Slovenija

Porast uživanja vitamina D, višja cena ni garancija za višjo kakovost

Ljubljana, 24. 04. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
24

Ozaveščanje o pomenu vitamina D v zadnjem letu se odraža tudi v naših navadah. Med lanskim aprilom in decembrom se je delež odraslih, ki so dodajali vitamin D, povečal s 33 na 56 %. Preverjanja 24 različnih najpogosteje uporabljanih prehranskih dopolnil so razkrila ustrezno količino vitamina D. Velja pa tudi, da višja cena ni nujno garancija za višjo kakovost.

Čeprav je bilo o vitaminu D že od začetka epidemije veliko govora, je treba poudariti, da je ustrezna preskrbljenost s tem sončnim vitaminom pomembna za splošno zdravje, ne glede na epidemijo. Osnovna naloga vitamina D je uravnavanje presnove kalcija in fosfatov, pomemben je torej za tvorbo in obnovo kosti. Vitamin D tudi pomembno vpliva na razvoj, delovanje in ohranjanje mišičnih vlaken, na mišične kontrakcije predvsem hitrih mišičnih vlaken, ki se aktivirajo, ko na primer izgubimo ravnotežje. Tako je vitamin D nujno potreben za uspešno preprečevanje padcev in zdravljenje osteoporoze in osteopenije pri starejši populaciji. Zaradi hudega pomanjkanja vitamina D se razvije bolezen mehkih kosti – rahitis pri otrocih in osteomalacija pri odraslih, ki ju običajno spremlja izrazita mišična oslabelost, pojasnjuje Marija Pfeifer, dr. med., specialistka internistka, endokrinologinja. 

Zadnje raziskave o dodajanju vitamina D so dobre.
Zadnje raziskave o dodajanju vitamina D so dobre. FOTO: Dreamstime

Med prvim in drugim valov povečano dodajanje D-vitamina

Odraz izpostavljanja pomembnosti D-vitamina v lanskem letu se je pokazal tudi v obsegu dodajanja – raziskava Inštituta za nutricionistiko je namreč  pokazala, da se je med aprilom in decembrom 2020 delež odraslih prebivalcev Slovenije, ki so dodajali vitamin D, povečal s 33 na 56 %. Podatke so zbirali v obdobju prvega in drugega vala epidemije v Sloveniji, in sicer aprila in decembra 2020. Ker dodajanje previsokih količin vitamina D lahko predstavlja tudi tveganje za zdravje, so preučevali še odmerke vitamina D. Preiskovanci so najpogosteje poročali o dodajanju 25 µg vitamina D (1000 IU) dnevno, zgornjo varno mejo dodajanja (100 µg vitamina D oz. 4000 IU) pa je v obeh obdobjih preseglo približno 5 % preiskovancev, pojasnjuje Katja Žmitek, vodja raziskovalnega projekta "Izzivi doseganja ustrezne preskrbljenosti z vitaminom D".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Že predhodne raziskave so pokazale precejšnja sezonska nihanja v preskrbljenosti prebivalcev Slovenije s tem vitaminom, pomanjkanje pa je najbolj pogosto v obdobju jeseni in zime. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko pojasnjuje, da so rezultati nacionalno reprezentativne raziskave Nutrihealth pokazali, da je imelo med novembrom in aprilom pomanjkanje vitamina D kar 80 % odraslih, približno 40 % pa celo hudo pomanjkanje. 

Pomembno je še izpostaviti, da vitamin D poveča tudi prirojeno imunost, odpornost na vdirajoče viruse, bakterije in glive na sluznicah, pojasnjuje Pfeiferjeva. In dodaja, da na ta način dokazano zmanjšuje zbolevanje za akutnimi okužbami dihal, najbolj učinkovito pri tistih, ki jim je pred nadomeščanjem le-tega primanjkovalo. 

Kot pripoveduje Pfeiferjeva, je zadnja metaanaliza pokazala, da nadomeščanje vitamina D v zmernih odmerkih 800–1000 enot na dan (20–25 mikrogramov) za 30 % zmanjša pojav akutnih okužb dihal tudi pri starostni skupini do 16 let. In tudi, da nadomeščanje vitamina D zmanjša umrljivost za rakavimi boleznimi, ne pa obolevnosti za rakom. 

Za najbolj ogrožene prebivalce domov za starejše občane je vitamin D možen na recept.
Za najbolj ogrožene prebivalce domov za starejše občane je vitamin D možen na recept. FOTO: Dreamstime

Hudo pomanjkanje med prebivalci DSO, vitamin na recept

Posebno ogroženi za hudo pomanjkanje vitamina D so prebivalci domov za starejše občane, saj pretežno bivajo v zaprtih prostorih, zato so za to skupino pripravili priporočila za nadomeščanje vitamina D. Pomemben korak naprej je, da je za najbolj ogrožene prebivalce domov za starejše občane vitamin D možen na recept, saj ga morajo zaradi pretežnega bivanja v zaprtih prostorih dodajati tako pozimi kot poleti.

Običajna prehrana prebivalcev Slovenije vsebuje precej malo vitamina D. Preliminarni rezultati raziskav kažejo, da ga v povprečju dnevno zaužijemo približno 3 do 4 mikrograme, pri čemer zdravi odrasli potrebujejo vsaj 20 mikrogramov vitamina D. To je tudi razlog za tako pogosto pomanjkanje vitamina v obdobju jeseni in zime, ko telo ne more samo tvoriti dovoljšne količine vitamina D. Igor Pravst

Kaj pa kakovost prehranskih dopolnil?

Ker prebivalci vitamin D prehrani največkrat dodajajo s prehranskimi dopolnili, so se na Inštitutu za nutricionistiko lotili preverjanja njihove kakovosti. V vzorčenje so zajeli 24 različnih najpogosteje uporabljenih prehranskih dopolnil. Izdelke so kupili v redni prodaji in v njih določili količino vitamina D. 

Pri večini vzorčenih izdelkov so ugotovil ustrezno količino vitamina D, ki je bila znotraj intervala 80 do 150 % deklarirane vsebnosti. Na trgu pa so našli tudi posamezne izdelke z nižjo ali višjo vsebnostjo vitamina D, o čemer so obvestili inšpekcijske službe in proizvajalce. 

Rezultati kažejo na razmeroma dobro kakovost večine analiziranih izdelkov, vendar pa je treba opozoriti, da je vzorec zajel le najbolj pogosto uporabljane izdelke, zato rezultatov ni mogoče posploševati.

Na Inštitutu za nutricionistiko so še dodali, da višja cena ni bila garancija za višjo kakovost. Izpostavili so problem, da brez laboratorijske analize potrošnik nima vpogleda v kakovost izdelka, zato se zavzemajo za vzpostavitev sheme rednega preverjanja kakovosti prehranskih dopolnil, v katero bi se lahko prostovoljno vključili proizvajalci izdelkov. Kot alternativno možnost izpostavljajo še zelo okrepljen nadzor inšpekcijskih služb, ki žal ne zajame mnogih izdelkov v tujih spletnih prodajalnah.   

Koronavirus pasica nova


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
25. 04. 2021 10.20
Nekateri v lekarni nakupujejo kot v trgovini s hrano ne vedo pa da si s temi dodatki unicujejo imunski sistem in to je cilj farmacije da sluzijo na naivnih!!!!!!
periot22
25. 04. 2021 10.18
Metanje denarja stran ne hvala!
Apostol1
24. 04. 2021 13.13
+2
Pozimi sem jemal vitamin D v tabletah (1000 IU) in lahko samo to povem , da se počutim bolje kot pa recimo prejšnje zime , ko ga nisem jemal ,sedaj pa ko bodo temperature višje , ga bomo pa že zunaj dobili dovolj tako da tablete , do zime odpadejo. Moje mnenje je , da je jemanje vitamina D koristno za zdravje na splošno , ni pa neka čudežna tableta , ki nadomesti gibanje v naravi. Jaz ga bom jemal tudi v bodoče, ostali pa po lastni želji , nihče nikogar ne sili.
Tago
24. 04. 2021 11.39
+2
Biznis, en sam biznis. Zakaj ne dobiti vitamin D na soncu, 15 min gibanja na soncu na dan zagotovi potrebe. Komur je za zdravje bo poskrbel zase ostali pa v lekarne po vse mozne dodatke, ki polnejo blagajne industriji okoriščanja. Samo primer, holesterol ko je farmacevtski lobi ugotavljal kako povečati dobičke. Znižali so mejo za jemanje zdravil za holesterol in armada bolnikov več, ki jemljejo zdravila. In to znizanje parkrat ponovili. Ta vsiljeni virus je dokaz, da lahko držiš cel svet v krču in vsiljuješ cepljenje in pobiraš smetano.
LjublanaJeBulana
24. 04. 2021 09.36
-1
Liposomal ima romozansko prednost pred kapsulami!
LjublanaJeBulana
24. 04. 2021 09.34
-1
Seveda Liposomalni D3 se ne more primerjati z kapsulami, ki gredo skozi želodec v jetra in naprej. Zato pa ima liposomal zelo boljše rezultate, seveda saj tudi tehnika sestavin je boljša.
gogi_
24. 04. 2021 09.10
-1
Ha ha to je D3BIL vitamin. Zavajanje in laganje,ce bi bilo to res potem v drzavah z obilico sonca ne bi bil nihce bolan in tudi covida ne bi bilo. Kako so prejsnje generacije sploh prezivele ce ni bilo teh kapsul.
Michael Jordan
24. 04. 2021 10.17
+5
Kak le, neprimerno so bili več na soncu, ko so delali po poljih, ne pa tako kot mi, ki cele dneve ždimo v pisarnah ali pa avtih, ko pridemo domov pa v klimatiziranh bajtah...tako so preživeli!!
gogi_
24. 04. 2021 11.25
-2
Laz na laz,10 % naseda tem prevaram in lazem,ostali iisto zdravi zivimo in tudi teh 10% ni nic bolj zdravih od tistih ki ne jemo kemije v kapsulah. Poznam primer ki je kriv za smrt zaradi d3 vitamina,soseda je sla v lekarno pa jo je zbil avto. D3 ubija :)
Tago
24. 04. 2021 11.44
In ko se zeli ohraniti poletni čas so nekateri proti. Pa je ura sonca, svetlobe več za kmete, tiste ki bi šli v bazen, k reki, na plažo za urico dvr sonca, osvežitve na zraku ki nam ga v imenu te zaigrane epidemije jemljejo. Manj kemije, manj gledanja lepih oglasov zavajanja in več sonca na zraku.
DAEMONIUM
24. 04. 2021 08.59
+1
Vitanin D mora biti skupaj z vitaminom K2, ker drugace....Vitamin K2 works together with Vitamin D3 to support healthy bones. In simple terms, vitamin K2 helps to make sure that calcium is deposited where it needs to be in the bones and not elsewhere such as the arteries.
Indy Indians
24. 04. 2021 09.44
franci1972slo
24. 04. 2021 08.45
+0
Imam eno vprašanje - veliko ponudnikov v Sloveniji ponuja kapsule vitamina D z zgornjo mejo 4000 UI. Po njihovih navodilih velja, naj bi jih jemal vsak dan. Vendar mi določen delež vitamina D dobimo že iz hrane, pijače, sonca... Ali to pomeni, da prodajajo izdelke, pri katerih že v štartu veš, da boš prekoračil maksimalno dozo?
Potouceni kramoh
24. 04. 2021 08.53
-3
Vprašanje zate leta 2019 ko je izbruhnil Covid a si takrat jemal D vitamin pa je obstajala gripa takšna in drugacna..V Covidu nekateri vidijo samo priložnost za zaslužek verjemi.
franci1972slo
24. 04. 2021 09.17
-2
Vitamin D jemljem že več kot 10 let. Nihče ti ne brani, da prodajaš Vitamin D brez zaslužka. Hkrati to nima nobene zveze z mojim vprašanjem.
gogi_
24. 04. 2021 09.39
+3
Franci jaz ga nikoli nisem jemal in nikoli nisem bolan,prav tako vecina ne jemlje teh kvazi dodatkov. Vsak teden pride nov se boljsi najboljsi dodatek. Po tej logiki si pred desetimi leti jedel slabe vitamine,cez 10 bos pa ugotovil da so ti danes sploh zanic. Gibanje in zdrava prehrana ne pa kapsule ki nimajo nic .
Michael Jordan
24. 04. 2021 10.22
To kar je pri nas standard oz. max. je pravzaprav min. kar telo dnevno potrebuje, to se počasi zvišuje, pred par leti je bilo še veliko manj...hrana in pijača ni omembe vredno, to so napačna prepričanja...sonce pa ja, vendarle pa pri naši z. širini samo nekje od aprila/maja pa do konca sept. nekje od 11 pa do 17. Dovolj je do 20 min. izpostavit čim več kože seveda brez krem za sončenje, ker pol nima smisla, seveda pa previdno in postopoma!
hotchilipoper
24. 04. 2021 08.24
-1
Načrt je uspel,pospravili so večino stare generacije,preživelim pa nagrada v obliki D vitamina
Potouceni kramoh
24. 04. 2021 08.18
+4
Ne nasedajte trikom.Ce živiš zdravo ne rabiš dodatkov. Metanje dnarja skoz okno.Sam poglejte si reklame Biostila sočasno na vsakem programu vidiš ko gospa blebeta da čim več svoje robe proda.Cene pa oderuške.Ljubezen Sex, narava in zdrava naravna hranaa brez stresa je vse kar rabi zdrav clovk.
Quatflow
24. 04. 2021 08.52
+4
Ja ta iz Biostila je pa res oderuska novodobna coprnica. Upokojenci kredite jemljejo in se pufajo za njene izdelke. Sarlatanka ena. Se na trgu dobi veliko cenejsih in primernejsih izdelkov.
User416781
24. 04. 2021 09.30
+4
Ne rabiš nič, samo ko si v letih in ti polči kolk, pristaneš v DSO. Drugače pa ne rabiš nič.
User416781
24. 04. 2021 09.31
+2
taft007
24. 04. 2021 08.14
+0
Pa opstajajo še drugi dodatki ne sam vitamin D. Pa še ta je fajn, daje v kmbinaciji K2, K3.
Quatflow
24. 04. 2021 08.57
+0
Res je. Vitamin K je vitamin regeneracije in obnove