Slovenija

Poprijeli za cepine in zasadili dereze: 30 jamarskih reševalcev na Kaninu

Kanin, 26. 01. 2020 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kanin je priljubljen za obiskovalce tako v letnem kot zimskem času. Najvišjeležeče smučišče v Sloveniji in običajno debela snežna odeja sta raj za smučarje. Poleti pa tja zahaja mnogo pohodnikov. Ker je pokrajina čudovita in mamljiva za raziskovanje, mnogi zaidejo tudi zunaj poti. Ne zavedajo pa se, da je na Kaninu ogromno podzemnih jam.

Z malo nepazljivosti se vsake toliko časa kdo po nesreči znajde v kakšni jami. Najpogosteje so to smučarji, ki smučajo zunaj urejenih smučišč in nehote padejo v kakšno jamo oziroma brezno. Ob takšnih nesrečah pa priskočijo na pomoč člani Jamarske reševalne službe.

Jamarski reševalci rešujejo iz jam, sotesk, žičniških naprav ter drugih težje dostopnih predelov. "Zaradi narave našega dela moramo biti dobro usposobljeni za različne vrste reševanj ter tudi za dostope v težje dostopnih predelih," povedo v Jamarski reševalni službi. Torej tudi v snežnih razmerah, kjer se učijo rokovanja z derezami, cepini, lavinskimi žolnami, mnogi tudi turnega smučanja.

V soboto so imeli na Kaninu zimsko usposabljanje. Namen vaje je bil, da so obnovili svoje znanje, ki je nujno potrebno za dostopanje v primeru nesreče v zimskih razmerah. Zbralo se je več kot 30 reševalcev iz vseh sedmih reševalnih centrov iz vse Slovenije. Vodja Jamarske reševalne službe Walter Zakrajšek je izbral tokratno lokacijo Kanin za zimsko usposabljanje z razlogom, saj je glede na letošnje razmere tam dovolj snega in zaradi mnogih jam primerno območje.

Igor Benko, predsednik Jamarske zveze Slovenije, ki je bil prav tako prisoten na vaji, pa pravi, da se zelo dobro zaveda pomena zimskega usposabljanja jamarskih reševalcev. "S tokratno vajo smo ponovno dokazali, da smo dobro usposobljeni, saj smo morali glede na razmere vsi dobro poprijeti za cepin in močno zasaditi dereze v zaledeneli sneg strmega kaninskega pobočja. Če se bo zgodila kakšna nesreča na takšnem terenu, bomo zavestno priskočili na pomoč," so še zapisali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rožice cvetijo
26. 01. 2020 15.44
+6
Res ste pravi. Hvala vam.
Anton jakše 1
26. 01. 2020 12.59
+11
Heroji ni kaj!