Slovenija

Amandma opozicije nazadnje sprejet brez glasov opozicije

Ljubljana, 24. 11. 2023 12.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Pavlin, D.L., STA
Komentarji
628

Ker vodje poslanskih skupin na sestanku s predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič tudi danes niso dosegle dogovora, je odločitev, kaj z glasovanjem o uskladitvi amandmaja o socialnih transferjih pristala v rokah predsednice DZ. Ki je sprejela precedenčno odločitev in v hramu demokracije prvič ponovila glasovanje. Opozicijski poslanski skupini sta po napovedi glasovanje obstruirali, koalicija pa je sprejela vse proračunske dokumente ter potrdila tudi amandma, ki sta ga vložili SDS in NSi. S prihodnjim letom se tako socialni transferji v celoti usklajujejo z inflacijo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Nika Kovač in Borut Sajovic o zapletih v parlamentu
    07:45
    Iz 24UR ZVEČER: Nika Kovač in Borut Sajovic o zapletih v parlamentu
  • Iz 24UR ZVEČER: Proračunski dokumenti sprejeti
    03:31
    Iz 24UR ZVEČER: Proračunski dokumenti sprejeti
  • Iz 24UR: Opozicija s pojasnili ni zadovoljna
    03:14
    Iz 24UR: Opozicija s pojasnili ni zadovoljna
  • Iz 24UR: Zgodila se je tehnična napaka
    03:08
    Iz 24UR: Zgodila se je tehnična napaka
  • Iz SVETA: Koalicija sedaj podpira mandat
    04:11
    Iz SVETA: Koalicija sedaj podpira mandat

 

Po dnevu zmede, ko smo poslušali tudi o kozmičnem dežju, ki naj bi vplival na glasovalne naprave, so poslanci znova glasovali o opozicijskem dopolnilu, zaradi katerega se je vse skupaj sploh začelo. In ga sprejeli. A tokrat le z glasovi – vsemi – koalicije, saj je opozicija glasovanje obstruirala. 

Še zgodaj popoldne sicer ni bilo jasno, kako bodo rešili zagato. Ob 13. uri se je v državnem zboru odvil ponoven sestanek vodjih poslanskih skupin in predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, ki je morala nazadnje sprejeti končno odločitev. Glasovanje bomo ponovili, saj objavljen rezultat glasovanja ne odraža prave volje poslancev, je sporočila. 

Spomnila je, da to v primeru nedelovanja glasovalnih naprav predvideva dogovor, ki so ga v državnem zboru sprejeli daljnega leta 2004. Do napake je po ugotovitvah strokovnjakov prišlo pri posredovanju rezultata glasovanja med strojno opremo in konferenčno-glasovalnim sistemom, je še povedala in dodala, da pristojni vzroke za tehnične težave še raziskujejo.

Opozicija je ponovno glasovanje obstruirala
Opozicija je ponovno glasovanje obstruirala FOTO: POP TV

Ob obstrukciji SDS in NSi koalicija sprejela njihov amandma

Vodji opozicijskih poslanskih skupin Jelka Godec (SDS) in Janez Cigler Kralj (NSi) sta še pred odločitvijo o ponovnem glasovanju napovedala obstrukcijo, kar se je tudi zgodilo. 

Poslanci opozicije so pred glasovanjem zapustili dvorano, amandma, ki sta ga vložili stranki in zaradi katerega je nastala vsa zmeda, pa je nazadnje brez glasu proti potrdila koalicija. S prihodnjim letom se tako socialni transferji v celoti usklajujejo z inflacijo. 

K temu je poslanske kolege pozval vodja poslancev Svobode Borut Sajovic, češ da dopolnilo namenja sredstva "ljudem, ki jim gre težko". Po njegovih besedah sta namreč premier Robert Golob, ki je sicer še vedno bolniško odsoten, in finančni minister Klemen Boštjančič našla rešitev in dodatna sredstva za polno, in ne le 70-odstotno uskladitev socialnih transferjev z inflacijo v prihodnjem letu.

Zahvala SDS, brez kozmičnega dežja ni šlo

Poslanska skupina SDS se jim je zahvalila z naslednjimi besedami: "Potem ko smo v tem tednu v državnem zboru spremljali pravi teater absurda, se po današnjem ponovnem glasovanju o našem amandmaju, ki je v dobro ljudi in zagotavlja usklajevanje transferjev v prihodnjih letih, zahvaljujemo koalicijskim poslancem, ki so ga podprli. Upamo, da so tokrat naprave pravilno delovale in da jim ni zagodel kozmični dež.

Navdušenje z njimi delijo tudi v Levici. "Dobre novice iz državnega zbora. Po sredinem zapletu z glasovanjem o uskladitvi socialnih transferov v naslednjem letu, je bilo pravkar glasovanje ponovljeno. SDS in NSi sta sejo obstruirali. Koalicija Levica, SD in Svoboda pa je soglasno, z vsemi 53 glasovi svojih poslancev, izglasovala, da se socialni transferji v letu 2024 uskladijo 100% z inflacijo," je zapisal minister za delo, ki trenutno opravlja tudi funkcijo predsednika vlade, Luka Mesec.  

Cigler Kralj: Vsi indici trenutno kažejo, da je zaplet posledica človeškega faktorja

 "Če bo predsednica državnega zbora predlagala ponovno glasovanje o že sprejetem amandmaju, bomo poslanci SDS glasovanje obstruirali. Pod vprašanje pa bomo postavili tudi že vsa nadaljnja glasovanja," je še pred ponovnim glasovanjem, kot že omenjeno, dejala Jelka Godec. Poudarila je tudi, da so glasovalne naprave delovale, a da je "zaradi povečanja nekaterih aktivnosti prišlo do anomalij". 

"Pomembno je povedati, da je v tem dotičnem glasovanju prišlo do povečanih aktivnosti pri glasovanju pri nekaterih poslancih, še danes ne vemo, pri katerih poslancih, do kakšnih povečanih aktivnosti je prišlo in še danes nimamo uradnega mnenja proizvajalca," je opozorila. "Torej lahko rečemo hipotetično, da je šlo za zlorabo sistema glasovanja, ali so poslanci to vedeli ali ne, ne vemo, ne bom domnevala, ne bom nikogar obtoževala," je dodala. V SDS tako pričakujejo končno poročilo proizvajalca naprave.

Podobno je trdil tudi Janez Cigler Kralj, ki poudarja, da nedvoumnega dokaza o tem, da glasovalna naprava ob dotičnem glasovanju ne bi delovala oz. da bi prišlo do tehnične napake, nimajo. Dodal je, da je bila zaznala človeška napaka, ki pa ni tehnična. "Tudi generalna sekretarka državnega zbora je povedala, da je naprava namenjena uporabi in ne zlorabi. Če je prišlo do napake, je ta torej posledica človeškega faktorja," je dejal.

Dodal je, da je tudi v vmesnem poročilu razvidno, da je prišlo do povečanega števila "človeške aktivnosti". To je lahko, kot je naštel, odstranitev ali ponovna vložitev glasovalne kartice, večkratno ponavljanje le tega ali pa večkratno pritiskanje na gumb v času, ko poteka glasovanje. "Vsi indici trenutno kažejo, da je zaplet posledica človeškega faktorja," je dejal in tudi on napovedal obstrukcijo. Ponovitev glasovanja namreč po njegovem mnenju odpira dvome tudi v ostala pretekla glasovanja, zaplet pa kaže le na to, "da vodilna koalicijska stranka ni dorasla vodenju države".

Ta povečana aktivnost naj bi torej bila odstranitev glasovalnih kartic, s čimer so se štirje poslanci Levice "ne samo vzdržali glasovanja ampak tudi z izvlekom kartic zmanjšali prisotnost na seji državnega zbora", kot je pojasnil njihov vodja Matej Tašner Vatovec. Izjema je bil Miha Kordiš, ki je že v prvo podprl 100-odstotno uskladitev socialnih transferjev. 

Borut Sajovic je medtem dejal, da so se težave pri glasovanju v preteklosti že pojavile, a so tudi vedno rešili na "pameten, razumljiv in vnaprej dogovorjen ter predpisan način". "Naprave za glasovanje so delovale, ampak Godčeva je pozabila omeniti, da so delovale nepravilno," je dejal. Analize strokovnih služb so po njegovih besedah pokazale, da je sistem deloval nepravilno, s to ugotovitvijo pa da se strinja tudi zakonodajno-pravna služba državnega zbora. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (628)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odpisani zasedli vlado
27. 11. 2023 21.17
-1
Nekaj upanja za vrnitev slovenije na pravo pot kolikor je še možnosti bi bil možen še samo eden ukrep.Janša za predsednika slovenije Logarja pa za premierja čeprav je možnost skoraj ničelna sodeč po tem kam je golobova perjad pahnila slovenijo.,
smuuki
26. 11. 2023 11.14
-2
Vedno se pljuva po sds. Moramo pa priznati da so svobodnjaki v iq v zelo podrejenem položaju. Opozicija jim je vsilila na silo večje prejemke kljub zagotovilom Mesca da je 70 % v tem trenutku maximum. Dali so amandma,izsilili kozmični dež in se umaknili. Posrani svobodnjaki proti svoji volji nemo sledili ideji sds a in jo sami izglasovali. 1:0 za sds. 😀😀😀😀
Študent-ka
26. 11. 2023 10.20
+3
Zakaj SDS ni bil za ponovno gladovanje ? Ali niso bili prav oni za dopolnitev zakona ? Zgleda tako ,kot da ,bi želeli narodu dobro ,ampak v bistvu pa so proti ,saj so zapustili dvorano ☹️ Kaj pa sedaj to pomeni s strani SDS ? Moj glas bi bil takoj za SDS ,ampak sedaj pa tudi slučajno NE ,zato ker niso hoteli ponovno glasovati kar v mojih mižganih pomeni ,da so v bistvu proti predlogu ,ki ga je opozicija sama predlagala.
smuuki
26. 11. 2023 11.16
-2
Grdo so se ponorčevali iz pozicije. Tega revolucionarji niso vajeni. Zdaj iščejo proti strup za tako stanje. Jih čaka že nova izkušnja kjer jih čaka nov posmeh. 😀😀😀😃😃
Senzor
25. 11. 2023 17.00
+0
Varnostna in zdravstvena situacija je katastrofa, tudi pod to vlado, davki se povečujejo, to je pokazatelj, za takojšnji odstop, vseh, ki delajo škodo slovenskemu narodu.
Senzor
25. 11. 2023 16.55
-1
Bilo bi neprecenljivo, da tudi ta leva fašistična klika odstopi.
pekoči paradižnik
25. 11. 2023 16.39
+6
Tudi brez udeležbe opozicije je za najranljivejše skupine v Sloveniji poskrbljeno,... poskrbi Golobova vlada.
marker1
26. 11. 2023 09.50
-4
Levaki so ugotovili, da bodo izgubili svoje volivce, če ne poskrbijo za socialne transferje. Samo preračunljivost je in nič drugega.
smuuki
26. 11. 2023 16.03
-2
Ja to naredijo ko jih speče kozmični dež iz opozicije. Znašli so se v kontradikciji samih s seboj. Kot že neštetokrat so se pustili speljati na tanek led. 😀😀😀
pekoči paradižnik
25. 11. 2023 16.37
+7
Samo takrat, ko vlada Janez Janša, oblast pretepa in z vodnimi topovi šprica svoje državljane. To se je zgodilo v času druge Janševe vlade leta 2013, nato pa zopet v času tretje Janševe vlade 2020–2022.
marker1
26. 11. 2023 09.49
-4
pekoči paradižnik
25. 11. 2023 16.37
+5
Vlada Roberta Goloba je pravi balzam po dveh letih janšizma
BroNo1
25. 11. 2023 19.34
-2
smuuki
26. 11. 2023 11.19
-3
Ha ha. Vedno znova zasmehovani zaradi bolj bistre opozicije kjub številčni premoči. Kvantiteta ni pogoj za uspeh. Kvaliteta ima večji učinek a ne paradajzi. Si že začel dojemati ali je še preveč za tebe. 😀😀😀😀
pekoči paradižnik
25. 11. 2023 16.36
+6
velika večina Slovencev je srečna, ker se je znebila pacienta na oblasti,... in to je nekaj, kar se ne da izmeriti z denarjem, to je neprecenljivo.
proofreader
25. 11. 2023 14.19
-6
Nika predstavlja stranko Levica?
St. Gallen
25. 11. 2023 11.27
-5
zakaj se ne pumpa Golob, ce je voljen. z veliko vecino
Ho Chi Joža
25. 11. 2023 09.31
-3
Ma kaj pa ta polit komisarka dela na Pop tv.
BroNo1
25. 11. 2023 09.29
-5
To so težke butale, po prsih so se tolkli, ko je bil amandma opozicije sprejet…pa kdo to razume, dan nazaj pa panika za isto stvar. Pa koliko časa bomo mi državljani to dovolil? Stalno neki cirkus z amaterji?!
zoran pušenjak
25. 11. 2023 09.20
-8
Saj ti v Svobodi sploh ne vedo za kaj glasujejo
Ho Chi Joža
25. 11. 2023 09.35
-7
Plešejo Zumba zumba ples pod taktirko proAfriško usmerjene Urške.
smuuki
26. 11. 2023 11.21
-2
Opozicija jih je prisilila da se razgalijo in pokažejo svoje neznanje svojo nemoč. Na spolzkih tleh do se znašli. Zelo nebogljeni so siroteji levega pola. 😀😀😀😀😀
4556
25. 11. 2023 09.18
-12
Mojster Sajovic --miha ---bomo zmogli bomo ja ,če jih ne bo še večkrat oplazil kozmični dež --opijate vstran pa verjetno ne boste videli več kozmičnega dežja --
4556
25. 11. 2023 08.59
-10
Jim je holob naročil ,da morajo tokrat streljati v nasprotni gol in zadetki 100%.
Kostorog
25. 11. 2023 08.56
+11
Kozmični dež je povzročil v glavah sds poslancev in v glavah njihovih poslušnih ovac popolno razdejanje.
janez horvat
25. 11. 2023 08.56
-6
Gledal sem izjavo Sajovica pred glasovanjem, kako je Svoboda stopila na stran revnih. Poglejte poslanko desno za Sajovicem. Ne vem, kako se piše, ima pa bujne kodraste črne lase. Prijela se je za glavo in odkimava. Če so tako enotni, bi se morali držati za glavo vsi svobodnjaki.
Defragment
25. 11. 2023 08.54
-9
Anarhokomunistični ulični nerazgledanci nam pritiskajo na tipke v DZ. Mi pa to vse samo stoično opazujemo in karavana gre naprej. Nismo diht! Vsi skupaj!!
Kristjan Rebec
25. 11. 2023 08.53
-7
Sajevec je edentiče kot so bili po drugi svetovni vojni kar so mu naročili to je tudi naredil tudi če je bilo narobe samo da je bila oblast zadovoljna.
zmago56
25. 11. 2023 09.13
-7
Sajovic bo rabil posebno varovanje tako kot golob, ker obstaja nemarnost, da ga Marsovci ugrabijo.