POPKAST

'Poslancem bi morali bolj gledati pod prste, kako glasujejo'

Ljubljana, 27. 03. 2024 07.19 | Posodobljeno pred 28 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Alenka Arko
Komentarji
18

Gre za prelomne volitve, kot pravi eden izmed naših sogovornikov v Popkastu Aleš Kocjan, novinar Radia Slovenija. Toda, dodaja, po drugi strani so bile prelomne tudi prejšnje in verjetno bomo tako označili tudi tiste čez pet let. Govorili smo seveda o volitvah v Evropski parlament, ki bodo 9. junija.

Eden izmed pomembnih poudarkov – poslancem bi morali bolj gledati pod prste, kako glasujejo. Tako meni gostja, novinarka časopisa Delo Maja Prijatelj Videmšek.

Nenazadnje je v Bruslju ogromen vpliv kapitala, lobijev, različnih interesov, vse to lahko vpliva na odločitve poslancev.

Če so bile volitve 2019 še v znamenju zagona okoljskih, zelenih ukrepov, pa se je v teh letih to precej spremenilo. Pomembni ukrepi, kot je bil zakon o zmanjšanju uporabe pesticidov, ki so ga pripravljali tri leta, so v parlamentu padli. 

Katera znana imena so na listah naših strank?

Kako bo v novi sestavi parlamenta? Koga pošiljajo v boj naše stranke? Na čelu liste NSi je na primer sam predsednik stranke, Matej Tonin. Odhod v Bruselj bi bil zanj možen izhod iz političnega položaja, v katerem je sedaj zaradi zavračanja sodelovanja s SDS, dokler jo vodi Janez Janša.  

Tudi SDS ima na listi veliko znanih političnih imen. Zaenkrat so desne stranke tiste, ki postavljajo agendo, teme, o katerih se razpravlja pred volitvami.

To lahko pomembno določi celotno predvolilno kampanjo.  

Zeleni prehod, ki je postal nekakšna tarča za vse slabo, kar se dogaja, je za desne stranke samo ideologija, ki bo ogrozila obstoj kmeta in prehransko varnost.

Zeleni prehod ni ideologija, gre za dejstva

Ne gre za ideologijo, gre za dejstva, znanstvena dejstva, pravi Maja Prijatelj Videmšek, ki bi jih morali pojasniti volivcem. Pojasniti, kakšno bo življenje, ko se bodo povprečne temperature dvignile kar za 7 stopinj, in to veliko prej, kot so napovedovali. Na kratko, govorimo o civilizacijskem zlomu. Ki pa bo prav gotovo pripeljal do zloma kmetijstva in pomanjkanja hrane. Zagovarjati bi morali in pojasnjevati, da je možno oboje, zeleni ukrepi in razvoj, da se to ne izključuje.  

Kakšne možnosti ima naša zelena stranka Vesna, ki je tudi prva, ki je postala del skupine evropskih zelenih strank. Na čelo liste je dala zanimivega kandidata, župana Kočevja, tudi kandidata na zadnjih predsedniških volitvah, Vladimirja Prebiliča.

Nevladne organizacije, so res vladavina neizvoljenih?

Kakšna bo vloga civilne družbe, nevladnih organizacij v predvolilni kampanji? Ki jih je v govoru na kongresu Evropskih ljudskih strank v Bukarešti Janez Janša označil kot vladavino neizvoljenih, ki se ji je treba zoperstaviti.

Zanimivo je, da je bila civilna družba aktivna ob obisku predsednice Evropskega parlamenta Roberte Metsole v Sloveniji, jo izzvala z več vprašanji.    

Njeno angažiranje bi  lahko pripeljalo na volišča tudi več mladih volivcev, ki morda bolje razumejo, zakaj gre pri okoljski politiki.  

Se slovenski volivci sploh zavedajo, da se že večina naše zakonodaje sprejema v okviru Evropske unije?

Kaj bi pomenil ukrep, ki ga ponekod že poznajo, da bi lahko volili tudi nepolnoletni volivci, stari 16 ali 17 let?

Celovit pogovor v našem Popkastu .

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komarec
27. 03. 2024 12.24
+1
Poslancem se po moji oceni sploh ne gleda "pod prste", tudi njihove prisotnosti na sejah so včasih ne jasne. Delajo kakor jim je volja.
Bolfenk2
27. 03. 2024 11.58
+4
V Sloveniji manjka "skrajno desna" stranka. Najprej da razčistimo kaj pomeni v EU tako zvana skrajna desnica. To je stranka, ki je za mir, proti vojaški podpori ukrainskim nacistom, za spravo in gospodarsko sodelovanje z Rusijo, za krepitev evropskega gospodarstva in za remigracijo vseh kriminalcev, ki so v EU vdrli ilegalno in tu prosijo za azil. V Sloveniji tako razmišlja le SNS Zmaga Jelenčiča, ampak se jih sploh ne sliši. Nemci imajo AfD, Francozi LaPen... Nujno da takšne stranke dobijo večino v EU parlamentu, sicer nas čaka jedrska vojna ali pa nas bodo uničili migranti.
Rožice so zacvetele
27. 03. 2024 11.44
+5
Moj zapis spodaj je malo daljši. Znanec iz Srbije mi je to poslal. Poslužil sem se strička Googla za prevod. Sicer so imena povezana s Srbijo, vendar vsebina je skoraj identična s stanjem v Sloveniji, ŽAL. In to je to, na odgovornih delovnih mestih niso kompetentni ljudke, ki kaj vedo, pač pa prijatelji po politični liniji. In tako tonemo proti dnu, tako oni, kot tudi mi.
Rožice so zacvetele
27. 03. 2024 11.45
+5
»Učitelj na šoli v Sremski Kamenici je učencem dal temo za pisno nalogo: »Moj predsednik«. Prišel sem do najboljše naloge, ocenjene s čisto petico. Moj predsednik Mojemu predsedniku je ime Aleksandar Vučić. On je najboljši in najlepši predsednik, kar jih je imela Srbija. Moja mama in moj oče sta člana njegove stranke. Mama je bila šivilja, zdaj pa je inšpektorica na občini, ker je zelo pametna in je v treh mesecih končala fakulteto. Oče je hodil ves čas na neke tekme in so ga neki rumeni aretirali zaradi nekih navijaških skupin, zdaj pa nekaj dela na igrišču. Mislim, da je frizer, ker pravi, da rumene ljudi barva na modro. Odkar je naš predsednik začel voditi našo lepo državo, veliko potujemo. Hodimo na vsa srečanja, nosim balone, dobim majico z znakom SNS, ki jo nosim v šoli, pa nimam niti ene enote več. Mama pravi, da se vseeno ne sekiraj za ocene, ko bom končala šolo, bom imela lepo službo in se norčevala iz tistih piflarjev, katerih starši slabo govorijo o našem predsedniku. Mama me je prosila, naj ji pomagam in naj napišem, kateri otroci me zbadajo zaradi majice in kemičnega svinčnika z napisom SNS. Naredil sem seznam. Vesela sem, da Jovan, ki me je najbolj hecal, nima malice, ker je njegov oče dobil odpoved, mama pa je imela neko bolezen, ki se ji reče živčni zlom, ko je boter Rajko, izvršitelj, vzel TV, računalnik. , omara in pogradi iz hiše. Odlično se prilegajo moji in bratovi sobi. Moti me le to, da mama tudi po službi veliko dela. Tipka nekaj komentarjev po portalih, a mi pravi, da si tako služi denar za dopust. Zato nam hišo čisti zdravnica Svetlana, ki ni sposobna zdraviti ljudi, ker pripada neki opoziciji, ki izda našo Srbijo. Na koncu bi rad, da predsednik vlada večno in da nam bo tako dobro, kot nam je zdaj. Če bo kraljeval za vedno, se mu bo moral stric Mile pridružiti in ata ga ne bo več imel za izmečka. Potem se bom lahko družila z njegovimi otroki in bomo vsi skupaj potovali po Srbiji v pisanih avtobusih!''
zdravkob
27. 03. 2024 11.31
+6
Ne gre za ideologijo, gre za dejstva, znanstvena dejstva, pravi Maja Prijatelj Videmšek. Neumorno lažejo in to celo v imenu znanosti.
trdaglava
27. 03. 2024 10.35
+9
Golob nima svojih pod kontrolo?
Anion6anion
27. 03. 2024 09.04
-8
Seveda jim je treba gledat pod prste, če se pa SDS ovci zmotijo pri glasovanju. Bolj bi rekel da sploh ne razumejo zakaj so tam.
1338go
27. 03. 2024 09.30
+9
V JS je predpisano obvezno obojestransko printanje, da se špara na papirju, voda strogo iz bokalov, da se špara na vodi. Pa ti pride ena tam ena leva šalabajzerka in vrže par milijonov €€€ skozi okno na neko neuporabno stavbo. Point: par milijionov €€€ skozi okno, je ne briga.
Bolfenk2
27. 03. 2024 08.54
+13
Če se temperatura dvigne za 7 stopinj morda preživimo. Če ne ukinemo pravice do azila za ilegalce in ne remigriramo domov vse, ki so v EU vdrli ilegalno, zanesljivo ne preživimo. Tudi če bo Nato nadaljeval v Ukraini vojno proti Rusiji in ta preraste v jedersko ne preživimo. Torej volite skrajno desno
štrekeljc
27. 03. 2024 10.22
-4
Bolfenk2
27. 03. 2024 10.58
+7
Tako je, Janša je dobra izbira za Slovenijo, ker vedno zniža davke in zacveti gospodarstvo in življenski standard. Za EU parlament pa bi potrebovali koga bolj desnega. Tam se odloča naša prihodnost.
ToSmJesz
27. 03. 2024 10.58
+8
Kdo je pri nas skrajno desno? Morda še najbolj Primc&Zevnik. Skrajne desnice nimamo, imamo pa skrajno Levico.
bu?e24 1
27. 03. 2024 12.08
+0
Med corono je tok cvetolo gospdarstvo da je kr bliskal
Sloga
27. 03. 2024 08.40
+12
Mladi razumejo za kaj gre pri okoljski politiki, ostali smo pa glupi, dejstvo je, da piščanec se nikoli ni koklje učil kaj je prav in kaj ne
Bombardirc1
27. 03. 2024 08.23
-4
Jajo komentira o neizvoljenih, zadnje volitve je pa dobil davnega leta 2004....
Groucho Marx
27. 03. 2024 09.08
+12
Medtem ko nam izvoljeni povzročajo nepopisno škodo...
iziizi
27. 03. 2024 08.16
+14
Bi mogl gledat pod prste kako kaj vzamejo sodna palača je zelo dober pokazatelj