SLOVENIJA

Po Sloveniji krajevna neurja z močnimi nalivi, ponekod toča

Ljubljana, 13.05.2022, 6:51 | Posodobljeno pred 13 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Čeprav je bilo dopoldne v večjem delu Slovenije še sončno in poletno toplo, so severovzhod in osrednji del Slovenije zajele nevihte, ki so predvsem na Štajerskem in Koroškem prerasle v močnejša neurja. Na območju Celja, Dravograda, Gornje Radgone in Ormoža so morali posredovati tudi gasilci. O močnem neurju so poročali tudi z območja Novega mesta in Bele krajine. Tam je veter podiral drevesa, zalilo je tudi več objektov.

Tudi petek se je začel toplo in suho, a se je popoldne od severa približala oslabljena hladna fronta. Zaradi velike nestabilnosti ozračja, ki sta jo povzročila hladna fronta in močno majsko sonce, so predvsem sever države popoldne in zvečer zajele številne plohe in nevihte. Območje med Vojnikom in Ljubečno je zajelo tudi neurje s točo.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Kot so sporočili z uprave za zaščito in reševanje, so morali gasilci posredovati tudi v občinah Dobrna, Šentjur in Vojnik. Na območju Dravograda je voda zaradi obilnih padavin ogrozila tri objekte. Posredovali so gasilci lokalnih prostovoljnih gasilskih društev, ki so meteorno vodo prečrpali, preusmerili in očistili prepuste. V Mežici pa je meteorna voda zalila skladiščne prostore podjetja. Posredovali so gasilci iz Mežice, ki so vodo izčrpali iz objekta.

Na Ivanjskem vrhu v občini Gornja Radgona so obilne padavine nanesle večjo količino vode in blata na cesto ter v objekt. V Negovi je poplavilo kletne prostore dveh stanovanjskih hiš.

O nanosu blata na cestišče poročajo tudi iz središča Male Nedelje v občini Ljutomer. Tudi tam so posredovali lokalni prostovoljni gasilci. Na območju občine Ormož je močnejše neurje podrlo drevo in onesnažilo okoli 200 metrov cestišča.

Tudi na območju Novega mesta je zaradi močnega neurja z nalivi zalilo več objektov. Posredovali so gasilci, prav tako pa tudi delavci cestnega podjetja. Neurje je zajelo tudi belokranjske občine Črnomelj, Metlika in Semič. Meteorne vode so zalile več objektov. V občinah Črnomelj in Semič se je na ceste podrlo več dreves. Na območju Metlike pa je poškodovan elektro vod. 

Nevihta
NevihtaFOTO: Dreamstime

Za nami je sicer najbolj vroč dan v letošnjem letu in tudi eden najtoplejših majskih dni nasploh. Najvišje temperature smo v četrtek izmerili v Posavju. Na Letališču Cerklje ob Krki in v Krškem se je ogrelo kar do 32 stopinj Celzija. Le eno stopinjo manj so termometri pokazali v Novem mestu, Črnomlju, Metliki, Trebnjem in Lendavi, prvo letošnjo tridesetico pa so zabeležili tudi v Celju, Murski Soboti, Trbovljah, Podčetrtku, Rogaški Slatini in na Ptuju.

Že dopoldne so se nevihte začele pojavljati v Avstriji, popoldne pa so se s severozahodnim vetrom začele širiti tudi na našo stran meje. Žal so bile razmere ugodne tudi za nastanek lokalnih neurij z nalivi, sunki vetra in točo. 

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.