Slovenija

Iz poplavljene hiše rešili ujeto osebo, narasli hudourniki, viharni veter

Ljubljana, 22. 07. 2023 09.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Rok Nosan, N.L., STA, Maja Pavlin
Komentarji
464

Na območju Slovenskih Konjic je bilo v neurju poplavljenih več deset objektov, med njimi tudi zdravstveni dom in policijska postaja. Ujeto osebo v eni od poplavljenih hiš so gasilci uspešno rešili. Zaradi velike količine vode, ki je padla naenkrat, so na območju Socke in Nove Cerkve sprožili sireno za splošno nevarnost. "Tam se je po Hudinji pomaknil dvometrski val, ki je drvel proti Vojniku," so nam povedali v PGD Nova Cerkev. Težavo jim je povzročal tudi močen vihar.

Več videovsebin
  • Poplave v Slovenskih Konjicah
    00:14
    Poplave v Slovenskih Konjicah
  • Iz 24UR: Načrte je letos treba prilagajati
    03:07
    Iz 24UR: Načrte je letos treba prilagajati

Okoli 17. ure je Slovenske Konjice prizadela močnejša nevihta. Po besedah poveljnika PGD Slovenske Konjice Andreja Tomažiča je poplavljenih več deset objektov, med njimi sta tudi zdravstveni dom in policijska postaja. V eni od poplavljenih hiš je ujeta oseba, ki jo rešujejo gasilci.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je ob 17.30 območje občine Slovenskih Konjic zajelo močno neurje, v katerem je v pol ure padlo 25 mm, v eni uri pa 41 mm dežja. Sprožili so se zemeljski plazovi, zalite so kleti stanovanjskih in gospodarskih objektov, podrta drevesa in hudourniki so zaprli cesto.

Na terenu je celotna gasilska zveza, gasilci vseh društev odstranjujejo posledice neurja. Na pomoč so jim priskočili tudi gasilski kolegi iz GZ Zreče Vitanje in PGD Slovenska Bistrica. Po besedah Tomažiča pa tudi enote PGD Zreče, PGD Gorenje in PGD Vitanje.

Ob 17.30 je močno neurje pustošilo tudi na območju občine Vojnik, kjer je v pol ure padlo 25 mm, v eni uri pa 41 mm dežja. Sprožili so se zemeljski plazovi, zalite so kleti stanovanjskih in gospodarskih objektov, podrta drevesa, hudourniki so zaprli in odnesli cesto, celotna gasilska zveza je na terenu in gasilci vseh društev odstranjujejo posledice neurja.

Na območju Socke in Nove Cerkve so zaradi velike količine vode sprožili sireno za splošno nevarnost. "Neurje je najprej zajelo Socko, nato pa se je fronta pomaknila južno do Nove Cerkve in Vojnika. V hipu smo imeli izjemen porast vodostaja, v nekem trenutku se je po Hudinji pomaknil dvometrski val, ki je drvel proti Vojniku," so nam povedali v PGD Nova Cerkev. Nato je prišlo razlivanje vode.

Kot so nam dejali, je na srečo količina vode "tako hitro, kot se je pojavila, tudi upadla". "Pozneje smo prejeli še en val padavin, vendar pa ta na srečo ni povzročil toliko težav," so dodali.

Vendar ogromna količina vode ni bila njihova edina težava. "Vzporedno z močnim nalivom se je pojavil tudi močan vihar," so poudarili.

Neurje je odtrgalo dva mostova, uničenih je več cest, poplavljenih pa več objektov. Na terenu so gasilske enote, ki iz poplavljenih objektov črpajo vodo, postavljajo protipoplavne vreče, sanirajo škodo. "Delali bomo tudi pozno v noč," so dodali.

"V severovzhodni Sloveniji ob močnih nalivih hitro naraščata in se razlivata Hudinja in Oplotnica, naraščajo tudi posamezne druge manjše reke in hudourniški vodotoki na širšem območju Celja in Slovenskih Konjic. Na tem območju poplavlja tudi padavinska in zaledna voda," so pred tem sporočili tudi z Agencije RS za okolje.

Poplavljeni objekti, zemeljski plazovi, hudourniki preplavili ceste

Težave pa tudi drugod. Območje občine Velenje zajelo močno neurje z močnimi padavinami, sprožili so se zemeljski plazovi, zalite so kleti stanovanjskih in gospodarskih objektov, podrta drevesa in hudourniki so zaprli cesto.

Zaradi zalitega podvoza in podzemnega dela poslovnega objekta je aktivirana tudi regijska enot civilne zaščite za prečrpavanje vode. Na terenu so gasilci PGD Velenje, PGD Šentilj, PGD Šalek, PGD Škale, PGD Vinska Gora, PGD Bevče, PGE Velenje in PGD Pesje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na območju občine Celje je poleg obilnih padavin težave povzročal tudi veter. Zalite so kleti stanovanjskih objektov, podrta so drevesa. Na terenu so gasilci poklicne enote Celje.

Močni nalivi pa tudi na območju Dobrne, kjer je v pol ure padlo 25 mm, v eni uri pa 41 mm dežja. Sprožili so se zemeljski plazovi, zalite so kleti stanovanjskih objektov, podrta drevesa, hudourniki s zaprli cesto.

V Ilirski Bistrici, natančneje v naselju Koritnice, je s hribov pritekla meteorna voda. Gasilci PGD Koritnice so odmašili jašek, na dveh dvorišči so preusmerili meteorno vodo, na cesti pa so odstranili podrto drevo.

Zvečer (ob 20.20) je območje Šentjur zajelo neurje z obilnimi padavinami in vetrom. Zalitih je več stanovanjskih objektov. Na terenu so gasilci PGD Šentjur.

Tudi v Šmarjah pri Jelšah je večerno neurje zalilo več stanovanjskih objektov, podrlo pa je tudi več dreves in sprožilo dva zemeljska plazova. Na terenu so PGD Sv. Štefan, PGD Šmarje pri Jelšah in PGD Zibika.

Nekaj pred 18. uro je zaradi močnega vetra v naselju Obrov, občina Hrpelje-kozina, v bližini dovoza do stanovanjske hiše nevarno obviselo drevo. To sicer hiše ni ogrožalo. Gasilci PGD Materija so na kraju dogodka ugotovili, da nagnjeno drevo visi na še drugo drevo ter da ni neposredne nevarnosti. Kraj so zavarovali s trakom, nadalje bodo obvestili občino.

Nekaj pred 21. uro sta na Kolodvorski ulici v Sežani zaradi močnega vetra dve večji veji ogrožali frizerski salon in mimoidoče na pločniku. Gasilci ZGRS Sežana si s tehničnim posegom odstranili veji in predlagali strokovni obrez drevesa.

Popoldansko neurje nad Obalo

Popoldan sta severni Jadran dosegli dve močnejši nevihtni celici. Južna je medtem oslabela, severna pa se je okrepila in spremenila v nevihtno linijo, ki je dosegla Obalo in Kras, od tam pa se je pomikala južno proti Hrvaški.

Nevihtne celice so nastajale tudi nad Koroško, kjer so še vedno odpravljali posledice petkovega neurja. Nekaj pred 17. uro je v naselju Koritnice, občina Ilirska Bistrica, s hribov pritekla meteorna voda. Gasilci PGD Koritnice so odmašili jaške, na dveh dvoriščih so preusmerili meteorno vodo ter na cesti odstranili podrto drevo.

Nevihtni oblaki nad Portorožem
Nevihtni oblaki nad Portorožem FOTO: Bralec

Še več močnih neviht je nastalo na Notranjskem, od koder so se širile nad Kočevje in Dolenjsko. Z območja Ribnice že poročajo o poplavljanju meteornih voda, z območja Kočevja pa o udaru strele.

"Danes popoldne, zvečer in v prvem delu noči je ob nevihtah z nalivi možno ponovno hitro naraščanje in poplavljanje hudourniških vodotokov in manjših rek na območju Koroške in drugod v porečju Drave. Na tem območju je vodnatost rek in namočenost tal že sedaj velika," so pred tem že opozorili na Arsu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Ponekod po Sloveniji nevihte ovirajo promet, predvsem v južnem delu Slovenije. Prilagodite hitrost in način vožnje trenutnim razmeram na cesti," ob tem opozarjajo na Prometno-informacijskem centru.

Agencija RS za okolje (Arso) je za območje celotne Slovenije danes med 14. in 23. uro razglasila oranžno vremensko opozorilo pred nevihtami.

Oranžno opozorilo
Oranžno opozorilo FOTO: Arso

V poznih večernih urah se je ozračje povsod umirilo in sledila bo vremensko bolj umirjena nedelja.

Nevihtni oblaki nad ljubljansko kotlino
Nevihtni oblaki nad ljubljansko kotlino FOTO: Bobo

Po petkovih neurjih na delu 139 gasilskih enot

Petkova neurja so po državi povzročila številne preglavice, ki jih bodo ponekod gasilci odpravljali tudi danes. Uprava RS za zaščito in reševanje je po doslej zbranih podatkih zabeležila 350 dogodkov, od tega 116 na območju regijskega centra Slovenj Gradec, 91 na območju regijskega centra Celje, 65 na območju regijskega centra Ljubljana, 17 na območju regijskega centra Novo mesto, 16 na območju regijskega centra Koper, 12 na območju regijskega centra Maribor, 11 na območju regijskega centra Kranj, osem na območju regijskega centra Brežice, šest na območju regijskega centra Trbovlje, po tri na območjih regijskih centrov Nova Gorica in Postojna ter dva na območju regijskega centra Murska Sobota.

Gasilci iz 139 gasilskih enot so predvsem odstranjevali podrta drevesa in prekrivali odkrite strehe objektov ter prečrpavali meteorno vodo iz objektov. Zaradi močnega deževja so nastajali večji hudourniki in narasli vodotoki, ki so poplavljali prostore objektov in vozišča. Prav tako se je sprožilo več zemeljskih plazov. V Ankaranu se je zaradi močnega vetra odvezala jadrnica, v občini Metlika pa so iz kampa blizu naselja Želebej gasilci na varno umaknili 23 otrok.

Najhuje je bilo na območju Črne na Koroškem, kjer je zalilo številne hiše, zaradi nevarnosti plazov pa so sprožili sireno za splošno nevarnost in evakuirali okoli 50 ljudi, ki pa so se v petek zvečer lahko vrnili v svoje domove.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (464)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

2fast4
22. 07. 2023 21.54
+3
Županov ne zanimajo vodotoki 2 reda. Raje imajo kolesarske steze in kup nesmiselnih projektov...
Arguss
22. 07. 2023 21.53
+5
Ste meli en dober dokumentarc danes na rtvslo2 temna stran zelene energije.Zeleno.Ja seveda.
PomisliNaSonce
22. 07. 2023 21.52
+2
A smo al nismo, mački
231koak
22. 07. 2023 21.52
+2
Avstrijci pihajo k nam....baje
Arguss
22. 07. 2023 21.50
+3
Nova celica prihaja .Vsaka podobnost z Švico je zgolj naključna.Pa misli kdor more.
supergigi
22. 07. 2023 21.48
+2
Dobro imajo urejene vodotoke. Dež pade pa že vse pod vodo lol.
proofreader
22. 07. 2023 21.44
+6
Ne pozabimo, da vas je Nika prepričala, da se vodotokov ne ureja.
Arguss
22. 07. 2023 21.31
+2
Tale Golobova vlada bo še od nevihte vzela kaj šele ,da bi dali za sanacijo vsaj vodotokov ....itd
tomahawk
22. 07. 2023 21.18
+2
Zalilo hiše pa ne vem kaj še vse. Seveda jih je pa veste zakaj? Ko prideš do hiše treba prvo odtok spucat k ga gospoda že 10 let ni. Osnovno čiščenje ki bi ga moral vsak ki ima hišo opravt in še nč posebnega ni to. Zdaj ko pride voda nima kam odtekat pa še kar čaka da bo kdo pršu to nardit. Da o vodotokih in potokih ne govorim. Velik ste sami krivi.
tomahawk
22. 07. 2023 21.20
+6
Pa še to....Lani požar kras....Ko je gorelo smo poti čistli do požara da smo pršli blizu......se ne da to prej zrihtat? Sam čaka se limun! Ko treba pokasirat za apartma pa gre tKoj čez
Pagliaccio 46
22. 07. 2023 21.23
-3
tomahawk
22. 07. 2023 21.25
+8
Kr dajte minuse. Cevi, jaški iz hiš polne listja se bodo same čistle. malo morgen.....pol pa zalije klet
tomahawk
22. 07. 2023 21.28
+6
Prava stran medalje verjamem da je hudo, hočem rečt če bi bilo to urejeno, cevi čiste in voda imela kam odtekat bi blo pol manj prizadetih. Potoki totalno zaraščeni kr neki a res ni čudno no.
KaiC
22. 07. 2023 21.29
-6
ti že veš, Tomahawk. Zakaj se ne pridružiš kakšnim znanstvenim ustanovam. S tvojim znanjem bi že zdavnaj rešili vse tegobe na svetu.
Zentrum
22. 07. 2023 21.55
+3
KaiC, na marsikaterem področju bi že zdavnaj rešili najbolj osnovne tegobe, če bi se namesto politično nastavljenih "strokovnjakov" poslušalo zdravo kmečko pamet.
SAKOSAKO
22. 07. 2023 21.08
+14
Zdaj bodo pa zavarovalnice začele jamrati, ko so pa leta in leta pobirali in nič dali je bilo pa v redu!!!
CyberWormMythBuster
22. 07. 2023 20.58
+2
wrjetn wreme dela čarownik iz oza : ))) raskrinkala ga je pa dorothy s tornadom w kanzasu : )))
Jun2
22. 07. 2023 20.53
+13
Kva bodo pa zavarovanja sla gor kar vidim bando oderusko.
Loana
22. 07. 2023 20.47
+4
Groza groza... kaj sele bo. Sprašujem se, dali bomo zopet trud in denar za nove stbari in nima smisla ker bo spet isto...
Sailer2
22. 07. 2023 20.38
+4
mal še govorite no, nekje v ponedeljek ali torek ta teden sem vam dejal, da bodo nevihte prevladovale do vikenda pa sem dobil minuse. Ampak saj imate tu ''PomisliNaSonce''!
UtisanBimbambom
22. 07. 2023 20.43
-5
Jaz sem vas resil najhujsega. Proti Harpu se borim da zrtvujem kozo nasemu stvarniku. Poslite zahvala 3 na 2929 im mi daruje 3 evre.
CyberWormMythBuster
22. 07. 2023 20.45
+13
pa liter refoška wsak dan za ziher : ))) se je treba žrtwowat : )))
Sailer2
22. 07. 2023 20.47
+4
ješprenj s klobaso...ali je z klobaso? 😂
CyberWormMythBuster
22. 07. 2023 20.49
+3
ti powem da je bill gates prtisnu na knof na xboxu pa nuben ne wrjame : ))) mislijo da je teorija zarote : )))
PomisliNaSonce
22. 07. 2023 20.51
-3
Roboteki kr sprijaznite se...tukaj sm šef jaz
UtisanBimbambom
22. 07. 2023 20.58
+0
PomisliNaSonce
22. 07. 2023 21.02
-5
Sej vem da ni lahko, ko se zavedaš...da na tvojo glavo ni po tvoje ...samo v svojih umazanih gatah, medtem ko iščeš polnilček :)
UtisanBimbambom
22. 07. 2023 21.04
+5
PunceDajte RuteDol
22. 07. 2023 21.08
Sailer2
22. 07. 2023 21.15
+3
sori ampak ''pomisli'' pa niti slučajno ni šef svoje glave 😂✌️
PomisliNaSonce
22. 07. 2023 21.18
-3
Jacky...revček. a bi sončka mal rad že dobu. No bom vidu, če bo ravno dobre volje
CyberWormMythBuster
22. 07. 2023 21.18
+1
z litrom wina nikol nisi sam sam prawo znamko morš najt : ))) kle pa neki kabli pa reptili iz cerna pa wsežiwo : )))
KaiC
22. 07. 2023 21.31
+1
UtisanBimbambom
22. 07. 2023 21.34
PomisliNaSonce
22. 07. 2023 21.43
+0
Optimisteki...ubogeci. Lahko zgolj opazujete in v prazno otresate. Pridruzite se marsovcem
blazter
22. 07. 2023 20.37
Dva dni mira, potem pa na nepoškodovane dele....
Julijann
22. 07. 2023 20.33
+8
Svet ne rabi vojn, bojeval se bo z vremenom.
Mateja88
22. 07. 2023 21.28
+1
Z 5G antenami in grafitnim prahom v zraku.
UtisanBimbambom
22. 07. 2023 20.30
+1
Elita je sla spat. Torej imamo zdaj trenutno mir ali? Tudi Harp se more ohladit. Pa remont imajo se mi zdi zdaj par dni.
MESE?AR
22. 07. 2023 20.38
+3
UtisanBimbambom
22. 07. 2023 20.40
+2
Baje varovalko. Je skurlo ko tolko ciljajo Slovenijo. Baje tehnicna napaka. So ciljali Moskvo. Virus baje.
tali?ni tom
22. 07. 2023 20.15
+5
drgač pa,,david icke je lepo povedal o zadevah,ma prav ali ne,ne sanja se mi,niti od kje mu ideje,pa vendar,kar dost je zadel
Nidani
22. 07. 2023 20.13
+0
Itak, zemlja ravna, korone ni... pa še špricajo nas... mislim, človek gre res nazaj proti butastemu avstralopitku... 🙊🙉🙈
CyberWormMythBuster
22. 07. 2023 20.27
-2
swet wodijo reptili iz cerna pa bill gates k na xboxu prtiska na knofe : )))
Rainbow warrior
22. 07. 2023 21.51
+1
PomisliNaSonce
22. 07. 2023 20.12
-6
A kdo vidi mavrico?
Nidani
22. 07. 2023 20.15
+3
PomisliNaSonce
22. 07. 2023 20.18
-5
Jst delam mavrice. Naboljši prijatelj od sonca
slohren
22. 07. 2023 20.18
+5
PomisliNaSonce
22. 07. 2023 20.21
-6