Slovenija

'Poskusite čim manj uporabljati zavoro na poledenelih strminah'

Ljubljana, 22. 11. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
45

Vremenoslovci napovedujejo sneženje do nižin, pred vrati pa je tudi december, ko v drugi polovici meseca nastopi koledarska zima. Ker se z zimskim časom spremenijo tudi razmere na cesti, se je potrebno na zahtevnejše vozne okoliščine ustrezno pripraviti, prav tako je treba preveriti, ali je naše vozilo kos zimskemu času. Agencija za varnost prometa je pripravila praktične nasvete, kako lahko vozniki s prilagojeno tehniko vožnje in pravilno pripravo vozila varneje pridejo na cilj. Eden izmed napotkov je, da poskušamo čim manj uporabljati zavoro na poledenelih strminah.

Vožnja v zimskih razmerah, še posebej po poledenelem in zasneženem vozišču, je zahtevna in od voznika zahteva toliko večjo osredotočenost na samo vožnjo. "Če pa so vremenske razmere takšne, da se pri vožnji ne počutite udobno in prijetno, potem je bolje uporabiti javni prevoz ali počakati, da se razmere izboljšajo," so svetovali na Agenciji za varnost prometa (AVP).

Vožnja po spolzki, zaledeneli cesti.
Vožnja po spolzki, zaledeneli cesti. FOTO: Shutterstock

Če se podamo na cesto, za varnost v prvi vrsti poskrbimo tako, da pripravimo vozilo.

Kaj preverimo sami?

 

– Vetrobransko steklo, gretje stekel;

– napravo za pranje stekla s šobami;

– tekočino za pranje stekla;

– metlice brisalcev;

– svetlobno opremo;

– pnevmatike (poškodbe, tlak, obraba);

– nivo motornega olja.

Kaj preverijo na servisu? 

 

– Akumulatorsko baterijo;

– hladilno tekočino motorja;

– zavore in zavorno tekočino;

– sistem za dotok goriva;

– menjajo pnevmatike.

Pospeševanje, zavijanje in zaviranje z vozilom je v veliki meri odvisno od oprijema pnevmatik z voziščem

Zato na AVP svetujejo, da so pnevmatike v dobrem stanju ter pravilno napolnjene po proizvajalčevih priporočilih. Od 15. novembra do 15. marca naslednjega leta in vedno v zimskih razmerah morajo imeti motorna vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3500 kg, predpisano zimsko opremo (razen v priobalnem pasu). V zimsko opremo spadajo:

– zimske pnevmatike na vseh kolesih ali 

– poletne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa. Pri nakupu snežnih verig bodimo pozorni, da ustrezajo dimenziji nameščenih pnevmatik. Pri nekaterih avtomobilih je njihova uporaba omejena le na določene dimenzije pnevmatik. 

Žlebovi dezena pnevmatik (zimskih ali poletnih – te morajo imeti enako minimalno globino dezena kot zimske), ki štejejo v zimsko opremo, morajo biti globoki najmanj tri milimetre. Globino lahko ugotovimo z ustreznim merilnikom oz. kovancem za en evro – njegov zlati rob je namreč širok ravno tri milimetre – ali z oznakami, ki so na pnevmatiki. "Globino žlebov je smiselno preverjati pogosteje, še posebej, če je zima blaga, saj je pri višjih temperaturah tudi obraba večja," so spomnili na AVP.

Z nameščenimi verigami lahko vozimo največ 50 kilometrov na uro.
Z nameščenimi verigami lahko vozimo največ 50 kilometrov na uro. FOTO: Shutterstock

Kot priporočajo, je dobro imeti na vseh kolesih gume istega proizvajalca: "Oziroma na vsaki osi naj bodo pnevmatike istega proizvajalca, istega tipa, modela, nosilnosti, hitrostnega razreda in enake globine dezena. Priporočljivo je, da pnevmatike menjate v paru." Na vseh kolesih morajo biti tudi pnevmatike iste vrste (poletne, zimske) in enakih dimenzij. 

V ekstremnih zimskih razmerah, ob močnem sneženju, snežne verige zagotavljajo najboljši oprijem. Če so potrebne oz. obvezne, morajo biti na pogonskih kolesih. Z nameščenimi verigami lahko vozimo največ 50 kilometrov na uro.

Zunanjost vozila 

Da mora biti zunanjost vozila v zimskih razmerah brezhibna, določa tudi Zakon o pravilih cestnega prometa. To pomeni, da na motornih in priklopnih vozilih v cestnem prometu ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Z drugimi besedami: stekla vozil in vzvratna ogledala morajo biti čista, da voznik normalno vidi. Neupoštevanje tega pravila se kaznuje z globo 200 evrov, so opomnili pri AVK.

Očistiti je treba celotno vozilo, natančneje streho, prtljažnik, luči, ogledala in stekla.
Očistiti je treba celotno vozilo, natančneje streho, prtljažnik, luči, ogledala in stekla. FOTO: Shutterstock

Očistiti je treba celotno vozilo, natančneje streho, prtljažnik, luči, ogledala in stekla. Pomembno je, da odstranimo sneg s strehe, saj se lahko ob segrevanju avtomobila sneg začne taliti in padati na vetrobransko in ostala stekla ter nam tako onemogoči večjo vidljivost.

Preden se torej odpravimo na pot v zimsko idilo, si je treba vzeti nekoliko več časa, da svoje vozilo ogrejemo, poledenela stekla pa odtalimo in očistimo. "Odsvetujemo vam uporabo trdih predmetov za odstranjevanje ledu po steklu, saj boste tako lahko steklo poškodovali, zato raje počakajte, da se vozilo toliko ogreje, da ga boste lahko preprosto očistili. Prav tako odsvetujemo uporabo brisalcev za vetrobransko steklo, saj boste poškodovali tako metlice brisalcev kot vetrobransko steklo," so pojasnili na AVP.

AVP: Odsvetujemo vam uporabo trdih predmetov za odstranjevanje ledu po steklu, saj boste tako lahko steklo poškodovali. Raje počakajte, da se vozilo toliko ogreje, da ga boste lahko preprosto očistili.
AVP: Odsvetujemo vam uporabo trdih predmetov za odstranjevanje ledu po steklu, saj boste tako lahko steklo poškodovali. Raje počakajte, da se vozilo toliko ogreje, da ga boste lahko preprosto očistili. FOTO: Shutterstock

Preprečevanje rosenja stekel

Razlog za rosenje stekel je, da se vlaga iz razmeroma toplega zraka v vozilu ohlaja na hladnih steklih. Z ohlajanjem se vodna para kondenzira in nastajajo drobne kaplje (meglica) na steklih vozila. Stekla se zarosijo, kar otežuje vožnjo in pomeni nevarnost za vožnjo.

Zato je dobro, da znamo naprave, ki so nam v pomoč pri preprečevanju rosenja ali pri sušenju stekel v vozilu, tudi hitro in učinkovito uporabljati. Rosenje se namreč lahko pojavi zelo hitro. Če denimo v hladnih dneh zapeljemo v predor s toplejšim zrakom, se lahko zunanja vzvratna ogledala zarosijo v trenutku. "Takrat ni časa za iskanje stikal in ugibanje, kako se posamezna naprava nastavi," so opozorili pri AVP.

Brisalci vetrobranskega stekla in žarometi

Ker so očiščena stekla ključ do dobre vidljivosti, je treba preveriti izrabljenost metlic brisalcev vetrobranskega stekla in jih po potrebi zamenjati. Za preprečevanje poškodb brisalcev je pred vsako vožnjo treba z njih očistiti ves sneg in led. Ob tem preverimo, ali imamo v rezervoarju za vodo zimsko čistilo za steklo, ki preprečuje zmrzovanje stekla ob njegovi uporabi.

Prižgani zasenčeni žarometi pozimi omogočajo večjo vidljivost, pomagajo pa tudi ostalim udeležencem prometa, da vozilo opazijo prej. Zato se prepričajmo, ali so žarometi na naših vozilih čisti in delujejo brezhibno. "Umazanija na žarometih lahko poslabša njihovo učinkovitost tudi do 90 odstotkov. Svetujemo vam, da v času slabše vidljivosti preklopite z dnevnih žarometov na zasenčene," so predlagali na AVP.

Načrtujmo pot, povečajmo varnostno razdaljo

Osnova varnosti je, da preden se odpravimo na pot, preverimo informacije o stanju na cestah. Ob tem je dobro spremljati prometne informacije, saj imamo tako več možnosti, da se bomo izognili morebitnim zastojem. Od doma odidemo pravočasno, da se izognemo vožnji v časovni stiski, saj nas ta lahko sili v tvegano vožnjo.

Na zasneženem in poledenelem vozišču se je težje ustaviti v sili, prav tako se lahko pot ustavljanja podaljša do 10-krat. Varnostno razdaljo je zato priporočljivo povečati. "Pomembno je, da poskrbite za zadostno bočno razdaljo ob morebitnem prehitevanju pešcev, ki so v zimskih razmerah pogosto na cestišču, pri tem pa pazite, da jih ne poškropite s snežno brozgo," so opozorili na AVP.

Zaradi spolzkega vozišča, ki je pogost pojav zime, lahko izgubimo nadzor nad avtomobilom, zavorna pot pa je takrat precej daljša.
Zaradi spolzkega vozišča, ki je pogost pojav zime, lahko izgubimo nadzor nad avtomobilom, zavorna pot pa je takrat precej daljša. FOTO: Shutterstock

Tehnike vožnje v zimskih razmerah

Vožnja po zasneženi in ledeni površini zahteva nekoliko drugačne spretnosti, kot smo jih vajeni. Zato je dobro ves čas imeti v mislih, da bo gibanje našega vozila v takšnih razmerah nekoliko oteženo in drugačno. Zaradi spolzke površine namreč lahko izgubimo nadzor nad avtomobilom, zavorna pot pa je takrat precej daljša.

Speljevanje

Preden speljemo z zasneženega parkirnega mesta, očistimo pot pred kolesi. To lahko storimo z vožnjo naprej in nazaj po parkirnem prostoru. Če je sneg globlji, je treba uporabiti tudi lopato. "Sprednja kolesa naj bodo usmerjena naravnost, saj bo to zmanjšalo možnost kotaljenja koles v prazno, z rahlim pritiskom na stopalko za plin brez vrtenja koles odpeljite s parkirnega prostora. Če boste pustili, da se kolesa zavrtijo, boste tako še globlje zakopali v sneg," so opozorili na AVP.

Kadar je potreben še boljši oprijem koles na podlago, lahko uporabimo podlogo za boljši oprijem pnevmatik ali pa posujemo nekoliko hrapavega materiala, kakor sta pesek ali sol, pred in za sprednjimi in zadnjimi kolesi. Vožnja v najvišji mogoči prestavi sicer ponuja boljši oprijem pnevmatik na spolzkih površinah. Poleg tega pospešujmo le zmerno in ne pritiskamo hitro na plin, saj to lahko povzroči, da nam vozilo začne drseti.

Vožnja po (ne)očiščenem vozišču

Na cestah z več prometnimi pasovi raje ostanimo na pasu, ki je najbolj očiščen, in se izogibajmo nepotrebnemu menjavanju pasov, saj je vožnja čez sneg med pasovi zaradi morebitnega zanašanja vozila nevarna.

Če cesta ni bila očiščena, bo vožnja po tirnicah, ki so jih naredila druga vozila pred nami, pnevmatikam omogočila boljši oprijem z voziščem. "Predvsem pa je pomembno vnaprejšnje predvidevanje, saj se boste tako lahko postopoma in premišljeno prilagajali razmeram na cesti in pozneje ne boste izvajali hitrih in sunkovitih gibov, ki bi lahko povzročili zdrs vozila," so svetovali na AVP.

Če cesta ni bila očiščena, bo vožnja po tirnicah, ki so jih naredila druga vozila pred nami, pnevmatikam omogočila boljši oprijem z voziščem.
Če cesta ni bila očiščena, bo vožnja po tirnicah, ki so jih naredila druga vozila pred nami, pnevmatikam omogočila boljši oprijem z voziščem. FOTO: Shutterstock

Vožnja po klancu: 'Poskusite čim manj uporabljati zavoro na poledenelih strminah'

Ko se približujemo vzponu, najprej dobro opazujemo, kako se obnašajo druga vozila in njihovi vozniki, ter vzdržujemo zadostno varnostno razdaljo, da nam ne bo treba zavirati in se ustavljati. V primeru ustavljanja na poledenelem klancu bo namreč poznejše speljevanje toliko težje. 

Če se spuščamo po klancu navzdol na poledenelem ali zasneženem vozišču, pred vrhom klanca, najprej upočasnimo in se nato počasi zapeljemo navzdol. "Poskusite čim manj uporabljati zavoro na poledenelih strminah. Če je potrebno nadaljnje zmanjševanje hitrosti, je priporočljiv rahel in počasen pritisk na stopalko za zavoro, saj bo to preprečilo izgubo nadzora nad vozilom in njegovo drsenje," so postopek opisali na AVK.

Upravljanje z volanom

Zasneženo ali poledenelo vozišče otežuje nemoteno upravljanje volana in zahteva mirnejše, pazljivejše ter natančnejše upravljanje. Hitro pospeševanje ali zaviranje, prevelika hitrost in sunkovite kretnje lahko povzročijo zanašanje in drsenje vozila. Če želimo tako situacijo preprečiti, upočasnimo hitrost in povečajmo razdaljo do vozila pred sabo. Med zavijanjem se torej izogibajmo hitremu pospeševanju, zmanjševanju hitrosti in hitrim premikom volana.

Zaviranje 

Izpostavljena območja, ki najhitreje poledenijo, so območja v senci, blizu jezer in rek, mostovi, nadvozi in križišča. Zaviranje na poledenelem vozišču zahteva večjo varnostno razdaljo, zavorna pot pa se podaljša, zato imejmo v mislih, da bomo potrebovali več časa, da se vozilo ustavi.

Ko so razmere na cestah spremenjene, je spremenjena tudi tehnika zaviranja. Nenadno zaviranje in zavijanje povzročita, da lahko pnevmatike izgubijo že tako zelo slab oprijem na cesti, s tem pa lahko vozilo zdrsi, kar je glavni vzrok za večino prometnih nesreč v zimskih razmerah, so pojasnili na AVP.

Ko obstanemo v snegu 

Če obtičimo v snegu in z različnimi predmeti, kot so lopata, pesek, podloga za boljši oprijem pri speljevanju, ne uspemo speljati, je treba obleči odsevni jopič in kraj zavarovati z varnostnim trikotnikom ter poklicati vlečno službo.

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da če je vozilo v prometu, ko ne bi smelo biti, ustavi na cesti in ovira promet, ga mora voznik nemudoma odstraniti. Voznika v nasprotnem primeru lahko doleti kazen 500 evrov in pet kazenskih točk, so spomnili pri AVP.

Dobro je vedeti: uporaba meglenk je dovoljena le, kadar je vidljivost manjša od 50 m

Megla je pozimi zelo pogosta in izredno poslabša vidljivost. Ko je vidljivost manjša od 50 metrov, je najvišja dovoljena hitrost 50 kilometrov na uro. Ob zmanjšani vidljivosti se praviloma uporabljajo zasenčeni žarometi ali meglenke (ali kombinacija teh žarometov). Uporaba meglenk je dovoljena le, kadar je vidljivost manjša od 50 m. Uporaba zadnjih meglenk ni dovoljena na vozilu, za katerim vozi na majhni razdalji drugo vozilo, npr. v koloni vozil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MihaGliha
22. 11. 2022 20.56
Prosim?????? Kaj ta piše??????? Prilagoditi hitrost obvezno in bremzaj po milji volji ker po klancu dol moras bremzati ..... si predstavljas po Ljubelu dol brez bremzanja
MihaGliha
22. 11. 2022 21.01
Seveda gume dobre mora imeti avto, ketne montiram za v klanec zaradi polocistov ki so na meji
Naj bi
22. 11. 2022 20.52
+1
Pisec tega članka! Na nekatere avteke verig sploh ne smeš montirat, pa čeprav imajo homologavijo in so direkt iz tovarne. Zkatere se to gre si pa preberite v navodilu za avto. Tako, če te policaj ustavi in te vpraša za verige mu pokaži navodila proizvajalca avtomobila in naj se čudi. Tudi, če imaš zimske gume ti nima kaj. Tudi na letnih se lahko voziš brez verig v avtu (v zimskem času brez snega na cesti), ampak preberite si kaj sem napisal.
MihaGliha
22. 11. 2022 21.02
Mi napises 1 vozilo ki je tako homologirano resno me zanima
daiči
22. 11. 2022 20.15
Mislm sej je logično. Nasvet je loh čist karatek, za v sneh po ravnin je dobr imet čim boljše(novejše) zimske gume, če ma pa kdo u planu daljšo pot čez klance pa ve da bo sneh pa ni neumn kupt tud ketne pa jih vozt vzadi u avtu. Dej druga muska pa je kolk folka je sposobno u snežnih razmerah na cest, vetr, mrz, noč, brez rokavic... zmontirat te ketne na avto. Ker doma pred bajto podnev na suhem za vajo jih je mal laži zmontirat.
setisfekšn
22. 11. 2022 19.55
-1
Guma je guma!kaj ste naivni da jih kupujete v tako različnih cenah!!vse je v glavnem skoraj isto!!!
daiči
22. 11. 2022 20.09
Predvsem je važno najprej, kolk je stara zimska guma, ali je bila kdaj vožena po asfaltu in kolk ma profila. V tem zaporedju. To, kere znamke je in kolk je stala je drugotnega pomena. Je pa pravilo da se kitajskih ne kupuje. Ker recimo tistale guma zgori na slik na kateri je ketna gor, se na videz vidi da je guma samo še za na smetišče.
daiči
22. 11. 2022 20.22
+1
Pa guma ni lih guma. Ker zanič guma je že napol plastična in to ni več guma ampak plastikfantastik šrot.
setisfekšn
22. 11. 2022 19.53
+1
Hvala za nasvet vi atomobilski pametnjakoviči!jaz sam vem najbolje brez vaših nasvetov!!!
Petur
22. 11. 2022 19.48
da vam bo lažje,poskusite v ustih koliko slan je sneg ,lažje vam bo razumeti življenje.samo to,da so vamprodali kdove kakšne gume vam ne garantira prihoda naa cilj!!
Slovenec007
22. 11. 2022 19.19
+2
Jest pakn sploh nimam zato ker jih morm pol usak let menat to pa stane....sam gas pa ročna (zadj je še na bobne).
nagec123
22. 11. 2022 18.42
+3
Za idijote nas imajo?! Kod da se nihče ne zna vozit po snegu...
Jurka09
22. 11. 2022 18.32
+0
Letne gume pa sam gas
radar
22. 11. 2022 18.30
+3
A je to napisano za tiste, ki imamo izpit ali za tiste, ki ga bodo dobili? Iz par cm snega delate paniko.
TOP MOJSTER
22. 11. 2022 18.12
+1
Kdo je napisal ta članek?
zemljan10
22. 11. 2022 13.27
+8
Saj članek je solidno napisan. Naslov je pa bedast.
disorderliness
22. 11. 2022 14.38
+2
Članek in naslov sta bedasta. Če vozite po spolzki strmini, vedite, da zavore delujejo na vsa 4 kolesa. Če pa ne uporabljate zavor in se zanašate na zaviranje z motorjem, ta deluje le na eno kolo (kaj je slabše?). Če uporabljate avtomatski menjalnik, je stvar le še bolj očitna. Skratka, najbolje za varnost bi bilo, da tega članka noben ne bi prebral.
Vap0
22. 11. 2022 14.51
+6
najbolje bi bilo, da bi bil tiho, ko pa si zakrakal, pa si zgolj razkril svoj intelektualni domet...
SlovenecSI
22. 11. 2022 15.41
+0
Disorder kako si lahko tako zabit, a če z motorjem bremzas zavirajo po tvoje samo prva kolesa, zadnja pa verjetno prehiti jo prva hah
disorderliness
22. 11. 2022 16.22
-2
Ne. Samo eno kolo. Lahko tudi zadnje. Se zgodi, če zaviraš samo s prednjimi kolesi, te zadnja lahko prehitijo. Osnovna napaka.
PomisliNaSonce
22. 11. 2022 11.39
+4
Pravi moški svojo najdražjo vedno vpraša, če bi še...na koncu poti :)
S K E L E T O R
22. 11. 2022 11.36
+3
Sneg gor ali dol! Največ bremzajo promet tisti sanjači, ki kampirajo na prehitevalnem pasu AC in se vozijo 100kmh!😡😡😡 #VsiNaDrogah100%
Naj bi
22. 11. 2022 11.22
+3
Navodila, kot, da je to prvi sneg nasploh. Res pa, da enim nikoli ne pomagajo.
Antony Soprano
22. 11. 2022 11.03
+0
'Poskusite čim manj uporabljati zavoro na poledenelih strminah' UPORABITE ROČNO!
enkve
22. 11. 2022 11.27
-1
Seveda to, da je ročna v večini novejših avtomobilih avtomatična in pritisk na tipko pomeni zaviranje ročne na polno bo res pomagalo.
Antony Soprano
22. 11. 2022 11.30
+3
enkve
22. 11. 2022 11.34
+1
SlovenecSI
22. 11. 2022 15.42
+1
Vap0
22. 11. 2022 10.56
-2
Vse lepo in prav, ampak ko bo prva snežinka na asfaltu, bo izbruhnil kaos. Slovenci smo v splošnem slabi vozniki, si dam takoj nekaj odrezat, če bi nas več kot 50% naredilo izpitno vožnjo. Predlagam, da se uvede ponovno opravljanje izpita za avto vsakih 5 let. V dvajsteih letih zmanjšamo števil ovoznikov za pol, garant. Sočasno pa rešimo tudi problem gneče.
Kyle
22. 11. 2022 10.58
+8
Kar usake 5let bi ti na novo izpit delu....ura vožnje pa 40+ € Ideje pa maš haha
Vap0
22. 11. 2022 11.05
+3
Če ti verjameš, da smo Slovenci dobri vozniki, mi pa povej, kaj si Božičku naroču letos?
Kyle
22. 11. 2022 11.07
+5
Nism reku da smo nevem kok dobri vozniki ampak pri takih cenah v avtošolah si noben nebo mogu novga izpita prvoščit usake 5 let
Vap0
22. 11. 2022 11.49
-1
SlovenecSI
22. 11. 2022 15.46
+2
Slovenci smo v praksi dobri vozniki v smislu obvladovanja vozil, ne pa ravno predpisov, samo to je stvar mentalitete Vap0 ni jim to interes zmanjšat promet, kakšne izgube bi imele naftne firme, in avtomobilizem, posledično manj davkov. No go majster
Vap0
22. 11. 2022 16.46
Hahaha. Glih zarad izgub naftašev bom zdaj slabše spal...
Mio56
22. 11. 2022 10.51
+7
Ce teh vasih napotkov neves, pol vrni izpit! Ampak neee dans je idealn dan, da se vsi nedeljski vozniki spravjo na ceste delat probleme!!
ćurkl
22. 11. 2022 10.39
+2
Kdor ne zna, naj ne vozi v zimskih razmerah. Hvala!
Uporsan
22. 11. 2022 10.37
+7
UPAM DA SE ZAVEDATE KAKO NEUMEN NASLOV TEGA CLANKA STE DALI…
cepetave cvetke
22. 11. 2022 10.56
+1
Po naslovu sodeč po gasu pa kar bo bo tako kot savič zašaltal stojedinku