Slovenija

Popoviča bodo pridržali do 48 ur

Koper, 09. 09. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Koprski kriminalisti so priprli župana občine Koper Borisa Popoviča in opravili preiskavo na njegovem domu ter v delovnih prostorih. Proti Popoviču je podan sum kaznivega dejanja povezanega s poslovanjem njegovega podjetja in zlorabe uradnega položaja. Koprski kriminalisti so za župana odredili 48-urno pridržanje.

Koprski kriminalisti so danes zjutraj na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika okrožnega sodišča v Kopru pridržali župana Mestne občine Koper Borisa Popoviča.

Boris Popovič, koprski župan
Boris Popovič, koprski župan FOTO: POP TV

Popovičev odvetnik Franci Matos je za 24ur povedal, da njegovemu varovancu očitajo, da je podan sum, da naj bi storil kazniva dejanja povezana s poslovanjem prejšnjega njegovega podjetja iz leta 2001 in da naj bi zlorabil uradni položaj pri oddaji dveh javnih naročil. Ko bosta hišna preiskava in preiskava v prostorih občine Koper končani, se bodo kriminalisti odločili, kako nadaljevati postopek. V preiskavi na njegovem domu niso našli ničesar, kar bi morali najti. V skladu s pooblastili pa lahko policisti župana Popoviča najdlje zadržijo 48 ur, kar pomeni do pojutrišnjem zjutraj, je še povedal njegov odvetnik.

Franci Matos, odvetnik župana Popoviča
Franci Matos, odvetnik župana Popoviča FOTO: POP TV

Popovičev zagovornik je sume in očitke na račun koprskega župana zavrnil. "Gre za običajne postopke, ki so opravljeni na neobičajen način, ko skuša nekdo zgodbo, ki se je zgodila leta 2001, na vsak način spraviti v kontekst s trenutnim dogajanjem in tako izpeljati zaključke, ki bi lahko župana bremenili do te mere, da bi dosegel efekt, ki ga mogoče ni pred šestimi meseci," je današnje dogajanje ocenil Matos.

Kriminalisti so v primeru koprskega župana danes zbirali dokumentacijo, povezano z dejanjema, ki sta mu že bili očitani, in sicer glede poslovanja njegovih nekdanjih podjetij in porabe denarja od prodaje dveh nogometašev Nogometnega kluba Koper leta 2001.

Policija je na podlagi usmeritev okrožnega državnega tožilca v Kopru zaradi suma storitve več kaznivih dejanj v ponedeljek in danes pridržala več oseb. Ker gre za začetek predkazenskega postopka, več uradnih informacij vrhovno državno tožilstvo ni posredovalo.

Policija pridržala tudi Popovičevega ožjega sodelavca Vučića

Župan Popovič je osumljen kaznivih dejanj utaje davkov in zlorabe uradnega položaja, saj naj bi v času poslovanja njegovih podjetij BPC in Food Party oddal gradbena dela brez javnega razpisa oziroma je njihovo ceno znižal. Prav tako pa Popoviča sumijo, da si je prisvojil denar v času, ko je bil predsednik Nogometnega kluba Koper.

Kriminalisti so v občinskih prostorih danes preiskali tudi pisarno direktorja Lokalne turistične organizacije Koper Igorja Vučiča. V povezavi z nekaterimi dejanji, očitanimi županu Mestne občine Koper, so preiskali tudi Vučičev dom. Vučiću očitajo, da naj bi se med pripravami na letošnjo Rumeno noč kot direktor lokalne turistične organizacije vnaprej dogovoril s kasnejšim organizatorjem, ljubljanskim podjetjem Kisik. Bližnji sodelavci obeh osumljenih z vrha občine pa so prepričani, da policijsko roko usmerja strankarska politika Združene liste socialnih demokratov, ki je do lanskoletnih volitev pol stoletja obvladovala občinsko upravo.

Že včeraj so koprski kriminalisti pridržali predsednika nogometnega kluba Sport Line Koper Anteja Guberca, preiskavo o domnevnih nepravilnostih v klubu pa so razširili tudi na župana, ki je bil predsednik kluba pred leti. Poleg okoriščanja s klubskim denarjem, naj bi ga sumili tudi pranja denarja iz utajenih davkov pri investicijah v mestno kopališče.

Državna tožilka ne komentira kaznivih dejanj

Zdenka Cerar, državna tožilka
Zdenka Cerar, državna tožilka FOTO: POP TV

Ob molku koprske policije in tamkajšnjega okrožnega državnega tožilstva smo skušali dobiti uradne informacije pri generalni državni tožilki Zdenki Cerar, ki pa za zdaj še ne more komentirati, za kakšna kazniva dejanja gre in koliko jih je bilo.

"Kazenski postopek zoper Popoviča je bil pričet zaradi dveh kaznivih drugih dejanj že nekaj časa pred tem, to smo tudi javnost obvestili. To je še iz časov, ko on ni bil na mestu župana, vendarle pa je zbiranje podatkov in sledenje nepravilnosti, ki so danes ocenjene kot kazniva dejanja, potekalo naprej. In v obdobju, ki je bilo kar nekaj časa aktualno, je bilo zbranih toliko podatkov, da so policisti, kot tisti, ki odkrivajo kazniva dejanja, ocenili, da je zaradi zavarovanja dokazov potrebno tem osebam odvzeti prostost," je pojasnila Cerarjeva.

V službo ob spremstvu kriminalistov

Zjutraj je župan Boris Popovič prišel na delo v spremstvu kriminalistov in z njimi občinsko poslopje zapustil. Kriminalisti so uslužbencem občinske uprave predložili zahtevek za izročitev dokumentacije za izbor organizatorja Rumene noči, ki jo je konec julija izvedlo ljubljansko podjetje Kisik. Direktor Kisika Primož Ogrizek doslej ni bil obveščen, da kriminalisti opravljajo preiskavo glede izbire organizatorja najbolj množične poletne prireditve na Obali. Kriminalisti so želeli tudi dokumentacijo o občinskem financiranju športnega zavoda Nogometni klub Koper. Koprski župan je letos že bil zaslišan in kriminalisti so pri njem opravili hišno preiskavo zaradi suma o porabi denarja od prodaje dveh nogometašev (šlo je za 70.000 nemških mark) v času Popovičevega predsednikovanja klubu leta 2001.

Sporen fekalni zbiralnik

Poleg tega so kriminalisti želeli dokumentacijo, povezano z razpisom za rekonstrukcijo javnega fekalnega zbiralnika na ulici Zore Perello. Komunala Koper je kot investitor v postopku razpisa prejela same nepopolne vloge, zato izvajalca ni izbrala. Eden od ponudnikov se je na odločitev pritožil na komisijo za revizijo javnih naročil, ki je njegovo pritožbo zavrnila. Po prejemu odločitve omenjene komisije je Komunala Koper pred kratkim razpis ponovila, je povedala Mozetičeva. V Komunali so koprskim policistom omenjeno dokumentacijo predali že pred časom, direktorja javnega podjetja Slavka Ferčka pa kriminalisti danes na zaslišanje niso pozvali.

Občinska uprave je vse postopke skrbno preverjala

V izjavi za javnost je direktorica koprske občinske uprave Sabina Mozetič poudarila, da so bile občinske službe od januarja za postopke, v katerih bi lahko prišlo do konflikta interesov, še bolj pozorne in so odločitve dodatno preverjale pri ustanovah v Ljubljani, Inštitutu za javno upravo in na komisiji za revizijo javnih naročil. Za tovrstno preverjanje so se odločili na županovo zahtevo in zaradi morebitnega konflikta interesov glede na to, da se je Popovič pred nastopom mandata ukvarjal z dobičkonosnimi dejavnostmi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja