Slovenija

Popovič ostaja v priporu

Koper, 10. 09. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
V.P./M.R.
Komentarji
0

Koprski kriminalisti so v torek zvečer končali preiskavo delovnih prostorov župana Mestne občine Koper Borisa Popoviča, ki je še vedno v 48-urnem policijskem pridržanju, od torka popoldne pa tudi njegova sestra, zaposlena v županovem podjetju. Pripor je doslej odrejen še za Anteja Guberaca, direktorja nogometnega kluba Koper. Lista <em>Koper je naš</em> Popovičevo priprtje razume kot poskus diskreditacije župana.

Boris Popovič
Boris Popovič FOTO: POP TV

Koprskega župana sumijo kaznivih dejanj utaje davkov v času poslovanja njegovih podjetij in zlorabe položaja. V preiskavi na Popovičevem domu naj ne bi policisti našli ničesar, kar so pričakovali. V skladu s pooblastili pa lahko policisti župana Popoviča zadržijo najdlje 48 ur, kar pomeni do jutri zjutraj. Iz policijskega pridržanja so sicer danes izpustili Igorja Vučiča, direktorja lokalne turistične organizacije Koper. Vučiča so pridržali v torek zjutraj zaradi suma, da je zlorabil uradni položaj v postopku izbire organizatorja prireditve Rumena noč. Preiskovalni sodnik Vučiča med pridržanjem ni zaslišal.

Kriminalisti so v torek preiskali Popovičevo in Vučičevo pisarno ter opravili preiskavo na domu, da bi zbrali dokumentacijo o izboru organizatorja Rumene noči, saj naj bi bil le-ta izbran vnaprej pred iztekom javnega razpisa. Po končani preiskavi sta bila oba osumljenca pridržana. Koprski župan zato, ker je poleg nezakonite izbire organizatorja Rumene noči osumljen tudi kaznivih dejanj, povezanih z razpisom Komunale Koper za rekonstrukcijo fekalne kanalizacije v Kopru, z delovanjem Nogometnega kluba Koper in s poslovanjem njegovih podjetij BPC in Food Party, kateri je vodil do nastopa mandata.

Igor Vučič
Igor Vučič FOTO: POP TV

Vučič, ki je bil pridržan zaradi suma, da se je z ljubljanskim podjetjem Kisik vnaprej, torej pred javnim razpisom, dogovarjal za organizacijo največje primorske poletne fešte, je po prihodu iz policijskega pridržanja zanikal nezakonito delovanje.

"Kaj se čem dogovarjati. Obveščen je bil, da bo razpis in da bodo te zadeve potekale regularno, ker tudi v sami občini deluje pravna služba, ki te na to opomni, kako je treba delovati: da sproti obveščaš vse ostale dejavnike v sami stavbi, kako stvar poteka. Ne vem, od kod je prišel sum," je povedal Vučič.

Ante Guberac
Ante Guberac FOTO: POP TV

Obglavljen je tudi koprski nogometni klub, kajti za predsednika Anteja Guberca je preiskovalni sodnik že včeraj, še preden je poteklo 48 predpisanih ur policijskega pridržanja, odredil pripor.

Najbolj pa je seveda prizadeta sama občina in njen ugled. Nova vodstvena ekipa si je namreč zadala ambiciozne razvojne načrte.

Darko Grad
Darko Grad FOTO: POP TV

"Seja mestnega sveta nikakor ni pod vprašajem, potekala bo normalno za občinsko upravo in za vodstvo občine pa je to pravzaprav obdobje, ko se pričenjajo največji projekti, ko je ogromno dela in je to pravzaprav zelo neugoden trenutek," meni koprski podžupan Darko Grad.

Težke trenutke preživlja tudi Popovičeva družina, žena z otrokom in mati. Ta je včeraj slučajno, med hišno preiskavo izvedela, da so možje v modrem odpeljali tudi hčerko, ker je pač zaposlena v županovem podjetju BPC.

O nadaljnji Popovičevi usodi bo jutri odločalo koprsko sodišče, kjer bosta Popoviča zaslišala državni tožilec in preiskovalni sodnik. Popovičev odvetnik Franci Matos pričakuje, da bodo Popoviča po zaslišanju izpustili na prostost.

Sicer pa se je koprska policija v primeru Popovič zavila v molk. Kot je povedal njen tiskovni predstavnik Vojko Živec, jim to omogoča 45. člen zakona o medijih z alinejo, "če bi dajanje informacij škodilo sodnemu ali predkazenskemu postopku". Policija je sicer danes ukrepila ekipo kriminalistov, ki preiskujejo sume kaznivih dejanj.

Javno mnenje Koprčanov je glede preiskave deljeno. Nekateri menijo, da je skrajni čas, da razkrinkajo lokalne mafijske veljake, drugi pa menijo, da ima zadeva politično ozadje in da je maslo velikih političnih strank.

Poskus diskreditacije

V Kopru je vse več namigovanj na politično ozadje te obsežne kriminalistične preiskave, ki naj bi jo narekovala nekdanja politična mestna oblast. Na dogajanje se je odzvala tudi županova Lista za Koper.

Tomaž Gantar
Tomaž Gantar FOTO: POP TV

"Župan Kopra Boris Popovič uživa vso podporo članov liste Koper je naš in med člani nihče ne dvomi, da je sedanja aretacija le končna faza poskusa diskreditacije župana, ki se vleče že vse od predvolilnega časa. Prepričani smo, da gre za delo vplivnih posameznikov bivše dolgoletne vladajoče struje, ki jim pregledno in transparentno poslovanje, ki ga koprski župan od svojih sodelavcev pričakuje in zahteva, ni v korist in se s tem prekinjajo tudi njihove pomembne povezave. V ozadju te diskreditacije župana je politična odločitev in tako jo tudi razumemo. Tudi sam župan je takšen postopek pričakoval in v skladu s tem smo prepričani, da je bilo tudi to poslovanje koprske občine in drugo županovo delo še toliko boj temeljito in po črki zakona. Resnično, ne verjamemo v obtožbe in v njihov smisel," je v imenu liste Koper je naš za 24 ur povedal Tomaž Gantar.

"Vsa ta iskanja naklepnih napak v poslovanju gospoda Popoviča so oblika izvajanja pritiska, da bi popustil. Imam vtis, da je vpliv strank na policijo in sodstvo večji, kot ga je imela včasih partija," je povedal Alojz Gec, predsednik mestnega odbora SNS.

Dino Pucer
Dino Pucer FOTO: POP TV

"Mislim, da gre tukaj za odgovornost organov pregona, da odkrivajo nepravilnosti, ter, da tisti, ki je ne samo moralno, ampak tudi kako drugače kriv, tudi odgovarja," je povedal nekdanji koprski žušan Dino Pucer. Govorice, da naj bi v ozadju bil on sam, kot poražena politična stran, Pucer zanika, kot smešne. Obstoj takšnih govoric, pa vidi kot dokaz, da so osumljeni res naredili očitane jim napake.

Vodja okrožnega državnega tožilstva je potrdil, da je bilo pridržanje četverice rezultat obsežne preiskave in kar 16 hišnih preiskav.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja