Slovenija v stiski

'Meni en pogovor ob kavici tako pomaga, da se ne da povedati'

Ljubljana, 08. 04. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urška Šestan
Komentarji
0

Že en sam objem ali pogovor ob kavi naredi veliko razliko, pravijo osebe s težavami v duševnem zdravju. "Prijateljice in prijatelji, kje ste," se sprašuje operni pevec in pedagog Nace Junkar, ki je pred 21 leti zbolel za hudo depresijo. Ob večerih in praznikih je najhuje, zato se ozrite okrog sebe in ljudem namenite trenutek pozornosti, saj lahko kot družba marsikaj spremenimo.

Medtem ko je leta s svojim petjem osrečeval druge, se je v njem nabirala globoka žalost. Operni pevec Nace Junkar je pred 21 leti zbolel za depresijo, leto kasneje je bil prvič hospitaliziran. A nikoli mu ni bilo težko govoriti o bolezni, pravi in dodaja: "Srečeval sem ljudi, ki so mi čestitali. Pa ne samo tisti, ki so se zdravili sam sem se zdravil šestkrat v petih letih ampak tudi drugi ljudje. Imam pa v mislih eno osebo, ki mi je rekla kaj pa govoriš zasebne stvari? Bom nekoliko pretiraval, ampak če dvema pomagaš z enim intervjujem, je dobro."

Tako kot morda Nace s svojo izpovedjo pomaga nekomu, tako njemu pomaga pogovor z drugimi. Najtežje je ob večerih in praznikih, pravi, zato si je prihajajoče dneve zapolnil z različnimi dogodki. 

"Razumem, da ljudje nimajo časa, ampak lahko bi si vsak vzel nekaj časa za pogovor. Kolikokrat sem že povedal, da meni en pogovor ob kavici tako pomaga, da se ne da povedati," doda. Nace Junkar tako odkrito prosi za pomoč svoje prijateljice in prijatelje: "Kje ste, da bi nam pomagali?"

Nace Junkar
Nace Junkar FOTO: POP TV

Nekateri tega ne zmorejo, pa bi morali, opozarja Andreja Štepec, ambasadorka duševnega zdravja pri NIJZ, ki ima tudi sama izkušnje s hudo depresijo: "Da pač mobiliziramo vse svoje moči in da izkoristimo pomoč tam, kjer jo lahko dobimo. Slovenci smo pač takšni, da smo prvič perfekcionisti, drugič težko rečemo ne, poleg tega pa težko prosimo za pomoč. Tega se moramo odvaditi."

Današnja družba s povzdigovanjem uspeha in poveličevanjem hiperproduktivnosti pomembno vpliva na duševno zdravje ljudi, opozarja raziskovalka stigme, povezane z duševnim zdravjem. "Seveda vsi ne zmoremo ali pa ne zmorejo živeti na tak način kot družba od nas pričakuje. Od vseh nas tukaj ni nihče izvzet. Lahko je manager, ki doživlja izgorelost, ali pa delavka, ki jo recimo delodajalec izkorišča," pravi dr. Sanja Cukut Krilić, raziskovalka na Družbenomedicinskem inštitutu ZRC SAZU.

Posameznika in družbo lahko rešita skrb za sočloveka in altruizem, je prepričan Miha Mulej, ki je tudi na lastni koži izkusil hudo psihično krizo: "Bom rekel – zgledi vlečejo, ampak altruizem je ne samo vezivno tkivo neke družbe, ampak je tudi nek temelj duševnega zdravja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.