Slovenija

Poročilo: Ocenjevanje nevarnosti večjih nesreč je bilo pomanjkljivo

Kočevje, 28. 04. 2023 15.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Skoraj leto dni po tragični nesreči v Melaminu, v kateri je umrlo sedem oseb, je ministrstvo za okolje, podnebje in energijo izdalo poročilo o analizi izpusta nevarnih snovi ter izdalo priporočila za preprečevanje podobnih nesreč v prihodnje. Kakšne so njihove ugotovitve?

Poročilo, ki ga je pripravilo ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, ugotavlja, da je bila neposredni vzrok za nesrečo v skladišču nevarnih snovi Melamin eksotermna reakcija nekompatibilnih kemikalij. Ob tem so ugotovili, da je bilo tudi ocenjevanje nevarnosti večjih nesreč pomanjkljivo.

Iz predložene dokumentacije namreč "nedvoumno" sledi, da v postopku ocenjevanja sprememb 2018, ki vključuje HAZOP analizo, ni bilo prepoznano možno odstopanje prečrpavanja napačne kemikalije ter da je dejansko stanje na dan nesreče v neskladju s postopkom ocenjevanja nevarnosti v obratu 2021, ki vključuje HAZOP analizo. Niti analiza kemikalije niti pregled prevoznih listin ali katera koli druga vhodna kontrola z namenom prepoznavanja kemikalije se namreč, kot so zapisali v poročilu, na dan nesreče pred prečrpavanjem ni izvajala.

Požar v Melaminu
Požar v Melaminu FOTO: Luka Kotnik

"HAZOP skupina odstopanja, da se vhodna kontrola ni izvajala oziroma če se je kdaj izvajala, pa se je prenehala izvajati, ni prepoznala. Glede na to, da je Kamlock spojko z adapterjem, ki se je uporabljala na dan nesreče, možno priključiti na vsak ISO kontejner s katero koli nevarno snovjo, lahko pretakanje napačne kemikalije v EPI rezervoar prepreči samo zanesljiva vhodna kontrola," so zapisali. Ukrep Kamlock spojke z adapterjem torej sam po sebi ne odpravlja nevarnosti zamenjave kemikalij, ampak samo v povezavi z zanesljivo identifikacijo kemikalije.

Prav tako so ugotovili, da glede na navedene ugotovitve ni razvidno, na podlagi katerih podatkov je HAZOP skupina zaključila, da vhodna kontrola in neprileganje specifičnega priključka zagotavljata inherentno varnost.

Glede na pojasnilo upravljavca, da "četudi bi bila namesto Kamlock spojke na adapterju TODO spojka, to ne bi preprečilo večje nesreče", ni razvidno, kako se je nekompatibilnost obeh uporabljenih kemikalij upoštevala že v fazi projektiranja in načrtovanja, ko je bila načrtovana TODO spojka. Kot so zapisali, iz projektne dokumentacije namreč ni razvidno, kako se preprečuje pretakanja DETE v rezervoar za EPI s TODO spojko brez adapterja ter kako se preprečuje pretakanja DETE v rezervoar za EPI s TODO spojko z adapterjem, glede na to, da je možno adapter priključiti na vsak ISO kontejner s katero koli nevarno snovjo.

"Delovna navodila so bila pripravljena pomanjkljivo, saj Melamin d. d. ni predložil navodila za delo, ki bi vsebovalo postopek prepoznavanja dobavljene kemikalije, s katerim bi se zagotavljala vhodna kontrola," še piše v poročilu.

Izdali so tudi več priporočil za preprečevanje podobnih nesreč v prihodnje, ki so jih razdelili v 10 sklopov.

Minister za okolje in prostor je 26. septembra 2022 ustanovil delovno skupino za pripravo "Poročila o analizi izpusta nevarnih snovi 12. 5. 2022 v obratu večjega tveganja za okolje Melamin kemična tovarna d. d. Kočevje". Poročilo je pripravilo pristojno ministrstvo, delovna skupina pa ga je sprejela na seji 29. marca letos.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Omizje
28. 04. 2023 19.52
-2
use kupjaj bo zastaralo tako kot ostala tajkunska posla .U kolikor bi bilo normalno bi določene osebe že sedele osebno premoženje pa zaseženo
vvvilice
28. 04. 2023 19.01
+2
Pri Fenolitu, pred leti, kjer so bile tudi smrtne žrtve, je šlo vse narobe, kar je lahko šlo. Torej ni osamljen primer. Še bi se našlo. Sem dve desetletji delal z industijo, varnostnimi inženirji, ...Vem.
User300173
28. 04. 2023 18.49
+2
Vsak elaborat oceni stopnjo ogroženosti okolja in ljudi. Pri visoki stopnji ogroženosti, okoljska katastrofa, predvidis tudi možnost namenske povzročitve katastrofe. Za preprečitev pričneš s sistemom predvidevanja od najhujšega navzdol. Predvidis tudi prisotnost oseb pri manipulaciji in določiš fizicno prisotnost vedno dveh oseb. S tem že v začetku zmanjšaš možnost nesreče. Pri čiščenju javnih sanitarij, se čistilka mora podpisati na evidenco čiščenja. Govorimo o običajnih straniščih. Tu pa Pri taki veliki nevarnost pa kar po domače? Nekaj je bilo hudo narobe z varnostjo.
User300173
28. 04. 2023 18.41
+2
Iz vsake ocene v
jodr
28. 04. 2023 17.45
+0
1 leto so potrebovali, da so pripravili poročilo? Pri nas gre vse po polžje.
Ljhdsvd
28. 04. 2023 18.07
-2
Herba
28. 04. 2023 19.02
+0
To ni nič, poglejte koliko let so porabili za reševanje težav v Šempeterski bolnišnici, dobili so dva krivca, par jih noče še priznat in na koncu ne bo nič iz tega...
Natodefinkica
28. 04. 2023 17.32
+4
Slovenska odgovornost pri plači nadzorni svet uprava direktor kriči to smo mi, dobiček še fali, ko gredo zadeve narobe pa za katastrofo je kriv hlapec ne gospodar vse zapret vsem premoženje vzet, inšpektorja pa na zavod .in plačo vzet..