Slovenija

Poslanci bodo lahko pili

Ljubljana, 16. 01. 2006 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanci si bodo odslej v DZ lahko pri kosilu ali protokolarnih dogodkih privoščili kozarec alkohola.

V DZ bodo odslej veljala strožja pravila
V DZ bodo odslej veljala strožja pravila FOTO: POP TV

V prostorih Državnega zbora od danes velja nov hišni red, ki med drugim prepoveduje tudi vsakršno lepljenje plakatov ali listin na hodnikih in vratih pisarn. Poslanci in zaposleni si bodo lahko odslej pri kosilu ali protokolarnih dogodkih privoščili tudi kozarec alkoholne pijače, medtem ko bo vstop v prostore DZ vinjenim osebam prepovedan. Novi hišni red tudi nekoliko zaostruje pogoje za vstop v parlamentarne prostore in povečuje varnostne ukrepe.

Pravico do vstopa v Državni zbor brez opravljanja vstopnih formalnosti bodo imeli poslanci in državni svetniki, generalni sekretar in sekretar državnega sveta, uslužbenci DZ in DS, predsednika republike in vlade, ministri, predsedniki ustavnega, vrhovnega in računskega sodišča, varuh človekovih pravic ter člani mednarodnih organizacij, veleposlaniki in najvišji predstavniki tujih držav.

Za vstop v poslopje parlamenta je sicer treba biti dostojno oblečen, vstop pa bo prepovedan vsem, ki bi kazali znake vinjenosti ali vpliva drugih opojnih substanc.

V prostore DZ lahko vstopajo še osebe, ki so povabljene na sejo DZ, DS in njunih delovnih teles, predstavniki medijev, zunanji izvajalci in osebe, ki želijo spremljati seje. Osebe, ki bodo vabljene na seje, bodo lahko vstopile le s pisnim vabilo.

Funkcionarjem vlade, predstojnikom vladnih in drugih služb ter predstavnikom medijev, ki redno poročajo iz DZ, se bodo izdale nove identifikacijske kartice, vsi, razen predsednika vlade in ministrov, pa se bodo dolžni vpisati v evidenco obiskov.

Točenje alkoholnih pijač je bilo doslej v Državnem zboru prepovedano. Odslej pa si bodo lahko poslanci, državni svetniki, zaposleni in tisti, ki se po službeno dolžnosti nahajajo v prostorih DZ, lahko v restavraciji ob hrani privoščili tudi kozarec vina ali piva. Alkoholne pijače bodo dovoljene tudi ob protokolarnih dogodkih.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni