Slovenija

Porast hepatitisa: 'Več kot polovica okuženih nima bolezenskih znakov'

Ljubljana, 05. 10. 2022 19.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Barbara Slukan
Komentarji
6

V ljubljanskem kliničnem centru so letos zdravili nenavadno veliko bolnikov s hepatitisom A, akutno boleznijo, ki se je brez bolezenskih simptomov okuženi morda sploh nujno ne zaveda, še več, okrog jo nevede lahko tudi prenaša. Čeprav je bil v preteklih letih hepatitis A sorazmerno redek, pa je stroka do septembra zabeležila že zaskrbljujoče visoko število primerov – kar 45, skupaj s 25 hospitalizacijami je ta številka do zdaj v tem tisočletju najvišja.

Slabo počutje s povišano telesno temperaturo, bolečine v mišicah in sklepih, bruhanje, izguba teka in rumenica kože lahko pomenijo tudi okužbo s hepatitisom A. "Okuži prvenstveno jetra in povzroča vnetje jeter. Ne povzroča kronične okužbe, ampak akutno okužbo,"  je povedala dr. Mojca Matičič, vodja ambulante za virusni hepatitis. Bolezen je v porastu v Sloveniji, kar tako na infekcijski kliniki kot na NIJZ-ju beležijo že od marca. Do septembra je število primerov naraslo celo že na 45.

"Zaznali smo pa tudi že februarja, ko nas je evropski center za nalezljive bolezni obvestil, da se je na madžarskem pojavil izbruh hepatitisa A," razlaga mag. Eva Grilc, epidemiologinja NIJZ-ja. Hepatitis se je naglo razširil med sosednje države. "So bili vsi iz skupnosti moških, ki imajo spolne odnose z moškimi, nekako se je to zgodilo po povratku iz Budimpešte," dodaja Matičičeva.

hepatitis
hepatitis FOTO: Thinkstock

Okužba se je nato razširila še na otroke in od tam med člane družin. "Hospitaliziranih je bilo 25 ljudi, od tega 4 otroci," razlaga Matičičeva. "Število primerov zaskrbljujoče narašča in je največje v tem tisočletju: leta 2006 so denimo zabeležili le 6 primerov okužbe, leta 2017 že 35," poudarja. 

"In več kot polovica okuženih nima nobenih bolezenskih znakov, tako da se sploh ne zaveda, da je okužena, lahko pa seveda okužbo širi dalje,"  opozarja Matičičeva. Prenaša se predvsem s slabo higieno, torej s fekalijami in oralno, z nezaščitenim spolnim odnosom, do resnih težav pa lahko pripelje tudi uživanje okužene surove in zamrznjene hrane.

"En odstotek bolnikov z akutnim hepatitisom A lahko razvije akutno odpoved jeter, se pravi, edina rešitev je presaditev organa," še pojasnjuje Matičičeva. 

Zdravila za zdravljenje hepatitisa A zaenkrat še ni, obstaja pa varno cepivo, ki ga obolela oseba lahko prejme tudi po že odkriti okužbi, a nujno v 7 do 14 dneh po zadnjem stiku z okuženim.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
06. 10. 2022 09.26
Ha,ha varno cepivo!
NopeNoNever
06. 10. 2022 08.33
+2
Spet bolezen brez simptomov z "varnim" cepivom.
superjezek
05. 10. 2022 21.46
+1
Sponzorirano od proizvajalca cepiva mogoče tale članek? Razne svetovne bolezni so si izmislili ali pa ustvarili prav farmacevti, da nam potem prodajo zdravilo. Dobra poslovna strategija.
Petur
05. 10. 2022 20.47
+2
forsirati naprejj ,sedaj celobrez bolezenskih znakov.resni čno transparentno se poskuša do kje lahko ,da se narodi ne dvignejo!!
*Violate*
05. 10. 2022 19.54
+5
Kar pripravte se na izbruhe bolezni brez znakov in razlogov. Teoretiki zarote niso strokovnjaki pa vendar edini vse vedo in govorijo resnico. Pravi 'strokovnjaki' se pa le sprasujejo, kako pa zakaj pa bla bla bla bla bla, vazn da je pacient do konca lajfa stranka, dinarcki pa padajo. Ene 56% problematicnih bomo imeli tudi v Sloveniji. Kdor ve, pac ve, ostali pa se zmeraj glavo v pesek pa kimanje dalje.
Arhaist_1
05. 10. 2022 19.31
+8
Spet rekla kazala in zaupajte v znanost....