Slovenija

Situacija na Gorenjskem se nekoliko umirja, evakuacije so zaključene

Ljubljana, 04. 08. 2023 06.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
M.V., STA, Ni.Š., N.V.
Komentarji
245

Na Gorenjskem se situacija po vodni ujmi nekoliko umirja, saj je intenziteta padavin upadla. Še vedno je najhuje na območjih Škofje Loke, Gorenje vasi - Poljan in Tržiča. Evakuacije so zaključene, v teku je vzpostavljanje cestnih povezav. Po znižanju voda se začenja tudi črpanje vode iz objektov, bojijo pa se novih padavin.

Več videovsebin
  • Dron posnetek poplav v Zmincu pri Škofji Loki
    02:09
    Dron posnetek poplav v Zmincu pri Škofji Loki
  • Poplave v Mengšu
    00:37
    Poplave v Mengšu
  • Reševanje s helikopterjem na območju Škofje Loke
    01:13
    Reševanje s helikopterjem na območju Škofje Loke
  • Poplave v Kamniku
    01:01
    Poplave v Kamniku
  • Kamniška Bistrica na mostu v Biščah (vir: Bralec)
    00:12
    Kamniška Bistrica na mostu v Biščah (vir: Bralec)
  • Poplave v Stari Loki (vir: Bralec)
    00:24
    Poplave v Stari Loki (vir: Bralec)
  • Poplave v Gmajnici pri Komendi (vir: Bralec)
    00:17
    Poplave v Gmajnici pri Komendi (vir: Bralec)

Kot je povedal poveljnik Civilne zaščite za Gorenjsko Klemen Šmid, se zadeve trenutno malo normalizirajo, k čemur je z zmanjšanjem intenzitete padavin pripomogla tudi narava. "Ljudi, ki jih je bilo treba umakniti, smo vse umaknili, sedaj tečejo aktivnosti črpanja vode in čiščenja objektov," je pojasnil.

Agencija RS za okolje poroča, da se je težišče padavin v zadnjih urah pomaknilo nad vzhodno Slovenijo. Na zahodu države se hidrološka situacija umirja, vendar Poljanska Sora še vedno poplavlja. Vsako novo deževje bo situacijo znova poslabšalo, je opozoril Šmid in dodal, da vsi štabi civilne zaščite ostajajo v pripravljenosti, tudi regijski štab bo ostal aktiven preko noči in celotnega konca tedna.

Prezgodaj pa je še za ocene, koliko objektov in infrastrukture je bilo v poplavah in plazovih uničenih. Podatki se še zbirajo, marsikatero območje namreč zaradi poplavljenih cest, podrtih mostov in zemeljskih plazov ostaja nedostopno. Tako je v svoji hiši ujet tudi župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež. Na območju občine Gorenja vas - Poljane je voda ponoči zalila številne objekte, med drugim tudi športno dvorano in Hišo generacij. Sprožila se je tudi vrsta plazov. Na terenu je še vedno okoli 150 gasilcev, ki rešujejo, kar je mogoče rešiti. Ukvarjajo se tudi z zagotovitvijo prevoznosti do Škofje Loke in do Žirov, pri čemer računajo, da bodo glavne ceste do večera prevozne.

Sanacija Gorenje vasi se bo nadaljevala jutri zjutraj

Civilna zaščita Občine Gorenja vas - Poljane in gasilsko poveljstvo občine bosta po napornem dnevu s saniranjem posledic današnjega katastrofalnega neurja nadaljevala jutri zjutraj, so sporočili.

Ves dan je bilo na terenu več kot 150 gasilcev vseh sedmih gasilskih društev v občini s pogodbeniki z razpoložljivo gradbeno mehanizacijo, ki so čistili ceste in sanirali številne plazove, pri čemer so pomagali tudi številni občani. 

Zaprte in neprevozne še ostajajo številne lokalne ceste, okrnjene ostajajo komunikacijske povezave. Gasilci bodo na terenu predvidoma spet zjutraj, ko bodo nadaljevali s čiščenjem in vzpostavljanjem prevoznosti cest ter črpanjem vode iz zalitih objektov. Do nadaljnjega je obvezno prekuhavanje vode na vseh javnih vodovodih v občini, posebej pa v režijskem obratu pozivajo občane na območju naselij Gorenja vas, Dobravšce, Dolenja in Gorenja Dobrava, ki se z vodo oskrbujejo iz vodohrana Gorenja vas, k racionalni porabi, saj so zaloge izjemno nizke.

Stanje v Poljanski dolini se sicer počasi vendarle umirja. Tako je tudi v Žireh, kjer je voda poplavila več kot 100 objektov. Ob upadu voda se razkriva vse več posledic ujme, ki je povzročila veliko škode na objektih in infrastrukturi. Kot ugotavlja poveljnik Civilne zaščite Žiri Janez Tratnik, je šlo za dogodek večjih razsežnosti, posledice pa bodo terjale dolgotrajno sanacijo.

Kot je pojasnil, je ponoči ob močnem deževju hitro narasel potok Brebovščica. Medtem ko je v poplavah leta 2014 pretok hitro padel, pa je bilo tokrat drugače, saj je zelo visok vodostaj vztrajal več ur. Voda je s seboj prinesla tudi drevje in veje, ki jih je polomilo neurje, ki je Poljansko dolino prizadelo pred dvema tednoma.

Več plazov se je sprožilo na cestišče regionalne ceste Škofja Loka–Žiri, ki so jo pristojni uspeli vsaj za silo očistiti, tako da je odprta za nujne primere. Odprt je tudi predor pod Stenom v Škofji Loki, na sedmih mestih po Poljanski dolini je do Žirov vzpostavljen enosmerni promet.

V Škofji Loki je na terenu še vedno okoli 120 gasilcev

Kot so sporočili iz občine, so nekatere vasi še vedno nedostopne in nekateri objekti še vedno pod vodo. Ljudi, ki so bili življenjsko ogroženi, so evakuirali, in sicer štiri osebe, med katerimi je bila tudi ena invalidna, s helikopterjem, ostale pa s čolni. Sanacijska dela bodo potekala po končanju nujnih intervencij, umiritvi vremena in upadu vode, so sporočili in pojasnili, da dokler voda ne upade, prečrpavanje ni mogoče.

Motena je tudi oskrba z električno energijo in s pitno vodo. Kot so sporočili iz Komunale Škofja Loka, so eno od okvar uspeli sanirati, tako da je dostop do pitne vode omogočen čim večjemu številu občanov, kjer je oskrba še motena, pa se bo uredilo do večera. Izjema so kraji Visoko, Na Logu, Zminec in Bodovlje, kjer bodo pitno vodo zagotovili, ko bo to mogoče.

Na Gorenjskem je bilo več ljudi ujetih na strehah hiš

Močno deževje je povzročilo veliko težav na območju zgornje in spodnje Gorenjske. Narasli potoki so prestopili bregove in zalivali objekte. Razmere so marsikje katastrofalne, številni kraji so še vedno odrezani od sveta. Ob dolgotrajnih nalivih na Gorenjskem ter na območju Idrijskega, Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja močno naraščajo in poplavljajo hudourniki in reke, poroča Arso. Zaradi razlivanja hudourniških vodotokov in poplavljanja je zaprtih oz. neprevoznih večina občinskih cest na območju Polhovega Gradca in Črnega Vrha ter regionalna cesta od Ljubljanice do Belice, so sporočili iz štaba CZ Občine Dobrova - Polhov Gradec. Tudi v tej občini bodo vsaj nekateri vrtci ostali zaprti.

Pristojni pozivajo prebivalce, naj se umaknejo na varno oz. ostanejo doma. Na upravi za zaščito in reševanje opozarjajo ljudi, naj ne podcenjujejo moči vode in naj poskrbijo zlasti za svojo varnost. "Ne približujte se rečnim brežinam. Ne poskušajte prečkati vodnega toka, tudi če vam voda sega le do kolen." Priporočajo spremljanje razmer in upoštevanje navodil civilne zaščite in reševalnih služb.

'Dejansko je cela Gorenjska pod vodo'

Poveljnik Civilne zaščite za Gorenjsko Klemen Šmid je dopoldan pojasnil, da je trenutno najbolj prizadeto škofjeloško območje s Selško in Poljansko dolino, ki sta zaradi zaprtih cest odrezani. Težave so tudi v tržiški občini. "Dejansko je cela Gorenjska pod vodo," je situacijo na kratko povzel Šmid. Kot je pojasnil, je na območju potoka Mošenik v tržiški občini voda prestopila bregove in približno dva kilometra drla po cesti.

O poplavljenih cestah in objektih, med katerimi so tako stanovanjski kot gospodarski in tudi drugi objekti, prav tako poročajo s širšega škofjeloškega območja. Štab Civilne zaščite Občine Gorenja vas - Poljane sporoča, da hiše in ceste ogrožajo tudi številni plazovi. Prostovoljnemu gasilskemu društvu Trebija je v intervenciji plaz zasul in poškodoval gasilsko vozilo, poplavljena je športna dvorana v Gorenji vasi.

Na Gorenjskem je trenutno brez električne energije približno 2700 uporabnikov. Najbolj kritično je na Škofjeloškem, kjer sta zaprti dostopni cesti v Selško in Poljansko dolino. Voda je sprožila številne zemeljske plazove, poplavila transformatorske postaje, odnesla pa je tudi srednjenapetostni daljnovod v Poljanski dolini. Odprava posledic na distribucijskem omrežju bo dolgotrajna in zelo zahtevna, so sporočili iz Elektra Gorenjska.

"Vse terenske ekipe Elektra Gorenjska bodo skušale vzpostaviti rezervno napajanje po svojih najboljših močeh, vendar poudarjamo, da je njihova varnost na prvem mestu. Ko se bodo razmere toliko umirile, predvsem pa, ko bo omogočen dostop, bodo pristopili k sistematični odpravi posledic današnje ujme skupaj s podizvajalci," so izpostavili.

 Z območja doline Ličnice v občini Medvode evakuirali stanovalce

Meteorne vode so na območju občine Medvode zalile več objektov, sprožili so se plazovi. Z območja doline Ličnice v občini Medvode pa so se odločili evakuirati stanovalce. Zbirno mesto je športna dvorana Medvode, je sporočila občina na družbenih omrežjih. Cesta doline Ločnice je zaprta, odprta pa je cesta prek Katarine, je občina sporočila na Facebooku.

Promet na cestah je tudi sicer otežen, opozarjajo, da so zaradi odtekanja vode odprti meteorni jaški. V zbirnem centru Medvode so na voljo vreče s peskom za protipoplavno zaščito objektov. Občane sicer prosijo, naj ne zapuščajo domov in se umaknejo v višja nadstropja.

Hudo tudi v občinah zgornje Gorenjske

Močno deževje je povzročilo veliko težav tudi na območju zgornje Gorenjske, kjer so ponekod narasli potoki prestopili bregove in zalivali objekte. Med drugim je voda zalila klet psihiatrične bolnišnice v Begunjah. V radovljiški in žirovniški občini je bila potrebna tudi evakuacija stanovalcev posameznih hiš.

Na območju radovljiške občine so razdejanje povzročili zlasti narasli potoki Begunjščica, Zgoša in Blatnica. Kot j povedael poveljnik Gasilske zveze Radovljica Janez Koselj, imajo največ dela v Begunjah na Gorenjskem, kjer je voda med drugim poplavila klet psihiatrične bolnišnice. Zaradi zalite kuhinje in drugih kletnih prostorov ima bolnišnica težave z obratovanjem, zato bolnike seli v druge bolnišnice.

V občini ostaja zaprtih tudi več cest. Poplavljeni so nekateri podvozi, cesta Begunje-Bistrica pri Tržiču pa je zaprta zaradi zemeljskega plazu. Radovljiški gasilci so poskrbeli za evakuacijo 12 oseb iz najbolj ogroženih objektov v občini. Že ponoči pa so pomagali tudi v kampu v Mišačah in v Kampu Šobec.

Direktor Kampa Šobec Uroš Ambrožič je pojasnil, da je močno deževje povzročilo prekomerno naraščanje Save Dolinke, ki se je proti jutru razlila po najjužnejšem delu kampa. Kmalu po začetku naraščanja reke so goste, ki so bivali na potencialno ogroženem območju, evakuirali in jih odpeljali v restavracijo kampa, kjer so jih oskrbeli s suhimi brisačami, odejami, toplo pijačo in zajtrkom.

Hudo deževje je škodo povzročilo tudi na območju žirovniške občine. Kot poroča tamkajšnji štab civilne zaščite, je stanje najhujše na območju naselja Moste v Grabnu, kjer je, kot so poudarili, gibanje zaradi naraslega potoka Završnica smrtno nevarno, cesta od železniškega nadvoza do odcepa v Završnico pa je neprevozna in zaprta". Evakuirali so tri družine.

Na pomoč zaposlenim v kampu so priskočili prostovoljni gasilci iz Lesc, Radovljice in Hlebc, ki so vso noč pomagali s prestavljanjem prikolic, šotorov in opreme gostov. Ker je današnja popoldanska vremenska napoved znova neugodna, še naprej poteka praznjenje spodnjega dela kampa. V Kampu Šobec se zahvaljujejo vsem, ki so kakorkoli pomagali pri reševanju gostov ali pa ponudili možnost prenočevanja turistom, ki jim je voda uničila šotore.

Ker Sava še narašča, je v teku tudi evakuacija Kampa Danica v Bohinjski Bistrici, je povedal bohinjski župan Jože Sodja. Če bo še naprej naraščala tudi gladina Bohinjskega jezera, pa bodo izpraznili tudi Kamp Zlatorog, kjer so ponoči nekatere prikolice že umaknili na varno.

Narasli potoki so na območju Bohinju porušili nekaj škarp in zidov, voda je zalila nekatere kleti. "Kar nekaj potokov je naraslo, vendar pa so vode na srečo kar hitro upadle," je dejal župan, ki pa se boji nadaljnjega dežja.

Vse imetnike nastanitvenih kapacitet, pri katerih bivajo turisti, poziva, naj goste obvestijo, da danes ostanejo v objektih in da ne hodijo ob potokih ter se ne podajajo v hribe, saj je to nevarno, hkrati pa otežuje delo reševalcem.

Številne intervencije potekajo tudi na območju blejske občine, kjer so ponoči in zjutraj opravili več kot 20 intervencij. Pod Stražo se je sprožil plaz, zaradi poplav pa je zaprtih nekaj cest. Zato tudi na Bledu občane pozivajo, naj se ne odpravljajo od doma, če to ni nujno, hkrati pa naj spremljajo aktualno stanje na cestah.

Javno komunalno podjetje Jeko je izdalo ukrep preventivnega prekuhavanja pitne vode na vodovodnih sistemih tako v občini Žirovnica kot v občini Jesenice. Prekuhavanje vode je potrebno tudi v radovljiški občin in v blejski občini na območju Obrn in Slamnikov. Prav tako je bil ukrep prekuhavanja vode uveden na območju bohinjske občine in na območju Srednjega Vrha v kranjskogorski občini.

Plazovi v Žireh: odrezani od sveta

Na območju Žirov se je sprožilo več zemeljskih plazov, kraj pa je praktično ostal odrezan od sveta, saj so ceste zalite in zasute. Reki Sora in Račeva še poplavljata. Poročajo, da je zalitih več kot 100 objektov, med njimi tudi več podjetij in gospodarskih objektov. Prevoznost cest je trenutno omejena ali nemogoča, na terenu pa so vse razpoložljive gasilske in ostale interventne enote.

Ker je količina dogodkov zelo velika, občane prosijo za strpnost. Prav tako jih prosijo, naj se obnašajo samozaščitno, se ne sprehajajo ali vozijo čez poplavljena območja. Prosijo tudi, da si medsebojno pomagajo in naj ne pozabijo na starejše in onemogle.

Na Severnem Primorskem hiše pod vodo

Obilne padavine so največ težav na Severnem Primorskem povzročile na Tolminskem in Idrijsko-Cerkljanskem, kjer je precej hiš pod vodo, na srečo pa ni poškodovanih, je povedal poveljnik regijskega štaba CZ Samo Kosmač. Trenutno so na območju največji izziv plazovi, zaradi katerih so številne ceste popolnoma zaprte, je dejal.

"Pristojne službe se trudijo, da bi ceste čim prej odprli," je poudaril Kosmač.  "Hidrološke razmere se zdaj nekoliko umirjajo, vendar popoldne pričakujemo nove padavine, zato se bodo razmere proti večeru zagotovo znova zaostrile," je ocenil. Ob tem je poudaril, da so na terenu vse razpoložljive sile, o številkah pa težko govori.

"Doslej smo razdelili 5000 protipoplavnih vreč in folij, ki jih potrebujemo za zaščito objektov, kljub temu pa smo zaradi naraslih voda preventivno evakuirali prebivalce dveh hiš v Baški Grapi," je še dejal.

Padavine so del države zajele že zvečer in povzročile nekaj težav zlasti na Koroškem in Gorenjskem.

Vipavska dolina jo je sicer, kljub močnemu deževju, dokaj dobro odnesla. Sicer pa Civilna zaščita ostaja v pripravljenosti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Opozorila v Trzinu in Domžalah

Opozorilo je zaradi možnosti poplavljanja Pšate izdala tudi trzinska občina. "Ker se pričakuje, da bo Pšata danes še naraščala, pozivamo občane, ki živijo ob Pšati in na poplavnih območjih, da ukrepajo samozaščitno! Namestite protipoplavne vreče (po 10. uri bodo na voljo pri DZIR), umaknite vrednejše predmete in avtomobile ter zaščitite svoja življenja."

Tudi iz občine Domžale so prebivalce pozvali, naj ne zapuščajo domov in iz kletnih prostorov premoženje prenesejo v višja nadstropja. Gasilske enote bodo protipoplavne vreče razdeljevale po prioritetah, so dodali. 

Reke bodo narasle po celi državi

Naraščanje rek se bo čez dan razširilo na večji del države. Sprva so verjetne poplave hudournikov in manjših rek, čez dan in v noči na soboto pa poplave rek v Podravju, Pomurju, Posavju in v porečjih Savinje, Krke, Kolpe ter na širšem območju osrednje Slovenije.

Poplave se bodo predvidoma nadaljevale in ponekod v vzhodni polovici države še stopnjevale tudi v soboto. Na območjih z močnejšimi nalivi bo poplavila tudi padavinska in zaledna voda, še opozarjajo vremenoslovci.

Pomoč prizadetim v poplavah
Pomoč prizadetim v poplavah FOTO: POP TV

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

11.20

Šarec: Če ne bo šlo drugače, bomo izvajali reševanje tudi z oklepnimi sanitetnimi vozili

11.18

V Litiji se pripravljajo na poplavljanje Save

Občina Litija občane obvešča, da bo reka Sava, zaradi obsežnih padavin v njenem zgornjem toku, na običajnih mestih v naši občini prestopila svoje bregove.

11.18

Meteorolog Gregorčič: Padavinski dogodek še zdaleč ni končan, smo nekje na sredini

11.13

Hidrolog Polajnar: Pričakujemo še poplavljanje Krke, Save, Drave in Dravinje

Pričakovati je rekorden pretok Save na izstopu iz države, je dodal.

11.10

VIDEO: Reševanje s helikopterjem na območju Škofje Loke

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja