Slovenija

Nas čakajo strožje sankcioniranje alkohola, nadzor hitrosti in sanacija črnih odsekov?

Ljubljana, 01. 04. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
289

Kako varne so slovenske ceste? Najnovejša ocena varnosti cest v državah Evropske unije za zadnje triletno obdobje, ki jo je pravkar objavila Evropska komisija, je za Slovenijo porazna. Zakaj je bilo lani pri nas kar 114 mrtvih v prometu, 34 več kot leto pred tem, zakaj narašča tudi število huje poškodovanih (lani jih je bilo 765)? Kaj delamo narobe? In kaj bi morali narediti, da bi naše ceste postale varnejše?

V naši državi smo, glede na cilj Nacionalnega programa varnosti prometa, v minulem letu zabeležili največji porast smrti v prometu, v triletnem obdobju pa smo zaradi najvišjega porasta posledic med državami EU pristali na dnu lestvice. In na podlagi podatkov iz prvih treh mesecev letošnjega leta se trend še poslabšuje. 

Robert Štaba
Robert Štaba FOTO: Miro Majcen

Kakšne so možne rešitve? 

Med predlogi za zmanjšanje števila mrtvih na slovenskih cestah je zmanjšanje tolerance do alkohola, ki bi po novem postal zelo sankcioniran: "Slovenija je edina izjema EU, kjer alkohol ni tretiran kot primarni vzrok za nastanek prometnih nesreč, kar je povsem skregano z doktrino zdravnikov. Tu imamo pravne vzroke in mislim, da bi bilo dobro, da bi se pravniki posvetovali tudi v drugih državah EU,"  je oster Robert Štaba z zavoda Varna pot, ki poudarja, da sta največja izziva za prometno varnost v Sloveniji prav alkohol in hitrost.

Pijani voznik.
Pijani voznik. FOTO: Dreamstime

Kot je povedal Štaba, je med predlogi za izboljšanje varnosti slovenskih cest tudi dosledna kontrola hitrosti. Pa bo to uresničeno? Kot pojasnjuje Štaba, je pogoj, da bi imel minister za infrastrukturo podporo ostalih, tako bi bila Slovenija lahko zelo uspešna na tem področju, saj imamo na tem področju veliko znanja, je prepričan. Informacijski nadzor prekrškov je še eden izmed novih predlogov za zagotovitev varnosti na naših cestah. Kot primer Štaba navaja Veliko Britanijo, kjer 'ni nobenega policista na cestah, pa vendarle vas kontrolirajo, ste v varnem sistemu in če izpadete iz sistema, vas sankcionirajo in zato prekrškov ne boste ponavljali.' 

Zadnji izmed predlogov pa je popravilo črnih odsekov na cestah, Slovenija ima tu izzive tako na avtocestah kot na navadnih cestah, pravi sogovornik. Želijo si, da nobena izmed cest v doglednem času ne bi bila ocenjena z manj kot tremi zvezdicami: "O tem bi bilo treba odpreti razpravo," je prepričan Štaba.

Če bi bili vsi zelo prizadevni, kdaj bi lahko dosegli cilj nič žrtev v prometu? "To ni utopija," je prepričan Štaba. Ob poznavanju različnih strokovnjakov in s podporo politike, bi lahko bila Slovenija najvarnejša država, optimistično napoveduje. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (289)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

funkytown
05. 05. 2022 20.09
+1
Alkohol 0,0 v prometu!!obvezno!!čeprav ga pijem kot žolna!
Tone 12345
02. 04. 2022 13.41
+3
Alkohol 0,0 v prometu!!obvezno!!čeprav ga pijem kot žolna!
ElectroVoice
02. 04. 2022 13.09
+7
V četrtek, predvčerajšnjim, sem se peljal po lokalni cesti skozi naselje Selnica proti Vodovodni ulici ali cesti. Značilnost slovenskih naselij je sledeča: koliko je hiš, toliko krat+ je prekopana cesta in pozneje zakrpana pod vsemi standardi kritike o kvaliteti. Tudi tukaj je bilo tako. Več kot 30 se itak ne moreš peljati, ker se ti avto zasmili. In kot da to ni dovolj po cesti ležijo še policaji, narejeni mimo vseh standardov. Vozil sem skoraj novo Opel astro, v prtljažniku nič, v avtu sva sedela dva in ko sem relativno počasi peljal preko enega teh policajev (manj kot 20) sem z dnom avta grdo nasedel. Takoj za tem pa še grše zaklel. Pa porka madona, kaj pri tovrstnih nizkih gradnjah res ni nobene kontrole in pravil, kako je to, če že nebodigatreba biti, narejeno. Raje ne pomislim, koliko škode bi nastalo, če bi se kdo tja pripeljal s kakim lambotom, ferarijem ali paganijem??! Kdo bi to potem plačal??? Zavarovalnica gotovo ne bi hotela. One so na svetu zato, da pobirajo premije, ne pa zato, da poravnavajo škode. Šel sem do mehanika tam, ki je avto dvignil, jaz pa sem lahko samo objokoval škodo na dnu vozila. Naj crkne tisti, ki je zgradil to past. Naj crkne, pa četudi me cenzurirajo...
brezveze13
02. 04. 2022 12.57
-1
govori se predvsem o hitrostih in alkoholu kar so samo posredni vzroki veliko manj bi bilo nesreč če na cestah ne bi bilo toliko policije ki skačejo in skrivoma polnijo državni propračun z meritvami hitrosti kar povzroča paniko med ljudmi in se enostavno vozijo kar na pamet ne da bi sledili znakom na cestah Tako se peljejo od točke do druge točke špo nekem pravilu ki so si ga vtisnili v spomin ko se videli prvi znak omejitve , ne da bi v mes spremenili nacin vožnje glede na naslednji znak. Prav tako so znaki za hitrost ponekod na 100m spremenjeni kar tudi do 4 x, kakor da si je hotel neki pomembnež (Župan) s tem postaviti svoj spomenik. Znaki ki seznanjajo voznika na hitrost vožnje se netočni in lažni. V ljubljani na severni obvoznici je dovoljena hitrost na priključkih točno na priključku severne obvoznice na južno v smeri maribora 80km/h ko se pelješ s to hitrostjo ti že pred znakom omejitve 80km pokazatelj hitrosti ob cesti kaže vozite prehitro in ta na delu kjer je še dovoljena hitrost 110km To so stvari ki voznike zmedejo pride do nenadnega nepotrebnega zaviranja in naletov PO italiji se vozim 3 x tedensko po avtocesti gorica milano povprečno minimalno 120km tudi tam ko so delovišča kjer je hitrost zmanjšana se hitrost minimalno zmanjša ne kot pri nas ko se skoraj promet ustavi verjeli ali ne to je na razdalji 400 do 600km v dveh mesecih videl samo en karambol cesto sprostili v pol ure pri nas to traja pol dneva da si ljudje polnijo domišljijo.bILO BI PA PAMETNO DA SE ZAČNE TUDI RAZMIŠLJATI O SPREJETJU OZIROMA UVELJAVLJANJU ZAKONA O UPORABI SVETLOBNIH TELES NA VOZILU. VSAKO VOZILO IMA SVOJO POTREBNO OPREMO SVETLOBNIH TELES KI JE PREDPISANA PO PROIZVAJALČEVIH NORMATIVIH IN STANDARDIH VSE OSTALO JE ŠMINKA LASTNIKA VOZILA KAR BI MORALO BITI PREPOVEDANO ISTO KOT JE UPORABA MEGLENK PREŠPOVEDANA V KOLIKOR NI MEGLE. VSA TA DODATNA SVETLOBNA TELESA SO ZA NASPROTI VOZEČAE VOZNIKE ZELO MOTEČA SPLOH PO TEJ NOVI LED METODI KI JE ZELO MOČNA, SE PELJEM V JUTRANJIH URAH V SMERI ARJA VAS DRAVOGRAD IN SI ZAMISLITE DA SE NA TEJ OSKI IN OVINKASTI CESTI NAENKRAT POJAVI PRED TABO KAMION KI JE OSVETLJE KOD DA BI SE BOŽIČEK PELJAL NA DOPUST IN TEH JE PRAV NA TEJ RELCIJI NAJVEČ VERJETNO KAR CELA KOROŠKA IN NA AVTOCESTI SO TI BOŽIČKI V GLAVNEM ROMUNI ALI ITALIJANI vem da obstaja zakon o namestitvi in uporabi teh elementov tudi sam sem že plačal kazen zaradi nepravilne namestitve in uporabe je bilo čez dve uri odmontirano podobno je bilo tudi v tujini. Tisti ki pa ne vidi vozišča pred sabo z originalno osvetljavo vozila naj gre pa k optiku, ker ga tudi ta dodatna ne bo rešila ker nima nobenega vpliva na osvetlitev vozišča ampak samo moti nasproti vozečega
najram
02. 04. 2022 11.34
+3
pa ka se toti štaba tak vun sili....na kerem področju je on strokovnjak....za jezik sukat je dober...
Jožajoža
02. 04. 2022 10.38
+2
Kje pa.dve leti je v sloveniji dovoljeno vse.samo v pravi stranki moraš biti.imamo svojo režimsko policijo,sodstvo,tožilstvo.....ko pridem na obravnavo in ko vidijo,da sem član sds,se postopek nemudoma ustavi.policaj,ki me je a imel v postopku,dobi sankcije,ker me ni takoj vprašal,v kateri stranki sem.
ButaleLand
02. 04. 2022 09.28
+5
Križišče za Moravče pri Želodniku....RAZPADA....takoj za njim pa tabla pozor poškodovano vozišče....in to že veliko LET...Popravijo naj ceste, saj za take anomalije plačujemo cestnine!!
Tone 12345
02. 04. 2022 08.30
+3
Kdo je sploh ta štaba ki se rine v ospredje kakšen strokovnjak je česa??
ElectroVoice
02. 04. 2022 13.10
+1
Na takih funkcijah ni potrebno biti strokovnjak...
ni_mi_vse_eno
01. 04. 2022 21.50
+3
Malo dežja pade, pa sem tisti dan videl 5 nesreč "in vivo". Toliko o prepočasnih voznikih.
Roman M.
01. 04. 2022 20.53
-4
Jaz bi naredil zakon tak, da bi vozniki po 50.tem letu morali priti na "obnovitev" vozniške, ker je stanje obup. Pa sem star čez 50 let !! Tudi v Nemčiji ne srečaš policista na cesti - vem iz lastnih izkušenj, a ko te pa "dobijo" zaradi prometne nesreče pod vplivom alkohola, ADIJO vozniška ! Vem za sodelavca iz Nemčije ki je na tak način bil ob izpit, a ko je preteklo 2 leti po odvzemu je bil poslan na psiho-test, ki ga je zelo zelo težko opravil, pridobil izpit nazaj in PRENEHAL to neumno početje kar zadeva alkohola. Robi, le tako naprej, mi te podpiramo !!
MladInPerspektiven
01. 04. 2022 21.51
+11
Ma pri nas po odvzemu vozniškega dovoljenja, tip "naredil" obvezno sodelovanje v delavnici( med korono, ko nič ni delalo) in v 14 dneh dobil vozniško nazaj. Poznanstva z sodnico za prekrške ...tukaj pa nimamo nikogar, ki bo preverjaj zadeve....sodnik je No1. navaden revež pa bo moral VSE OPRAVITI.
sherlock2
02. 04. 2022 10.58
S stem se strinjam...poleg alkohola je prisotnih še kar nekaj drugih zelo pomembnih dejavnikov, kot so ošabnost divjaki voznikov... češ to smo mi !!!...depresivnost in zamišljenost ..slaba tehnična opremljenost vozil..zavore , luči..nekaj seveda tudi slaba podlaga vozišča. Predvsem pa psihično stanje po prejemku covid odmerkov. Hitenje v nepredvidljivih situacijah. Zanemarjanje vseh CPP. Uporaba tel. in podobnih nevarnih manevrov...celo pisanje SMS med vožnjo. Misli, ki so popolnoma drugje in neskoncentriranost v vozilu in na vozišču. Nepravilno prehitevanje. Nepravilno razvrščanje in neupoštevanje vzvratnega ogledala. Uporaba substanc se je v teh dveh letih enormno povzpela, ker se nekateri v obupu žal zatekajo tudi v to smer, kar je porazno. Najbolj kritično pa je področje nezavednih in predrznih voznikov motornih koles in tudi voznikov težjih tovornih vozil na AC in vseh drugih cestah. Letos je žal v takem trendu ob naraščajočih kritičnih dejavnikih za pričakovati še večje število nesreč v katerih živlnjenje izgubijo tudi povsem zbarani in nedolžni udeleženci v prometu. Vzrok so tudi nekoliko blažje kazni za CPP. Policija je najcenejša glede na to, da so cene podivjale v nebo a vse več življenj gre na ta račun pod rušo.
Sokril
01. 04. 2022 19.04
+8
Ceste so ozke, krožišča premajhna, odstavnih pasov za počasna vozila ni, neprestane kontrole z radarji in policija namenoma vznemirja promet, ceste so slabe in razpadajo, namesto razširite se riše neke črte za kolesarje, vsak se vozi s svojim avtomobilom zaradi korona plandemije,..itd.
son?ek11
01. 04. 2022 18.36
+0
Kazni so odločno prenizke. Voziti je potrebno po predpisih in se izogneš visoki kazni. In pogoj , da sedeš za volan, bi moral biti 0,0, ker ljudje različno prenašajo alkohol.
son?ek11
01. 04. 2022 18.37
+0
TAJ2
01. 04. 2022 18.34
-5
Akohol do 0,5 denarna kazen- več odvzem avtomobila, telefon prvič kazen- 2.odvzem vozila, hitrost prekoračitev za 100% odvzem vozila. Kontrola varnostne razdalje na avtocestah. V dveh letih bo polovica manj mrtvih.
pling
02. 04. 2022 09.05
+1
Za neumno gobezdanje odvzem hiše ali stanovanja.
Apostol1
01. 04. 2022 17.51
+12
Moje mnenje je , da imamo neustrezno kaznovanje. upokojenec z 700€ pokojnine plača enako kazen kot pa recimo nekdo , ki ima mesečnega dohodka 2500€ pa navzgor . In ko vidiš objestnega mulca v BMW s telefonom na ušesu , po možnosti še malo zadet in naredi prekršek za recimo 1000€ , kazen pa poravna foter z 3000€ ali več neto plače in za enak prekršek plača enako vsoto upokojenec ali pa delavec na minimalcu. Vprašanje pa je kdo je tule pravzaprav kaznovan , upokojenec ali mulc . Kazni bi morale biti odrejene glede na dohodek, pa tudi več odvzemov dovoljenj bi moralo biti. Za telefon , če se dobi človeka , ki telefonira klasično , naj bo eno opozorilo , naslednjič izpit za 1 mesec odvzet in tako dalje.
Tone 12345
01. 04. 2022 17.51
+5
Takle "strokovnjak"kot je štaba smo v Sloveniji vsi!!in Slovenija sploh nima prometnih strokovnjakov ki bi samostojno urejali zakone in pravila v prometu!!jih ni!!!
funkytown
01. 04. 2022 17.14
-1
Uzakoniti obvezno 0.0, kot alkoholik vidim da je to edina opcija, druge rešitve nam ni...
Tone 12345
01. 04. 2022 17.09
-2
Problem je tudi v tem ko nekateri lahko spijejo 5piv pa varno vozijo po cesti medtem ko nekateri ki niso vajeni alkohola spijejo malo pivo pa so nevarni na cesti in po zakonu trezni !zakon ne predvideva različen vpliv količine alkohola na človeški organizem in je nepravičen do ljudi!in če upoštevamo kar sem zgoraj napisal je najboljše da uzakonijo 0,0 in zadostijo vsem!!
Transavto
01. 04. 2022 17.22
-4
Jaz vozim biolje ko se ga napijem. Ne mrtvo pijan a se kar.
Tone 12345
01. 04. 2022 16.59
+7
Štaba ni noben strokovnjak!!daleč od tega!!
Klemn
01. 04. 2022 16.59
+6
Kultura voznikov je sla v maloro... en kup stacipnarnih radarjev, polcaja pa nikjer nobenga.
Malek
01. 04. 2022 16.09
+12
Prvi in glavni vzrok je telefon in se enkrat telefon, pa niti pod razno ne zagovarjam alkohola, pa dajte ze enkrat znake postavit, tako kot je treba, sem zadnjic bral kolumno v delu, kjer je gospod lepo napisal, zaradi enega bedaka, ki je postavil znak na nepravem mestu, trpijo vsi vozniki. Pri Cizeju je se vedno 60 omejitev, gostilna pa se sto let zaprta.
+10
Tako je, največji problem je telefon. Folk ma na levi strani šajbe nastavek za mobitel in brska med vožnjo... Pejte se mal zapelat po dolenjski pa snemajte druge voznike kaj delajo pa njihovo km/h...
ElectroVoice
02. 04. 2022 13.20
Ne pozabiti na blondinke v cestnih lokomotivah...