SLOVENIJA

Popoldanske nevihte lahko prinesejo nalive s sodro in drobno točo

Ljubljana, 06.05.2023, 7:49 | Posodobljeno pred 23 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Popoldne in zvečer bo predvsem v severni, osrednji in zahodni Sloveniji nastalo nekaj ploh in neviht, ki jih bodo lahko na manjših območjih spremljali nalivi s sodro ali drobno točo. Vremensko še bolj pestra bosta nedelja in ponedeljek, ko se bo tudi nekoliko ohladilo.

Potem ko sta nas četrtek in petek po vsej Sloveniji razveselila s sončnim in popoldne tudi zelo toplim vremenom – včeraj so temperature ponekod prvič letos presegle 25 stopinj Celzija –, so pred nami spet bolj pestri dnevi. Na obrobju vpliva vremenske fronte, ki se čez srednjo Evropo pomika proti vzhodu celine, bo ozračje danes in jutri nestabilno, zato lahko predvsem popoldne in zvečer pričakujemo nastanek krajevnih ploh in neviht. 

Sončno dopoldne se bo prevesilo v spremenljivo popoldne s krajevnimi plohami in nevihtami.
Sončno dopoldne se bo prevesilo v spremenljivo popoldne s krajevnimi plohami in nevihtami.FOTO: Adobe Stock

V večjem delu Slovenije smo se zbudili v precej jasno jutro, čez dan pa bodo pobudo postopno prevzeli kopasti oblaki, iz katerih se bo lahko že zgodaj popoldne predvsem na Gorenjskem in Koroškem razvila kakšna ploha ali nevihta. Kasneje bodo posamezne plohe in nevihte možne tudi ponekod v osrednji Sloveniji, na Štajerskem in v Prekmurju ter na Notranjskem in Kočevskem. 

Nevihte, ki lahko na manjša območja prinesejo nalive s sodro in drobno točo, se bodo pomikale v smeri od severozahoda proti jugovzhodu. Na srečo bo ozračje le zmerno nestabilno, zato bodo izrazitejše nevihte, ki bodo nastale nad hribi zahodne in severne Slovenije, ob pomikanju nad ravnine slabele. Kljub temu lahko nevihte povzročijo nekaj težav.

Ob močnejših krajevnih padavinah lahko hitro narastejo posamezni manjši vodotoki s povirjem v hribovitem svetu severne in zahodne Slovenije, lokalno lahko poplavijo tudi meteorne vode. Na Primorskem dežja ni pričakovati in tudi marsikje drugje bo zaradi krajevnega značaja ploh in neviht ostalo suho.

V višje lege bo danes dotekal nekoliko hladnejši zrak, po nižinah pa se bo čez dan precej ogrelo, kar bo tudi glavni vzrok za popoldansko nestabilnost ozračja. V večjem delu Slovenije bodo popoldanske temperature od 22 do 26 stopinj Celzija. Najtopleje bo v osrednji Sloveniji ter na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju, kjer bodo lahko termometri lokalno pokazali še kakšno stopinjo več. 

Nevihte bodo na manjša območja lahko prinesle nalive s sodro in drobno točo.
Nevihte bodo na manjša območja lahko prinesle nalive s sodro in drobno točo.FOTO: Adobe Stock

Vremensko nestabilni bodo tudi prihodnji dnevi

Jutri se vreme ne bo veliko spremenilo. Ob nekaj oblakih in soncu se bo popoldne predvsem na severu in vzhodu Slovenije spet razvilo nekaj ploh in neviht, ki lahko pozno popoldne in zvečer na Koroškem, Štajerskem in v Prekmurju prerastejo v lokalna neurja.

V ponedeljek nas bo dosegel vpliv oslabljene hladne fronte. Ponekod na severu Slovenije bo že dopoldne deževalo, popoldne pa se bo dež z nevihtami razširil nad večji del države. 

Po prehodu fronte bo k nam dotekal občutno hladnejši zrak. Torek bo v večjem delu Slovenije suh, v sredo in četrtek pa bo spet pogosteje deževalo. 

Več padavin nam bodo tudi v prihodnjem tednu prinesli popoldnevi, kar pa za ta del leta ni nič nenavadnega. Spomladi in poleti ima namreč velik vpliv na vreme sonce, ki poveča nestabilnost ozračja. Tako se ponoči območja s padavinami skrčijo in oslabijo, čez dan pa se padavine spet okrepijo in razširijo. 

Ob napovedanih plohah in nevihtah je lahko vreme od kraja do kraja zelo različno. Plohe in nevihte so namreč le lokalni pojavi, ki jih prepoznamo po nenadnem začetku in koncu ter hitri spremembi jakosti padavin. Tako se pogosto zgodi, da nad nekim območjem sije sonce, le nekaj kilometrov stran pa divja hudo neurje. Povsem jasno nebo lahko nevihtni oblaki prekrijejo tudi v manj kot pol ure. 

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.