Slovenija

Poročilo komisije: prisilna sredstva uporabljena strokovno in zakonito, zaznali tudi nepravilnosti

Ljubljana, 25. 11. 2021 21.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
96

Komisija za preveritev okoliščin uporabe prisilnih sredstev, ki jih je Policija uporabila na neprijavljenem množičnem protestu 5. oktobra, je ugotovila, da so policisti prisilna sredstva uporabili strokovno in zakonito. Je pa strokovna komisija v poročilu opozorila tudi na določene nepravilnosti. Ob tem je kot nestrokovno ocenila tudi dogodek, ko so pripadniki posebne policijske enote za izstrelitev napačno izbrali naboje z daljšim dometom, ki so padali na skoraj prazen Prešernov trg, kjer ni bilo zaznati kršenja javnega reda in miru, ter na Celovški cesti pa na območje otroških igral in protestnike, ki so se s kraja oddaljevali.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Policija naj bi ravnala zakonito
    02:50
    Iz 24UR: Policija naj bi ravnala zakonito
  • Iz SVETA: Poročilo o uporabi solzilca v oktobru v Ljubljani
    03:10
    Iz SVETA: Poročilo o uporabi solzilca v oktobru v Ljubljani

 

Komisijo za preveritev okoliščin uporabe prisilnih sredstev je po neprijavljenem protestnem shodu, ki je 5. oktobra potekal v Ljubljani, imenoval generalni direktor policije Anton Olaj, da bi celovito preverila vse okoliščine uporabe prisilnih sredstev. Med njimi tudi sredstev zoper množico: vodni curek, konjenica, posebna motorna vozila ter plinska in druga sredstva za pasivizacijo.

Napovedani, a neprijavljeni protesti so 5. oktobra zasenčili dogajanje na Brdu pri Kranju.
Napovedani, a neprijavljeni protesti so 5. oktobra zasenčili dogajanje na Brdu pri Kranju. FOTO: AP

Med vzpostavljanjem javnega reda na protestnem shodu so policisti prisilna sredstva uporabili strokovno in zakonito, je ocenila petčlanska strokovna komisija. Izpostavili so, da je šlo v konkretnem primeru za kompleksno varovanje in množično uporabo prisilnih sredstev v primeru, ko je bil javni red huje in množično kršen. "Kljub temu komisija ni ugotovila, da bi osebe, zoper katere so policisti uporabili veliko število prisilnih sredstev, utrpele telesne poškodbe, kar kaže na to, da so policisti prisilna sredstva uporabili v skladu z načelom sorazmernosti," ugotavljajo v poročilu.

'Plinske naboje izstrelili na skoraj prazen Prešernov trg, kjer ni bilo nikogar, ki bi kršil javni red in mir'

Je pa strokovna komisija v poročilu opozorila tudi na določene nepravilnosti. Tako je med drugim opozorila, da je na velikem številu posnetkov osebnih telesnih kamer, ki so jih naredili pripadniki posebne policijske enote, vidna le uporaba prisilnih sredstev, niso pa posnete tudi kršitve, kar da lahko v določenih primerih poraja dvom, ali je do množičnih kršitev sploh prišlo. Dodajajo, da je na posnetkih le malokrat slišati povelje prenehanju uporabe prisilnih sredstev, da zaradi dvignjenega ščita dogajanja velikokrat ni mogoče spremljati ter da je bilo na trenutke slišati tudi neprimerno komunikacijo ali pa snemanje notranjosti vozil pri vožnji, na katerih ni vidnega nobenega izvajanja policijskih pooblastil, zato so ti posnetki neuporabni.

Kot nestrokovno je medtem komisija ocenila dogajanje na Prešernovem trgu in na Celovški cesti, ko so policisti izbrali napačne naboje z daljšim dometom. Ti plinski naboji so, kot so zapisali v poročilu, padali na skoraj prazen Prešernov trg, kjer ni bilo nikogar, ki bi kršil javni red in mir. Pripadniki posebne policijske enote so napačne naboje podobno izbrali na Celovški cesti, kjer so izstrelki padali na območje otroških igral in na protestnike, ki so se s kraja oddaljevali.

Plinske naboje izstrelili na skoraj prazen Prešernov trg, kjer ni bilo nikogar, ki bi kršil javni red in mir.
Plinske naboje izstrelili na skoraj prazen Prešernov trg, kjer ni bilo nikogar, ki bi kršil javni red in mir. FOTO: Aljoša Kravanja

"Komisija je ob pregledu posnetkov na Kongresnem trgu ugotovila, da ni bilo nobenih pogojev za izstreljevanje plinskih sredstev, saj na posnetkih ni videti prav nobene kršitve, kaj šele množične kršitve javnega reda," je zapisala komisija ter predlagala, da se poročilo in preučitev primera odstopi pristojni službi Generalne policijske uprave SNPI. 

Ob tem je še izpostavila, da na Celovški cesti, ne glede na opisano dogajanje, ni bilo nobenih razlogov, da se množico iz specializiranega vozila z vodnim topom ne bi opozorilo na uporabo prisilnih sredstev.

Spomnimo

5. oktobra so množični protesti, ki so potekali v Ljubljani, zasenčili zasenčili zgodovinski dogodek slovenskega predsedovanja Svetu EU. Na protestih je prišlo tudi do izgredov, o katerih so zaradi pozornosti, ki je bila zaradi dogajanja na Brdu pri Kranju uprta v slovensko prestolnico, poročali tudi številni tuji mediji.

Protesti proti pogojem PCT in vladi so eskalirali do točke, da je policija znova uporabila vodni top in solzivec. Pojavili so se tudi številni pomisleki o uporabi prekomerne sile. Policija je na teh protestih pridržala tudi raperja Zlatana Čordića - Zlatka in predsednik stranke Resni.ca Zorana Stevanovića.

Poročilo komisije za preveritev uporabe prisilnih sredstev
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gabiula
26. 11. 2021 18.21
+2
Le kakšni so ti protestniki, ki sami sebe spricajo in obstreljujejo se sprašujejo policisti.
Mladi? Plasto
26. 11. 2021 16.46
+4
policija ne more preiskovati svojih dejanj in ugotavljati , kako je bilo vse v redu ...... če je to standard , potem , lahko od zdej naprej , tud kriminalc8i povejo , kaj si mislijo o svojih dejanjih ... in če kriminalci pač ugotovijo , da niso naredili nič narobe , se jih izpusti :D ---- #kretenizem#idiotizem#imbecilstvo ......
Lutra Lutra 1
26. 11. 2021 16.37
+5
Policaji so preiskovali sami sebe! A bi lahko pričakovali drugačne rezultate preiskave?
štrekeljc
26. 11. 2021 12.31
+7
Stop komunizmu! Hočemo takojšnjo in popolno lustracijo! Iz politike vse, ki so kadarkoli imeli rdečo knjižico!
polikarbonatka
26. 11. 2021 11.38
+9
V Sloveniji imamo v bistvu samo 2 politični opciji.Ena je levica,2.bivši komunisti,ki so evidentno bili proti lustraciji.Posledično imamo razklano družbo,zagovornike levice in zagovornike bivšega komunističnega režima ki ga vsem na očeh izvaja sds.
saturnsky230
26. 11. 2021 11.38
-3
Dejte kej o Srbotu Jakiću, ki mu sodijo, ne ignorirat to temo. Ta pajac meša štrene, glejga zlomka tu v Sloveniji.
Državni Civilist
26. 11. 2021 14.44
vauuu ni edini k ne dajo nč o njem. Jz sm bil tut sojen kak mesec nazaj k sm lani napadu uradno osebo. Takat je blo na 24h. o sodbi pa nč. 2 let pogojne škoda... bi raj šu v 6mesečni zapor, ki ga je predlagal državni zožilec.
AntiFarseloncek
26. 11. 2021 11.25
+9
sds komisija ocenjuje sds policijo ki je napadla narod, ki je proti tej sds falangi. 🤦🤷😂😂
2fast4
26. 11. 2021 11.13
+7
V vojski jna so bili tako oblečeni, ko so vadili plinska sredstva. Zdaj je to postala realnost v policijski opremi...
-un
26. 11. 2021 11.05
+9
Komisijo je imenoval tisti, ki je upravljal policiste s pomočjo hujska in mahnića? Res kredibilna preiskava;) kaj pa pravi varuh človekovih pravic?
polikarbonatka
26. 11. 2021 10.59
+10
Janševizem je metastaziral kot rakavo tkivo v vse pore zdrave družbe.Leta in leta bo potrebno agresivno,sistemsko zdravljenje organizma da se vsaka rakotvorna celica uniči.
jakec1575
26. 11. 2021 10.51
+11
400 kanistrov v 3urah v drzavi kjer nismo v 20letih skupaj porabili 200 kanistrov ni strokovno delo. Gre za bolane ume ki masturbirajo na avtoritarnost, pretepanje drugace mislecih. 400 kanistrov je psihiatricna bolezen Olaja in Hojsa. Oba imata namrec anakasticno diagnozo s primesmi sadizma. Taki bolniki ne bi smeli priti blizu kateremukoli polozaju v drzavi.
13klu?
26. 11. 2021 10.51
+8
Nihče pa ne omeni kateri so ti člani komisije ki jih je določil SDS ovec olaj ki ga je postavila vlada jj in katerim političnim strankam pripadajo
silva-d
26. 11. 2021 10.42
-15
ja in katera strokovna komisija je to bla,bla policaji so še premili proti tem izgrednikom
štrekeljc
26. 11. 2021 11.42
+7
sljiva, veš v čem je problem? Da leta 1988, torej v času komunistične diktature, takratna milica ni na enak način razgnala naivne bedake, ki so na Roški demonstrirali v podporo Janši!
tito73
26. 11. 2021 10.41
+8
Za Plavimil! Izjava Dr. Breclja: Nova24TV je poden od podna, tako intelektualno kot tudi novinarsko - je plačano dno družbe. Dobro je zadel a ne svečka!
tito73
26. 11. 2021 10.36
+9
"Je pa strokovna komisija v poročilu opozorila tudi na določene nepravilnosti. Tako je med drugim opozorila, da je na velikem številu posnetkov osebnih telesnih kamer, ki so jih naredili pripadniki posebne policijske enote, vidna le uporaba prisilnih sredstev, niso pa posnete tudi kršitve, kar da lahko v določenih primerih poraja dvom, ali je do množičnih kršitev sploh prišlo". KER DO KRŠITEV NI PRIŠLO.
tito73
26. 11. 2021 10.33
+7
Naslednjič bodo policaji po pomoti prave naboje za gumijaste zamenjal. Pa ne bodo zaznal kakšnih kršitev.
Malinha
26. 11. 2021 10.37
+6
Me ne skrbi, če nekdo ne bo prišel do kleti CD. Ravno nasprotno. Moj mož ima za to spravljen šampanjec.
resslovenka
26. 11. 2021 10.31
+11
Če nebi videla, kako so vodni top naravnali proti ene par naključnim ljudem na pločniku pri Tivoliju, če nebi videla kako pobesnelo so metali solzivec kar na počez, če bi verjela da je bilo to res potrebno in če... Tako pa lahko samo rečem KAJ TAKEGA, SI LJUDJE NISO ZASLUŽILI. Nobene agresije ni bilo, protestniki so "znoreli", šele po nasilju policije. Dejte, ne posipajte se s pepelom. Lažnivci! ⚫😎
plavimil
26. 11. 2021 10.24
-10
SAB in njen krogec pa čisto tiho o aferi Stožice, kjer je vpleten njihov član Jakič, tudi MSM si ne upajo poročati, ker bi z vsemi aferami Bratuškove in njenih članov potopili SAB, potem pa KUL-ovce razpadejo.
Malinha
26. 11. 2021 10.29
+8
Kolikokrat je tvoj skrivenčeni govoril resnico? Točno ničkrat. Vaš krogec kleti se oža samega vase.
tito73
26. 11. 2021 10.30
+7
Saj zato imaš pa norotv. Kaj smetiš tukaj! Oni so prvi v službi resnice-če še verjameš v božička. Hahahaha
plavimil
26. 11. 2021 10.31
-6
plavimil
26. 11. 2021 10.37
-9
Vidiš, kako si omejen, če hočeš biti na tekočem, moraš brati levo in desno, potem pa moraš po svoji pameti misliti, ampak zgleda, da tvoja "pamet" samo v levo vleče.
tito73
26. 11. 2021 10.39
+5
Velikokrat poskušam kaj prebrat na nori. Pa preden pridem, do konca moram it bruhat.
Malinha
26. 11. 2021 10.40
+6
Plavi genij, sama berem od leve proti desni. Če pa obvladaš arabske jezike, ti pa čestitam. No, saj vem, da sediš na trdi pručki v kleti. Še malo potrpi, pa ne boš več trpel.
polikarbonatka
26. 11. 2021 10.43
+8
Kako svečkarji radi smetite.Tu je govora o sv..njariji vaših.
plavimil
26. 11. 2021 11.02
-4
plavimil
26. 11. 2021 10.21
-9
Kaj ni bila dva dni nazaj razprava v Evropskem parlamentu o vladavini prava v Sloveniji, katero je lektorirala kraljica laži Fajon. Ga. Tomc je pa razkrila lektoriranje , v parlamentu reci in piši pa so sedeli 3 tuji ultra levčarji in Fajonova je spet blatila Slovenijo, ker ona tega ne izvaža, malo morgen,kdor verjame kraljici laži.
borjac
26. 11. 2021 10.20
+9
Olajeva strokovna komisija je ugotovila, da je bila uporaba sile, solzilca, vodnega topa, psov, konjev, oslov in drugih domačih živali profesionalno uporabljena, to da so naboji padali na otroško igrišče pa spada v vzgojni proces otrok, to bo še Kustecova podrobneje obrazložila takoj ko se vrne iz Pariza, Slovenski otroci se morajo navaditi na solzivec in take stvari, če bo Diktatura Janeza Janše na oblasti, bo to potrebno vpeljati v vzgojni proces, skratka vse je bilo OK. tudi Hojs in Janša sta to potrdila.