Slovenija

Vlada pošilja v Bruselj svojo interpretacijo vladavine prava v Sloveniji

Ljubljana, 01. 02. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
779

Novo letno poročilo o vladavini prava, ki ga Evropski komisiji pošilja Slovenija, je znova prepredeno s številnimi subjektivnimi stališči, čeprav naj bi poročilo, ki je nastalo na zunanjem ministrstvu in bilo dopolnjeno v kabinetu predsednika vlade, vsebovalo le dejstva in statistične podatke, kot zahteva komisija. Izpostavili so "problem zaposlovanja sodnikov, ki so osumljeni kršitev človekovih pravic", omenjali krivice, ki naj bi se zgodile stranki SDS in njenemu voditelju, hkrati pa medije obtožili podpihovanja protestov proti epidemiološkim ukrepom ter pri tem obtožili tudi nekatere nevladne organizacije in javne osebe.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Analiza poročanja v naši medijski hiši
    00:46
    Iz 24UR: Analiza poročanja v naši medijski hiši
  • Iz 24UR: Osnutek letnega poročila  o vladavini prava
    03:07
    Iz 24UR: Osnutek letnega poročila o vladavini prava

 

Vlada se je prejšnji konec tedna seznanila z odgovori na vprašalnik Evropske komisije za pripravo poročila o vladavini prava v EU. V poročilu, ki sta ga pripravila MZZ in kabinet predsednika vlade Janeza Janše, so avtorji večkrat odstopili od predpisanih smernic, po katerih naj bi v dokument zapisovali le dejstva in pripadajoče statistične podatke. 

To seveda ni prvi primer, ko je slovenska vlada v Bruselj poslala svojo interpretacijo notranjepolitičnega dogajanja drugačnim navodilom navkljub. Maja 2020 je denimo zunanji minister Anže Logar poročilu dodal še spremno pismo, v katerem je komisiji pojasnjeval politično ozadje stanja v Sloveniji. Omenjal je sodnike, ki nosijo "simbole totalitarnih režimov", domnevno pranje iranskega denarja, dolge postopke pred sodiščem in še nekatere druge obtožbe na račun političnih nasprotnikov. Pismo je takrat presenetilo celo nekatere koalicijske partnerje.

V odgovorih Evropski komisiji tako navajajo, da je bilo v zadnjih 27 letih v službo imenovanih več sto sodnikov, ki so osumljeni kršitev človekovih pravic, ter da je bilo prav to po letu 2008 kriterij za napredovanje sodnikov in tožilcev. Kot navajajo, spada v to kategorijo več kot polovica sodnikov ustavnega sodišča. 

"Tako je bil sodnik, ki je izrekel zadnjo smrtno kazen v nekdanji komunistični Jugoslaviji, imenovan za predsednika Vrhovnega sodišča RS, tožilec, ki je tožil duhovnika zaradi maše v spomin na umorjene civiliste, pa za generalnega državnega tožilca," piše v osnutku poročila. V omenjenih primerih se očitki nanašajo na nekdanjega predsednika vrhovnega sodišča, Branka Maslešo, in nekdanjega generalnega državnega tožilca, Zvonka Fišerja

V poročilu so navedeni tudi dvomi o Masleševi izobrazbi, ki jo je pridobil v drugi republiki nekdanje države. Masleša je pred dnevi za 24ur.com pojasnil zagonetke glede svoje izobrazbe in tudi pokazal diplomo. "Nekateri mediji zaradi domnevnih nedoslednosti še naprej oporekajo verodostojnosti dokumentov," pa trdi vlada.

"Vladavina prava je bila ključna prioriteta slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije," piše v poročilu.

Tudi v tem letnem poročilu – to je v času, ko Evropsko komisijo vodi Ursula von der Leyen, postalo obvezno za vse države članice – so se znašle nekatere domnevne krivice, ki so doletele stranko SDS, med drugimi tudi Janšev odhod na prestajanje zaporne kazni le nekaj tednov pred volitvami leta 2014, ko naj bi ankete stranki napovedovale zmago, in preiskava sedeža SDS, ki se je zgodila naslednje leto. Izpostavili so tudi neraziskano pranje več kot milijarde evrov iranskega denarja.

Poročilo je nastalo na Logarjevem zunanjem ministrstvu, dopolnjevali pa so ga v kabinetu predsednika vlade.
Poročilo je nastalo na Logarjevem zunanjem ministrstvu, dopolnjevali pa so ga v kabinetu predsednika vlade. FOTO: AP

V poglavju "Medijska svoboda in pluralizem", ki zadeva tudi preglednost lastništva medijev in varovalke pred vmešavanjem vlade ali politike v medije, so zapisali, da "na tem področju ni novega razvoja dogodkov". Prav tako se po njihovem mnenju nič ne dogaja na področju ukrepov za transparentno zagotavljanje javnih sredstev in ukrepov za zagotavljanje uredniške neodvisnosti medijev, tako javnih kot zasebnih. Kljub nedavnim spremembam v programskem in nadzornem svetu RTV Slovenija in nefinanciranju Slovenske tiskovne agencije (STA).

"Vsa kazniva dejanja zoper novinarje, storjena na shodih ali kje drugje, policija preiskuje z vso potrebno skrbnostjo in v skladu s strokovnimi standardi, saj se dobro zaveda pomena novinarstva v demokratičnih družbah," so zapisali. MZZ in Janšev kabinet tudi ne vidita omembe vrednega dogajanja na področju pritiska na novinarje s tožbami. Spomnimo, da je Rok Snežič, dober znanec predsednika vlade, proti trem novinarjem vložil 39 tožb, na kar je opozoril tudi Svet Evrope.

"Mediji, nevladne organizacije in vplivneži podpihovali proteste proti ukrepom"

Glede poročanja o epidemiji in ukrepih poročilo izpostavlja dve glavni televizijski postaji, ki da sta med septembrom in oktobrom pozitivno poročali o epidemioloških ukrepih, vendar gre za "majhno razliko" v primerjavi z negativnim poročanjem. "Do konca oktobra je počasi začel usihati predhodni trend negativnega poročanja," navajajo v poročilu. 

"Vlada tudi ugotavlja, da so določene organizacije, aktivisti in vplivneži na družbenih omrežjih, ki se predstavljajo kot aktivni državljani ali predstavniki civilne družbe, v letu 2021 organizirali vrsto nezakonitih protestov. Protesti so bili usmerjeni proti vladi in ukrepom, ki jih je sprejela v kontekstu epidemije covida-19, vključno z nošenjem mask, uvedbo pogoja PCT in cepljenjem."  V osnutku poročila navajajo, da so protestniki dobili svoj medijski prostor in da so jih mediji večinoma podprli. 

"V času slovenskega predsedovanja Svetu EU so bile večkrat blokirane glavne prometne poti in omejen dostop do ključne infrastrukture, vključno s hotelskimi prizorišči, v katerih so bivali visoki gostje med vrhom EU–Zahodni Balkan oktobra 2021. Več uglednih članov nekaterih nevladnih organizacij, ki so jim bila dodeljena znatna sredstva iz proračunskega sklada nevladnih organizacij, je aktivno sodelovalo pri teh protestih," še navaja poročilo, ki medije obtožuje, da so pomagali pri stopnjevanju napetosti v družbi.

  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (779)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pravičnež
03. 02. 2022 09.18
+1
Kaj pa to takega.Naj pošljejo svojo poročilo.Ni nujno,da vse novice izvedo od lažnive Fajonke.Vem pa da vas bo resnica zabolela.
Kostorog
02. 02. 2022 15.41
+2
SDS, jajo in ostali,,, večni kalimero ti,,,
ROMELS
02. 02. 2022 11.33
+4
Vse članice se izmikajo kolikor se le da bruseljski diktaturi prava. Isto je bilo v bivši jugi.
Darko32
02. 02. 2022 09.41
+8
Najbolj smešno je to, ko SDS-ovci govorijo o poštenju in vladavini prava ter sorazmernsoti. SPominjamo se primera, k oso v LITIJI v času SDS-ovcev prodali som človeku za 100€. SOčasno pa je SDS-ovec šel osebno čestitat za opravljeno delo POLICAJEM. Vsi smo opozarjali ves čas, da gre za nepremišljeno početje. Še več ko je se ugotovilo v drugih primerih, da skrivajo dokaze po sodiščeih z ciljem, da si zagotovijo delo za naprej ni nihče se zganil. Potem smo ugotovili, da si POLICAJi izplaujejo neupravičene dodatke spet ni JANŠA ni čukrepal. Vse to dokazuje, da vse pripravljajo v smer sistemske korupcije in potem takšni barabini obveščajo druge o svoji poštenosti. ZA BRUHATI.
Jon Bacek
02. 02. 2022 10.23
+3
"prodali som človeku za 100€." kaj to pomeni?
Darko32
02. 02. 2022 12.41
+4
Jon Bacek Vidim, da hočeš obrniti zgodbo, katero ste vpleteni SDS-ovci. Obtožujejte druge, da kršijo vladavino prava a dokazano ste sami na čelu vsega. Ko se pogovarjaš z ljudmi vidijo, da je v času Komunizma bil prvi pri partiji in to samo zaradi osebni koristi. Ko pa je prišlo do menjave pa dela enako vendar z to razliko, da je na žebelj, kjer je prej visel JOSIP obesil križ j Jezusom. Takšni sedaj predavajo o poštenju. Ko pa se poglobiš v vsebino pa vidiš, da je njihovo delo sedaj narejeno tako, da gradijo eno sliko za javnost in drugo, katera je dejanska slika poštenja. Ljudje vidijo na terenu vse to. Tudi to, da sodelujejo ti največji poštenjaki pri krajah in barabijah. Kjer se da poštenega Slovenca preslepiti so v 80% priemrih posredno ali nepsoredno vpleteni SDS-ovci. Tudi tako, da širijo neresnice z ciljem ustvarjanja lažne slike.
STRELA-10
02. 02. 2022 09.26
+7
pa kdo vam še verjame?
alex cross
02. 02. 2022 09.19
+7
kera sramota....
Trglav
02. 02. 2022 09.11
+1
Oni dan sem gledal Studio city in v njem je sodeloval tudi bivši diplomat; žal sem priimek pozabil. Hočem le reči, da gledati njega in Logarja je tako, kot bi gledal profesorja in vajenčka. Ob tem pa je najhuje to, da je bil prvi "samo" diplomat, Logar pa je minister. Bog se nas usmili!!!
Darko32
02. 02. 2022 09.44
+4
Trglav Ne nakladaj okrog LOGARJA. Ta je navaden blefer in nakladač, k izna dobro jezik vreteti a ga dobiš že pri 5 izrečeni besedi, da je kljukec.
LionSi
02. 02. 2022 08.41
+5
"Navesti je treba le dejstva in statistične podatke". Seveda tega ne bodo navedli, ker dejstva ne govorijo v prid vladi! Bodo pa svoje mnenje razvlekli na nekaj strani. Briga me...volitve bodo aprila in nov mandatar bo imel 2/3 večino upam...
jackrussel
02. 02. 2022 08.26
-9
Uf, kako to boli rdeče. Samo vaša resnica je prava resnica, a ne?
Lepa prihodnost
02. 02. 2022 08.48
+6
Vi ste daltonisti vidte samo rdečo barvo Po mojem je kontra krčenje pravic in novega sistema vladanja vodi v komunizam ,še edini politik v vladi koaliciji in opoziciji je bil Janša žal komunist .Kako so rekl volk dlako menja čud pa ne.
sinhron
01. 02. 2022 21.46
+10
Vladno poročilo o vladavini prava v Sloveniji je kalimerovsko prikazovanje ,” krivic” , ki se dogajajo samo in izključno SDS in njihovemu liderju , skrbno pa zamolčijo dejansko stanje in resnico , ki je zanje neznanka ! To Janševo vlado preveva korupcija in kriminal tako v dejanjih kot v ljudeh , ki sestavljajo to vlado in njihovih pomagačev . In prav zato in zaradi podjarmljenja vseh javnih institucij od njihovih nadzornih svetov do vodstvenega in vodilnega osebja s svojimi , kar vodi v enoumje , diktaturo in absolutizem in temu se Slovenci upiramo , temu , kar nima veze z vladavino prava !
kure bedne
01. 02. 2022 21.30
+13
Če Evropa pravi, da je naš pacient zadetek pol je to čista resnica. Sploh ne bodo prebrali tega srannja, kar so zjokali na papir.
mungus
01. 02. 2022 21.35
+8
pukl si je že tako toliko sranja pridelal v EU da je pa res čist vseeno če pošlje gor še eno prirejeno in zlagano nebulozno poročilo....gor ga še odprli ne bojo enako kot pukl ni še do sedaj odprl nepreklicni odstop od hojsla....ja tk je to !
radar
01. 02. 2022 21.22
+11
Blamiranje še naprej..... škoda, pa tako lepo naravo imamo...
niktalop
01. 02. 2022 20.44
+12
Evropa je videla janšistično interpretacijo vladavine prava v Sloveniji že v času (ne)delegiranja evropskih tožilcev. Na srečo je 24.april vedno bližje.
niktalop
01. 02. 2022 20.41
+11
Vlada pošilja v Bruselj svojo interpretacijo vladavine prava v Sloveniji. Tudi nacisti so trdili da je bilo pobijanje Židov v skladu z zakoni.
Maxx365
01. 02. 2022 20.35
+13
Ne samo 85% Slovencev, tudi vsa Evropa si bo oddahnila po nedelji 24.4.2022. Bomo pa poslušali o ukradenih volitvah, zna se zgoditi tudi napad na parlament, hahaha
Maxx365
01. 02. 2022 20.44
+8
... le da pri nas ne bodo zakamuflirani v bizone, temveč v ovce
batom@pinkponk.com
01. 02. 2022 20.35
+11
Dimitrij Rupel, 1995: "Janez Janša je demagog. V politiki nesramen in rad podtika. Ne izbira sredstev, je hudoben in brezobziren. Ne išče svetovalcev, ampak vernike. Ne išče sodelavcev, ampak služabnike. Janšev načrt je spraviti SLO oblasti v težave, pa naj nas stane kar hoče."
Darko32
02. 02. 2022 09.37
+4
Žal je JANŠA dokazal z svojim prostaškim obtoževanjem in celo potrdil, kar ti praviš. Tudi tukaj vidimo podtikanje in mešanje vseh drugih da so krivi samo JANŠA ni nič kriv. JE navaden hopštapler in nič drugega.
mungus
01. 02. 2022 20.26
+12
najbolj sirotna vlada od kar obstaja "samostojna" Slovenija....pa najbolj prizadeti vsi po vrsti v "vladi" s puklom na čelu !!!
ina5785
01. 02. 2022 20.06
+10
Jaz sem pa desnake razumela, kako levaki tožijo v Bruslju! A ivanu nič več ne bo pomagalo spremeniti mnenja, VSI GA ŽE POZNAJO v EU, VSI GA ŽE IMAJO POLN KUFER, SAMO DA SO SE GA REŠILI ZA VEDNOOOO !!!
Oknaj 4
01. 02. 2022 20.00
-13
No da vidimo sedaj ko je v Evropo šlo pa nekaj drugačnih resnic kot so jih posredovali levi brezmadežniki
Pomnim
01. 02. 2022 19.46
+7
Anže, buuuu, buuuu, buuuu. Veliki "diplomat", spel se.