Slovenija

Spolno napadel žensko, ko je ta zaspala, a za sodišče to ni posilstvo

Ljubljana, 09. 01. 2019 15.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Višje sodišče v Kopru je moškega, ki je spolno občeval z družinsko prijateljico proti njeni volji, ko je ta zaspala, spoznalo za krivega zgolj kaznivega dejanja prisiljenja, ki ne sodi med kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost, in mu določilo le 10 mesecev zapora. (Pre)mila kazen pa je že odprla razpravo o zastareli definicija posilstva v Sloveniji.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Odziv sodišča
    03:04
    Iz SVETA: Odziv sodišča
  • Iz 24UR: Kriv prisiljenja
    02:44
    Iz 24UR: Kriv prisiljenja
  • Iz SVETA: Kaj je spolni napad?
    03:43
    Iz SVETA: Kaj je spolni napad?
  • Iz SVETA: Odgovor ministrstva za pravosodje
    01:36
    Iz SVETA: Odgovor ministrstva za pravosodje
  • Iz SVETA: Pogovor z Blažem Kovačičem Mlinarjem o zakonodaji
    02:31
    Iz SVETA: Pogovor z Blažem Kovačičem Mlinarjem o zakonodaji

Gre za grozljivo zgodbo, ki sega v leto 2015. Napadalec je posilil družinsko prijateljico, ko je ta v opitem stanju zaspala. Žrtev se je med napadom prebudila in napadalec je nato uporabil silo. 

Ne gre za posilstvo, ko storilec uporabi silo zato, da spolni odnos dokonča?

A ta očitno ni bilo dovolj za koprske višje sodnike, ki so menili so, da ne gre za posilstvo, kadar storilec uporabi silo šele po tem, ko že pride do spolnega odnosa oziroma zato, da spolni odnos dokonča. In so tako junija leta 2017 prekvalificirali odločitev novogoriškega okrožnega sodišče.

To je že februarja istega leta v ravnanju obtoženega najprej prepoznalo znake kaznivega dejanja posilstva ter mu izreklo leto in tri mesece zapora. Koprski sodniki pa so v napadu videli zgolj dejanje spolnega napada na slabotno osebo in kazen znižali na leto dni zapora. 

Obtoženec se je na to pritožil in vrhovno sodišče je sodbo novembra 2017 razveljavilo, ker je presodilo, da ne gre za spolno zlorabo slabotne osebe, saj takšno stanje oškodovanke ni bilo dokazano - žensko je obtoženi, ko je zaradi pijanosti zaspala, začel slačiti, a je zatrdila, da je do spolnega odnosa prišlo, ko je bila že budna in je napadalca začela odrivati. Tako je vrhovno sodišče zadevo vrnilo v ponovno odločanje na višje sodišče.

Višje sodišče v Kopru pa je v ponovljenem postopku decembra tistega leta obtoženega spoznalo za krivega prisiljenja in mu določilo deset mesecev zapora. Čeprav ni nikakršnega dvoma, da spolni odnos ni bil sporazumen, višji sodniki obtoženega namreč niso mogli obsoditi za posilstvo, saj sodišče po razveljavitvi sodbe na pritožbo le obtoženega odločitve ne sme spremeniti v njegovo škodo. 

Primer posilstva, ki je za sodišče očitno zgolj kaznivo dejanje prisiljenja, je sprožilo ostre odzive.
Primer posilstva, ki je za sodišče očitno zgolj kaznivo dejanje prisiljenja, je sprožilo ostre odzive. FOTO: iStock

In zakaj napadalec ni obtožen posilstva? 

Naša (zastarela) zakonodaja namreč določa, da gre za posilstvo, kadar storilec s silo ali z grožnjo z neposrednim napadom na življenje ali telo žrtev prisili v spolni odnos. Predpisana kazen je 10 let zapora oziroma 15, če gre za grozovito ali izjemno poniževalno dejanje ali pa za skupinsko posilstvo. Prav tako se šteje za posilstvo, če napadalec žrtev v odnos prisili z grožnjo, da ji bo povzročil veliko premoženjsko škodo ali o njej razkril kar koli, kar bi škodovalo njeni časti ali dobremu imenu. V tem primeru je kazen nižja, in sicer največ pet let zapora.

Da je slovenski model prisile zastarel ocenjuje tudi codja oddelka za mladoletniško, družinsko in spolno kriminaliteto na ljubljanskem tožilstvu Mirjam Klin: "Je tudi nepravičen, ker se vedno osredotočamo na žrtev: kako se je upirala, da da je to storilec sploh zaznal kot odpor in da je vedel, da gre proti njeni volji". Dodala je, da se je že srečala s primerom, ko je bila žrtev povsem pasivna zaradi predhodnih (in ne trenutnih) groženj. Vedela je, da ji aktivno upiranje ne bo prineslo nič dobrega. Tudi sicer žrtve včasih otrpnejo ali pa so zavestno povsem pasivne, da se izognejo hujšim telesnim poškodbam.

Podobno kot tožilka Klinetova razmišljajo tudi v Društvu za nenasilno komunikacijo, kjer se srečujejo tudi z žrtvami spolnih deliktov. "Menimo, da bi bilo treba tudi v Sloveniji v kazenskem zakoniku redefinirati kaznivo dejanje posilstva in spolnega nasilja. Iz našega dela z žrtvami spolnega nasilja namreč vemo, da je posilstvo pogosto povzročeno brez sile ali grožnje z neposrednim napadom na življenje in telo, še posebno takrat, ko gre za posilstvo v intimnih partnerskih zvezah, kjer povzročitelji večinoma uporabljajo prikrite oblike prisile in groženj," njihovo stališče povzema Dnevnik.

Na težave opozarjajo tudi pravniki

Odvetnik Blaž Kovačič Mlinar je za Delo opozoril, da je prva odločitev višjega sodišča, ko je obtoženega spoznalo za krivega spolne zlorabe slabotne osebe in ne posilstva, lahko problematična. "Če je storilec najprej izvršil spolno dejanje z osebo, ki ni bila pri zavesti, je to lahko kaznivo dejanje spolne zlorabe slabotne osebe; če pa je po tem, ko je oškodovanka prišla k zavesti, uporabil silo, da je dejanje dokončal, potem gre po mojem mnenju za posilstvo, seveda, če so izpolnjeni tudi vsi drugi zakonski znaki."

Tudi profesor na katedri za kazensko pravo ljubljanske pravne fakultete Matjaž Ambrož je za Delo ocenil, da v primerih, ko storilec uporabi silo šele, ko se žrtev zbudi in se začne upirati, lahko govorimo o kaznivem dejanju posilstva. To je bilo v končni fazi tudi stališče koprskega višjega sodišča v ponovnem odločanju, vendar iz procesnih razlogov do obsodbe za to kaznivo dejanje ni več moglo priti (zaradi omenjene prepovedi spremembe na slabše, kadar pravno sredstvo vlaga le obdolženec). 

'Ne pomeni ne'

Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je v luči primera na vlado naslovil pobudo za spremembo več določb kazenskega zakonika, predvsem za redefinicijo kaznivega dejanja posilstva na način, ki bo kaznivo dejanje opredelil kot vsak spolni odnos brez privolitve oz. za uvedbo t. i. modela "ne pomeni ne". Kot so izpostavili v Levici, "stroka že vrsto let opozarja na problematiko obravnave spolnega nasilja v Sloveniji".

Kot problematično ocenjujejo tudi zastarelo opredelitev kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost. V izjavi izpostavljajo, da so nekatere evropske države, med drugim Velika Britanija, Belgija, Ciper, Nemčija, Islandija, Luksemburg in Švedska, zakonodajo že modernizirale na način, ki kot kaznivo dejanje oziroma posilstvo opredeljuje vsak spolni odnos brez privolitve.

Opominjajo tudi, da je Slovenija ratificirala Konvencijo Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter o boju proti njima, v kateri je navedeno, da mora biti privolitev v spolna dejanja "dana prostovoljno kot izraz svobodne volje osebe, ocenjene v okviru danih okoliščin". A tega Slovenija še vedno ni prenesla v domačo zakonodajo, opozarjajo v Levici, kjer so spomnili na poročanje medijev, da ministrstvo za pravosodje zakonodaje ne namerava spreminjati.

Na neuresničevanje konvencije opozarjajo tudi v Inštitutu 8. marec, kjer so zagnali tudi spletno peticijo za spremembo kazenskega zakonika in uveljavitev modela "ne pomeni ne" ali "ja pomeni ja".

K spremembi definicije posilstva v kazenskem zakoniku, ki naj "bo skladna z mednarodnimi standardi človekovih pravic, in to torej tako, da bo temeljila na odsotnosti privoljenja", so pozvali še v društvu Amnesty International Slovenije.

Na ministrstvu za prihodnji teden sklicali sestanek glede ustreznosti definicije posilstva

Na ministrstvu za pravosodje pravijo, da se je kazenski zakonik v preteklosti večkrat spreminjal oziroma dopolnjeval, pa nikoli niso prejeli predlogov strokovne javnosti za spremembo opisa kaznivega dejanja posilstva. 

So pa, glede na komentarje in opozorila predstavnikov strokovne javnosti ob koprskem primeru, za prihodnji teden sklicali sestanek glede ustreznosti kvalifikacije kaznivega dejanja posilstva: "Pričakujemo, da nam bodo predstavili svoje poglede na obravnavano problematiko. Na podlagi zaključkov sestanka bomo lahko podali oceno o morebitnih pomanjkljivostih veljavne zakonodaje in potrebnih ukrepih," so zapisali.

Ob tem so na ministrstvu še poudarili, da so o konkretnem primeru seznanjeni iz medijev in se skladno z zakonom in ustavo ne morejo in ne smejo spuščati v vsebinsko presojo oziroma oceno konkretnih odločitev sodišč, saj bi to pomenilo kršitev ustavnih načel o neodvisnosti sodnikov in delitvi oblasti. Izpostavili pa so, da je iz medijskih zapisov o konkretnem primeru razvidno, da "odločitve pristojnih organov prav tako niso nujno le posledica opisov obravnavanih kaznivih dejanj, ampak tudi postopkovnih pravil in ravnanj deležnikov v postopkih, zato je ustreznost materialno pravnih predpisov potrebno presojati v širšem kontekstu".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
10. 01. 2019 16.56
+1
NE JE NE IN NI POMEMBNO ali bilo izrečeno na začetku ali koncu
KAPIBARA
21. 01. 2019 12.47
-2
@ fau - bolje na koncu, je glih luštno enemu
emilzapata
10. 01. 2019 12.10
+7
kako so nam zopet porinili kost, kjer bomo moralizirali in nakladali.
HaryGolt
10. 01. 2019 10.57
+1
Vete da, vete da.
NA LEVO ni OK
10. 01. 2019 09.58
+35
Tožilstvo in sodstvo ŠČITI KRIMINAL. Mi pa jih za katastrofalne odločitve plačujemo. Beda od bede, ki sem jo okusil na lastni koži. Z vsemi dokazi , ko sem bil ogoljufan, je tožilstvo v Mariboru odločilo, da dejanje ni kaznivo ...Vprašam se zakaj bi koga tožil????? Nesposobni ali pa podkupljivi so ti naši sodniki in tožilci. Fuj še taka država.
KAPIBARA
10. 01. 2019 09.52
+19
Upam da ima zakonsko partnerico, pa me zanima, kaj ona na vse to NE-posilstvo reče ??
TargetHacker
10. 01. 2019 09.48
+16
Je bil že s pravimi, da so ga takole, z zbirokratizirano metodo, oprostili posilstva. Grozno.
mallonge
10. 01. 2019 09.18
+26
A zato se reče: a bi spala z mano?, ker sex med spanjem ni kazniv? Ga pihnejo ti naši sodniki. So vsi posiljevalci narave, logike in poštenja.
York
10. 01. 2019 08.46
+50
Zakaj tako površno zapisano? Sodišče je stavba, ki nič ne piše. Še najmanj sodbe. Napisal jo je sodnik ali sodnica, ki ima ime in priimek in si zakon razlaga po svoje.
wolfterier
10. 01. 2019 09.40
+12
Tole sodstvo nas že dolgo posiljuje,mi pa kar spimo,a ne.
JohannDoe
10. 01. 2019 10.40
+2
Pri nas se vsi in vse skriva za nazivi institucij ali pojmov. Pri nas zafrknejo sodišča, krade politika, nesposobna je država, lobira pa kapital. Predmetov in pojmov pač ne moreš klicati na odgovornost, biti jezen nanje pa je bržkone že kaka psihijatrična motnja, česar se ljudje dobro zavedajo. Ostanejo nam samo pobeg s klubskim navijaštvom in vince rujno. Jeza na vse in vsakogar pa jamranje kako smo bogi.
Recenzor
10. 01. 2019 08.38
+4
Je terba še enkrat napisat, tisto kar je zbrisano. Z nobeno v posteljo brez podpisanega obrazca z njene strani, na katerem bo jasen DA
dule100
10. 01. 2019 08.37
-3
Kako pa ve, če je spala!?
Covid 19
10. 01. 2019 08.34
+25
Ok,vsak normalen ve in do kraja obsoja taka početja in prakse,ma,ko pogledamo razna obrezovanja,poboje,mučenja,diktatorje,lopove,mafijce..kdo pa je sploh še normalen???To je to,ko se nikomur nič ne zgodi,nobenega obsodi,ljudje to počasi vsrkajo kot sprejemljivo in se zdi,da je eno posilstvo še najmanj,kar se lahko komu zgodi..Dokler bodo najbolj ignorirali zakone prav tisti,ki jih pišejo,ne bo drugače..usekan folk,usekane vere,usekane predstave o življenju in vrednotah,usekani skorumpirani nepravični sistemi milijarde milj od enakopravnosti..KAJ PA LAHKO PRIČAKUJEMO??
DirtySanchez
10. 01. 2019 08.09
+55
Ali je ta primer podkupljen ali se tožilec pozna s tem posiljevalcem, nekaj od teka mora biti saj gre tukaj za čisto običajno posilstvo . kot je včeraj razložil tisti pravnik na TV je v zakonu točno definirani kaj je posilstvo. Po mojem gre tukaj za veza in poznanstva.
DirtySanchez
10. 01. 2019 08.10
+7
murinar
10. 01. 2019 08.36
+15
Uporabnik1385495
10. 01. 2019 08.06
+40
In tako so posiljeno se enkrat posilili na sodiscu.Vceraj smo slisali,da pobeg iz zapora in dejanje za katerega se storilca lahko kaznuje-Pop tv ob 19.00.Kje tocno mi zivimo???Kaj pa ce bi pozaprli samo obicajne in nedolzne ljudi,pravnike in sodnike skupaj s kriminalci pa pustili zunaj?Bi bili mi vsaj na varnem
Barjan?ek2
10. 01. 2019 07.05
+6
Tule meni nekaj smrdi. Preprosto ni v redu. Da je ženska spala in nič čutila preprosto ne morem verjeti. Ali so bile zraven kakšne opojne substance ali pijača pa potem moralni maček. Preprosto mi ne gre skupaj. Pa ne da bi zagovarjal človeka, ki je to storil ampak mislim da tukaj ni bilo vse povsem iskreno povedano.
Frane Šajn
09. 01. 2019 21.42
+16
Mogoče so pa nekaj takega skrite želje tistega ki ga je obsodil? Kaj si moreš danes imamo vsega i svašta!
suey
09. 01. 2019 21.22
+22
Take cucke raje vidim da so svobodni kot za resetkami. Ona ve kdo je, druzina tudi, prijatelji po vsej verjetnosti. Ga bo ze srecala prava kazen.
Filozofinja
09. 01. 2019 21.19
+27
Če torej zdaj to striktno interpretiramo, glede na to kaj piše, in kaj se vse na trgu dobi, KO kapljice in podobno. Potem je to, ko nekdo namerno nekoga napije/mu da kakšno drugo drogo tudi ok, ker pač oseba ni bla pri sebi? kaj za...to je pa res...škoda da njej ne dajo krivde. ČE ni JA, ne NE! Vmes ni nič! To je pa res samo črno in belo lahko!
ČrniSokol
09. 01. 2019 21.15
+72
Katastrofa! Tudi tega sodnika je treba zapreti, obema 30 let čuze brez možnosti pomilostitve in konec debate. Danes so kazni premile, pa si eni preveč dovolijo. In še več bo kriminala, če se sodstvo ne izboljša.
etul
09. 01. 2019 20.40
-9
Je moral bit kar en velik kaos,pijača,posilstvo......seveda ni prav če je dama rekla ne je ne,sam malo čudno je tole vse skupaj.
Ost1234
09. 01. 2019 20.30
+104
Aha, tako to gre ... Žrtvi v pijačo namešaš drogo, potem pa vužgi ga blaž.... Bi rad vedel kaj bi porekla tako zlorabljena sodnica ali pa sodnik.... Najbrž se posiljevalcu ne bi zahvaljevala. Ali pač??