Slovenija

Poročilo: sodišča lani spet zmanjšala število nerešenih zadev

Ljubljana, 22. 05. 2019 15.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Poslovanje sodstva v lanskem letu je bilo učinkovito in uspešno," je lansko delo sodišč ovrednotilo Vrhovno sodišče. Pravijo, da so kazalniki učinkovitosti poslovanja stabilni tudi v primerjavi s tujino, da se še naprej skrajšuje povprečni čas reševanja zadev in znižuje število nerešenih zadev. Letno poročilo o učinkovitosti in uspešnosti sodišč 2018 je predsednik Vrhovnega sodišča predal ministrici Katičevi in predsedniku DZ Židanu.

V letu 2018 so vsa sodišča skupaj prejela v reševanje nekaj več kot 838.000 zadev, medtem ko so jih rešila še več - nekaj čez 853.000. Število nerešenih zadev se je tako spet zmanjšalo - v primerjavi z letom 2017 za devet odstotkov, v primerjavi z letom 2013 pa celo za 51 odstotkov. Prav tako se je nekoliko skrajšal pričakovani čas rešitve posamezne zadeve, ki je znašal dva meseca za vse vrste zadev in 7,6 meseca za pomembnejše zadeve.

Po letih obremenjenosti z nerešenimi zadevami se sodstvo zdaj bolj posveča kakovosti

Sodišča so v letu 2018 rešila za 1 odstotek manj zadev kot leto prej, še vedno pa rešijo več zadev kot jih prejmejo. Zaradi določenih vrst sporov in novih pristojnosti je izjema le Upravno sodišče, ki je rešilo nekoliko manj zadev od prejetih.

Posamezna sodišča opozarjajo tudi na nekatere druge probleme pri poslovanju, denimo na pomanjkljivo opremo sodišč.
Posamezna sodišča opozarjajo tudi na nekatere druge probleme pri poslovanju, denimo na pomanjkljivo opremo sodišč. FOTO: POP TV
Če je sodstvo na svojem področju v zadnjih letih premaknilo delovanje na uspešnejšo raven, bi bilo pričakovati, da se tudi zakonodajna in izvršilna veja oblasti, vsaka v okviru svojih pristojnosti, ustrezno odzoveta na njegove potrebe, kar bi sodstvu omogočilo optimalne rezultate. Predsednik Vrhovnega sodišča Damijan Florjančič.

"Po letih obremenjenosti z velikim številom nerešenih zadev se tako slovensko sodstvo s svojimi analizami in aktivnostmi vedno bolj poglobljeno posveča vprašanjem kakovosti – od kakovosti kadrov, do kakovosti odločanja in pravičnosti obravnave udeležencev. V tem kontekstu je Vrhovno sodišče izvedlo vrsto aktivnosti na področju usposabljanja sodnikov in sodnega osebja, medtem ko je bilo za udeležence sodnih postopkov v okviru prve faze projekta Postopkovne pravičnosti pripravljenih več brošur, animacij in spletna stran, ki naj bi udeležencem čim bolj približali delovanje sodnega sistema," so zapisali na Vrhovnem sodišču (VS).

'Število sodnikov se ne more več zmanjševati'

V Sloveniji je na sodiščih zaposlenih 891 sodnikov ali 43 sodnikov na 100.000 prebivalcev. Slednje je po besedah predsednika VS Damijana Florjančiča nad tistim, kar sta si kot strateško usmeritev zadala sodstvo in država, to je 42 sodnikov na 100.000 prebivalcev. A je opozoril, da se število sodnikov več ne bo moglo zmanjševati, saj so sodišča dobila nove pristojnosti, med drugim s sprejetjem družinskega zakonika, je poročal STA.

Damijan Florjančič je predal letno poročilo o delu sodišč predsedniku DZ Dejanu Židanu.
Damijan Florjančič je predal letno poročilo o delu sodišč predsedniku DZ Dejanu Židanu. FOTO: Vrhovno sodišče RS

Po drugi strani še vedno ugotavljajo, da se sodstvo kljub številnim opozorilom zakonodajni in izvršilni veji oblasti še vedno sooča s problemom generacijske vrzeli, saj se zaradi zmanjševanja števila sodnikov v srednji generaciji, v starostni skupini od 35 do 44 let, nadaljuje trend upadanja števila sodnikov. Po mnenju Vrhovnega sodišča bi lahko omenjeno težavo omilili s prenovitvijo ureditve pravniškega državnega izpita, ki bi sodstvu omogočal sprotno prilagajanje števila sodnikov dejanskim potrebam.

Za rešitev prostorskih težav v Ljubljani predlagajo sprejem zakona

Florjančič predal letno poročilo ministrici Katičevi.
Florjančič predal letno poročilo ministrici Katičevi. FOTO: Vrhovno sodišče RS

"Sodstvo poleg tega že vrsto let opozarja na problematiko neustreznih prostorskih pogojev, ki je najbolj izrazita v Ljubljani, saj ljubljanska sodišča poslujejo kar na osemnajstih različnih lokacijah," je še dejal. Dodal je, da ljubljanska sodišča samo za najemnine letno porabijo pol milijona evrov, zato predlagajo poseben zakona o rešitvi prostorskih težav sodišč v Ljubljani.

"Zakonska rešitev je edina, ki bo zavezovala izvršilno oblast, da v prihodnjih letih zagotovi finančna sredstva in izpelje projekte za rešitev teh težav in da ne bomo imeli za Bežigradom zgolj kupljeno prazno gradbeno jamo, namenjeno novi sodni stavbi v Ljubljani," je dejal Florjančič.

Posebno težavo predstavlja tudi oprema za zvočno snemanje obravnav

VS je že večkrat izpostavilo tudi problem pomanjkanja sodnih izvedencev za določena področja in na nujnost imenovanja novih izvedencev, a kljub nekaterim korakom, ki jih je za reševanje tega problema že storila izvršilna veja oblasti, rezultati še niso zadovoljivi.

Napredek je sodstvo v zadnjih letih doseglo na področju elektronskega poslovanja in logistike, saj je elektronsko poslovanje že v celoti podprto v zemljiškoknjižnih in izvršilnih postopkih ter postopkih zaradi insolventnosti. V teh postopkih so slovenska sodišča v letu 2018 prejela 837.000 elektronskih vlog in opravila več kot 1,4 milijona elektronskih vročitev. V okviru nižanja stroškov in odprave administrativnih bremen na nivoju celotnega sodstva je tako lani sodni sistem pri skupnih stroških poštnine prihranil kar 771.000 evrov. V primerjavi s stanjem pred centralizacijo logističnih opravil pri vročanju pa je sodstvo v letu 2018 porabilo za približno 4,7 milijona evrov manj sredstev. Vrhovno sodišče

Po besedah Florjančiča je uspešnost delovanja sodnega sistema v največji meri resda odvisna od dejavnikov na strani sodstva samega, a imajo na njegovo poslovanje pomemben vpliv tudi zunanji dejavniki, zlasti kakovostna zakonodaja in zagotovljeni materialni pogoji za delo, tako v smislu zagotavljanja potrebnih finančnih sredstev, primerno ovrednoteni plačni sistem zaposlenih in nenazadnje tudi že omenjeni primerni prostorski pogoji.

Posamezna sodišča opozarjajo tudi na nekatere druge probleme pri poslovanju, denimo na pomanjkljivo opremo sodišč. Posebno težavo tako predstavlja oprema za zvočno snemanje obravnav, ki je pravzaprav odslužena in bi jo bilo treba odpisati. Ministrstvo za pravosodje že od leta 2015 ne zagotavlja njenega ustreznega sistemskega vzdrževanja in dogaja se, da sistemi odpovedujejo na dnevni bazi, kar za sodnike predstavlja resno motnjo pri vodenju obravnav. Sodišča med drugim opozarjajo tudi na težave z vročanjem sodne pošte, procesno disciplino in na neodzivnost upraviteljev in izvršiteljev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prinašalec2
22. 05. 2019 20.42
Statistika nam nič ne pomaga, raje analizirajte kvaliteto njihovega dela.....tako imenovani "raziskovalni" novinarji popa.
borec91
22. 05. 2019 18.23
+4
pac to je cista kosmata laz sami sebe ocenjujejo a kaj res koristnega nimajo za pokazat razen svojih dobrih nezasluzenih plac zraven pa se polno kuvert z podkupninami
lukeeeeeec
22. 05. 2019 18.01
+4
Se strinjam s poročilom. Dokaze enostavno uničimo, s tem se zadeve zmanjšajo. Število sudi na število prebivalcev skoraj dvakrat toliko kot pri MERKLCI. Pozabili so omeniti, da so njihove plače glede storilnosti nad EU povprečjem. Dobro poročilo, samo teh nekaj točk se še doda in je popolno!
Luka40
22. 05. 2019 17.50
+7
Seveda je zmanjšalo nerešene zadeve. Politike avtomatsko oprostijo!! In evo rezultat je na dlani... 😁
smajser1
22. 05. 2019 17.47
+6
... hahaha.. bolj ucinkoviti...??? ma khe??? pri tistih, ki dolguhejo sto eurov? aja mogoce so pa res bolj ucinkoviti, saj vecina velikih zadev(pokradeni milijoni, goljufije) tako zastara oz se tozilci sami izkljucijo... ja to pa je mozno...
nadali
22. 05. 2019 17.46
+5
A to še smatra kot uspeh...spet zmanjšali zaostanke....Jih sploh ne bi smo biti... IN SE SODI SE NE KAKOVOSTNO... Bolj malo je poštenega sojenja in zelo težko se zaupaš tej ustanovi na pravično razsodbo
proofreader
22. 05. 2019 17.37
+5
Leta 2080 bodo na tekočem s tem tempom.
anakondabox
22. 05. 2019 17.24
+5
Napisali so tako, kot se mora zapisati, če hočeš ob koncu dobiti še kaj novcev za nerešena finančna vprašanja (prostor, oprema). Nadalje imam v vidu, da je to poročanje zelo abstraktno. Mene osebno zanima (demokratično-enakopravna država kot tudi državljani), koliko primerov je bilo ugodno rešenih; odstotek ali kašen drug pokazatelj? V katerih primerih je sodišče( že) kakovostno ravnalo; pravno-zakonsko in verodostojno v prid tožnika ali v prid obtožene stranke? Kje so nastopila konfliktno-pravna razmerja in zakaj? Ko bom dobila natančne podatke in odgovore, bom zaupala, da je sodišče rešilo več primerov in da bo število rešenih primerov obogateno s kakovostjo. Lahko mi pošljete tudi 'Letno poročilo o učinkovitosti in uspešnosti sodišč 2018', za kar imam legitimno pravico. Naslov je v uredništvu 24. ur! #pravnadržava
flatearth
22. 05. 2019 17.11
+9
Slovensko sodstvo d.o.o., poslovanje je bilo uspešno, sodniki so bili dobro "podmazani",
Zsolt1
22. 05. 2019 16.58
+13
Sodišče v Ljubljani je servis za izbrance tipa; Zoran, Janez, Balkanske bojevnike, Zdenkote, Binete, Bavčarje, posiljevalce, pedofile, preprodajalce orožja, preprodajalce drog, morilce, tatove vseh profilov....... Sodišče v Ljubljani pa krivično odloča za navadne državljane tipa; IZBRISANi, oropane mlade družinae v aferi TOKSIČNI CHF KREDITI, KOROŠKI DEČKI, VASKRSIĆ, NOVIĆ .... Temu se v Ljubljani lepo reče sodna praksa €€€€€
marker1
22. 05. 2019 16.57
+10
Zmanjševanje nerešenih sodnih zadev je vaše nedokončano delo, ki ga morate opraviti. Ko iz Bruslja ne bo več kazni za kršenje človekovih pravic v zvezi z predolgimi sodnimi zaostanki boste šele na ničli. Šele potem se hvalite.
Jure Slanovic
22. 05. 2019 16.31
+12
1 april je mim! 😂 😂 Lastna hvala se vam nek vala!važn,da Bavčar ribe lovi...
smlatna
22. 05. 2019 16.28
+7
majka korupcija.
smlatna
22. 05. 2019 16.28
+3
majka korupcija
prava resni.ca
22. 05. 2019 16.12
+15
rešili so nerešene primere v prid kriminalcev
Uporabnik458403
22. 05. 2019 16.07
+16
Jankovica so parkrat oprostil in sedaj se nam hvalijo kako so uspesni......
scernig
22. 05. 2019 16.05
+16
A res pol pa jaz živim na drugem planetu,okrajno sodišča si naj vzamejo pod drobnogled,sploh slovensko bistrico ....živi texas
Malek
22. 05. 2019 16.02
+14
Lastna hvala, cena mala, sem se mal zatipkal.
Malek
22. 05. 2019 16.01
+11
Lastna hvala, cena malo. Ostalo je pa skoda vsake besede. Da imajo najnizji ugled v drzavi, pove vse.
Darko32
22. 05. 2019 16.11
+16
Sistemska korupcija je na 75% in tukaj se hvalijo, da so uspešni. Sočasno smo v drugem članku videli, da celo ukradene avte registrirajo v Sloveniji. Tukaj pa se hvalijo, da so uspešni. Saj ne vem ali se delajo norca iz ljudi ali iz sebe.