Slovenija

Eden oblečen v Pikačuja, drugi poučuje ob pivu, tretji snema filme

Ljubljana, 10. 11. 2022 18.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Janez Usenik
Komentarji
6

V Rimskih toplicah so se zbrali prav posebni srednješolski profesorji. Eden hodi v šolo oblečen v junaka iz risanke, drugi med poukom snema filme, tretji poučuje kar ob pivu, nekateri pa pustijo, da se dijaki kar sami ocenijo. Vsi ti nenavadni pristopi so del ustvarjanja kreativnega okolja in poučevanja prihodnosti, nenavadni profesorji pa so o tem predavali svojim kolegom.

Sodobna šola je precej drugačna, kot so je bili vajeni nekoč. V Kranju se dijaki tehnologije ne učijo iz knjig, ampak se pretvarjajo, da so so v nekem podjetju odgovorni za razvoj. Kot pojasni Nataša Kristan Primšar iz šolskega centra Kranj, so njihovi dijaki dobili proračun, s katerim so razpolagali. Razviti so morali robotske vozičke. Celo ocenjevali so jih na poseben način. Projekt dobi oceno 4 in pol, dijaki pa se sami dogovorijo, kdo je zaslužil petico, kdo morda trojko ... To je dejansko lekcija, kako v ekipi pošteno razdeliti zaslužek. V Celju pa dijaki medijske smeri delajo prave filme, posneli so denimo Vlogo za Emo, ki je v kino privabila skoraj 30.000 gledalcev. Pa to ni le lekcija v umetnosti. Naučili so se, kaj pomeni delati v ekipi in imeti cilj. 

Učitelj se je oblekel v Pikačuja.
Učitelj se je oblekel v Pikačuja. FOTO:

Aleš Brod iz srednje šole za gostinstvo in turizem Celje svojim učencem snov predstavlja s pivom, ki ga varijo med poukom. Pri takem delu so mladi motivirani. Veste, kakšen učitelj pride v šolo oblečen v Pikačuja? Tak, ki je letos razglašen za najboljšega v Sloveniji. Kot pojasni dr. Uroš Ocepek iz Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje, je to naredil, ker si je želel, da se naučijo programiranja, in so šli stavit, da če se naučijo, se obleče. Motivirani in sproščeni so se programiranja naučili tako dobro, da so sami razvili stroj, s katerim lahko slikajo samo z mislimi. 

Zakaj je tak način poučevanja nujen? Mladi se bodo v hitro spreminjajočem se svetu ves čas spreminjali. In s kreativnostjo, samozavestjo in iniciativnostjo se bodo s spremembami lahko spopadli. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mirko Tipka
11. 11. 2022 11.21
+1
jaz samo upam, da tele profesorji ne pridejo na kakšnen praznik v cerkev ali na državno proslavo v pikačuju... Ker tole je bolj malo diši po miru in redu.
Kuli997
11. 11. 2022 08.54
-1
Zanimiva taktika. Učenje naenkrat postane zanimivo in kreativno. Lepo :)
Gratitude
10. 11. 2022 21.29
+2
Pristope popolnoma odobravam.
testosteron
10. 11. 2022 20.19
-5
Dekadentnost,...
Gratitude
10. 11. 2022 21.29
+3
Na pol ovca
10. 11. 2022 20.00
+6
Saj nekaj je kul sam večina je mimo in je pač uvoz iz propadajoče amerike, ki je pri nekaterih še vedno uau, kar je slaba popotnica namreč ni prišlo in ne prihaja samo pikaču