Slovenija

Odzivi, analize, ozadja: poraz Erjavca prelom za politiko, poteze Pivčeve še neznanka

Ljubljana, 19. 01. 2020 08.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
V.Š. / STA / Ti.Š.
Komentarji
655

Zmaga Aleksandre Pivec, ki je Karlu Erjavcu vodenje stranke DeSUS iztrgala iz rok po 15 letih, po nekaterih ocenah pomeni prelom v političnem prostoru. Dolgoročno je Pivčeva še politična neznanka, za obstoj vlade pa trenutno prinaša manj negotovosti. Erjavčeva napoved, da bo odstopil kot obrambni minister, sicer odpira vprašanje sprememb v vladi.

Več videovsebin
  • Razglasitev rezultatov na kongresu stranke DeSUS
    01:03
    Razglasitev rezultatov na kongresu stranke DeSUS
  • Aleksandra Pivec prevzela vodenje stranke DeSUS
    00:40
    Aleksandra Pivec prevzela vodenje stranke DeSUS
  • Karl Erjavec po porazu na kongresu stranke DeSUS
    00:56
    Karl Erjavec po porazu na kongresu stranke DeSUS
  • Iz 24UR: Zmaga Pivčeve, Erjavec odstopa
    05:16
    Iz 24UR: Zmaga Pivčeve, Erjavec odstopa
  • Iz 24UR: Poraz in umik Erjavca
    01:58
    Iz 24UR: Poraz in umik Erjavca
Na kongresu so prvotno razglasili, da je Aleksandra Pivec prejela 145 glasov delegatov, kasneje pa so iz stranke sporočili, da jih je prejela 143. Erjavec je dobil, 80 glasov, Stražišar pa osem.
Na kongresu so prvotno razglasili, da je Aleksandra Pivec prejela 145 glasov delegatov, kasneje pa so iz stranke sporočili, da jih je prejela 143. Erjavec je dobil, 80 glasov, Stražišar pa osem. FOTO: Bobo

Kongres Desusa, na katerem je Aleksandra Pivec po 15 letih s čela stranke presenetljivo izpodrinila 'večnega' Karla Erjavca, je pošteno pretresel slovenski politični prostor.

Pivčevo je na sobotnem kongresu stranke DeSUS podprlo 143 delegatov, Erjavec je dobil 80 glasov. Novi predsednici je takoj po izvolitvi čestital za zmago, obenem pa tudi napovedal, da bo odstopil z mesta obrambnega ministra, a ostaja član stranke. Ob razglasitvi rezultatov so sicer dejali, da je Pivčeva prejela 145 glasov, a so iz stranke kasneje sporočili, da je prejela dva glasova manj.

Erjavec je namreč takoj po porazu napovedal odstop z mesta obrambnega ministra, danes pa je pojasnil, da se ne umika le iz politike, temveč tudi iz javnega življenja. Noče pa s svojim odstopom škodovati vladi Marjana Šarca"S premierjem se bom pogovoril o datumu odstopa z mesta ministra, ne želim, da bi odstop povzročil nevšečnosti vladi," je dejal.

Pivčeva je na drugi strani dolgoročno še politična neznanka, a za obstoj vlade trenutno prinaša manj negotovosti. Odpira pa se vprašanje, kakšna je prihodnost poslanske skupine. Trije od petih poslancev stranke DeSUS so namreč podprli Erjavca, zato se postavlja vprašanje, ali lahko zmaga Pivčeve v poslansko skupino vnese nemir ali razkol.

Dolgoročno je Pivčeva še politična neznanka, za obstoj vlade pa trenutno prinaša manj negotovosti.
Dolgoročno je Pivčeva še politična neznanka, za obstoj vlade pa trenutno prinaša manj negotovosti. FOTO: Bobo

Analitik Andraž Zorko iz Valicona ocenjuje, da razvoj dogodkov ostaja nepredvidljiv. A je v bistvu zmaga Pivčeve tako očitna, da sklepa, da nihče od poslancev ne bo deloval proti njej.

Tako kažejo tudi izjave poslancev. "To je demokracija, zmaga tisti, ki dobi več glasov. Za poslansko skupino to ne bi smelo nič pomeniti, mi smo izvoljeni od ljudi. Danes je nov dan," je po kongresu navedel vodja poslanske skupine Franc Jurša.

Kot so navedli v Desusu, danes še ni pričakovati kakšnih pogovorov nove predsednice Aleksandre Pivec z njenim predhodnikom Karlom Erjavcem, ki je napovedal slovo iz javnega življenja, ali s premierjem Marjanom Šarcem, ki bo ostal brez enega ministra.

Ivan Hršak, ki je bil tudi naklonjen Erjavcu, je priznal, da je rezultat presenečenje, ki ga nihče ni pričakoval. Zagotovil pa je, da bodo v poslanski skupini enotni in bodo delali v dobro Desusa in Slovenije. "DeSUS je demokratična stranka, spoštujemo odločitev kongresa," je dodal.

Poslanec Branko Simonovič, ki se pred kongresom o podpori posameznemu kandidatu ni izrekel, verjame, da bodo enotno delali naprej, in da bodo rešitev našli tudi s poslancem Robertom Polnarjem, ki je že večkrat ob pomembnih glasovanjih glasoval drugače kot drugi poslanci DeSUS. Obenem meni, da bo Erjavec vztrajal pri odstopu s funkcije ministra, čeprav po njegovi oceni to za stranko ni dobro.

V Desusu so potrdili, da bodo Erjavca povabili na sestanek, predvidevajo tudi, da bi se v prihodnjem tednu Pivčeva lahko srečala s Šarcem. Ta bo sicer nekaj dni odsoten, saj se bo mudil na zasedanju Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu.

Poslanca Jurija Lepa je presenetila Erjavčeva napoved odstopa. V poslanski skupini pa po navedbah poslanca niso razmišljali, da bi se razšli, vsaj štirje bodo kot doslej delali enotno. "Z vsakim moraš delati, prav je, da se je nekaj spremenilo. Vsaka sprememba prinese nekaj novega, novo energijo, novo moč," je dejal Lep, ki se pred kongresom o podpori ni opredelil. Presenetila ga je tudi velika prednost Pivčeve pred Erjavcem, ob čemer Lep ocenjuje, da je dosedanji predsednik s svojimi nastopi na kongresu izgubil nekaj simpatizerjev.

Nekdanji poslanec stranke DeSUS in aktualni državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Uroš Prikl v stranki ne pričakuje bistvenih sprememb, pričakuje pa, da bodo trdno stali na programskih izhodiščih in bodo to s trdno voljo in sodelovanjem poskušali tudi realizirati. Erjavčeve odločitve za odstop z ministrske funkcije Prikl ni želel komentirati.

Erjavčeva napoved, da bo odstopil kot obrambni minister, odpira vprašanje sprememb v vladi.
Erjavčeva napoved, da bo odstopil kot obrambni minister, odpira vprašanje sprememb v vladi. FOTO: Bobo

Navdušeni nad zmago Pivčeve so njeni podporniki, med njimi nekdanji minister in nekdanji podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar, ki nezadovoljstva z Erjavcem že dolgo ni skrival. Po kongresu je ocenil, da je Erjavčeva napoved odstopa ena njegovih boljših potez v zadnjem času. Meni tudi, da bi se Erjavec težko obdržal na ministrskem mestu.

Gantar je še prepričan, da bodo v stranki DeSUS delali z novo energijo in dobili nove člane, saj so jim ljudje ves čas trdili, da jih DeSUS ne zanima, dokler je predsednik Erjavec. Po njegovi oceni bo stranka po zmagi Pivčeve bistveno bolj napredovala, zmaga pa je pomembna tudi za delo na državnem nivoju, meni Gantar, ki je bil izvoljen za člana izvršnega odbora.

Olajšanje v koaliciji: zmaga Pivčeve trenutno prinaša manj negotovosti za stabilnost vlade

Zmaga Pivčeve naj bi prinesla nekaj olajšanja za vladno ekipo, manjšinsko vlado pa naj bi tudi utrdila, a Erjavčeva napoved odstopa bo očitno terjala ministrske spremembe.

Izvolitev Pivčeve na čelo stranke upokojencev trenutno prinaša manj negotovosti za stabilnost vladne koalicije, kot če bi zmagal Erjavec. Ta je predsedniku vlade Šarcu v vročem predkongresnem boju očital vmešavanje v kongres Desusa. Številni so ocenili, da premier tiho podpira Pivčevo, sicer ministrico za kmetijstvo.

Šarec namreč za zdaj zaradi očitkov v povezavi z nepravilnostmi pri projektu SRIPT proti njej ni ukrepal, medtem ko je bil ostrejši do ravnanja obrambnega ministra ob predčasni vrnitvi slovenskih vojakov iz Iraka. V dneh pred kongresom je napovedal, da se bo z ministrom o tem temeljito pogovoril.

Predsednik vlade in LMŠ Marjan Šarec, ki so mu nekateri člani stranke DeSUS pred kongresom očitali vmešavanje in favoriziranje Pivčeve, je novi predsednici DeSUS kmalu po rezultatih kongresnega glasovanja izrekel "iskrene čestitke za prepričljivo zmago".

Morebitna Šarčeva želja za zamenjavo ministra bi lahko imela tako v primeru zmage Erjavca na kongresu širše politične posledice. Razplet kongresa, vključno z ministrovo napovedjo odstopa z mesta ministra, pa je tok dogodkov povsem spremenil.

Pivčeva je sicer pojasnila, da se želi z Erjavcem še pogovoriti. Če z odstopom misli resno, pa bodo po njenih navedbah tudi s predsednikom vlade govorili o tem, ali bo DeSUS tudi v prihodnje vodil ministrstvo za obrambo, ali pa bi morda prevzeli kakšno drugo. V volilnem nagovoru je sicer že omenila, da bi se DeSUS moral v prihodnosti bolj posvetiti področjem, ki zadevajo njihov program, in tudi prevzeti vodenje ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Pivčeva je napovedala, da se bo zavzela za čimprejšnji pogovor s Šarcem, v ponedeljek ga bo kontaktirala.

Če bi zamenjali resorje, bi to lahko prineslo nekakšno rekonstrukcijo vlade. Pričakovati je, da se bodo do tega v prihodnjih dneh opredelili tudi koalicijski partnerji.

Po oceni komentatorja Aljaža Pengova Bitenca se resnične skrbi za Pivčevo šele začenjajo, med drugim bo morala hitro pokazati, da ni zgolj satelit premierja.

Naglih kadrovskih potez po menjavi na čelu DeSUS ni pričakovati

Po za mnoge presenetljivi menjavi na čelu Desusa v stranki sicer navajajo, da naglih potez ni pričakovati. Tudi koalicijski partnerji so v izjavah še previdni. Kaže pa, da jih nova ministrska menjava, do katere bo prišlo zaradi odhoda Erjavca z mesta ministra za obrambo, lahko skrbi, saj bo imenovanje ministra brez večine v DZ znova zalogaj.

Kadrovske poteze DeSUS bodo morale počakati na konstituiranje novoizvoljenih organov stranke.
Kadrovske poteze DeSUS bodo morale počakati na konstituiranje novoizvoljenih organov stranke. FOTO: Bobo

Glede na strankarska pravila DeSUS se bodo morali v naslednjih tednih konstituirati še novoizvoljeni organi DeSUS, najprej izvršni odbor in nato še svet stranke, ki je najvišji organ med obema kongresoma. Pričakovati je, da bo predsednik sveta nekdo, ki si ga bo izbrala Pivčeva, saj je sodelovanje med predsednikom stranke in predsednikom sveta pomembno. Obenem je pričakovati, da bo Pivčeva svojega človeka postavila tudi na mesto generalnega sekretarja stranke.

Konstituiranje organov je pomembno zato, ker ti soodločajo ali potrjujejo tudi ministrske kandidature za resorje iz kvote DeSUS.

Predsednik vlade Marjan Šarec je Pivčevi za zmago čestital že sinoči. Na Twitterju ji je zaželel uspešno delo v stranki, predvsem pa tvorno sodelovanje v koaliciji. Na napovedan odstop Erjavca z mesta ministra za obrambo se premier posebej še ni odzval, na Twitterju pa je zapisal, da se mu zahvaljuje za delo, ki ga je opravil.
Predsednik vlade Marjan Šarec je Pivčevi za zmago čestital že sinoči. Na Twitterju ji je zaželel uspešno delo v stranki, predvsem pa tvorno sodelovanje v koaliciji. Na napovedan odstop Erjavca z mesta ministra za obrambo se premier posebej še ni odzval, na Twitterju pa je zapisal, da se mu zahvaljuje za delo, ki ga je opravil. FOTO: Miro Majcen

V kabinetu predsednika vlade danes še niso komentirali napovedanega odstopa Erjavca z mesta ministra za obrambo, tudi v koaliciji so pri odzivih večinoma precej zadržani, kaže pa, da jih vendarle lahko skrbi, kako bodo zagotovili potrebno absolutno večino za izvolitev novega ministra.

Kot je navedel politični analitik in urednik portala Domovina.je Rok Čakš, Erjavčev odhod iz vlade Šarcu najbrž ni najbolj po volji, četudi si je nekonfliktne Pivčeve na predsedniškem mestu koalicijske partnerice želel tudi on in v zakulisju za to tudi kaj postoril. "Ne zaradi tega, ker bi bil premier z njegovim delom tako zadovoljen, temveč, ker to pomeni, da bo moral v državnem zboru predlagati novega ministrskega kandidata. In kot smo videli v primeru Angelike Mlinar, je pridobitev potrebne parlamentarne večine za Šarčevo manjšinsko vlado vse prej kot rutinska naloga," je izpostavil Čakš.

Han je sicer danes ugotavljal, da je Erjavec močno zaznamoval politični prostor, zdaj, ko je na tleh, pa mu vsi privoščijo ta poraz, čeprav je naredil tudi marsikaj dobrega. Obenem pa se mu zdi, da je kongres požel preveč pozornosti.

Podobno razmišlja vodja poslancev SD Matjaž Han. Četudi verjame, da bodo lahko tudi z novo predsednico DeSUS dobro sodelovali, pa se zaveda, da so pred njimi zahtevni časi in da bo "novega ministra absolutno težko spraviti skozi parlament". Ob tem je opozoril na stanje v poslanski skupini DeSUS, kjer so nekateri podpirali Erjavca. "Odvisno je od poslancev DeSUS, odvisno je od komunikacije med Pivčevo in Šarcem. Mislim, da je treba počakati nekaj dni, da se glave ohladijo, da se nova ekipa usede in da pove, kako naprej," je dejal. In če je spraviti skozi parlament enega ministra ob manjšinski vladi, ki ima le 43, ali celo 42 glasov, težko, pa je po Hanovi oceni v trenutni kondiciji koalicije spraviti skozi širšo rekonstrukcijo vlade "misija nemogoče". Zato meni, da bodo v DeSUS enostavno morali najti novega obrambnega ministra.

Računica 43 ali 42 leti predvsem na poslanca DeSUS Polnarja, ki je v minulih tednih glasoval drugače kot koalicija, na sobotnem kongresu pa ga sploh ni bilo videti.

Novi predsednici stranke DeSUS so na Twitterju čestitali tudi člani drugih koalicijskih partneric. "Verjamem v dobro sodelovanje in uspešne skupne projekte v korist države in v dobro državljank ter državljanov," je zapisal predsednik SD in DZ Dejan Židan. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek ji je zaželel veliko odločnosti in uspešno delo pri vodenju stranke. "Veselimo se prihodnjega tvornega sodelovanja! Ob tem tudi zahvale Karlu Erjavcu za skupno delo, sodelovanje in trud v dveh koalicijah," so zapisali v SMC. "Verjamem, da bomo dobro sodelovali in skupaj naredili še veliko za naše upokojence," pa je v čestitki zapisala predsednica SAB Alenka Bratušek. Predsednik DS Alojz Kovšca pa je ob čestitki zapisal: "Uspelo ji je doslej nepredstavljivo ..." Pivčevi je čestital tudi predsednik NSi Matej Tonin. "Vesel sem predvsem vaših napovedi, da se še bolj resno lotite problemov, ki tarejo starostnike. Lepo vabljeni k podpori zakona za zmanjšanje čakalnih vrst in krepitev javnega zdravstva," je zapisal na Twitterju.

V DeSUS so sicer povedali, da bi se o menjavi resorjev pogovarjali le, če bi Šarec razmišljal o rekonstrukciji vlade, ne bi pa sami od sebe želeli posegati v resorje koalicijskih partnerjev. Če pa bi prišlo do takih pogovorov, bi si želeli namesto obrambnega resor, ki je bliže njihovim programskim usmeritvam. Pivčeva je v kongresnem volilnem nagovoru že omenila, da bi morali v prihodnosti prevzeti vodenje ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Ko gre za nadaljnje poteze Pivčeve, pa v stranki zatrjujejo, da ostajajo trden člen koalicije.

V SMC, ki trenutno vodi ministrstvo za delo, so navedli, da o menjavi resorjev ne razmišljajo. "Vsi naši ministri opravljajo svoje delo na način, da korektno izpolnjujejo tako naš program kot koalicijski sporazum," so navedli v pojasnilo. So pa tudi oni prepričani, da bo imenovanje novega ministra potekalo v luči tega, da je "manjšinska vlada vsakodnevni izziv in realnost, obenem pa je politika umetnost možnega".

V SAB so navedli, da je o menjavi vladnih resorjev v tem trenutku še preuranjeno govoriti, "o tem odločata predsednik vlade in koalicija". "Za nas je pomembno, da z DeSUS kot podobno mislečo stranko dobro sodelujemo," je izpostavila predsednica stranke Alenka Bratušek. Dodala je, da je zanje bistveno, da dokončajo mandat te vlade in nadaljujejo z gradnjo 2. tira in 3. razvojne osi ter skupaj z DeSUS naredijo še kakšen korak za izboljšanje položaja upokojencev. "Na tem področju si z njihove strani želimo še močnejše podpore," so navedli v SAB. Bratuškova je pozdravila tudi dejstvo, da je slovenski politični prostor dobil še eno žensko predsednico stranke. "Prav ženska energija pomembno prispeva k drugačnemu pristopu v politiki," je prepričana.

Pivčeva: Včeraj je bil prelomen dan

Prva predsednica v zgodovini stranke DeSUS se je z daljšim zapisom zjutraj odzvala na družbenem omrežju Facebooku. Zapisala je, da je bil včeraj prelomen dan. "Ne samo za stranko DeSUS, temveč za vso slovensko politiko, za vse Slovenke in Slovence. Odgovornost za vodenje te države prehaja na novo generacijo politikov, ki bomo z drugačnimi pogledi in drugačnimi praksami poiskali odgovore na največje izzive sedanje in prihodnjih generacij," je zapisala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Članom stranke je sporočila, da jih čaka ogromno dela, in jih pozvala, naj pozabijo stare zamere. "Želim, da od tega trenutka naprej delujemo kot ekipa. Morda občasno z različnimi pogledi, a s skupnim ciljem."

Dodala je, da povečevanje števila starejših terja takojšnje in hitre ukrepe. "Ne smemo dopustiti, da bi se nove in nove generacije starejših ljudi soočale s socialno izključenostjo in tveganjem za revščino. Dostojna starost za vse mora biti ena največjih vrednot naše družbe."

Ob koncu se je vsem zahvalila za podporo in prijaznost, Erjavcu pa za vodenje stranke v minulih 15 letih.

Na Facebookovi strani stranke DeSUS so ob zapisu, da je Pivčeva nova predsednica dodali le: "Čestitke in srečno na predsedniški poti!"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (655)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Luther
20. 01. 2020 07.50
+5
Stranka Desus je bila od samega začetka neka posebnost v (Svetovni) politiki. Stranka, ki ima v programu samo v bistvu 2 točki in sicer 1. višje pokojnine, 2. boljša zdravstvena oskrba za upokojence, sploh ne bi smela obstajati. Za to bi se morale boriti druge stranke in upokojenci bi dali glas tisti, ki se najbolje in največ bori za njih. V tem trenutku je to Levica.
Common_sense
20. 01. 2020 08.07
+0
V tem trenutku deli najslajse obljube Levica. A samo to.
Apostol1
20. 01. 2020 11.57
+3
Luther..... DeSUS je čisto v redu stranka , ravno tako lahko tudi SDS , problem so le akterji obeh strank . Torej Erjavec je letel in obstaja upanje na boljše čase . Odleteti mora še veliki vodja in njegovi okraski kot so Grims , Mahnič Tanko in še kdo , če bo to odstranjeno kot gnojni mozolj potem ima tudi SDS upanje na na večjo zaupanje volivcev. Se pa strinjam ,da edino LEVICA opozarja na najbolj aktualne probleme kot so pokojnine , oskrba za za ostarele in tako naprej in zato jaz volim LEVICO.
Uporabnik-1479695
20. 01. 2020 16.30
+0
spoštovani Apostol 1! Blagrnjim (tebi) ki še danes ne želijo videti resnice. Ja res je JJ velik in globok trn v peti vam levakom zavedajoč se, da ima SDS v programu nujno speljati zamujeno lustrcijo, kar bi bila resnična bilka za rešitev za Slovenski narod. To pa je sodstvo, šolstvo, medije in bančništvo, ki je še vedno v rokah tistih, ki jim ni bila osamoosvojitev njihova želja in opcija. Seveda se nekaterim še danes kovca po Čosić&Miloševićevih jedrih iz leta 1981, ki je bila opcija književnikov PEN, Juga en narod, en jezik in en vladar. Tako so takrat sprejeli pod predsedstvom Čosića v Beogradu,na kar so se Slovenski književniki uprli in kar je vodilo do razpada Juge. Narod naj spomine hrani!
staridida
20. 01. 2020 07.30
+1
Uresničilo se je-Korle le še politično truplo....
korintos23
20. 01. 2020 12.21
Slovenec007
20. 01. 2020 07.21
+6
Kuhbarija ej pa so ga odhebal...
Christi Miles
19. 01. 2020 21.59
+2
Kakšno olajšanje neki. Ta glista bo zrušila to vlado, kakor skoraj vse doslej, vojsko je tudi uničila in osramotila je državo, da je bolj ne more nihče. Spokaj, klovn
AnšajJong
19. 01. 2020 21.59
+7
Janša bo seveda preventivno, kot se za avtoritativnega despota spodobi, na hitro naredil čistko v SDS po vzoru Stalina, da slučajno komu ne pade na pamet menjat veleizdajalca Slovenije Janeza Janšo in njegovo strujo
frnandl
20. 01. 2020 07.39
+0
bmwgs
19. 01. 2020 21.57
+4
Prisesan na pipice , počasi gre vstran.
fafajonka
19. 01. 2020 21.57
+6
Ko odhaja naj gresta z njim tudi njegove oprode, Jurša in Hršak.
fafajonka
19. 01. 2020 21.54
+7
Revež bo zdaj imel samo še plačo ministra, potem bo pa pol leta brezposeln......... :-D
Komendator
19. 01. 2020 21.57
+8
zvon3
19. 01. 2020 21.51
+8
Končno nekaj pozitivnega...
Mirjiam90
19. 01. 2020 21.50
-5
Nekaj se sveti takšne degenerirane stranke kot so lista balkanskih nadrealista ŠARCA, Stranka Alenke Bratušek, Stranka Mira Cerarja, in famozni DESUS.. nimajo kaj za delat v normalni družbi..
Zmaga Ukrajini ...
19. 01. 2020 21.58
+7
Ta glavnega abnormalnega si pa pozabil - dr. Jajota. Doktorja prištinskih znanosti.
Simoni?
19. 01. 2020 21.44
-4
Golubovići in ostali, lahko noč! V užitek mi je bilo, da sem vas spravil v dobro voljo. Želim vam lep spanec. Sanjajte mene in Cimirotićevega Porsche Macana! Korln, ti se pa ne sekiraj. Lepo pošlji vse svoje "sodelavce" med koalicijskimi partnerji v moško spolovilo! Boš videl da pomaga! Ljubav, Peace, Bog!
trabakula
19. 01. 2020 21.41
+3
Uporabnik458403
19. 01. 2020 21.39
+16
Mene pa zanima, kaj bodo sedaj naredili tisti clani desusa, ki so tako hvalili Erjavca in pljuvali po Pivcevi....... A bodo sedaj kar naenkrat zaceli hvaliti Pivcevo samo, da ohranijo svoje polozaje in to v prvi vrsti mislim na poslanca Franca Jursa.........?
RupniK
19. 01. 2020 21.42
+4
Simoni?
19. 01. 2020 21.37
+13
Kot je rekel moj slavni kolega, dr. France P.: "V kupleraju ni device, v Sloveniji ni pravice!"
Golobek
19. 01. 2020 21.33
+4
Karel Pahorček te je namočil👎👎👎👎z vojaki....
Komendator
19. 01. 2020 21.42
+5
štrekeljc
20. 01. 2020 11.23
-2
Simoni?
19. 01. 2020 21.33
+0
Zdaj se bodo pri Desusu še zgarbali za tisto Erjavčevo črno ta Dražgoško jakno. Kot vse kaže bo tudi tista Borutova v kratkem zamenjala lastnika.
vertex
19. 01. 2020 21.31
+2
Slovenski veleposlanik v izraelu je poklican na razgovor glede rehabilitacije antisemitizma domobranstva v sloveniji!!!..Sds domobranci..izrael ima trumpa mossad in kaj še?
vertex
19. 01. 2020 21.31
-2
Simoni?
19. 01. 2020 21.30
+2
Slovenci smo tako neinormirano ljudstvo. Od sedme ure zjutraj še vedno tuhtamo kdo je tista ta deme.. khm, obilna dama, ki ob Pivčevi drži tisto flašo ta poceni vina...
piljan
19. 01. 2020 21.36
+2
Ti kar zase piši,pusti Slovence pri miru.Bog nedaj,da bi bili kot ti.
Simoni?
19. 01. 2020 21.48
-5
Pišeš v imenu srbov v Sloveniji, ali kako?
piljan
19. 01. 2020 21.52
+3
Piši,zakaj tajiš svoj rod.Naj te ne bo sram.
Wahl
19. 01. 2020 21.30
+13
2 milijona nas je politično ofarbani pa do temeljev. Obsojeni smo na propad, zbrihtajte se, ne rečem, da bi se mladiči predalčkali na leve in desne pa ste sami stari kozli.
Simoni?
19. 01. 2020 21.35
+1
zagor2
19. 01. 2020 21.27
+5
Ahrjauca ni več, odšel je drugam...