Slovenija

Poroštvenemu zakonu za drugi tir in tretjo razvojno os prva zelena luč

Ljubljana, 29. 10. 2019 18.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
7

Poslanci so zakonu o državnem poroštvu za projekt drugi tir med Divačo in Koprom in del tretje razvojne osi, ki predvideva za skupno do 777 milijonov evrov državnega poroštva, prižgali zeleno luč in ga poslali v nadaljnjo obravnavo. Večina poslanskih skupin ga je v prvem branju podprla, tudi SDS, v kateri napovedujejo dopolnila.

Predlog zakona za projekt drugega železniškega tira med Divačo in Koprom predvideva do 417 milijonov evrov poroštva, za dva odseka tretje razvojne osi – hitro cesto med Slovenj Gradcem in Velenjem ter med Novim mestom in Osredkom – pa do 360 milijonov evrov poroštva.

S poroštvom bodo obrestne mere posojil, ki jih bosta za izvedbo projektov najeli družbi Dars in 2TDK, bistveno nižje, je poudarila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.
Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. FOTO: Bobo

Podpora vseh poslanskih skupin, razen Levice

Z izjemo Levice so ga podprle vse poslanske skupine, so pa v največji opozicijski stranki SDS napovedali, da bodo pred drugo obravnavo med drugim vložili dopolnilo, s katerim bi iz zakona izločili poroštvo za projektno podjetje 2TDK. Tudi v opozicijski NSi so ob podpori napovedali, da bodo nadaljnjo parlamentarno pot zakona podrobno spremljali, saj imajo več zadržkov, med drugim niso prepričani, ali je smiselno za dva tako različna projekta sprejeti en zakon.

Še tretja opozicijska stranka, ki je zakonu v prvi obravnavi prižgala zeleno luč, SNS, je zakon označila za skropucalo, mu pa je prikimala "samo zaradi Korošcev in Dolenjcev".

Bratuškova je sicer v predstavitvi predloga zakona še izpostavila, da bo ta dokončno zaprl finančno konstrukcijo za dva zelo pomembna infrastrukturna projekta.

"Dejstvo je, da so posojila s poroštvom cenejša kot posojila brez poroštva države. Ocena je, da so cenejša za dve do tri odstotne točke. Če smo pesimistični in ocenimo dve odstotni točki, to pomeni približno 8,34 milijona evrov letno. Če je doba odplačila 20 in tudi 30 let, si lahko izračunate, kakšne milijonske prihranke bomo imeli," je poudarila.

2TDK: Drugi tir bo s poroštvom cenejši

Večinsko podporo poslancev po prvi obravnavi so pozdravili v 2TDK in izpostavili, da je uveljavitev poroštvenega zakona pomembna, saj bo drugi tir s poroštvom cenejši. "Samo vrednosti stroškov financiranja pri komercialnih bankah bi bile po grobi oceni brez poroštva za okvirno 50 odstotkov višje, poroštvo pa zahteva tudi Evropska investicijska banka," so zapisali.

Gradbena dela za drugi tir.
Gradbena dela za drugi tir. FOTO: Miro Majcen

Možnost unovčenja poroštva je sicer po navedbah 2TDK praktično nična, saj ima projekt drugi tir zagotovljena sredstva, in sicer pribitek k cestnini, takso na pretovor v Luki Koper in povečano uporabnino železnic. Projekt drugi tir je finančno vzdržen, ocenjena ekonomska stopnja donosa je 6,6 odstotka, so še izpostavili v odzivu na današnjo obravnavo poroštvenega zakona v DZ.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zmago56
29. 10. 2019 19.43
+0
Še dobro, da niso denarja od Mađarov al koga drugega vzeli, ker ti ne bi kraj dovolili, no ja malo provizij že a bistveno manj kot bo lahko sedaj tega denarja v privat žepe šlo.
Uporabnik443897
29. 10. 2019 19.32
+0
Vsakič ko napovedo gradnjo Slovenj Gradec - Velenje se nasmejem, ja super čez koliko let boste pa lopato KUPILI :)
Volga Malek
30. 10. 2019 11.13
-4
gradit 3 razvojno os oziroma peljat viadukt cez velenjsko jezero je popolna norost, namesto da se traso usmerja na Arjo vas proti Celju ki je zgodovinsko bilo in se je regijsko sredisce regije, kamor spada Saleska dolina - Schalektal kot del Savinjske doline - Sanngebiet. Trasa F VI. je veliko cenejsa in boljsa kot F II-II proti Sentrupertu ki unicuje najboljso kmetijsko zemljo,obmocje podtalnice, Natura 2000, razseljuje 150 ljudi. Vedno bom podpirala traso F VI. na Arjo vas. Dokaz politicne neumnosti je tudi to da vlece viadukt cez velenjsko jezero ki je dnevno ugreza za priblizno 1 meter, in je mesto Sostanj ogrozeno.
Malinha
30. 10. 2019 11.44
+3
O, aristokrastka pamet, zakaj ti zadnje čase (točneje: od rojstva) slabo kaže, da kopiraš lastne komentarje? Pojdi nakladat o tvoji ekonomiji in zgodovini na norotv, tam ti štirje redno ploskajo. Btw.: si že dobila nazaj tisto tvoje kvazi premoženje po denacionalizaciji? He he...
Volga Malek
30. 10. 2019 12.37
-2
@Missasolemnis to govori nek falirani filozof he he :D btw sem dobila nazaj polovico ,drugi del se pa cakam ;)
Malinha
30. 10. 2019 12.52
+3
Ne vem zakaj faliran; nikoli nisem svojih komentarjev kopiral, ti si komentar ob 11:13:24 kopirala. Tu se ti falirano vrne v aristokratsko glavo kot bumerang; ne skrbi, frizurico boš že popravila. Btw.: kako kaj tvoj vzklik: "Nikoli ne bom socialistka! Nikoli!"?
Volga Malek
30. 10. 2019 12.56
-4