Slovenija

Popolna zapora državne ceste Mojstrana–Vrata

Ljubljana, 11. 05. 2022 15.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tina Hacler, STA
Komentarji
6

Na državni cesti ob vznožju Triglava, ki vodi od Mojstrane proti slapu Peričnik in dolini Vrat, se bodo nadaljevala gradbena dela, ki bodo med tednom popolnoma onemogočala dostop do priljubljenega planinskega izhodišča v Julijskih Alpah. V času izvajanja del je vse do konca junija namreč predvidena popolna zapora ceste, in sicer od ponedeljka do petka med 7.30 in 18.00. Popolne zapore zaradi ne bo le ob koncih tedna. Asfaltiranje ceste v dolino Vrata je steklo že lansko jesen, vendar ga je zima prekinila.

Dolina Vrata z zaporo prometa
Dolina Vrata z zaporo prometa FOTO: 24ur.com

Iz Direkcije RS za infrastrukturo so sporočili, da nadaljujejo z izvedbo protiprašne zaščite, popravilo zidov in prepustov na državni cesti RT-908, odsek 1383 Mojstrana–Vrata od km 3,765 do km 11,542, kot so natančno navedli.

V času izvajanja del je od 12. maja do 30. junija predvidena popolna zapora ceste, in sicer od ponedeljka do petka med 7.30 in 18.00. Ob sobotah in nedeljah omenjene cestne zapore ne bo.

V času popolne zapore obvoza ni, omogočen bo le dostop za intervencijska vozila na nujni vožnji, še opozarjajo na direkciji, uporabnikom pa se zahvaljujejo za razumevanje in strpnost. Ob tem jih še prosijo, naj spremljajo informacije o stanju na cestah, ki so na voljo v okviru Prometno-informacijskega centra za državne ceste.

Asfaltna zmes brez magmatskih kamnin

Asfaltiranje ceste v dolino Vrata je steklo že lansko jesen, vendar ga je zima prekinila. Projekt na sedemkilometrskem odseku ceste obsega odstranitev slabo nosilnega materiala in sanacijo lokalnih zmrzlinskih poškodb, izravnavo in utrditev nove plasti tampona, izdelavo zaporne plasti iz sejanega peska ter izdelavo plasti protiprašne zaščite iz asfaltnega betona. Urejeni bodo tudi odvodnjavanje, bankine in brežine.

Dela izvaja Gorenjska gradbena družba, s katero je direkcija julija lani podpisala 1,6 milijona evrov vredno pogodbo za izvedbo projekta. Cesta poteka po Triglavskem narodnem parku (TNP), zato je treba uporabiti materiale, ki so značilni za park. Za asfaltno zmes in bankine bo tako uporabljen samo svetel apnenec brez primesi magmatskih kamnin.

Prenovljen Aljažev stolp
Prenovljen Aljažev stolp FOTO: Damjan Žibert

Asfaltirana cesta bo postala zanimiva tudi za motoriste

Kot poglavitni razlog za izvedbo protiprašne zaščite vozišča so na direkciji navedli preprečitev emisije prašnih delcev zaradi vpliva prometa v naravno okolje parka. Doslej je bilo vozišče ceste večinoma makadamsko, cesta je bila asfaltirana le na treh krajših odsekih. Na večjem delu je bilo vozišče tudi dotrajano, z vidnimi poškodbami, in zato potrebno obnove, obenem pa je bilo potrebno urediti tudi odvodnjavanje.

Asfaltiranje ceste podpirajo tudi v lokalni skupnosti in v javnem zavodu TNP, vendar pa hkrati izpostavljajo nujo po vzpostavitvi posebnega prometnega režima, ki bo omejeval dostop, saj je dolina v poletnem času močno obremenjena, z asfaltiranjem pa bo postala zanimiva tudi za motoriste.

Kot navajajo na ministrstvu za okolje in prostor, je omejitev prometa v dolino Vrata potrebna tako iz naravovarstvenega vidika kot tudi zaradi interesov domačinov in prebivalcev okoliških naselij ter obiskovalcev.

Ker gradbena dela zajemajo protiprašno zaščito ceste, pa tudi vzdrževanje bankin in brežin, zamenjavo varovalnih ograj, signalizacijo, namestitev števca prometa in okoljski monitoring, sicer menijo, da se bo že s tem nevarnost za udeležence v prometu in za okolje zmanjšala.

V letošnji poletni sezoni sicer pričakujejo, da se bodo morali obiskovalci doline Vrata prilagajati izvajanju del. Usklajen prometni režim pa mora biti na podlagi naravovarstvenega soglasja vzpostavljen v enem letu po asfaltiranju. Zaradi objektivnih razlogov se lahko ta rok podaljša še za leto dni.

Ob 19. uri se bo zapiral tudi prelaz Predel

Vozniki na severozahodu Slovenije pa naj bodo pozorni še na eno popolno zaporo ceste. Na cesti Predel–Trbiž (Tarvisio), ki jo kot povezavo med Gorenjsko in Posočjem uporabljajo tudi številni slovenski (po)potniki, bodo na italijanski strani prelaza dokončevali dela v predoru pri Rabeljskem jezeru.

Predvidoma vse do 28. maja bodo od ponedeljka do sobote nočne popolne zapore. Toda pozor: cesto bodo zapirali že ob sedmih zvečer, zaprta pa bo ostala do šeste ure zjutraj naslednjega dne. Ob sobotah in nedeljah tudi ponoči ne bo popolnih zapor, temveč bo promet urejen s pomočjo semaforja, sporočajo z Občine Bovec.

Ker zimskih razmer ni več, je sosednji prelaz Vršič zdaj normalno prevozen. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

clox
11. 05. 2022 19.12
-1
Tako je tudi pravilno, domačinom zapret, za vikend pa mora biti za ljubljanske goste odprto.
Antena
11. 05. 2022 17.21
Pustijo naj tako kot je ne pa, da asfalturajo. Zapora naj bo v Mojstrani in gasa peš ali s kolesom. Ali pa ostani doma
kahelc
11. 05. 2022 17.09
+4
Dela na cestah bi morala delati 24/7 v treh/stirih izmenah. Ne pa da med prvomajskimi pocitnicami dela stojijo po cel teden
Samsung Android
11. 05. 2022 17.04
+4
Mi smo strokovnjaki v spostovanju rokov (september 2022 za tole cesto)
Korak
11. 05. 2022 16.55
+3
Logično, turistična sezona brez del na cesti ne obstaja
mertseger
11. 05. 2022 16.25
+5
A to je ta cesta za katero so rekli da bo končana že lansko leto. Dajte raje čez celo sezono potegnit tja do oktobra, saj znate.
mertseger
11. 05. 2022 16.25
+2
A to je ta cesta za katero so rekli da bo končana že lansko leto. Dajte raje čez celo sezono potegnit tja do oktobra, saj znate.