečje Kolpe, Ljubljanice, Gradaščice in Sore pa oranžno opozorilo. 

Dopoldne je za porečje Kolpe veljalo celo rdeče opozorilo, ki je predstavljalo nevarnost obsežnih poplav. 

Arso je za območje porečja Kolpe in za porečji Sore, Gradaščice in Ljubljanice izdal oranžno opozorilo.
Arso je za območje porečja Kolpe in za porečji Sore, Gradaščice in Ljubljanice izdal oranžno opozorilo. FOTO: Arso

"Zaradi napovedanih povečanih padavin, bo povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v večjem delu Slovenije," so sporočili z Geološkega zavoda Slovenije (GZS). Zapisali so tudi, da se bo verjetnost Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov povečevala sorazmerno s količino padavin. "Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode," še opozarjajo in dodajajo, da v primeru nevarnosti pokličite reševalno službo. 

Vremenske postaje na Primorskem so že v sredo zvečer poročale o močnih nalivih. Na postaji Godnje na Krasu je po poročanju Arsa v pol ure padlo 22 milimetrov dežja, v Podnanosu in na Nanosu pa 16 milimetrov. Nevihte so se razširile proti vzhodu. Še bolj ekstremni nalivi pa so bili v okolici Reke, kjer je v dobrih treh urah do večera padlo okoli 190 milimetrov dežja.

Neprevozne ceste

Prometno-informacijski center voznike opozarja, da so ceste mokre, zato naj prilagodijo varnostno razdaljo. Nekatere ceste so zaradi poplav neprevozne.

Zaprte so ceste Trojane - Izlake - Zagorje v Izlakah, Logatec - Žiri na Petkovcu, Polhov Gradec - Dobrova v Dvoru pri Polhovem Gradcu, Podklanec - Ravne pri Žireh, Grgelj - Fara, Metlika - Božakovo v Rosalnicah, Vinica - Učakovci, Kot - Sodevci in Kot - Grgelj.

Kakšno bo vreme do konca tedna?

Tudi v petek bo predvsem na severozahodu ter v večjem delu osrednje Slovenije še lahko padlo od 50 do 100 milimetrov, krajevno lahko tudi okoli 200 milimetrov dežja. Med 60 in 120 milimetrov dežja lahko krajevno pade tudi v porečju Kolpe. Glavnina padavin bo padla ponoči.

Po trenutnih napovedih še en padavinski maksimum pričakujejo v prvem delu noči na soboto, nato bodo padavine slabele in v soboto dopoldne ponehale.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V petek bo oblačno in deževno, pojavljale se bodo nevihte z nalivi, ki bodo verjetnejše na zahodu Slovenije. Manj dežja bo na severovzhodu. Ob morju bo še pihal šibak do zmeren jugo. Jutranje temperature bodo od sedem do 12, na Primorskem okoli 14, najvišje dnevne od 12 do 19, ob morju do 21 stopinj.

Do sobote zjutraj bo dež večinoma ponehal. V soboto se bo delno razjasnilo. Več oblačnosti bo ostalo v hribovitih krajih na zahodu, kjer bo občasno še rahlo deževalo. Zapihal bo jugozahodnik. Topleje bo.

V nedeljo kaže na deloma sončno in toplo vreme z jutranjo meglo po nižinah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (158)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tiffany1
05. 10. 2022 10.28
ko ne veš kam spadata Dol in Osilnica
Neutrino
29. 09. 2022 21.45
+0
Kaj, a je Rižana zdaj dovolj visoka da bodo ribiči veseli..
ce.ce.
29. 09. 2022 21.29
+0
ste hotl vodo....
Našvasan_zob
29. 09. 2022 21.09
+0
Lajna naj uvede kapice na višine vodostaja...Ubrisana je lih tolk...
Našvasan_zob
29. 09. 2022 21.08
-1
Veliki vodostaji.. povečana proizvodnja hidro elektrike... cene pa višje.... Razumi kdor more..
Zmaga Ukrajini ...
29. 09. 2022 20.33
+0
Jah nič,... gremo po čolne...
Tone 12345
29. 09. 2022 20.26
+1
Meh ljudje tako je življenje na zemlji nikoli ni prav ali je katastrofalna suša ali katastrofalni dež!človek se pač ni sposoben boriti proti naravi pred 1 mesecem ste prosili za dež sedaj prosite naj neha!!!
BeGood
29. 09. 2022 20.23
+1
Bomo vsaj vode imeli v izobilju , če bo že plina, elektrike in hrane primanjkovalo.
Phan Thi Kim Phuc
29. 09. 2022 19.32
+0
lj. barje pod vodo ...poslati miljonarju scagasstemu iz črne vasi vsaj drevak ...revež nima niti kanalizacije...Kjerkoli že so te poplave lahko rečemo samo ubogi ljudje ...ps. tega ne privoščim nikomur ..še scagasstemu ne ...čeprav je škodoželjen za vse kar je izven janšizma ...
Kollerik
29. 09. 2022 20.23
+3
Ja in? Kaj za vraga pa gredo postavljat stanovanjske soseske na poplavnem območju. Obžrtnost občin ne pozna meja.
radar
29. 09. 2022 19.30
+2
Bodimo realni. Stroka pozna 10 letne vode, 100 letne, 500 letne... in višina teh poplav je v območju katerih vod? Novimi prosim še za ta podatek. Drugače pa bo potrebno resno jemati strokovnjake iz področja voda, vodami je potrebno pustiti območja razlitij in močvirja,... pa bodo tudi poplave ampak ne bo škode. Sedaj pa je potrebno vse pozidati....
Zmaga Ukrajini ...
29. 09. 2022 20.42
+2
Že zdavnaj ni več 100 ali 500 letnih voda,... klimatske spremembe so povsem spremenile sceno.
Janez Novak 13
30. 09. 2022 11.24
10 letne, 100 letne in 500 letne vode so vsake pol leta.
ćurkl
30. 09. 2022 11.40
Do danes sem slišal le za "100-letne vode". To je najvišja višina vode v zadnjih 100 letih. To je potem osnova za gradnjo mostov in vodnih objektov. Vsakič, ko reka postavi nov rekord v višini gladine, se reče, da so se dvignile "100-letne" vode. Dvignejo se lahko za nekaj centimetrov, ali pa za pol metra, ali pa za več. Odvisno od padavin. Ta mera se zabeleži in jemlje kot merilo do kje se je treba dvigniti, da nam ne bo preplavilo novi most vsako leto. Za gradnjo ostalih objektov, pa je potrebno upoštevati predvsem poplavna območja. To pa je površina, na katero se razlije narasla voda iz rek, potokov ipd. Vodi je potrebno zagotoviti razlivno površino, da se ima možnost "razširiti", ko je to potrebno. To je prostor, ki vodi pripada in si ga vzame "milom ili silom". Navajati podatke za "500-letne" vode je pa po mojem mnenju malo preveč v stilu "Babe Vange" ...
Našvasan_zob
29. 09. 2022 19.21
-1
Kopanje na plažah je sedaj dovoljeno?
Janez Novak 13
30. 09. 2022 11.25
Na plažah je kopanje lukenj dovoljeno, kopanje (=kopanje v vodi) pa ni dovoljeno, ker na plaži ni vode - voda je ob plaži.
Našvasan_zob
29. 09. 2022 19.21
-1
OK, ampak a že lahko kurimo v naravi?
24 cenzur
29. 09. 2022 19.08
+5
Ja kako pa to, pred enim mesecem ste pisali, da je pri nas že Sahara
Erin Straus
29. 09. 2022 18.55
+7
Poglejte folk dežuje pune zuni,tko da zavarovalnice bodo pele, drugače pa ob 100 letnih poplavah v rogatcu ni občina primaknila niti 1€❗ zdaj pa ukrajincem pa plačuje namestitev kot v hotelu❗😉
SMG5-MeO-DMT
29. 09. 2022 18.41
+0
Zdej boste rusofili imeli vodo do vratu.
Phan Thi Kim Phuc
29. 09. 2022 19.35
+1
bebavo....če je nekdo proti sankcijam RF ....in proti rabotam bruseljske usa podorepne klike to še ne pomeni da je rusofil....ps . drsalke si že nabavilo tipa dmt ...? ..ko boš brez šihta zaradi propada eu gospodarstva in boš imelo čas boš lahko drsalo v svoji dnevni....mraz bo namreč..
alotafagina
29. 09. 2022 18.32
+4
Po sušnem obdobju je prišla jesen in znjo padavine.. čudno... globalno segrevanje?? Sam še čakam članek od čas za zemljo.
Destra
29. 09. 2022 18.07
+3
No smo vsaj preskrbljeni z vodo.
Erin Straus
29. 09. 2022 18.59
+1
V rogatcu poleg vode so dobili še veliko dnevnih prebežnikov iz irana, somalije,venezuele,hindu... oni pridejo čez zelene meje čez šumo in skočijo preko potoka un so v sloveniji❗ potem pa ovi domačini in domačinke lepo enega,dva po dva,lepo šverc komerc spravijo na končno destinacijo Italy Trst, Nemčija Frankfurt❗❗❗😉
Erin Straus
29. 09. 2022 19.00
+3
Za vsakega dobijo 2500 €urov. Dela pa se skoraj vsaki dan❗ To je biznis pravi rekle tetke in strici iz pozadi❗😉
Brakedirt
29. 09. 2022 17.51
+9
kletni pisuni so si v kleti ze nadeli resilne jopice, so se spomnili na njihovo partijsko nic nas ne sme presenetiti....
Pep Pepo Bolcev
29. 09. 2022 17.43
+1
A ko bo Putin nas aneksiral…. Bomo tudi morali biti tiho?
Brakedirt
29. 09. 2022 17.49
+4
graf
29. 09. 2022 17.26
+2
iz enega ekstrema v drugega : prej pol leta praktično brez padavin .. zdaj smo pa vodo ki smo jo tako pogrešali več kot pol leta dobili kar vso naenkrat ! Narobe svet ...
MuškaKokoš
29. 09. 2022 17.31
+5