Slovenija

Ministrica prestala interpelacijo

Ljubljana, 07. 11. 2016 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

Šolska ministrica Maja Makovec Brenčič je prestala interpelacijo, ki jo je zoper njo vložila SDS. Za interpelacijo je glasovalo 18 poslancev, proti pa 48. V razpravi so sicer precej časa namenili vprašanju javnega in zasebnega šolstva.

Državni zbor je po skoraj dvanajstih urah končal razpravo o interpelaciji zoper ministrico za izobraževanje, znanost in šport Majo Makovec Brenčič. Ministrica je interpelacijo, ki jo je zoper njo v DZ vložila SDS, prestala. Za interpelacijo je glasovalo 18 poslancev, proti pa 48.

V skladu s poprejšnjimi napovedmi so za interpelacijo glasovali poslanci SDS in NSi, proti pa so bili poslanci koalicije. Poslanci ZL niso glasovali, razen poslanke Violete Tomić, ki je glasovala proti interpelaciji. Prav tako niso glasovali poslanci poslanske skupine nepovezanih poslancev.

Ministrica je ob koncu razprave na očitke odgovorila na kratko. Med drugim je povedala, da se zaveda, da je odločbo ustavnega sodišča treba uresničiti, kar bodo po njenem prepričanju naredili z novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki je bil poslan v medresorsko usklajevanje. Na ministrstvu po njenih besedah tako postopke peljejo naprej, "pregledno in premišljeno".

Ocenila je, da gre za zanimivo razpravo in kompleksno temo. Čaka jo usklajevanje novele zakona o financiranju šolstva, ki pa so ji za zdaj bolj naklonjeni v SDS kot v delu koalicije. "Zakaj pa ne bi nekoč nastal zakon, ki bi ga sopodpisali tudi poslanci SMC in SDS?" se je v izjavi novinarjem po seji DZ, na kateri je Makovec Brenčičeva uspešno prestala interpelacijo, vprašal Tomaž Lisec (SDS).

Lisec je ocenil, da je kljub podpori, usoda ministrice negotova. Njena usoda bo vse bolj negotova z vsakim korakom, ki ga bo naredila s sprejemanjem novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki naj bi odpravil neustavnost, pri čemer težav ne bo imela z opozicijo, ampak s koalicijo, je napovedal.

Poslanci SDS so tudi opozorili na domnevno dvoličnost funkcionarjev nekaterih koalicijskih strank. Nekateri namreč po besedah Branka Grimsa (SDS) otroke šolajo v zasebnih šolah, medtem ko se javno zavzemajo za javno šolstvo.

Poslanci SDS so ministrici očitali nespoštovanje odločbe ustavnega sodišča, spodkopavanje ustave in njenih temeljev ter prejemanje nezakonitih dodatkov in zavlačevanja pri pripravi nekaterih zakonskih rešitev.

V razpravi o interpelaciji zoper ministrico Makovec Brenčič so poslanci SDS in NSi vztrajno izpostavljali njeno odgovornost za nespoštovanje odločbe ustavnega sodišča. 

Razprava je odprla pa je kar nekaj vprašanj v zvezi z izobraževanjem, znanostjo in celotnim razvojem šolskega sistema. "Tako je tudi prav, saj je skrb za to, da izobraževanje dobro razvijajo in znanost dobro utemeljujejo, ena od prioritet sedanje vlade", je pred sejo povedala ministrica.

Makovec Brenčičeva je opozorila, da vlada ne nasprotuje nujnosti spremembe zakona na podlagi ustavne odločbe in poudarja, da je treba ob vprašanju financiranja obstoječih zasebnih šol to področje urediti celovito. Tako je v zakonodaji treba zajeti še druge elemente v zvezi z delovanjem novoustanovljenih zasebnih šol, kot so pogoji ustanavljanja, pridobitev javne veljavnosti ter spremljanje kakovosti.

Maja Makovec Brenčič - 3
Maja Makovec Brenčič - 3 FOTO: Aljoša Kravanja

Diskriminacijo pri financiranju obveznih osnovnošolskih vsebin ter s tem povzročene nepopravljive posledice je zavrnila s pojasnilom, da je bilo financiranje zasebnih šol urejeno s šolsko zakonodajo v letu 1996, vse do odločitve ustavnega sodišča leta 2014 pa se je ureditev zdela primerna in ustrezna. Opozorila je tudi na Unescovo deklaracijo izobraževanja 2030, ki Slovenijo zavezuje k urejanju izobraževalnega sistema. 

Poslanec koalicijske SMC Dragan Matić obžaluje, da v DZ izgubljajo ure in ure, da "sledijo destabilizaciji političnega prostora". Odločno je stopil v bran ministrici za izobraževanje Makovec Brenčičevi, ki po njegovih navedbah namerava ustavno odločbo izvršiti v celoti. Rešitev je na vidiku, novela zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja je v medresorskem usklajevanju, je navedel.

Koalicija obljubila podporo ministrici, kljub različnim stališčem do financiranja zasebnega šolstva

V SD interpelacije zoper ministrico po besedah poslanke Marije Bačič ne podpirajo iz razloga, ker je vsebina interpelacije "v absolutnem nasprotju z njihovim delom". Od ministrice pričakuje podporo za spremembo 57. člena ustave, s katerim bi uredili, da se osnovno izobraževanje v javnih šolah financira iz javnih sredstev, v zasebnih pa v omejenem obsegu.

Poslanka DeSUS Marjana Kotnik Poropat pa je opozorila, da kar 12 odločb ustavnega sodišča ostaja neizvršenih. Zato je prepričana, da to ne more biti pravi vzrok za interpelacijo, pač pa gre za druge interese. Zavzema se za spremembe ustave, ki bi omogočile javno dostopno osnovno šolstvo, od ministrice pa pričakuje, da bo omenjene spremembe podprla.

Za Mateja Tašnerja Vatovca (ZL) pa se interpelacija vsaj navidezno skriva za izvrševanjem odločbe ustavnega sodišča. "Nikakor ne smemo dopustiti, da neoliberalna ofenziva prodre tudi v osnovno šolstvo," je opozoril in zatrdil, da se v ZL ne strinjajo z ministrico o potrebni spremembi zakona, ampak, da je treba v ustavo zapisati, da so javne šole financirane iz javnega denarja. Po mnenju Violete Tomić pa je dilema med 85- in 100-odstotnim financiranjem zasebnega šolstva nesmiselna, saj bi moralo biti "ničodstotno".

Premier Miro Cerar je medtem na družbenem omrežju Twitter izrazil svojo podporo ministrici. Kot je zapisal, je bila novela zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja poslana v medresorsko usklajevanje. "To je prvi korak na poti spoštovanja odločbe ustavnega sodišča. Energija in strokovnost ministrice zagotavljata uresničitev cilja," je dodal.

Koalicijske partnerice so sicer že pred začetkom razprave napovedale podporo ministrici. Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je dejala, da je predlog zakona, s katerim se izpolnjuje ustavna odločba, že v medresorskem usklajevanju. Predlagateljem pa očitala, da v času njihovega vodenja, niso pravočasno odpravljali ugotovljenih neustavnosti. Poslanec SD Janko Veber opozarja, da je država dolžna najprej poskrbeti za kakovost javnih osnovnih šol in posvaril pred vmešavanjem zasebnih interesov na področje vzgojno-izobraževalnega dela. Enako stališče je zavzel DeSUS. Peter Vilfan je dejal, da je treba staršem dati možnost izbire, ko je govora o izobraževanju njihovih otrok in opozoril še na razvrednotenje statuta interpelacije s strani SDS. Luka Mesec je v imenu ZL poudaril, da je "vsak evro, ki ga namenimo zasebnim šolam, je evro manj za javne šole." Zato so v ZL skupaj s poslanci SD, DeSUS in NP vložili zahtevo za spremembo ustave, ki bo ponovno jasno ločila javno in zasebno obvezno izobraževanje.

Predlagatelji interpelacije opozarjajo na vzdrževanje "statusa quo"

Poslanec SDS Franc Breznik pa je napovedal, da bo interpelacijo podprl, ker meni, da je imela ministrica od januarja lani zadosti časa za ureditev področja. Temelj za interpelacijo proti njej je po njegovih besedah "kovanje statusa quo in nedejavnost na tem področju". Med očitki ministrici je izpostavil tudi dolgotrajnost postopkov pri uvedbi vajeništva, kar bi lahko bil tudi predmet naslednje interpelacije proti ministrici.

Poslanka NSi Iva Dimic, kot pravi, ne pozna zasebnega šolstva, ampak le javni program, ki ga, kot je v razpravi pojasnila, izvajajo zasebne šole. Javne in zasebne šole izvajajo enak javno veljavni program, je dejala in poudarila, da je ministričin odhod pričakovala že ob aferi z dodatki za stalno pripravljenost. V NSi bodo po njenih navedbah glasovali za ministričino razrešitev.

SDS ministrici očita nespoštovanje ustave

Po besedah poslanca SDS Tomaža Lisca je ministrica odgovorna za neukrepanje in zavlačevanje pri pripravi sprememb zakona, ki bi sledile odločbi ustavnega sodišča. Zato je po njegovih besedah odgovorna za kršitev ustave in neizvajanja odločbe ustavnega sodišča. Očitajo ji tudi opustitev dolžnega ravnanja, saj je ministrica dolžna zagotavljati in spoštovati ustavni red ter ustvarjanje neenakosti pred zakonom. Ministrica je ustavo kršila zavestno, je dejal Lisca, saj je dejala, da je za pripravo sprememb zakona, s katerimi bi sledili ustavni odločbi, potreben premislek. S tem, ko ni odpravila neustavnosti, pa je odgovorna za diskriminacijo in nepopravljive posledice, ki so nastale. Po mnenju Lisca je odgovornost tudi na strani premierja, saj bi moral on ministrici naložiti uresničitev ustavne odločbe. Zaradi tega je na 'zelo dobri poti k ustavni obtožbi zaradi kršitev ustave in zakonov'.

Kot je dejala Ljudmila Novak iz NSi, se čudijo praznim obljubam ministrice in celo predsednika vlade Mira Cerarja. "Očitno so odločitve sodišč, tudi ustavnega, za nekatere bolj, za druge pa manj zavezujoče. Kako se lahko odločba ustavnega sodišča sploh problematizira z vidika rezultata? Odločba je zavezujoča in pika," je poudarila in ministrico pozvala k odstopu, če so jo na cedilu pustili koalicijski partnerji na čelu s premierjem.

Maja Makovec Brenčič
Maja Makovec Brenčič FOTO: POP TV

Ministrstvo je sicer osnutek novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katerim želi izvršiti ustavno odločbo, minuli teden poslalo v medresorsko in koalicijsko usklajevanje. Hkrati pa pred ustavno komisijo DZ na predlog SD poteka tudi postopek za ustavno spremembo glede tega vprašanja, a ustreznega soglasja vsaj za zdaj stranke še niso dosegle. 

Sodišče je že pred dvema letoma DZ naložilo, da je treba zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja spremeniti tako, da bodo javni programi v zasebnih osnovnih šolah financirani v celoti in ne zgolj v višini 85 odstotkov. Rok za odločitev je potekel 9. januarja letos. Ministrica je decembra lani dejala, da si želijo istočasno pripraviti predlog celovite uredbe ustanavljanja zasebnih šol, zato potrebujejo za uresničitev odločbe več časa. Novela zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja je bil 15. aprila letos posredovan v javno razpravo, kar po ministričinih besedah dokazuje jasno namero ministrstva k izvrševanju ustavne odločbe. Kot je dodala, so na predlog prispeli številni, tudi povsem nasprotujoči si komentarji. "Tudi ti kažejo, da so vprašanja povezana z urejanjem zasebnega šolstva številna in kompleksna in ne le vezana samo na vprašanje financiranja," je dejala.

Maja Makovec Brenčič
Maja Makovec Brenčič FOTO: POP TV

V razpravi o interpelaciji zoper ministrico precej govora o zasebnem in javnem šolstvu

V popoldanskem delu se je razprava vrtela predvsem okoli vprašanja, ali bolj potrebujemo zasebno ali javno šolstvo. V SD in ZL zagovarjajo javno šolstvo, ker da zagotavlja enake pogoje za vse, v SDS pa izpostavljajo dodano vrednost zasebnih šol.

Matjaž Han (SD) je poudaril, da v SD zagovarjajo javno šolstvo, zato si namesto za uresničitev odločbe ustavnega sodišča glede financiranja javnih programov v zasebnih osnovnih šolah zavzemajo za spremembo ustave, s katero bi določili, da zakonodajalec sam določi, v kakšni višini bo financiral zasebne osnovne šole. Slednje po njegovih besedah ne pomeni, da v stranki spodbijajo "že doseženo raven financiranja zasebnih osnovnih šol" v višini 85 odstotkov.

Današnja razprava po mnenju Irene Kotnik (SMC) ni ne prva, ne zadnja, ko se v DZ pogovarjajo o tem, kakšno šolstvo si želijo. "Zasebno šolstvo pri nas je kakovostno, vendar je potreben tudi uvid naprej glede na vse družbene spremembe, ki smo jim priča v Sloveniji," je dejala. Izpostavila je, da je treba jasno opredeliti pogoje ustanavljanja zasebnih šol. Prav celostno ureditev pogojev ustanavljanja zasebnih osnovnih šol ministrstvo za izobraževanje navaja kot pojasnilo, zakaj še ni bil sprejet zakon, ki bi uzakonil odločbo ustavnega sodišča. V SMC so po besedah Mitje Horvata prepričani, da ima zasebno šolstvo legitimno pravico za svoj obstoj, saj bogati šolski prostor, "zatakne pa se pri vprašanju, ali ga je treba financirati iz javnih sredstev". Pri tem je opozoril, da se še vedno soočamo z omejenimi javnimi sredstvi, s katerimi je treba po njegovem mnenju ravnati ekonomično in primerno. Sam ustavno odločbo spoštuje, a meni, da je v njej kar nekaj pomenljivosti in prehitrih sklepanj.

Po prepričanju Violete Tomič (ZL) je treba med javnim in zasebnih šolstvom narediti jasno ločnico, v nasprotnem primeru ne moremo nikoli v celoti odpraviti grožnje, da bo prišlo do prevlade zasebnega šolstva nad javnim. "Takšno šolstvo pa ni univerzalno dostopno, ampak je selektivno na podlagi premoženja, ker utrjuje razredne delitve na revne in na bogate," je opozorila.

Pomisleke, da bi lahko zasebno šolstvo prevladalo nad javnim, je Tomaž Lisec (SDS) zavrnil: "Leta 2016 je v Sloveniji 452 osnovnih šol, od tega so štiri zasebne, to je 0,8 odstotka. Kakšna grožnja za prevlado je to," se je vprašal in dodal, da govorimo o dopolnitvi javne mreže in ne o grožnji. "Govoriti, da 0,8 odstotka zasebnih osnovnih šol ogroža 99,2 odstotka javnih šol, je približno tako, kot če bi Združene države Amerike dejale, da so vojaško ogrožene s strani Gane," je menil Žan Mahnič (SDS).

Eva Irgl (SDS) pa je izpostavila, da je vladi, ki je zrasla "na humusu etike, figo mar za pravno državo": "Ji je pa na drugi strani zelo mar za oblast in za ohranjanje funkcij. V kolikor temu ne bi bilo tako, bi danes nekateri ministri ne sedeli v vladi Mira Cerarja."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (490)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mallonge
08. 11. 2016 16.17
+1
Poslanci s tremi glasovi večine podprli brezzakonje. Kot ponavadi anarhijo najbolj podpira SMC.
staridida
08. 11. 2016 19.04
-1
starima?ek 1
08. 11. 2016 14.37
+1
Kdaj bo JJ hodil v službo,???ko je bil v restu je bil na vsaki seji DZ,razen Trumpa ni bolj pokvarjenega politika na svetu.NE ME BRISAT,KER SEM NAPISAL RESNICO.
starima?ek 1
08. 11. 2016 14.33
+0
Ne vlaga 90 poslancev ampak poslanci SDS,bodimo vsaj mi pošteni.
Transformerji
08. 11. 2016 12.29
+1
V tej mali državi je težko najti pametnega in istočasno poštenega ministra. Predlagam, da ministrov nimamo več, njihovo delo pa naj opravlja tistih 90 poslancev, ki kar naprej vlagajo interpelacije. Samo tako si bodo resnično zaslužili svojo plačo.
veronqa
08. 11. 2016 11.23
-3
Še dobro, kajti tako sposobne še nismo imeli. Samo ne spomnim se...kaj je že naredila? Glavno da je in to je vse!
piljan
08. 11. 2016 10.32
-1
Zakaj pa ivančkov potrček,tisti lenuh iz JU,Primc z par komunističnih starih bab,ne zbere podpisov za referendum?Pa saj gre za otroke.
mallonge
08. 11. 2016 10.19
+0
Gospa ima sedaj parlamentarno dovoljenje za kraje in neustavno delovanje. Hura naši. Samo še streljat nas začnite.
Kollerik
08. 11. 2016 10.23
+1
piljan
08. 11. 2016 10.29
+2
Če pa še ivančkovi niso vedeli kako glasovati.Sploh pa že v vojski nismo ravno upoštevali desetarjev.
prašek
08. 11. 2016 10.10
-3
Spoštovani tovariši , treba je delat , zato odhajam ! Moram dva bika razkosat ...... No ja , saj ne bom sam !
PS2Xministri
08. 11. 2016 10.16
+3
VELIKI ŠUŠMAR TI BO TREBA POSLATI ENEGA INŠPEKTORJA KJER PREVEČ KRADEŠ DRŽAVI ZATO SI PA VSAK VEČER Z ŽENO V GOSTILNI.
najvsivedo
08. 11. 2016 10.23
+2
PS-2X--VELIKI ŠUŠMAR v čevljih malega človeka.
enakostzavse
08. 11. 2016 10.01
-1
Samo 18 jih je bilo proti. A to pomeni da niso več enakega mišljenja v sdsu in nsiju ? A lopov janša je bil na glasovanju ?
prašek
08. 11. 2016 10.03
+0
Doktor prištin ni utegnil priti , baje mu je zopet akumulator nagajal !
2qrbiZa35eur
08. 11. 2016 10.07
+1
Se mu ni treba z vami ukvarjati kot se morate vi z njim vse dni :)
Kollerik
08. 11. 2016 10.10
+2
to je v bistvu šentiljkina neke vrste ljubezen do čivšekov... :))
prašek
08. 11. 2016 10.12
+2
ROMELS
08. 11. 2016 10.14
-1
ROMELS
08. 11. 2016 09.58
+4
Vsaka interpelacija je pokazatelj, da v vladi nekaj ne štima. Bilo pa bi bolj produktivno, če bi se pogovarjali o tem, da bi javni uslužbenci delali (bili prisotni) dnevno le 6 ur, kar bi zelo razbremenilo proračun in davkoplačevalce.
enakostzavse
08. 11. 2016 10.03
+2
Hja, to je ralaga zblojencev iz opozicije.
ROMELS
08. 11. 2016 10.09
+1
To bi jim ohranjalo zdravje,(tudi na to je treba gledati), kajti lenariti 8 ali 6 ur je razlika.
prašek
08. 11. 2016 09.51
+1
SDS si je zopet , kot že velikokrat doslej, polomila zobe z to interpelacijo ! Zanimiva bo tista interpelacija celotne vlade , he, he, he. Ali pa interpelacija Klemenčiča ! Še bo smeha ☺
Kollerik
08. 11. 2016 09.55
+4
No, en lopov sedi doma in mu ni treba na delo kljub mastnemu plačilu. Tudi to smo si zacahnili.
prašek
08. 11. 2016 09.56
+1
kolerika ...... To je pa doktor prištinskih znanosti , he, he, he.
paracelsiuss
08. 11. 2016 09.58
+2
Ne, ne....polomili ste si zobe ljubitelji neustavnosti, s tem oboževalci nezakonja , kraje in laži.......sram vas bodi........
azzurro9111
08. 11. 2016 10.02
+0
prašk, do ZZZZZZZZZZZ to interpelacijo sm pršu, pol sm pa nehu brt...............
prašek
08. 11. 2016 10.04
+2
Kollerik
08. 11. 2016 10.07
+4
šentiljka...ja res, le kdaj se je še kak gnoj sramoval in še vsi vi, ki ga podpirate? Kaj pa je to takega, če nočeš na delo in zraven mirno vlečeš plačo....
Kollerik
08. 11. 2016 10.11
+1
Samo dopoldne, potem bo za razliko od tvojega koruptivnega šefa potrebno iti na delo.
paracelsiuss
08. 11. 2016 09.45
+1
Preprosto povedano, gre za PUČ s hunto na oblasti, saj je to definicija prevzema oblasti mimo ustave.PIKA.
prašek
08. 11. 2016 09.47
-1
Si med 2004-08 tudi tako govoril ? sam prašam
prašek
08. 11. 2016 09.47
+2
prašek
08. 11. 2016 09.48
-2
Najbolj kritična je bila : ureditev problema izbrisanih !!!!
PS2Xministri
08. 11. 2016 09.49
+1
prašek....te je psihomodo-l podučil kaj moreš lagat.
prašek
08. 11. 2016 09.54
+3
He, he, he. Mamica in hčerkica skupaj za 35€. Ena za drugo komentirata ! ☺☺☺
prašek
08. 11. 2016 09.58
+3
Šentiljke so pa par za 35€ , he, he, he.
prašek
08. 11. 2016 10.07
-1
he, he, he. Mamico vprašaj , kako sem se je ustrašil ! Verjetno me bo imela v trajnem spominu ☺☺☺
opazovalec_
08. 11. 2016 09.42
+2
Poštena država in politični vrh, ni kaj!!
prašek
08. 11. 2016 09.37
-1
En nadvse lep dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !
prašek
08. 11. 2016 09.38
-2
Seveda pa tudi čestitam ministrici Brenčičevi za uspešno prestano interpelacijo ! Res je bilo pričakovano , ampak jaz sem mislil, da je interpelatorjev več kot 18 !!!!
S56EM
08. 11. 2016 09.39
-3
prašek
08. 11. 2016 09.39
+2
A mister doktor Prištin je bil včeraj prisoten ???
prašek
08. 11. 2016 09.39
+1
Enkrat sem pogledal to komedijo, se dobro nasmejal in šel nazaj delat !
prašek
08. 11. 2016 09.46
-2
prašek
08. 11. 2016 09.49
-4
Baje da na šentiljskem parkingu dobiš mamo in hčer za 35€ ......
prašek
08. 11. 2016 09.53
-1
dal sem ti pravi naslov , ne zlaganega . Pridi , pa ti bom povedal še kaj več ! Pa ne da se bojiš enega pritlikavca ???? Kakšen strašen je pogum desnosučnih gurujev komentiranja !
prašek
08. 11. 2016 09.59
+0
Ker si tako pogumna se pa menda ne boš bala orožja !? Veš , jaz ga lahko prinesem tudi s seboj ! Nimam ravno topa .
prašek
08. 11. 2016 10.00
+0
Le pokaži tisti tvoj tako opevani pogum , pa pridi. Nazaj te bodo že nekako odpeljali , ni problema !
Kollerik
08. 11. 2016 10.15
-1
šentiljka, vsi mi te imamo radi in hkrati sočustvujemo s teboj :))
S56EM
08. 11. 2016 09.26
+6
Smo res dvolična družba kot je zadnjič omenil Batagelj pri Odmevih. Vlada se hkrati zavzema za zaposlovanje mladih in starejših delovno mesto pa je "kot npr." samo eno. Se je treba odločit. Ali bodo starejši delali do 70 leta ali bodo dali delo mladim. Dobro vemo, da je Cerarjeva koalicija na oblasti samo zato, ker je NEjanša. Drugače pa je to boljša od dveh slabih možnosti. Imeli bi Pravno državo, pa ne bi spoštovali Ustavnega sodišča, ko nam to ne ustreza. Prodajali bi cigarete in imeli pobrane trošarine in davke, hkrati bi hoteli imeti nekadilsko družbo. Izogibali bi se davkom ali imeli čim manjše hkrati pa velike socialne pravice. V zakon, ki ga sprejmejo že vnaprej vgradijo obvoze ali pa jih preštudirajo, da se mu lahko izognejo in za njih ne velja (elito) ...
piljan
08. 11. 2016 09.52
-1
Malo te popravim,ni zaradi tega,da je NEjanša,ampak zaradi tega,ker je ivanček janša dokazal,da je totalno,nesposoben in še večji barabon.
cirenij
08. 11. 2016 09.24
+6
Brezvezne interpelacije, za katere je že vnaprej znan izid. Pos(r)lančki levi, desni, sredinski....samo vlečejo nezaslužene plače. Namesto bi se ukvarjali z 300.000 ljudmi pod pragom revščine, nezaposlenimi, na minimalcu, z mizernimi penzijami....interpelirajo in kradejo Bogu čas, nam pa denar. Zakaj ima en tak "nebodi ga treba" 3000 EU plače, nekdo, ki res dela pa 500 EU ali penzije 200 pa malo več? Cerar zbudi se! Sem te volil, pa nikoli več.
cirenij
08. 11. 2016 09.25
+1
Pa saj ne veš,koga bi? Ko so na oblasti8, so vsi isti. Bodo vremena kranjcem se zjasnila?
PS2Xministri
08. 11. 2016 09.18
+7
Kdo je pričakoval drugačno odloćitev je pa res zelo naiven saj SMC--ejevi nesposobneži vstrajajo na štiriletni mandat, IN sploh ni važno kako uspešno bo delovala vlada saj v tej SMC -ejevi stranki je celi kup anonimnežev ki so prišli v parlament ki se še nobenemu ni sanjalo ......sedaj so pa večji del teh poslancev in ministrov kreditno zapufani in morejo te kredite povrniti v celem mandatu.
tankopiš
08. 11. 2016 09.23
+1
Levičarji hočejo še 100let vladat.Tudi volvci to hočejo.Ni šans za spremembo v Sloveniji.Se vpiše4m v HDZ
sinhron
08. 11. 2016 09.27
-4
Tipično desno brez vezno nakladanje brez osnov , same frustracije !
Kollerik
08. 11. 2016 09.58
-3
sihron, tadesne je dostikrat težko razumet, kajti njihove frustracije od večnega luzerstva so prav neverjetne :)
2qrbiZa35eur
08. 11. 2016 10.01
+2
Kollerik
08. 11. 2016 10.15
-2
CyberWorm90
08. 11. 2016 09.12
-1
če bi bla kaka muslimanska priwat šola in bi se hotla financirat iz proračuna bi tut sdsowcem blo kr naenkrat nepomembno kaj prawi ustawno sodišče : )))
preverjen55
08. 11. 2016 09.23
+1
Ko je neko sodišče odločalo o zaporu Janše in je Kpk odločil proti Janši se je vsem naenkrat prikazala pravna država.......ane Cyber
Kollerik
08. 11. 2016 09.59
-3
še eden ki zagovarja doma sedečega lenuharja, ki mu mi plačujemo šihte, da jih ne opravlja
2qrbiZa35eur
08. 11. 2016 10.01
+1
Kollerik
08. 11. 2016 10.16
-1
xyxyxyxyxyxyxy
08. 11. 2016 09.03
+1
SDS strelja s praznimi topovi, samo da se o njih govori, ker drugače so že na smetišču zgodovine
flum
08. 11. 2016 09.02
+3
Problrm : javne ali zasebne sploh ni problem za interpelacijo. Bistvo je v stalni pripravljenosti , ampak v to se nihče ni spodtknil.
enakostzavse
08. 11. 2016 09.19
+4
A potem praviš, da so vlagatelji interpelacije, sds in nsi, preneumni za opravljanje svojih nalog ? Maš prav, res je tako.