Slovenija

DZ razrešil ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ireno Šinko

Ljubljana, 13. 10. 2023 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nikita Leban, STA
Komentarji
207

Državni zbor je z 49 glasovi za in enemu proti razrešili ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ireno Šinko. Predlog razrešitve je po izgubi zaupanja v DZ poslal premier Robert Golob, ki ga je zmotil ministričin odziv in branjenje uprave za varno hrano tudi po tistem, ko se je izkazalo, da smo Slovenci zaužili več ton sadja z vsebnostjo pesticidov. "Zagotovim lahko, da je bil nadzor uprave učinkovit," je še pred glasovanjem zatrdila Šinkova. Premier Golob je napovedal, da bo vodenje kmetijskega resorja ob tem začasno zaupal obrambnemu ministru Marjanu Šarcu.

"Take odločitve niso nikoli lahke in tudi tokrat je tako, a kot predsednik vlade moram poskrbeti, da ekipa deluje usklajeno in za zastavljenimi cilji," je pred glasovanjem povedal Golob, ki se je ministrici zahvalil za ves trud, sodelovanje in vse, kar je naredila dobrega. 

Ministrica sama ni želela odstopiti, saj da naj o njeni razrešitvi odloča DZ, ki jo je tudi imenoval. "To je v skladu s prisego, ki sem jo dala pred tem DZ, saj slovenska ustava določa, da ministre imenuje in razrešuje DZ na predlog predsednika vlade," je pojasnila na današnji izredni seji DZ.

"Želim si, da funkcijo čim prej zasede stalni minister"

Pred glasovanjem je ministrica očitke glede neustreznega ravnanja uprave za varno hrano zavrnila in dejala, da uprava izvaja nadzor nad vsemi izvajalci dejavnosti. Povzela je način delovanja uprave in med drugim povedala, da ta letno odvzame od 4200 do 5300 vzorcev, ki se analizirajo na različne kemijske, mikrobiološke ter druge parametre. Poleg tega inšpektorji in uradni veterinarji odvzamejo dodatne vzorce. V okviru nadzora vzorčenja živil pri uvozu je bilo letos obravnavanih 1264 pošiljk, odvzetih 469 vzorcev, od tega 273 na pesticide, poleg tega je bilo na meji zavrnjenih 39 pošiljk.

"V primeru ugotovljenih neskladij v sklopu uradnega nadzora vzorcev sadja na ostanke pesticidov iz Srbije je uprava izvedla še dodatne aktivnosti. Zadržala je 17 pošiljk, od tega je bila ena neskladna," je povedala Šinkova. Po njenih besedah je bilo od 1. avgusta odvzetih 25 vzorcev sadja in 78 vzorcev zelenjave, povečali pa so tudi število izrednih inšpekcijskih nadzorov pri nosilcih živilske dejavnosti, ki se ukvarjajo z distribucijo sadja in zelenjave. "Zagotovim lahko, da je bil nadzor uprave učinkovit," je zatrdila Šinkova in izpostavila, da je pri svojem delu v ospredje vedno postavila strokovnost, zakonitost in poštenost. 

"Za resor kmetijstva, gozdarstva in prehrane, primernejši naziv bi bil 'hrane', si želim, da funkcijo čim prej zasede stalni minister, saj je resor kompleksen in potrebne so dnevne odločitve vodstva o pomembnih vprašanjih," je dejala Šinkova in opozorila, da morajo biti letos sprejete izvedbene uredbe za nemoteno izvajanje skupne kmetijske politike prihodnje leto, "nujna pa je tudi izvedba pripravljenih ukrepov za kmetije na poplavnih območjih," je naštela. Med zakonskimi predlogi je izpostavila predlog novele zakona o divjadi in lovstvu. Ob tem je poudarila še, da je v kmetijstvu nujno treba ohraniti zadostno in kakovostno pridelavo hrane.

"Naj končam s stavkom, ki ga je pred kratkim izrekel nekdo: 'Novinci v politiki ostanejo sami sebi namen.' Res je in tisti, ki ga je izrekel, naj se nad izrečenim stavkom zamisli," je zaključila Šinkova in dodala, da ni imela želje po oblasti in se ni strankarsko borila za položaje, k sodelovanju pa da je bila povabljena. Šinkova je ministrstvo vodila od 1. junija 2022, ko je Državni zbor potrdil 15. slovensko vlado.

"Verjela sem, da je stvari mogoče narediti boljše, a iz različnih razlogov to ne gre, kot bi si želeli," je dejala Šinkova
"Verjela sem, da je stvari mogoče narediti boljše, a iz različnih razlogov to ne gre, kot bi si želeli," je dejala Šinkova FOTO: Luka Kotnik

Ministrstvo začasno prevzema Šarec, razrešena tudi državna sekretarja

Razrešitev Šinkove so podprli v poslanskih skupinah Svoboda, SD, Levica in NSi, poslanci SDS so se vzdržali. Za je glasovalo 49 poslancev, eden je bil proti.

Ministrstvo bo začasno vodil minister za obrambo Marjan Šarec, ki se ji je zahvalil za dosedanje delo in korektno primopredajo ter ji zaželel uspešno pri delu v prihodnje in nasploh vse dobro na njeni nadaljnji življenjski poti.

Vlada je izdala tudi odločbo, s katero je Darija Krajčiča in Tatjano Buzeti razrešila s funkcije državnih sekretarjev v Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Krajčič je bil za državnega sekretarja imenovan 4. junija 2022, Buzetijeva pa 1. julija istega leta.

'Ministrica bo odšla, težave bodo počakale naslednika'

Borut Sajovic iz Svobode je povedal, da Golobovo odločitev v poslanski skupini razumejo in podpirajo. "Politika je kdaj kruta, nehvaležna, dejstvo pa je, da morajo ministri uživati zaupanje predsednika vlade," je dejal. Kot je ocenil, je bilo na področju kmetijstva, gozdarstva in prehrane narejeno veliko dobrega, od novega ministra pa pričakujejo nadaljevanje zastavljenih projektov in povrnitev zaupanja v ključne inštitucije pod okriljem ministrstva.

Glede ugibanj, kako bo glasovala Svoboda, je Sajovic po seji povedal, da to, če se kdo vzdrži, ni usodno. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je namreč povedala, da se bo vzdržala, ker bi to, koga ima premier v ministrski ekipi, morala biti njegova odločitev, in ne odločitev DZ. "Predsednica DZ je izpostavila pomembno nacionalno dilemo ustavnih sprememb in imenovanja sodnikov ter imenovanje in razreševanje ministrov, ki gredo v smer, da se DZ s temi imenovanji ne bi ukvarjal," je pojasnil.

Soniboj Knežak iz SD je dejal, da bo "ministrica odšla, a težave kmetijstva, ribištva in gozdarstva bodo ostale in počakale na njenega naslednika". V poslanski skupini SD po njegovih besedah verjamejo, da bodo v prihodnjih tednih in mesecih z zakonskimi predlogi naslavljali tematike razvoja kmetijstva, dostopnosti hrane, povečanja prehranske samooskrbe ter to, kako generacijsko prenoviti kmetije in kakšen naj bo odziv kmetijstva na podnebne spremembe.

Tatjana Greif iz Levice je čas ministrovanja Šinko označila kot čas nadaljevanja po starem. "Večjih sistemskih sprememb nismo videli," je ocenila. Dejala je, da uprava za varno hrano deluje po protokolih, ki so se izkazali za neustrezne, a da Šinko ni imela časa, da bi lahko pripravila spremembe. Čeprav se Levici uradni razlog za njeno razrešitev zdijo bolj kaprica kot utemeljen očitek, premierjevemu predlogu ne bodo nasprotovali, je še povedala.

'Ni udarila po mizi, kot bi morala'

Tomažu Liscu iz SDS se zdi, da Šinko ne bi smela imeti težkega dela, saj da je bilo na področju kmetijstva veliko opravljenega v mandatu prejšnje vlade pod vodstvom SDS. Spomnil je na težave njenega ministrovanja, med drugim na zakon o zaščiti živali, sestavo strateškega sveta za prehrano, predlog za širitev Nature 2000, dodatno obdavčitev plačil za naravne ali druge omejitve, razpis za odkup pšenic in to, da je v proračunih vse manj sredstev za razvoj podeželja. "Žalostno je, da ne bo odšla zaradi lastnih napak, ampak večinoma zaradi poslušanja in kimanja predsedniku vlade," je dejal.

Vida Čadonič Špelič iz NSi je ocenila, da je Šinko "vozila slalom med političnimi željami predsednika vlade Roberta Goloba in stroko, ki jo je glasno opozarjala na napake". Po njenih besedah je med drugim nekritično podpirala slabo vodstvo uprave za varno hrano in v javnosti branila nepravilnosti tako pri delu kot pri obveščanju potrošnikov. "Ni udarila po mizi, kot bi morala, ko je prva varuhinja potrošnikov v državi prepričevala javnost, da strupi niso vedno strupeni," je dejala.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (207)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pikapokapolonica
16. 10. 2023 08.03
Upam, da bo novi minister zbrcal inšpektorje, da bodo preverjali deklaracije na izdelkih. Gledam nemško Sat1 in prispevek o goljufanju proizvajalcev. Spremenijo sestavo, sprememba pa je v deklaraciji natisnjena tako drobno, da je neberljiva. Recimo zamenjajo sončnično olje s palmovim, ki je cenejše, pa zelo nezdravo. Cena se seveda ne zmanjša (Nestle n.pr.). Potrošnik je navajen na izdelek in ne preveri deklaracije. Takih izdelkov je ogromno. Pa prepakirano meso z novo deklaracijo in obdelano s kisikom za lepo rdečo barvo.
smuuki
14. 10. 2023 14.39
+0
Kmalu bo tudi robi zamenjan. Ne bo mu lahko. Tina veliko ve o njegovih poslih lepo ga bo držala v šahu. Velik del kupa mu bo spulila iz rok in šla drugemu v objem. Po svoje se mi smili. Ne bo pa prvi ne zadnji ki hodi po tej poti pogube
TO-91
14. 10. 2023 11.01
+1
Se spomnite sepertinšeka na rdečem fergiju imt 539 delux, če on ni za kmetijskega ministra ga ni v tej lepi naši 🚜🤔
smiley88
14. 10. 2023 09.45
+4
Preberite odprto pismo Joca Pečečnika prebivalcem Slovenije na sbc in se zamislite…g. Pečečnik zelo realno opisuje situacijo v naši politiki…treba se je zamislit in ukrepat drugače bomo potonli do dna…tile nimajo pojma kaj delajo znajo pa neučinkovito trošit naše milijarde…
zoran pušenjak
14. 10. 2023 09.37
+6
Golob se lahko boji, ker njegova Tina lobira pri Debeljaku. So mu šteti dnevi kdove
Julijann
14. 10. 2023 09.40
+5
Potem se še vidi kako lepo Debeljak plača s službeno kartico. Je šlo torej za službeni sestanek, je Tina spet lobistka in lobira za svojega fanta .... skratka, bolano do amena, pojma nimamo kako nam zapravljajo naš skzpni denar.
Litlmen
14. 10. 2023 09.11
+7
Fant od Tine je čisto zavozil sebe in državo
Ho Chi Joža
14. 10. 2023 09.09
+5
Najbolše bi bilo,da bi bil g.Golob minister za vse resorje.One man band.
Castrum
14. 10. 2023 09.00
+7
Paškova in Klakočarjeva pa gresta kontra Golobu, madona😶. Ne plešejo več skupaj?
Narkodefinkica
14. 10. 2023 08.58
+14
Kirga bo še zamenjala, priležnica z dolgim frisom, sam prašam, tko kot je danes v Sloveniji še ni bilo. Katastrofa. Nutrija pres..
smuuki
14. 10. 2023 08.57
+5
Zakaj tolčemo po njej. Urad za varno hrano točno ve da hrane skladne z našimi predpisi ni. Mi smo na tem področju bolj papeški od papeža. Ti predpisi ki veljako za slovenskega kmeta za druge ne veljajo. Kar je pri nas konvencionalen način pridelave je povsod okrog nas in po svetu BIO. Zato naših izdelkov ni na policah. Vsi ki delate na tem področju to dobro veste. Ta vzvod lahko izkoristite pri vsakem naslednjem kmetijskem ministru ko vam enkrat ne bo po volji
ZDENKO 1
14. 10. 2023 08.49
+12
Škoda, da je z svojim poslovilnim komentarjem ostala na zelo profesionalni ravni, sem upal, da bo kaj omenila, vsaj malo naokoli, da je morala odstopiti, ker je odstop želel fant od Tine po navodilu Tine.
anjerd
14. 10. 2023 08.48
+7
Šarec bo povečal svojo vojsko z biki, osli in svinjami🤪😜😅, ta pa je štručko za vse
smuuki
14. 10. 2023 09.09
-1
Po koloarjih se govori da uvaja nov partizanski način vojskovanja. Je bistveno cenejši od obstoječega. Vojake oborožiš in jih prepustiš lastni iznajdljivosti. Prehranjevanje in oblačenje se izvede v nočnem času pri vnaprej izbranih ta belih. Ko jih izčrpaš pa sledi inkognito izginotje.😀😀😀😀
Ho Chi Joža
14. 10. 2023 08.45
+8
V tej vladi samo še Murko manjka
ThorStorm793
14. 10. 2023 08.45
+5
Diktatorska svoboda kaže svoj pravi obraz z svojimi nvo. Podenj od vlade
jodr
14. 10. 2023 08.45
+5
Komedijant in puškometalec v koruzo novi kmetijski minister; kaj takega se ni ti v GA -GA nebi spomnili.
smuuki
14. 10. 2023 09.16
+1
Zdaj ko on vodi ta resor ne bo več treba krompirja saditi v zemljo. Bodo križali krompir in lesko in ga bomo pobirali po grmovju. Po naših zakonih so plodovi v gozdu skupna last in bo nastalo blagostanje brez dela. Dobra izbira je tale minister. Namesto trdega dela nas bo raje nasmejal
smuuki
14. 10. 2023 08.35
+3
Če bi urad za varno hrano spremljal kvaliteto hrane po naših normativih ki veljajo za Slovenske kmete bi bile police v trgovinah prazne. Skladno s temi predpisi ni možno pridelati dovolj velikih količin. Zelo narobe pa je da tujcem dopuščamo njihove normative domačim pa ne. Slovenski kmet je vnaprej diskriminiran v primerjavi z drugimi. Tovarištvo neprestano konstantno ubija domače proizvajalce in slovenstvo. Kdaj bomo temu naredili konec.
smuuki
14. 10. 2023 08.26
+2
Obstaja urad za varno hrano. Ima svojega direktorja. Vse so preskočili in vso kvazi odgovornost obesili ministrici. Samo rešit so se je hoteli. Vsi smo vedeli, vsi vemo od kje prihaja hrana na naše police. Vsi vemo da imajo mnogo mnogo bolj ohlapne predpise kot mi. Tudi ko nje ni več bo šlo po istih nabavnih linijah in enake kvalitete vse naprej pa nikogar ne bo motilo. V vseh državah okrog nas so drugačni normativi kot pri nas. Niti nimamo izbire vzemi ali pusti. Slovenskim kmetom smo s predpisi zvezali roke vsem ostalim je dopuščeno več kemije, več somatskih celic v mleku itd. To logiko razumejo samo neprištevni.
Julijann
14. 10. 2023 08.21
+9
Ena redkih ministric s hrbtenico. Je pa zanimivo kako se ljubica Goloba sestaja s predsednikim uprave SDH Debeljakom. Le o čem se pigovarjata? In seceda Debeljaku ni problem plačati zapitka s službeno kartico. Eni zapravljajo za vse naš skupni denar, eni si naj bi čedalje bolj trgali od ust.
ZDENKO 1
14. 10. 2023 08.54
+8
Tina daje Debeljeku navodila, ker fant od Tine ne zna jasno razložiti Debeljaku, kaj vse si želi njegova Tina.
zoran pušenjak
14. 10. 2023 08.13
+8
In zdaj si bo Golob nastavil še enega komavca, pa če je strokovnjak ali ne, samo, da je naš
NoviceResnice
14. 10. 2023 08.15
+8
Šarec je strokovnjak za topove, nutrije in management
NoviceResnice
14. 10. 2023 08.10
+11
Nutrija ji je pogrizla stolček