Slovenija

'Poškodbe rodil, podplutbe, pohabljanje ženskih spolovil, trpi tudi psiha'

Ljubljana, 06. 12. 2023 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
122

Nasilje nad ženskami pušča hude posledice tudi na njihovem zdravju, težave pa na žalost marsikdaj zaznajo in naslovijo prepozno. "Žrtve nasilja bodo namreč najprej poskrbele za svojo varnost, šele nato pa bodo začele iskati rešitve za svoje zdravstvene situacije," poudarja Katja Zabukovec Kerin. In kakšna so vsa zdravstvena stanja, ki so posledica trpinčenja, zlorabe in vseh drugih oblik nasilja? Psihične so seveda najbolj skrite in sofisticirane, a tovrstno nasilje se pozna tudi na fizičnem zdravju. "Tu so poškodbe rodil, podplutbe in druge fizične poškodbe, pohabljanje ženskih spolovil, spolno prenosljive okužbe," le nekatere našteje Tinkara Srnovršnik, ginekologinja v ZD Ljubljana.

Nasilje nad ženskami
Nasilje nad ženskami FOTO: Shutterstock

Ob negativni statistiki, ki zadnje dneve odmeva v javnosti, kako pogosto so ženske žrtve nasilja, da je zanje najnevarnejši kraj prav njihov dom ter da je zanje najnevarnejša oseba prav partner (za primerjavo: za moškega najnevarnejši kraj predstavlja zunanji prostor in nikakor ne dom), zagotovo tudi dejstvo, da zlorabljene ženske zdravstvene storitve uporabljajo pogosteje, ne preseneča.

Družinska zdravnica v ljubljanskem zdravstvenem domu Nena Kopčavar Guček je na okrogli mizi o vplivu nasilja na zdravje žensk poudarila, da zgolj ena od 20 žrtev o nasilju v družini poroča spontano. Poudarja, da je tudi zato tako pomembno, da osebni zdravniki znajo prepoznavati znake stiske ter da se občasno pozanimajo tudi o življenju svojih pacientk, da jih povprašajo, kako je pri njih doma, ali se ob svoji družini počutijo dobro, ali jih je kdaj strah iti domov in ali doma lepo skrbijo za njih.

"Pogosto se na takšno vprašanje marsikaj odpre. Zgodi se, da prav na takšna vprašanja privrejo čustva in da ženska prizna, da je čakala prav na takšno vprašanje," pove Kopčavar Gučkova, ki prizna, da takšne izpovedi v njej povzročijo stisko. "Zakaj je nisem vprašala že prej? Koliko časa je bila žrtev še pripravljena počakati?"

'Najredkeje o nasilju poroča žrtev sama'

V času med 25. novembrom in 10. decembrom 2023 tudi v Sloveniji obeležujemo mednarodne dneve boja proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini.

Osebni zdravniki imajo sicer s svojimi pacientkami običajno reden stik, z njimi se srečujejo večkrat na leto, s tem pa se pri njih, kot poudarja zdravnica, kopičijo tudi kritični podatki, iz katerih lahko prepoznajo morebitne žrtve nasilja. Nasilje je namreč treba najprej prepoznati, preden lahko sploh ukrepajo. Sum za nasilje v družini pa lahko, kot pove, prepoznajo iz štirih virov. Zdravniki so lahko obveščeni "od zunaj"; s strani Policije, centrov za socialno delo, celo sosedov pacientk. Prav slednje se je na primer zgodilo tudi Kopčavar Gučkovi.

Druga možnost za prepoznavo žrtve nasilja v družini je ta, da so žrtve nasilja v družini pogosti obiskovalci zdravstvenega sistema: "Pogosto vstopajo v sistem, nimajo pa vedno tudi moči, da bi spontano poročali o tem, kaj se jim dogaja." Ovire za to, pa kot opozori, so številne. Ne le grožnja povzročitelja nasilja, da se bo žrtvi maščeval, če bo o dogajanju povedala komur koli, temveč tudi opozorila, naj pomisli na ugled družine, ovire pa so lahko tudi tehnične, kulturološke ali drugačne. "Ženske včasih po poroki ostanejo same, izgubijo povezavo s svojo rodno družino, saj sta z možem združena v novo celico. Njihovi starši jim tako pomoč, če jo poiščejo pri njih, včasih lahko tudi odrečejo," opiše.

Slovenske raziskave kažejo, da je ena od 25 nosečnic še vedno žrtev nasilja, ki pa ni zgolj fizično. "Vedeti moramo, da se nasilje tekom nosečnosti ne konča." - Tinkara Srnovršnik, ginekologinja ZD Ljubljana

Na nasilje bi morale zdravstvene delavce opozoriti tudi pogoste in sumljive poškodbe, ki nimajo racionalne razlage ali pa je ta "skrajno bizarna". "Doma sem poskusila na različne načine, a nikakor se mi ni posrečilo, da bi z likalnikom napravila okroglo opeklino na hrbtni strani dlani," pove ter s tem ponazori, da je takšna razlaga za okrogle opekline, ki sumljivo spominja na ugaske cigaret, najmanj nenavadna.

Najredkeje pa je seveda, da o nasilju poroča sama žrtev. "Najmanj, kar lahko nudimo žrtvi, je to, da jo poslušamo. Beseda lahko namreč udari, a lahko tudi poboža. Pobožamo pa lahko tudi zgolj z očmi. Pacienti pričakujejo, da bomo držali svojo Hipokratovo prisego o molčečnosti. A seveda zgolj dokler ne presežejo tisto mejo, ko se dejanja preganjajo po kazenskem zakoniku in kjer smo ob sumu, da gre za takšno kaznivo dejanje, dolžni takšno situacijo tudi prijaviti. Ne glede na to, da morda žrtev temu tudi nasprotuje. To nam nalaga zakon."

Žrtve v zadnjem času pomoč poiščejo prej, a najmanj še vedno poročajo o spolnem nasilju

Ob tem pa morajo žrtvi ponuditi tudi različne oblike psihosocialne pomoči. "Prav tako pa žrtve pričakujejo, da bomo spoštovali njihovo avtonomnost. Čeprav nam zaupa svojo stisko, naredi žrtev nato korak nazaj. In to moramo spoštovati. Že to, da je spregovorila, je namreč velik korak zanjo," pove zdravnica, ki poudarja, da zdravstveni delavci pri tem ne smejo biti preveč nestrpni. 

Katja Zabukovec Kerin
Katja Zabukovec Kerin FOTO: Bobo

"Včasih traja desetletje, da žrtev sprejme odločitev, da bo nekaj naredila. In včasih se zgodi, da postopki stečejo, proces pride celo do sodišča, a tam žrtev 'storilca ne prepozna'," doda. Predsednica Društva za nenasilno komunikacijo Katja Zabukovec Kerin sicer pove, da so v zadnjem času opazili, da ženske, ki so deležne nasilja, pomoč poiščejo prej. Razlog za to pripisujejo ozaveščanju na tem področju. "Po prvi klofuti, po ponižanju, zahtevi po geslih do njihovih pametnih naprav ... Najmanj pa še vedno poročajo o spolnem nasilju. Tam se namreč počutijo najbolj ponižane, saj gre za njihovo intimo," pojasni.

Vsaka tretja ženska od svojega 15. leta starosti je že doživela fizično in/ali spolno nasilje, vsaka tretja ženska je že bila žrtev psihološke zlorabe partnerja – sedanjega ali prejšnjega, od 15. leta starosti je bilo posiljenih pet odstotkov žensk oziroma vsaka 20. ženska (vseevropska raziskava o nasilju nad ženskami). Ob tem pa tudi dejstvo, da je najnevarnejši kraj za žensko še vedno njen dom, najnevarnejša oseba pa prav njen partner.

Zabukovec Kerinova poudarja tudi na veliko težavo slovenskega zdravstva, ki pa za žrtve nasilja slika še toliko bolj zloveščo sliko. Številne uporabnice društva namreč nimajo izbranega osebnega zdravnika, pediatrinje, ginekologinje. In če je bilo predhodno izpostavljeno, da so žrtve nasilja veliko pogosteje uporabnice zdravstvenih storitev, se s pomanjkanjem zdravstvenih delavcev tu pojavlja velika težava.

Tudi sicer žrtve nasilja sicer najprej poskrbijo za svojo varnost, rešitve za svoje zdravstvene težave začnejo iskati šele kasneje, opozori predsednica društva. A včasih ta faza nastopi prepozno. "Zgodilo se je že, da so uporabnice, ko so poiskale varno bivališče, ko so se umaknile iz nasilja, umrle. Za svoje zdravje so namreč začele skrbeti prepozno."

Slovenske raziskave kažejo: različne oblike nasilja še vedno doživlja ena od 25 nosečnic

In kakšne so lahko zdravstvene posledice za žrtev nasilja? Teh je veliko, tako skritih psihičnih posledic kot tudi bolj ali manj vidnih fizičnih. Kot pove ginekologinja Tinkara Srnovršnik, so eden od telesnih simptomov nasilja, s katerimi se je pri žrtvah srečala tudi sama, poškodbe rodil, ki jih pogosto opazijo pri obravnavi posiljenih žensk. "Takšna obravnava je seveda zelo zahtevna, pri njej je potrebne veliko empatije in profesionalnosti, da te stiska žrtve ne odnese," prizna.

Poškodbe drugod po telesu, podplutbe, ureznine, zvini, modrice, tudi zlomi. "Različne oblike nasilja, ki pa ni zgolj fizično, je glede na slovenske raziskave doživela tudi ena od 25 nosečnic. Vedeti moramo, da se nasilje tekom nosečnosti ne konča," pove.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tu je tudi pohabljanje ženskih spolovil kot na primer obrezovanje pri deklicah. "V marsikaterih skupnostih so lahko ti obredi še kako prisotni, a ta praksa je na ravni Evropske unije seveda nezakonita," poudari. Sama se sicer s tovrstnim primerom še ni srečala v Sloveniji, je pa bila priča takšnim poškodbam v eni od bolnišnic v Londonu. "Ta mutilacija na ženskem spolovilu te pretrese tako kot zdravnika kot tudi kot človeka. Obravnavali smo nosečnico, ki je prišla iz ene od držav podsaharske Afrike. V bolnišnico je prišla v 16. tednu nosečnosti zaradi bolečin v predelu mehurja in zaradi uriniranja," je povedala. Ginekologinja pa je ob tem omenila tudi prisilne poroke, ki se dogajajo tudi v nekaterih državah bivše Jugoslavije.

Ob vplivu nasilja na reproduktivno zdravje žensk pa ne moremo mimo tveganega spolnega vedenja in s tem povezanih spolno prenosljivih okužb. Na pogostost tovrstnih okužb pri zlorabljenih ženskah so namreč pokazale številne raziskave. "Pri spolnih zlorabah moški pogosto ne želijo uporabiti kondoma, kar je lahko še posebej problematično prav pri mladostnicah oz. pri mladih ženskah, saj lahko pri njih spolno prenosljive okužbe zaradi nezrelosti tkiv potekajo veliko huje," pojasni strokovnjakinja.

Pogostejši so izcedki iz nožnice, porušena je vaginalna flora, številne težave pa lahko vodijo tudi do neplodnosti, druge težave v spolnosti, kot so na primer boleči spolni odnosi, motnje menstruacijskega ciklusa, boleče, podaljšane ali neredne menstruacije. Tu pa so tudi neželene nosečnosti.

Vse neželene nosečnosti se ne zaključijo s splavom, mlade žrtve lahko s tem postanejo še bolj odvisne od partnerja

"Nenačrtovane neželene nosečnosti se lahko zaključijo s splavom, ni pa nujno," opozarja Srnovršnikova. Mlada ženska je namreč lahko zelo mlada in v patološkem odnosu, opusti šolanje, kar pa za seboj potegne tudi nekaj socioloških, psiholoških in tudi ekonomskih posledic. "Takšna ženska tako postaja zgolj še bolj odvisna od nasilnega partnerja."

Ginekologinja
Ginekologinja FOTO: Shutterstock

Na tem področju izpostavlja še en zelo pomemben aspekt: nasilni partnerji namreč svojim ženskam pogosto omejujejo dostop do kontracepcije in jim s tem preprečujejo načrtovanje družine. "Če se ženske kljub temu poslužijo po kakšni od oblik kontracepcije, pa so v primežu strahu, da bo njihov partner izvedel za njihovo dejanje. Gre torej za le še en dodaten mehanizem kontrole moškega nad žensko," pove.

Nasilje pa se lahko kaže tudi v omejevanju stika z zdravstveno službo, "kar pa je lahko v primeru neželene nosečnosti še bolj nevarno". Ženska lahko namreč posežejo tudi po nevarnih prijemih za prekinitev neželene nosečnosti. A četudi z nosečnostjo nadaljujejo, je takšno omejevanje dostopa do zdravstvene oskrbe lahko zelo nevarno, sploh če imajo nosečnice ob tem tudi kakšne pridružene bolezni.

V takšnih primerih so sicer pogostejši tudi spontani splavi, otroci se lahko rodijo prezgodaj, lahko pride do mrtvorojenega otroka ali pa se otrok rodi z nizko porodno težo. "Tu pa so lahko pridružene tudi motnje hranjenja, zloraba alkohola ali drog, depresija."

Nasilje ima torej številne težke posledice na zdravje žensk tako fizično kot tudi psihično. In če v obzir vzamemo, da je vsaka tretja ženska od svojega 15. leta starosti že doživela fizično in/ali spolno nasilje, da je vsaka tretja ženska že bila žrtev psihološke zlorabe partnerja – sedanjega ali prejšnjega, da je bilo od 15. leta starosti posiljenih pet odstotkov žensk oziroma vsaka 20. ženska (vseevropska raziskava o nasilju nad ženskami) ter da je najnevarnejši kraj za žensko še vedno njen dom, najnevarnejša oseba pa prav njen partner, bi nas morali vsi ti podatki še kako močno skrbeti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (122)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JohannDoe
07. 12. 2023 10.06
+3
Jasno je kdo je storilec in kdo je žrtev, ko je fizično nasilje v igri. Fizično nasilje je korak čez jasno mejo kaj je prav in kaj narobe, neka opravičila tu niso možna. Vse ostalo je pa bolj motno in manj vidno in videno. In ponovno izpostavljam težave tega "ženskega" pristopa k obravnavi, pri katerem je ženska lahko samo žrtev in moški samo storilec, moški krivec in ženska brez vsakega vpliva. Ne samo, da to ni res. V oči bode kako močno zasidrane so te predstave v patriarhalnih stereotipih in kako te stereotipe ohranjajo in jih porivajo dalje. Problem nastane ko pa moški so žrtve nasilja. Če so žrtve fizičnega nasilja ali spolnega, so praviloma zasmehovani in demaskulizirani, ker ne grejo v ta stereotipni koncept. Psihično nasilje nad njimi (nasilje je vsaka sila nad nekom, ki se ne more branit) pa izzove podcenjevanje in posmeh ("revčki", "ubogi" ipd.), prebral sem ga tudi že od strani žensk, ki tukaj pod članki vneto branijo žensko vlogo žrtve. To je natanko tisto patriarhalno klišejsko stereotipiziranje, ki ga te ženske kakor da sicer napadajo. Nasilje je vsako izvajanje sile nad nekom, ki se v kontekstu pred tem ne more branit. Pika. In to je to. Spoli in rase vpletenih niso relevantni.
vincent-vega
07. 12. 2023 09.48
+5
Je trajalo 60 dni preden so UN feministke obsodile Hamas kot posiljevalce in morilce, čeprav so v živo predvajali posilstva in umore žensk in deklic že 7. Oktobra...
Tomozuki
07. 12. 2023 09.20
+4
Mene pa zanima, če se kdaj tudi o nasilju nad moškimi govori? Ženske to sicer redko počno na fizični način, vsekakor pa zelo pogosto psihološko. Tihe maše, če ne boš to, bom jaz to, šla bom oziroma odselila se bom, potem so pa še besedne manipulacije, ko obračajo besede ... Skratka, vprašajte kogar hočete, ampak v 90% primerov je krivec vsega vedno moški. Kdaj komu prekipi? Verjetno. Nekateri gredo stran, drugim pa ostanejo v toksičnem odnosu in kdaj se lahko zgodi, da je moškemu dovolj in "udari" nazaj. Kdo je žrtev tukaj? Ženska, seveda. Mislim, da bi bilo precej manj nasilja nad ženskami, če bi te v osnovi znale komunicirati s partnerji na takšni ravni, ki je za partnerski odnos primerna. Ne na ponižujoč način. Vedno obstajajo tri resnice. Njena, njegova in kar se je res zgodilo. Seveda pa je njena vedno uporabljena kot temeljna in na podlagi tega nastajajo takšni enoplastni članki.
Miskic a
07. 12. 2023 11.46
+1
Tomozuki
07. 12. 2023 13.37
+0
Sem tudi tvoje prebral in mislim, da je v njih več smiselnih povezav kot v zgornjem članku. Mogoče bi začeli vsakršno "nasilje" podrobneje obravnavati, da bi ugotovili, kdo je dejanska žrtev.
LuxVeritas
07. 12. 2023 08.53
+4
razen ce si hamasovec potem to lahko pocnes pa se te iste te podpirajo.
Ici
06. 12. 2023 21.38
+6
Spet so ženske žrtve in o tem piše ženska. Da pa bi bile nasilne ženske? Neeee. To pa ne. Ženske so samo žrtve.
Kitamita
07. 12. 2023 08.17
-5
Aja ženske so zlorabljale moške tisočletja intelektualc
Kazimir Plemeniti
07. 12. 2023 08.45
+4
Moški zelo težko prizna, da ima nasilno ali psihotočno žensko, ker ga bo okolica obsojala. Tako da pri moških se pogosto konča pri pijači, pa tudi samomori niso redkost🤷‍♂️.
stumfeta
07. 12. 2023 08.55
-1
Zanimivo, v oštarijah so vas polna usta tega. Kle gor pa tut.
mptour
07. 12. 2023 09.14
+2
Smrketa, a si zraven za šankom, da vse to veš. Najbolj polna usta so tebe.
Kazimir Plemeniti
07. 12. 2023 09.32
+1
Strumfeta, saj to tvoje absolutno zagovarjanje žens ne bo rešilo nasilja. Kolikor časa se ne bo nasilje obravnavalo "obojestransko" se ne bo nič spremenilo. Ker tudi ko je nekdo žrtev nasila je potrebno ugotoviti vzrok, drugače se ne da rešit. Ne pa samo igranje neke žrtve🤷‍♂️.
Kazimir Plemeniti
07. 12. 2023 09.35
+0
Sicer pa ja, ko pride enkrat do nasilja je tako zveze konec. Problem je, ker potem še kar skušajo rešiti zvezo. Ženske se zelo pogosto vračajo in vračajo nazaj🤷‍♂️.
Uškakola
06. 12. 2023 20.41
+1
Problem je ker so zveze po dvajsetih čista ekonomska logika, ali drugače bolj debela je denarnica večja je ljubezen, ( saj poznate pleh pisde in podobno moto guzice in podobno ) in obratno zato pa potem dobijo batine ( " upravičeno " ) ker je zveza čista računica..Ljubezen je pa srednješolska ali zgodnje študentska lepota potem pa sam ekonomija..tako pač je..za denar vse pa trpi..
Uškakola
06. 12. 2023 20.42
+2
Kar poglejte okol sebe, svet se samo okol denarja in pisde vrti..
marker1
06. 12. 2023 19.47
+5
Za tovrstne prekrške imamo organe pregona. Za to so plačani. CSD-ji pa ne opravljajo svojega dela. Znajo pa takoj ukrepati, če mati ne dovoli obisk otroka očetu, ki noče plačevati preživnine zanj. Pri neplačevanju pa CSD ne naredi ničesar in je mati odvisna samo od sebe.
JohannDoe
06. 12. 2023 19.14
+8
Tudi sicer ocenjujem, da so pri nas pogosto veliko več razumevanja in poistovečenja in empatije deležni storilci kot pa žrtve (na splošno pri vseh deliktih). Vzrok je verjetno globoko psihološki. V določenih primerih tudi zgodovinski in kulturni (npr. katolicizem). V zadnjem času, v povezavi z migranti, pa še ideološki. Z vsem tem si zgolj pljuvamo v lasten krožnik.
Miskic a
06. 12. 2023 19.22
+3
Institucije nimajo casa resevati vsak problem. Ne cakati na prelagatelje papirjev, da vas bodo scitili. Sami bodite pametni kolikor se le da, sele v skrajni sili se obrnite na pomoc. Oni imajo tudi svoj delovni cas 8 ur, pred pa po tem pa svoje zivljenje doma. Govorijo pa pomagajo vam toliko kolikor so se naucili iz knjig. Ucijo se psihologije o samih storilcih, da najdejo razlog za tako obnasanje. To meni nic ne pomaga kot zrtvi
JohannDoe
06. 12. 2023 19.00
+5
@suleol Sodeč po tem, kako se vrtijo debate v evropski politiki in po tem, kako se vrtijo debate okoli konkretnih in znanih in sodno preganjanih posiljevalcev pri nas, ki so slučajno bivši partnerji ljudi, povezanih z aktualno politiko, ter slučajno iz Palestine, je problem v tem, "da tem ljudem nihče ni razložil, da če je neka ženska s prekratko kiklo, da se je pri nas ne sme posiliti". Žal. Do tu smo prišli z razumevanjem storilcev. To je absurd od absurdov.
Pika005
06. 12. 2023 18.45
+7
Članek pove dejstva o nasilju nad ženskami. Večina komentatorjev je zašla tako daleč, da težko razumem, kako je to možno. Ostanimo pri ničelni toleranci do nasilja. Ker znate komentatorji iz žrtve narediti krivca.
Miskic a
06. 12. 2023 19.07
+2
Pika005 kak se bos sel nicelno toleranco do nasilja, ce pa te nekdo hebla non stop. Marsikaj probas ignorirati in se umakniti, da ne povzrocas se vecjega nasilja pa kaj ce noce nehati. Recimo na delovnem mestu se ne mores umakniti, ce moras delati s to osebo. Ce te nekdo pika in gnjavi vsake pet min nekak moras prekiniti vse skupaj. Eni ne nehajo nikoli in je treba postavit cloveka na mestu. Saj pa ni res, da si nekdo iz dneva v dan noge v mene brisal. Haloo. Samo enkrat sem to dovolila oz ignorirala, te pa se ko vidijo, da lahko se se drugi zacnejo isto obnasati ko nimajo veze s tabo. Pa daj lepo te prosim. Kaj sem pa te jaz? Smet?
JohannDoe
06. 12. 2023 19.26
+8
Na splošno je tudi trend, da se vrti okoli vroče kaše in sortira nasilje po tem kakšnega spola je kdo od vpletenih in kakšne barve kože, s čimer se razpihuje dodaten seksizem in rasizem. Mogoče je kao namen nasproten, ampak rezultati niso. Ljudje smo ljudje in vsako izvajanje sile nad nekom, ki je v kontekstu šibkejši in se ne more branit, je zavržno nasilje. Pika. Ni nobene potrebe ali utemeljenosti po ločevanju na rase in spol.
Miskic a
06. 12. 2023 18.40
+3
Ko sem delala gostilni v neki najvecji guzvi vsi za sankom vsi hotli met pijaco takoj. Pa sem glih pa pri skrinji z nozem sekala led, da sem lahko neke kocke dobila v pijaco, pa cudim da nekdo nogo prisloni na rit kao naj pohitim. Tudi mi vrglo varovalko, zabila noz v led, se obrnem mu par besed zagrozim, da eno tako se pa mu bo zal do kraja. Cez kake pol ure se zunaj lepo opravico, od takrat naprej mir in tudi spili kako kavo. Nikoli noben problem. Verjetno precital mojo resnost in ubijalski pogled. Isto v soli, mi z********* prijatelja, ki se znal postavit zase, sem na hodniku spalamudila eno tracko, ki sem jo pobrala od kolegice in sem drzala kot as v rokavu. Cek razred se smejal, on rdec ko paprika. Do konca leta mela oba mir. Na maturi me je vprasal, ko sem mela neke bolecine, ce je vse ok z mano pa ce sem v redu. Deloval iskren in resen. Tak da vasih ja ti se mora samo skadit iz glave. Nee se jaz pustim, grem kr do konca ce je treba. In vedno, ampak res vedno si pol pridobim mir
Miskic a
06. 12. 2023 18.15
+3
Pa ko sem bla z enim v razmerju eno leto je tudi vmes imel neke finte pa palamudil v tri dni. Enkrat eno, cez minuto drugo. Vsake toliko casa neka zmisljevanja in namisljevanja, samo da smo se kregali. Ce sma se mela fajn, sma se morala skregati. Vedno je teko nasel, pa cetudi se je slo za jajce in sladkor, kaj gre prej al jajce al sladkor. Vedno je bil hujsi, stalno neke luknje in napake iskal. Ce ni slo nohti postrugat kaj pa je sel z nozem samo, da je blo perfekt vse na milimeter. Tezko je pustit ce mas rad. No te pa mi je enkrat tudi prekipelo pa sem mu dala malo odgovore na te njegove pripombe nazaj. Prej je se nekaj grozil pa mi je ze blo tak vseeno, da sem rekla, da ta cas ko tu pise, zakaj se ni naredil. In itak ni naredil nic, ker ni imel sredstev, da bi kaj naredil. No koncala sem s tem, da sem ga pohodla psihicno do kraja v 15-20 min, ker je on mene jedu celo leto. Od takrat mir in spokojna tisina. Niti pisnil ni. Prej pa nikako ne jaz ne on nisva hotla nehat drug z drugim. Tak da vcasih je tak, da se samo potrebno da ti ga odkida do kraja pa se vse resi v 5 min. Ne morem niti pozabit obraza po kakem pol letu al letu ko je bil cel bled ko me je zagledal. Sem misla, da je kaj bolan ze.
Miskic a
06. 12. 2023 18.05
+4
Jaz sem se enkrat z enim dopisovala, tako spoznavanje. Trajalo mnde en dan ali dva. No imel je mojo stevilko, poslal je tudi svojo sliko in bil je zaseden. Ko sem vidla sliko mi ni bil vsec pa se zaseden je bil in nisem odreagirala vec nic vec kaj nazaj. Naslednji dan 30 neodgovorjenih klicev. Itak to ni normalno, glede na to, da me se vidal ni v zivo. Sem si misla, ta je ekstremno, ampak res ekstremno posesisven. To rekla sem mu, da je malo obrnjen in da naj neha. Pol se je nekaj klical pa spet isto. Na facebooku si je naredil profil 2x na katerem sem bila samo jaz edina prijateljica in te tam nekaj palamudil pa jaz pa blokirala. Te je klical iz nekih skritih stevilk pa se nekaj odkritih, pa sem te blokirala kaj sem lahko blokirala. Vse to se ni dogajalo v parih dneh, ampak v nekaj mesecih z velikimi vmesnimi razmaki. Te pa je enkrat spet nekaj gnavu pa palamudil ne spomnim se tocno kaj. Meni je odprlo pokrov na glavi pa se take volje sem bla fajne tisti dan ravno za njega. Sem rekla, da lahko pride k meni ce si upa. Samo ce prestopi prag ga bojo v krsti ven odnesli. Od takrat naprej ne duha ne sluha. Ne vem koliko je to prav ali narobe. Samo vzgalo pa je hahaha
CestniKolesar370Wattov
06. 12. 2023 17.51
-1
Moški psihopat. Ženitvenih ponudb ima malo morje. Ženska psihopat. Ostane sama z mačkami in 50 odvečnimi kilami. Mogoče tudi zato moški izbirajo boljše službe. Tu je ta vzrok za razliko med prihodkom med spoloma. Obema spoloma.
Miskic a
06. 12. 2023 17.50
+6
Ne vem kaj toliko premlevate. Zadeve niso ne crne ne bele. Nasilje dozivljamo vsi, tako zenske kot moski. Res smo imeli nekaj umorov zensk s strani partnerja. Imamo pa tudi nekaj moskih, ki je storilo samomor zaradi zenske in ti so dozivljali psihicno nasilje. Govorim o tistih, ki so bili v razmerju. Drugace pa je vedno potrebno delati na preventivi. To pomeni, da se ne potrebujemo druziti z vsakim, ki se sprehodi mimo. Dosledno zbirajte prijatelje in partnerja. Ne zapletajte se s sumljivimi, vzkljivimi ljudmi. Drzite se stran slabih navad in tam kjer se pretepajo. Imejte svojo sluzbo, svoj denar nekje ne strani za katerega skoraj nobeden ne ve. Ob krizi pride dodatni denar zelo prav. Gre se za to, da ce vas nekdo cez noc odslovi, da se ne rabite ponizevati samo zato, da ste pozimi na toplem in ne zunaj na -10. Imejte svoj ponos in ne pustite se z*********. Ce vam nekdo ne daje dobrega obcutka se cimprej umaknite. Tisti, ki ste malo dlje v razmerju probajte to cimprej koncati. V Sloveniji imamo VSE; varne tocke, varne hise, CSD, polno drustev in organizacij, prijatelji, sodelavci, druzina. Ni vrag, da se ena luknjica resitve ne najde, da pobegnete. Mogoce tisti, ko ste dlje v razmerju pa poznate partnerja veste kako dalec bo sel ali samo grozi, veste ce ga lahko mogoce stisnete in pritisnete kje, da ga spravite v kot, da vam ne bo sel nic narediti. Tezko recem kaj, ampak, da se mogoce koga zrinit malo v kot ali pa ga na nazaj psihicno potoct. Razmislite o orodjih, ki jih lahko izkoriste. Ponavad vec grozijo pa manj naredijo. Vedno je boljse, da se nekaj naredi kot pa nic. Je pa res da dlje kot vztrajas in se pustis v takem razmerju slabse je in tezje je problem resevati. Tako da ce je kdo v tem, odreagirajte danes, ne jutri.
suleol
06. 12. 2023 17.36
+3
to tudi razlozite migrantom ki jih sprejemate
Joakim
06. 12. 2023 17.01
+5
Bodo pa mogle zenske iskati tudi kakanega partnerja zaradi ljubezni ne samo zaradi denarja.
stumfeta
07. 12. 2023 08.59
Zanimivo, koliko moških živi pri ženskah ali njihovih starših.
mptour
07. 12. 2023 09.18
No to so ponavadi glih tisti problematični. Ne vsi, da ne bo pomote.
Tone69
06. 12. 2023 16.01
+12
Moj primer je bil pred leti pač tak, da grem na CSD prijavit kaj partnerka doma počne in je psihični bolnik, ki ni primerna za vzgojo otrok. Sam sem se odločil po 6 letih, da grem in sem CSD obvestil o situaciji. So 'preverili' in ugotovili, da je vse ok in naj kar grem ker bo z otroki vse ok. Pustim vse in grem. Po letu in pol me ta isti CSD pozove naj prevzamem otroke. Zapisnika niso želeli dati od sebe, ga je po enem letu sodišče. Dobim otroke, mama po pol leta samomor, psihiatrinja v Kamniku ni nič kriva ker ji je pisala dvojne tablete.. No sedaj je kolikor toliko v redu. Lahko bi pa bilo prej, če bi CSD Kamnik, DR. Ziherl prisluhnili in reševali..
JohannDoe
06. 12. 2023 16.09
+11
Slovenska psihiatrija je, tako kot duševno zdravje Slovencev, na psu.
Miskic a
06. 12. 2023 17.32
+0
Ti ko si prvic dal prijavo bi ti moral CSD dati v podpis izjavo in oni bi se morali podpisati. En papir tebi, enega sebi. Tak se najbolj ve kdo kdaj pije in ali je placal racun. To bi moral CSD nujno imeti, ce se kaj zgodi, da ne mores potem ti recti, da si opozarjal pa oni niso nic vedli in obratno. Kaka je praksa ne vem. Je pa zelo cudno tole, da nimas nobenega papirja v rokah. Ce tega ni, te res ne vem zakaj imamo CSD. Delam v javnem sektorju, pa se kr pocasi strinjam s tem da bi morali prepoloviti kader in da bi eni morali delati vec.
Miskic a
06. 12. 2023 17.34
Jaz recimo v moji sluzbi ce nam pride kdo v modricah se mora takoj zabeleziti ali pa kaka zanemarjenost, ker to je tvoja zascita, da kdo potem ne rece, da smo mi kaj pridelali. Seveda nisi tu sam, ampak se se kdo podpise zraven. Dokumentacija je pomembna in me ful cudi, da tega nimajo.
Majzelj
06. 12. 2023 15.57
+3
Neko splošno nezadovoljstvo in nerealni cilji vodijo v eskalacijo nasilja za zaprtimi stenami. Poplava informacij o "kvazi uspešnih in srečnih" doliva še dodatno gorivo na ta ogenj nezadovoljstva. Druga težava pa je vedno večja nesposobnost komuniciranja in poslušanja drugega.
JohannDoe
06. 12. 2023 16.16
+2
Vse po malem vpliva. Zanesljivo pa zelo vpliva splošna družbena klima in npr. revščina. Vse, kar v družbi vpliva na posameznika. Posredno, ker ni to ključni vzrok.
JohannDoe
06. 12. 2023 15.23
+4
Štumfeta, pa ti vse verjameš, kar kje slišiš in kar ti kdo natvezi? Ne premoreš niti malo pronicljivosti? Seveda je lahko nekdo prijazen sprva, potem pa ne več. In lahko se kje najde tudi kak sosed, ki res misli o kakem nasilnežu vse najlepše in ga nikjer in nikoli ni spreletelo, da je nekaj pa narobe. Ampak to, da se dogaja, ne pomeni, da je pravilo.
JohannDoe
06. 12. 2023 15.32
+6
Pa ti? Si morda že kdaj slišala za ženske (komot bi bilo tudi moški), ki zapustijo enega partnerja alkoholika in si najdejo drugega, ki kmalu nato tudi sam postane alkoholik, čeprav prej ni bil? Toksično razmerje in odnosi vplivajo na vse vpletene in tudi soustvarjajo ga, ni nujno na enak način, vsi vpleteni. In tudi "zdravljenje" zahteva vse vpletene. Bodisi skupaj, če je smiselno odnos reševat, sicer pa vsak po svoje in zase. Vse ostalo je odmikanje od realnosti.