Slovenija

Poslabšanje prometne varnosti za skoraj 30 odstotkov

Ljubljana, 06. 07. 2022 15.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na območju PU Koper so letos obravnavali že prek 760 prometnih nesreč, pri katerih je šest oseb umrlo. Policisti ugotavljajo, da gre za skoraj 30 % povečanje prometnih nesreč v primerjavi z enakim obdobjem lani. Zaradi znatnega poslabšanja stanja prometne varnosti policisti voznike opozarjajo, da naj dosledno spoštujejo cestno prometne predpise.

Vzrok za najhujše prometne nesreče še naprej ostajata prevelika hitrost in alkohol. Z nadzori prometa policisti ugotavljajo tudi, da še vedno preveč voznikov in potnikov (predvsem tistih na zadnjih sedežih) ne uporablja varnostnega pasu, med vožnjo pa vozniki v prevelikem številu uporabljajo tudi mobilne telefone.

Prehitevanje
Prehitevanje FOTO: Shutterstock

Alkohol ne sodi za krmilo 

Eden od glavnih razlogov, ki povečuje možnost za nastanek prometnih nesreč in s tem tudi hudih telesnih poškodb ali celo smrti, še vedno ostaja alkohol. V letošnjem letu so policisti na PU Koper med vožnjo v vinjenem stanju zalotili že prek 500 voznikov, naraslo pa je tudi število voznikov, ki so vozila upravljali pod vplivom drog ali drugih psihoaktivnih snovi.

Varnostni pas
Varnostni pas FOTO: Agencija za varnost prometa

Opažajo tudi velik porast prometnih nesreč, v katerih so udeleženi kolesarji in vozniki e-skirojev. V nemalo primerih so ti vozniki zaradi nepozornosti in lahkomiselnosti tudi sami povzročitelji nesreč, poškodbe ob tovrstnih nesrečah pa so po navadi precej hude, svarijo policisti. Kolesarjem in voznikom e-skirojev zato svetujejo dosledno uporabo kvalitetnih čelad, saj le-te bistveno zmanjšajo možnost poškodb glave. Ti vozniki naj za vožnjo ne uporabljajo površin, ki so sicer namenjene pešcem, tudi za njih pa velja, da alkohol ne sodi za krmilo.

Polne ceste v poletnih dneh 

V teh poletnih počitniških dneh so ceste bolj polne kot sicer. Na območju celotne PU Koper je sploh ob koncih tedna pričakovati večje zgostitve prometa in zastoje, predvsem v okolici turističnih krajev in pred mejnimi prehodi. Voznikom svetujejo, da se na pot dobro pripravijo; ob načrtovanih daljših poteh naj imajo s seboj zadostne količine goriva in vode za vse potnike v vozilu, tudi za živali, v kolikor potujejo z njimi.

Svetujejo, da pred odhodom na pot vozniki preverijo tehnično brezhibnost vozila, preverijo stanje na cestah in pot načrtujejo v zgodnjih jutranjih urah ali v večernem oz. nočnem času, ko je na cesti in pred mejnimi prehodi manj vozil. Tudi sicer naj vozniki za pot izberejo tiste manj obljudene ceste in mejne prehode, vseeno pa naj spoštujejo cestno signalizacijo in lokalno prebivalstvo ter za skrajševanje zastojev ne uporabljajo cest, ki so namenjene zgolj za lokalni promet.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SlobodaNE
06. 07. 2022 21.25
-1
Svečkoti so bili
ssbobo
28. 07. 2022 11.49
-1
Prej na vladi ......pa je blo tudi manj nesreč..... sedaj pa svobodno norenje pred klečečimi policaji na poln.....
dagi23
06. 07. 2022 20.44
+2
Glih dones me je stisnil šlepar na prehitevalnem pasu. Je imel na voznem kolono. K sreči je trpelo samo ogledalo. Pol je pa še mahal. Polcaje na AC.
MihaGliha
06. 07. 2022 20.42
-1
Avte na vlake
ivan z Doba
06. 07. 2022 19.10
+4
Primerjava lanskega in letošnjega leta je neumnost. Zakaj ne naredijo primerjave s predkoronskim letom?!
ssbobo
28. 07. 2022 11.50
-1
Ahaha..... primerjajmo raje leto 78 pa gasterbajterje na poti...... k je blo tuki tok dobr v komunizmu da je folk množično bežal v germanijo......... hahaha
HumanNOTsheep
06. 07. 2022 18.08
-2
POVEČAJTE KAZNI !!!! to pomaga !!!! je rekel sarkastično in se nasmejal
Jure Strle
06. 07. 2022 18.02
+5
Enakim obdobjem lani... Ni bilo toliko turistov skozi Slovenijo
Sokril
06. 07. 2022 17.04
+3
Povečano število nesreč poročajo iz mnogih delov sveta. Razlog je zaenkrat še nora teorija zarote.
123soba
06. 07. 2022 16.37
+3
Ni čudno. Policajev na cesti ne vidiš, ker je prevroče. Lenuhi so po pisarnah in v senci. Na cesti so samo, ko je že prišlo do nesreče in so tam celo svojo izmeno. Počas, počas delajo. Bo pa kmalu stavka, ker jim je treba povečat plače...