Slovenija

Poročilo KPK: Javna naročila so še vedno problem

Ljubljana, 06. 07. 2022 20.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odbor DZ za pravosodje je obravnaval tudi letno poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) in oceno stanja komisije za leto 2021. Predsednik komisije Robert Šumi je ob predstavitvi poročila med drugim opozoril, da je vprašanje krepitve integritete za večino nosilcev javnih funkcij še vedno nadstandard.

Po oceni Roberta Šumija je bila KPK pri svojem delu v letu 2021 "kar uspešna", ob tem pa vidi še veliko izzivov. Ugotavlja namreč, da nekatera področja, med njimi krepitev integritete, nasprotje interesov in nezdružljivost funkcij, še vedno niso uveljavljena kot standard primernega ravnanja in jim tako družba kot nosilci javnih funkcij ne namenjajo ustrezne pozornosti.

"Žal je krepitev integritete pri precejšnjem delu nosilcev javnih funkcij še vedno razumljena kot nadstandard, kar se odraža v nezaupanju in nezadovoljstvu. Prav tako med nami in med nosilci javnih funkcij ni dovolj ozaveščeno področje nasprotja interesov, ki pomeni le še korak do korupcije," je poudaril.

Med perečimi problemi je med drugim izpostavil kadrovanje v državnih družbah, kjer bi morale prevladovati strokovne kompetence in integriteta, ne pa politična pripadnost, ter vprašanje javnih naročil. "Javna naročila so še vedno problem oz. so bila v preteklem obdobju, predvsem netransparentnost postopkov in pa uporaba izjem od pravil."

Komisija za preprečevanje korupcije
Komisija za preprečevanje korupcije FOTO: Bobo

Po mnenju državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje Igorja Šoltesa je povsem nesprejemljivo, da so priporočila KPK, namenjena večji transparentnosti, odgovornosti in sledljivosti, prevečkrat spregledana ali celo ignorirana.

"To je težava mnogih neodvisnih organov, katerih priporočila in mnenja se ne upoštevajo v smeri, kot bi se morala, organi pa nimajo pristojnosti za izvrševanje ukrepov. To neupoštevanje kaže ne le na stanje integritete, temveč tudi na razumevanje pomena pravne države v družbi," je poudaril.

Šoltes je spomnil, da so na ministrstvu za pravosodje pripravili zakon o zaščiti žvižgačev, ki bo eno od več zakonodajnih področij, kjer bosta ministrstvo in komisija v letošnjem letu povečala sodelovanje. Zakon je pripravljen, to pa bo tudi ena od priložnosti za opredelitev vloge komisije v procesu zaščite žvižgačev, je poudaril.

Poslanec SDS Andrej Hoivik je v razpravi med drugim opozoril na odgovornost KPK pri obveščanju javnosti o sumih kaznivih dejanj, kajti, "ko KPK poda v javnost sume, večina državljanov to razume drugače, kot mislite, da razume. ... Mislim, da ima KPK veliko in odgovorno nalogo", je dejal Hoivik. Po njegovem mnenju bi bilo treba tudi novelirati zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, ki je kar zahteven za navadnega državljana.

Poslanka SD Meira Hot je izpostavila, da je KPK neodvisen organ v razmerju do vseh nosilcev oblasti, je tudi ena od redkih institucij, za katero je zelo pomembno tudi to, kakšen je v javnosti njen videz delovanja. Izpostavila je pomembno delo komisije pri ozaveščanju javnosti o tem, kaj je korupcija ali konflikt interesov, kjer po njenem mnenju vlada še veliko neznanja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1sasona
07. 07. 2022 14.55
+1
Spomnim se članka, kako je Slovenija 3-kratno preplačala proticovidno opremo, ki jo je nabavljala preko posrednikov, napram Hrvaške, ki je enako opremo nabavljala direktno od proizvajalcev. Zakaj se to zaslužkarstvo ne razišče in tatov ne kaznuje?
Nimasmisla
07. 07. 2022 11.56
+3
Znebimo se posrednikov pri nabavi in problem je rešen
jodr
07. 07. 2022 10.44
+0
Iskanje dokumentov v KPK je še vedno problem!
Jožajoža
07. 07. 2022 10.23
+4
Hanšisti krivi za izgubo 300 milijonov evrov evropskih nepovratnih sredstev kot posledici nepremišljenega zadolževanja Janševe vlade in predvolilnega ustvarjanja lažne gospodarske
Jožajoža
07. 07. 2022 10.23
+3
Castrum
07. 07. 2022 10.30
-4
hahahaha, ma kaj pa ti spet pišeš? Madona, pacient na kvadrat!😂🤣🤣
Oknaj 4
07. 07. 2022 17.13
-1
Joža ali si že slišal za EU poslanko Tanjo Fajon in njene nastope glede nepovratnih sredstev za Slovenijo
zibertmi
07. 07. 2022 08.13
+5
seveda so problem.glavni akterji lahko delajo kar hočejo.sodišča imajo za take veljake pri nas posebno mapo pravi.nikoli ne bodo odgovarjali za krajo državnega premoženja
predator999
06. 07. 2022 21.57
+4
"Kar" uspešna 😂 Ko bi se kdo za kaj odgovarjal in imel posledice 🙄
rekapaka
06. 07. 2022 21.43
Starejši gledalci se spominjamo filma "Z" režiserja Kosta Gavrasa iz leta 1969, ki govori o Grčiji, ko je bila na oblasti zloglasna vojaška hunta. Črka "Z" ni ruska pogruntavščina, ampak je mednarodni znak zatiranih!
Defragment
06. 07. 2022 21.41
-1
KPK je bil “kar uspešen”. Na tem mestu nas Hrvatje prehitevajo. Pri njih gre minister v zapor. Pri nas? Ne nas farbat.
zibertmi
07. 07. 2022 08.14
+4
pri nas ne more nihče nikamor.potrebno bi bilo kemično čiščenje pri vrhu