Slovenija

Posedi: Previsoko izplačana plača je delodajalčev problem

Ljubljana, 09. 08. 2013 15.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Konfederacije sindikatov Pergam opozarja, da so v zadnjem času uslužbencem pospešeno izdajali zahtevke za povračilo preveč izplačanih plač. Predsednik Pergama Janez Posedi meni, da je najpametneje, da se zaposleni zahtevi uprejo.

Janez Posedi
Janez Posedi FOTO: POP TV

Kmalu bo minilo pet let in s tem zastaralni rok od začetka veljave zakona o sistemu plač v javnem sektorju, po katerem so delodajalci s svojimi zaposlenimi sklepali nove pogodbe. Predstavniki Konfederacije sindikatov Pergam opozarjajo, da so delodajalci v zadnjem času uslužbencem pospešeno izdajali zahtevke za povračilo preveč izplačanih plač, ponudili so jim tudi nove pogodbe o zaposlitvi s popravljenimi višinami plač, nekaterim pa so že drugače obračunali plače brez podpisa pogodbe.

Ob prehodu v nov plačni sistem je ostalo veliko odprtih vprašanj, spreminjala pa se je tudi aplikacija, ki je tedaj služila kot pripomoček za izračun plače.

Posledica tega je bil neenoten prehod v nov plačni sistem, pri čemer naj ne bi bili prepričani o pravilnosti prehoda ne delodajalci ne zaposleni. Po odločitvah inšpektoratov, predvsem inšpektorata za javno upravo, bi morali številni uslužbenci v javnem sektorju domnevno preveč izplačane plače, ki so bile napačno določene ob prehodu v nov plačni sistem, zdaj vračati, je pojasnil generalni sekretar Pergama Jakob Počivavšek.

Po njegovem mnenju je povsem nesprejemljivo in nevzdržno, da se v tovrstnih primerih od zaposlenih zahteva vračilo dela plače, ki naj bi ga neupravičeno prejeli, čeprav za določitev plače niso v ničemer odgovorni, niti niso mogli vedeti, da je morda plača določena napačno. Po njegovem mnenju je tudi nesprejemljivo, da je lahko delavec pet let v negotovosti, ali je njegova plača napačno določena.

V okviru Pergama imajo takšne zahtevke predvsem člani sindikata na Zavodu RS za zaposlovanje, v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in Onkološkem inštitutu Ljubljana. Sicer pa naj bi takšne zahtevke množično izdajali tudi na drugih javnih zavodih, v katerih zaposleni niso člani sindikatov, vključenih v Pergam.

Na UKC Ljubljana so po navedbah predsednika Sindikata KC Matije Cevca izdali 450 takšnih zahtevkov, ki naj bi dosegali tudi vrednosti 30.000 evrov bruto. Na zavodu za zaposlovanje so izdali 595 takšnih zahtevkov. Posamezni zaposleni bodo morali vrniti med 4000 in 5000 evrov bruto, kolikor so preveč prejeli ob napačni določitvi delovnega mesta ob prehodu v nov plačni sistem.

Kaj mora delavec sploh vrniti?

Predsednik Pergama Janez Posedi je tudi opozoril, da pri tem niso rešena niti osnovna vprašanja, na primer kaj mora delavec pravzaprav sploh vrniti. Prepričan je, da jim ne bi bilo treba vrniti bruto plač, saj niti niso prejeli bruto zneskov. Sicer pa je tudi v gospodarstvu tako, da če delodajalec zaposlenemu izplača previsoko plačo, je to delodajalčev problem, je dodal.

Prav tako so po mnenju Počivavška vprašljivi postopki z zahtevami po vračilu domnevno preveč izplačanih plač. Ti temeljijo na inšpekcijskih postopkih inšpektorata za javno upravo, ki pa glede na veljavno ureditev ob koncu postopka ne izda odločb, pač pa morebitne odredbe izreče v zapisniku, zoper katerega se ni mogoče pritožiti.

Po njegovem mnenju je zato nujno, da se ureditev, ki določa obveznosti pogodbenih strank v primeru ugotovitve napačno določene plače, nemudoma spremeni, prav tako je nujna sprememba ureditve inšpekcijskega nadzora.

Po Počivavškovih besedah so predlagane pogodbe z nižjimi plačami zavrnili in jih vračajo delodajalcem nepodpisane. Po Posedijevi oceni pa je najpametneje, da se zaposleni zahtevi uprejo.

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smotko2
10. 08. 2013 10.30
+0
Logično da ni noben jamral, edino pošteno bi bilo da se dogovorijo o načinu vračanja po obrokih brez obresti vsaj to so jim dolžni, ko so že zašuštrali vso zadevo.
rk01
09. 08. 2013 22.51
+6
Tule spet eni komentirajo, ki nimajo pojma, kaj je potrebno vračat in kje je nastala napaka. Evo na kratko.Ko je javni sektor prešel na nov sistem obračuna plač (takoimenovan Virantov) so morali delodajalci delavce razporediti v plačne razrede glede na dotedanjo plačo in glede na delovno mesto, ki ga je delavec zasedal. Seveda pri nas ni nič enostavno in je v tej prevedbi plač bilo kup nejasnosti in izjem in živ bog ni natančno vedel, kako pravilno razporediti delavca v nov plačni razred. Vse kar je bilo jasno, je bilo, da nobeden delavec ne sme dobiti manjše plače, kot jo je dobival po starem sistemu (mimogrede, ne vem, zakaj nobeden ne upa vprašati ali omeniti, da se je s to prevedbo masa plač v javnem sektorju zelooo povečala). Seveda so pri tej kolobociji potem naknadno ugotovili (ali bolje so se zedinili), kaj je prav. In sedaj tisti, ki so bili uvrščeni v previsok plačni razred morajo vrniti preveč obračunano in plačano plačo, kar je čisto prav (ne vem, zakaj nobeden ni jamral med prevedbo, ko so se nekaterim plače dvignile za 100, 200 ali več EUR???). Pa še o tem, kaj morajo delavci vrniti. Delavci morajo vrniti preveč obračunano in izplačano NETO plačo (saj delavec ne prejema bruto plače). Delodajalec pa lahko preveč plačane prispevke zahteva od pokojninske, zdravstvene,... blagajne, preveč plačano dohodnino pa od DURSa.
Eastman
09. 08. 2013 22.23
-1
NAJ ODGOVARJA IN VRNE DENAR TISTI, KI JE KRIV ZA TA PREPLAČILA? Ah ne še vedno je zaposlen, verjetno je še napredoval.
roaddogg
09. 08. 2013 21.54
+2
Če ti bankomat izplača preveč, te banka lahko terja da vrneš višek izplačanega denarja... Posedi pa živi na drugem planetu..
nanodelec
09. 08. 2013 20.25
+7
Počasi bo potrebno izzvzeti iz besednjaka besedo delavec. Uporablja se samo v propagandne namene. S tem odvzemajo legitimni prostor v polju debat o plačah tistim, ki resnično odgovarjajo definiciji delavca. Seveda nimam nič proti medicinskim sestram, toda ali gre samo za njih?
RGustin2
09. 08. 2013 20.14
+13
Kar vzameš preveč je protizakonito pridobljena materialna oz. finančna korist. Konec... Zatorej je potrebno denar vrniti oz. določiti vračanje po obrokih oz. trgati vsakič nekaj od plače. Če bi bilo izplačilo prenizko bi sindikati že skakali do stropa. Pri nas imamo take sindikate, da držijo celotno državo v šahu. Sramota za tak sindikat...naj že enkrat pozabijo socializem in začnejo delat...
partizan68
09. 08. 2013 19.02
+20
Če je premalo, je treba doplačat, če je preveč je treba vrniti ali odtegniti. Konec zgodbe.
roaddogg
09. 08. 2013 19.01
+4
Predimenzioniran javni aparat bo tako ali tako v kratkem treba rezat... Številčno in plačno... Če ne prej, ko pride teta iz EU.. Naši ne bodo 0 naredili, tako da bodo rezi s trani europe v grškem stilu.. brez narkoze na živo....
Brabus
09. 08. 2013 18.45
+11
Ja, ko je govora o preveč plače, kaj pa obratno? Boš Posedi tudi rekel, kaj čemo, delavec pač ne more računat plače.? Bljak, sindikalist. Še vedno imamo in bomo imeli v celofan zavit kapitalizem, zadrgnjen z socialistično pentljo. Najboljše, da se razdelimo na delavce in pa prejemnike plač. Eni bi samo delali, drugi bi pa samo kasirali. Sej nismo več daleč, ko bo soc. prejemek višji od plače za 20 plačilni razred.
DeBill
09. 08. 2013 18.01
+9
Posedi ne seri, vse so akontacije in zaposleni je dolžan opozoriti na odmik od pogodbe.
AlternativeFacts
09. 08. 2013 18.28
-5
Kakšen odmik od pogodbe? Daj si vsaj članek preberi..
DeBill
09. 08. 2013 19.09
+0
tony, tony, bereš ja, razumeš ne. moje je sarkazem pa ne do posedija, amoak preko posedija. Torej, če je v pogodbi zapisano 5000 je to toliko, ne glede na to, ali je pravilno prevedeno ali ne. Ponudijo jim lahko novo pogodbo, to je edina rešitev. Će je za nazaj po pogodbi plačano pa...
pepe007
09. 08. 2013 17.37
+0
Kolega mi je pravil, kako gre to pri njih v javnem sektorju. Tukaj dam prav sindikalistu. Sicer kolikor vem, je sindikat na ZRSZ lepo tiho in drži z vodstvom. Ali je naloga delavca, da si obračunava plačo? To je problem delodajalca (in "lastnika), ki očitno ni postavil kompetentnih ljudi na prava mesta (računovodje). Torej naj škodo krijejo "lastniki". Ker gre za državno lastništvo, so tu nadzorniki in politika, ki je postavila direktorje.
antonino
09. 08. 2013 17.48
+13
Jeanus1
09. 08. 2013 18.57
+9
Aha, spet smo pri državnem lastništvu, ki bi kasiral čimveč, ob napakah previsokih plač bi pa samo zamižal in fural dalje, Vsaka čast JU, kar igrajte se slepe miši, takole ne bo šlo dolgo...Očitno ste vi sami in realnost v popolnem nasprotju.
korintos1
09. 08. 2013 17.28
+16
In če drugi mesec dobijo manj je to tudi stvar delodajalca in stvar rešena.
roaddogg
09. 08. 2013 18.55
+6
Bodo šli pa srat na cesto... Javna sekta je obrišen aparat in državo drži za jajca..
AlternativeFacts
09. 08. 2013 17.28
-3
Bravo posedi, naj plača tisti ki ne zna opravljatio svojega dela..... Konlno en sindikalist ki ve kako in kaj....
TheJuniKorn
09. 08. 2013 18.38
+2
..., ki ve kako in kaj prepričati delavce, da sindikate potrebujejo, da si lahko njih veljaki polnijo žepe. Veliko vlogo pri propadu imajo ravno sindikati, kdo pa preprečuje zmanjšanje javnega sektorja?!?!
Jeanus1
09. 08. 2013 18.58
+3
Takšni kot Posedi, od velikega števila članstva ima več koristi kot od majhnega!
Jožajoža
09. 08. 2013 17.25
+11
tudi jaz sem plačal premalo davka, in to je problem davčne, ne moj. super je ta posedi.
AlternativeFacts
09. 08. 2013 17.29
-9
Davek imaš odmerjen, torej če si ga plačal premalo si ga po svoji vesti, če si ga pa toliko, kot so ti ga odmerili, potem pa je to dejansko napaka DURSA...
Jožajoža
09. 08. 2013 17.34
+14
tudi plačo imaš odmerjeno, pa si vzel nekaj, kar ti ne pripada. torej si kradel. tudi jaz sem ukradel nekaj, kar mi ne pripada. denar za vaše plače.
AlternativeFacts
09. 08. 2013 18.26
-7
jožko@ A ga malo biksaš? Daj si članek preberi, upam da boš zmogel razumeti...
poper00
09. 08. 2013 19.11
+7
Tony jas sem razumel.Delaš v javni upravi.
Jožajoža
09. 08. 2013 19.12
+6
masni
09. 08. 2013 17.18
+5
EDINI SINDIKAT KI SE BORI ZA PREVISOKO IZPLAČANE PLAČE MNJAM.....
Jeanus1
09. 08. 2013 18.48
-2
antonino
09. 08. 2013 17.03
+34
parazitski JS, sram vas naj bo - za delavca, ki vas živi, ni važno, če kaj ostane, važno je, da imate vi polne riti. Pa ne sedaj govorit o svoji pridnosti, če policaj ali redar nekoga kaznuje za brezvezno dejanje, če občinski uradnik pritisne en žig med delovnim časom, itd,itd,
masej
09. 08. 2013 17.16
+15
Se popolnoma strinjam s teboj JS se sploh ne zavedajo z kom jih lahko plačajo če je polovica ljudi v penzjonu in brezposelnih ter študentov pa od kje denar za te parazite pa oprostite izrazu,ukinit bi morali vsaj polovico občin pa bi država ogromno privarčevala ne pa da bo sedaj jemala upokojencem ki so 40 let pridno delali sedaj pa imajo to za nagrado,fuj pa taka država.Bi se vprašal kako bi danes uspel plebiscit,mislim da bi g.JJ kar ostal na Roškovi.
antonino
09. 08. 2013 17.33
+24
Tudi sam delam v JS - sicer produktivnem, pa me je včasih kar sram, ko se spomnim, kako je bilo delat v gospodarstvu, kjer nisi dobil ne regresa, ne redne plače, ne napredovanj - so ti enostavno rekli, če ti ne paše, imaš knjižico, pa lahko greš. V JS imaš pa vse, tudi vse na rok, pa hoče večina še več za svoje nedelo - zopet od delavca iz gospodarstva - VSE BI STERAL ZA POL LETA DELAT V GOSPODARSTVO, PA BI PROSILI, ČE LAHKO PRIDEJO NAZAJ V TOPLE IN MEHKE FOTELJE.
ivo55
09. 08. 2013 17.55
+16
Ko ugasne gospodarstvo bo tudi pedigre zaposlitvam ( in plačam ) v JS odklenkalo
ivo55
09. 08. 2013 17.55
+6
Ko ugasne gospodarstvo bo tudi pedigre zaposlitvam ( in plačam ) v JS odklenkalo
ROMELS
09. 08. 2013 16.11
+18
Vsak posameznik je odgovoren in mora obvestiti , če opazi napako ali morebitne napake pri vseh transakcijah ali izplačilih, ne pa izplačnik, ki se napake ne zave.Pozor! Posedi zavaja ali pa ne razume nastale situacije. Kakšni sindikalisti so to.
AlternativeFacts
09. 08. 2013 17.27
-6
Ja ja, samo imaš en majhen problem, ne gre se za transakcije ali izplačila,ampak za izračunan osebni dohodek.
partizan68
09. 08. 2013 19.06
+7
tony ti si odpri svojo firmo in pejd mal delat, ker očitno delaš v JU. Tako logiko imate večino zaposlenih v JS. Ko zahtevaš preveč plačan ddv, nekateri po par 100.000 eur ti ne pripadajo nobene obresti (včasih traja mesece), ko pa zamudiš s plačilom ti jih avtomatsko računajo oz odtegnejo z obrestmi vred že po 10 dneh. Upravni postopek lahko traja po zakonu 60 dni ali tudi več, obratno moraš vse dostaviti v 8 dneh...
BMWmunja
09. 08. 2013 16.08
+13
Kdo pa je prejemal previsoko plačo v preteklosti? Hauc in podobni zarolani prolenki. Malemu človeku se ne more zgoditi da bi dobil kaj preveč, če pa bi se to z verjetnostjo 1/10000000 vendarle zgodilo, pa bi naslednji mesec, meni nič-tebi prst v rit, hipoma dobil manj, brez vprašanja, brez možnosti ugovora, z jasnim namigom, da na njegovo delovno mesto čaka 100 drugih. Kar vrnejo naj preveč izplačane plače, to so sami taki, ki nas koštajo čez 5000€ na mesec...
tdm77
09. 08. 2013 17.19
+1
to ni res. tudi tisti z najnižjimi plačami so, torej z okoli 700 euri. Pač kakšen plačni razred preveč.
BMWmunja
09. 08. 2013 19.53
+1
Sedaj sem na 24 kurah zgrožen slišal, da so med terjanimi za preveč izplačane osebne dohodke v ogromni večini tisti, ki še zdaleč na koncu meseca ne dobijo niti jurja. Kriminal!!! Kaj so te oni odgovorni še za to, da delodajalci računati ne znajo? Hauc je mlatil 2500€ preveliko plačo mesečno, pa to razen novinarjev nikogar ni skrbelo. Pa kateri vampirji poživinjeni se sedaj upajo spravljati na tiste, ki tako ali tako za svoje delo nikoli ne bodo pravično plačani. Izm3čki kapitalistični frdamani, da bi hudiči vsi dobili raka...!
M_teorija
09. 08. 2013 16.04
-18
Brez Posedijev, Lukičev in Semuličev bi delavce rezali kot salamo, tako, pa se vsaj minimalno izborijo za tisto, kar piše v drugem členu Ustave (da smo pravna in socialna država).
jap
09. 08. 2013 16.34
+31
borijo se za javni sektor, na žalost mi ki delamo v gospodarstvu od tega nimamo nič.
tdm77
09. 08. 2013 17.20
-16
vi imate pa svoje sindikaliste. Njih podrezaj, ne pa bit fouš drugim ki si kaj izborijo.
jap
09. 08. 2013 17.47
+13
če bomo mi v gospodarstvu crknal, od kot boste pa pol jemal, mislim da se mi zavedamo situacije in poskušamo kaj na tem delat, javni sektor na žalost še sploh ni okusil krize, zato pa lahko tako govorite.
drdra
09. 08. 2013 16.04
+18
sem pozabla na sindikate, vsi skupaj niso za enega dobrega, enako kot poslanci skrbijo samo zase, še za en pošten štrajk se ne moreno zediniti