Slovenija

Mark Boris Andrijanič postal minister za digitalno preobrazbo

Ljubljana, 16. 07. 2021 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Urša Zupan, Anže Božič, STA
Komentarji
619

DZ je Marka Borisa Andrijaniča imenoval za ministra brez listnice, pristojnega za digitalno preobrazbo. Za je glasovalo 45 navzočih na seji, proti jih je bilo 44 – dodaten glas koaliciji je namenil Desusov Franc Jurša, ki pravi, da je že nekaj dni tarča političnih pritiskov. Andrijanič digitalno preobrazbo vidi kot "ekipni šport, v katerem lahko zmagamo le, če držimo skupaj". Po oceni Tonina imenovanje ministra kaže, da ima vlada še vedno ustrezno podporo v DZ in lahko mirno nadaljuje z delom.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Adrijanič je novi minister
    05:18
    Iz 24UR: Adrijanič je novi minister
  • Iz SVETA: Novi minister za digitalizacijo
    05:35
    Iz SVETA: Novi minister za digitalizacijo

Mark Boris Andrijanič je takoj po glasovanju prisegel pred DZ in poslance tudi na kratko nagovoril. Kot je dejal, si bo prizadeval, da digitalizacija postane nacionalna prioriteta in projekt, ki združuje ne le celotno družbo, pač pa tudi celotno slovensko politiko. "Vemo, kaj moramo narediti, sedaj je treba zavihati rokave," je dodal. Njegova prioriteta bo uresničevanje 40 ukrepov, ki jih je pripravil strateški svet za digitalizacijo. Čaka jih veliko dela, časa pa ni veliko, je opozoril. 

Andrijanič, ki je del ministrske ekipe NSi, se je v izjavi novinarjem v DZ zahvalil NSi za priložnost, da so ga sprejeli kot zunanjega strokovnjaka. Verjame, da bodo odlično sodelovali.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za je glasovalo 45 poslancev, odločilni glas prispeval Franc Jurša

Imenovanje Andrijaniča za ministra je v DZ podprlo 45 poslancev – poleg koalicijskih tudi poslanci SNS, narodnosti in dva poslanca DeSUS. Proti so glasovali poslanci LMŠ, SD, Levice, SAB in nepovezane poslanske skupine.

Odločilni glas h koaliciji je prispeval šef poslancev Desusa Franc Jurša, ki je omenil številne politične pritiske nanj. "Par dni osebno doživljam strašne pritiske na to, kako bom glasoval. Pritiski prihajajo z vseh koncev, enostavno jih je zelo težko prenašati. Postavljajo se nam kontrolorji glasovanja. Najbolj pa me boli, da mi nekdo zatrjuje, da se dilam," je povedal. O konkretnih imenih in tehnikah pritiskov ni želel govoriti, namignil pa je na poskuse discipliniranja z desne in zlasti na vsiljevanje z leve. Desusovi poslanci so danes sicer glasovali na tri različne načine – Jurša in Branko Simonovič sta ministra podprla. Robert Polnar je bil proti. Ivan Hršak pa je manjkal zaradi dopusta.

S tesnim imenovanjem ministra Andrijaniča si je vladajoča koalicija – po umiku dveh spornih zakonov, ki nista imela dovolj podpore med poslanci – kupila vsaj nekaj političnega miru. Tudi pri tem prestižnem političnem glasovanju pa se je pokazalo, da Janševa manjšinska vlada v državnem zboru ni zmogla absolutne večine 46 glasov. Na drugi strani pa je to tudi simboličen, a močan udarec za opozicijo. Bržkone so že splavale po vodi ideje o zamenjavi oblasti oz. o tretjem poskusu konstruktivne nezaupnice. Izkazalo se je namreč, da tudi leva sredina nima 46 glasov.

Del opozicije oster do vlade in zlasti do DeSUS 

V LMŠ menijo, da so se poslanci DeSUS danes pokazali kot del koalicije. Se pa je v tem tednu po njihovi oceni pokazalo tudi, da vlada kljub temu nima stabilne večine in bo vsako pomembno glasovanje nepredvidljivo. "To pomeni, da se bosta jeseni tako vlada kot parlament ukvarjala predvsem sama s sabo, ne pa s problemi ljudi. Ljudje so nam v nedeljo na referendumu zelo jasno povedali, da je tega dovolj in da potrebujemo volitve," so navedli.

Po ocenah Tanje Fajon iz SD je glasovanje v DZ pokazalo, da bodo poslanci DeSUS še naprej podpirali vlado in s tem prevzeli odgovornost za njeno ravnanje. "Čas za spremembe še torej ni dozorel. Ampak pride. Če ne prej, na volitvah," je zapisala. Pred nekaj dnevi je namreč sporočila, da so glasovanja v tem tednu, zlasti o ministru, ključna. Predvsem je izpostavila odločitev DeSUS. Napovedala je, da bodo v opoziciji znova vložili konstruktivno nezaupnico, če bodo uspeli zbrati 46 poslanskih podpisov.

Do Jurše je bila ostra poslanka LMŠ Jerca Korče: "Ko poslanec jasno/javno pove, da mu v ospredju ni država, niti vsebina. Še korak dlje vseeno mu je, kaj mislijo ljudje. To je novo dno parlamentarizma, ki je postal zgolj bleda senca, ujeta v zavetju oportunizma posameznih egov."

Koordinator Levice Luka Mesec je opozoril na nedeljski referendum, ki da je pokazal, da koalicija nima več podpore med ljudmi. Koaliciji pa po njegovem mnenju usiha moč tudi v parlamentu. "Da bi si nekoliko popravili javni videz, so včeraj umaknili dva zanje bistvena zakona, zakon o nacionalnem demografskem skladu in novelo zakona o nalezljivih boleznih," je dejal. Današnjo izvolitev ministra pa vidi kot marketinško potezo vlade, ki je bila oblikovana tik pred zdajci. "Izvolili so ga zato, da bi popravili videz, da koalicija v parlamentu nima več moči in šli na počitnice z neko zmago na papirju. A ta zmaga je bila 45 proti 44."

"Levi blok, ki podpira ekstremno desno vlado. DeSUS je danes znova dokazal, da je najbolj sigurna 'koalicijska' stranka, ko manjšinska vlada pri ključnih glasovanjih (za ministra) potrebuje njihove glasove. Vse, samo da ne pride do volitev in da ohranjajo lastne stolčke," pa je bila ostra tudi predsednica SAB Alenka Bratušek. 

To je novo dno parlamentarizma, pravi Korčetova.
To je novo dno parlamentarizma, pravi Korčetova. FOTO: Bobo

Za koalicijo je to pokazatelj zadostne podpore za nadaljnje delo vlade

Premier Janez Janša je Andrijaniču čestital in mu zaželel dobrodošlico v vladni ekipi. Je pa spomnil tudi na pritiske na poslance. "Ustava neposredno varuje svobodno odločanje poslancev. Kazenski zakonik grožnje poslancem obravnava kot kaznivo dejanje. Upam, da Policija in tožilstvo spodnjega dokaza ne bosta spregledala," je navedel. 

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je spomnil, da je glasovanje v demokraciji pač glavni pokazatelj tega, kaj se lahko stori in kaj ne. Potrditev ministra je signal, da koalicija še vedno deluje, meni Krivec. Ključni glasovalni del je bil po njegovem mnenju izpolnjen, s tem pa tudi stabilnost tako koalicije kot vlade. Z imenovanjem ministra so zadovoljni. Po ocenah Krivca je to olajšanje za vlado, saj da je resor digitalizacije trenutno zelo pomemben. Krivec glede na vse informacije meni, da je morebitna konstruktivna nezaupnica vladi, ki jo je v minulih dneh znova omenjala opozicija, "misija, ki se ne bo izpolnila".

Po oceni Mateja Tonina iz NSi današnje glasovanje pomeni, da ima vlada še vedno ustrezno podporo v DZ in lahko mirno nadaljuje z delom ter se lahko znova osredotoči na bistvene zadeve, ki jo čakajo. Digitalizacija je po njegovem mnenju zagotovo ena od ključnih zadev, ki Slovenijo čakajo, če želi ujeti najrazvitejši svet. "Veseli smo, da smo danes dobili novega ministra, ki se bo pridružil vladi in s tem ministrski ekipi NSi, da bomo lahko večje rezultate dosegli tudi na področju digitalizacije, in da bo koordinacija ministrstev na tem področju še boljša," je dejal.

Po nedeljskem referendumu, ko so volivci prepričljivo zavrnili vladno novelo zakona o vodah, Tonin verjame, da se strasti počasi umirjajo. Tudi sama vlada je k temu po njegovem mnenju bistveno prispevala, ker so odložili glasovanje o demografskem skladu in zavrnili novelo zakona o nalezljivih boleznih. Kot je spomnil, sta omenjena zakona najbolj razvnemala slovensko javnost in opozicijo ter celo državni svet. Prepričan je, da bodo poletni dnevi in oddih prispevali k temu, da se stvari nekoliko umirijo in se bodo jeseni znova lahko osredotočili na okrevanje gospodarstva, okrepitev javnega zdravstvenega sistema in vsesplošno digitalizacijo Slovenije.

Spomnil je, da je vlada Janeza Janše manjšinska in zato za različne zakone potrebujejo podporo opozicije. "Tu se vedno opozicija loči na konstruktiven in destruktiven del. Danes smo s konstruktivnim delom opozicije lahko izvolili ministra, da vlada lahko nemoteno deluje naprej," je dejal.

Po oceni Mateja Tonina današnje glasovanje pomeni, da ima vlada še vedno ustrezno podporo v DZ in lahko mirno nadaljuje z delom.
Po oceni Mateja Tonina današnje glasovanje pomeni, da ima vlada še vedno ustrezno podporo v DZ in lahko mirno nadaljuje z delom. FOTO: Bobo

Tudi po oceni SMC so razmere z izvolitvijo novega ministra dodaten dokaz, da vlada lahko deluje tudi v prihodnje. "Zagotovo smo v šibkih razmerjih, tako za eno kot za drugo stran, kar pa daje poudarek predvsem demokraciji, torej pogovore in dogovore. To je tudi namen parlamenta," je po seji DZ ocenil vodja poslancev SMC Gregor Perič. Kadar koli je ena od strani premočna, so po njegovih ocenah namreč tudi politike vlade ali DZ bistveno drugačne kot takrat, ko je treba iskati ravnotežja. To v SMC vidijo kot priložnost za Slovenijo, da se krepi demokratično zavedanje.

Andrijanič digitalno preobrazbo vidi kot ekipni šport

Pred izredno sejo DZ je kandidata, ki je iz kvote NSi, že zjutraj zaslišal parlamentarni odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. V svoji predstavitvi je Andrijanič napovedal prizadevanja za uresničitev čim večjega dela pred kratkim predstavljenega paketa ukrepov za digitalizacijo. 

Kot ključni cilj je izpostavil v sodelovanju s pristojnimi ministrstvi uresničiti čim več od prvih 40 rešitev za digitalizacijo, ki jih je strateški svet za digitalizacijo predstavil junija. Strateški svet, v katerem je po Andrijaničevih besedah 47 izjemnih strokovnjakov z različnih področij, ki imajo bogate izkušnje iz tujine, je v prvi paket predlogov vključil rešitve za digitalizacijo javne uprave, zdravstva, izobraževanja in gospodarstva. "Gre za 40 rešitev za četrto desetletje slovenske države, ki bo nedvomno digitalno," je tako kot na junijski predstavitvi dejal tudi danes. Med njimi je izpostavil ukrepe za državljane, kot so e-gradbeno dovoljenje, informativni izračun otroških dodatkov in davčni trajnik, kot tudi za podjetja. Zanje naj bi med drugim poenostavili poslovanje z državo ter spodbudili nastajanje start upov in kroženje možganov.

Andrijanič bo usklajeval delo ministrstev pri digitalni preobrazbi Slovenije. V ta namen se ustanavlja tudi služba vlade za digitalno preobrazbo. 

Na področju zdravstva se bo lotil ukrepov, ki bodo s pomočjo naprednih tehnologij reševali življenja, skrajšali čakalne vrste in prihranili milijone pri javnem naročanju, na področju izobraževanja pa je napovedal uvedbo obveznega predmeta računalništva in informatike v osnovne in srednje šole. Državljanom bi ponudil digitalni bon za pridobivanje e-veščin, je dodal.

Želi tudi digitalizirati čim večji del notarskih storitev, da jih bo mogoče čim več opraviti na daljavo. Z olajšavami pri dohodnini bi v Slovenijo privabil strokovnjake za informacijsko tehnologijo. "Osredotočil se bom na praktične ukrepe, ki jih bodo državljani in podjetja občutili že kmalu," je obljubil Andrijanič, ki je prepričan, da bo uresničevanje vsakega od ukrepov terjalo intenzivno koordinacijo s pristojnimi ministrstvi. Prav to bo tudi naloga novoustanovljene vladne službe za digitalno preobrazbo, ki jo bo vodil.

"Če postanem minister, bom storil vse, da digitalizacija postane naša nacionalna prioriteta in projekt, ki povezuje celotno družbo in politiko," je obljubil Andrijanič, ki digitalno preobrazbo vidi kot "ekipni šport, v katerem lahko zmagamo le, če držimo skupaj".

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (619)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ŽigaLausegger
18. 07. 2021 13.51
Nima pojma o računalništvu... Nastavljenček...
Ivan zDoba
17. 07. 2021 11.30
+6
Jurša, saj vemo, da ste se Dedusovci prodali za 3 kilo €/mesec. Ne potrebujemo izgovorov. Prav tako tudi tega ministrstva ne! Do kdaj mislite, da vas bo narod plačeval?!
Apostol1
17. 07. 2021 10.35
+6
Samo še en dodaten parazit in prav nič drugega
jodr
17. 07. 2021 09.50
-1
Jerci Korče bi predlagal, da si v času parlamentarnih počitnic vzame v roke knjigo BONTON in jo natančno preštudira in to večkrat. Če jo bo samo enkrat, ne bo razumela.
niktalop
17. 07. 2021 09.24
+7
Mark Boris Andrijanič postal minister za digitalno preobrazbo. Najbolj se bo preobrazila njegova denarnica in denarnice njegovih prijateljev, ker se bodo krepko poredile. Janšistična politična ''elita'' deluje samo v svojo korist. Veliko novosti, ki jih uberjev lobist načrtuje, že deluje nekaj časa.
Ugovor vesti 133.člen
17. 07. 2021 09.02
-2
Ustenje nesposobne opozicije z rezultatom referenduma, kot, da so oni zaslužni za to, ni realno. Sam mislim, da bi moral Vizjak odstopiti ali ga Janša odsloviti, ne glede kakšen je bil predlagani zakon. S tem bi dobila vlada nekaj kredibilnosti.
Ivan zDoba
17. 07. 2021 11.31
+5
Ta vlada nikoli ni imela kredibilnosti. In je tudi ne bo imela.
serumresnice
17. 07. 2021 09.02
+8
Toninu gre samo zato, da čim dlje greje stolček in cuza denar od države! Ura dela tik, tak, tik, tak, tudi za tebe hlapec!
TEDOxy50pMEDO
17. 07. 2021 08.58
+4
Kaj pomeni ta digitalna preobrazba? Da ne bo nič več na papirju, da bodo hackerji lahko delali lažne digitalne dokumente?
ŽigaLausegger
18. 07. 2021 13.54
Hacker mič ne more, če je dokument pravilno zavarovan z digitalnimibpodpisi. Goljufije se skoraj v celoti lahko preprečijo. Ampak definitivno ne s pravnikom na čelu ministrstva...
apodgra
17. 07. 2021 08.50
+4
Jurša , da je tarča številnih ljudi je za vse kriv sam. Kot upokojenca me je sram ,da me taki ljudje , kot so poslanici DESU-sa zastopajo v parlamentu - Človek ne more sedeti na dveh stolih in na račun izključno osebnih koristi , držati v šahu celo državo. Kako lahkomiselno jemlje državo za talca in se ne zaveda posledic, ki ga čakajo. Ne vem , kako se počuti v lastnem kraju ,kjer živi , prepričan sem, da ne dobro . Ko bo odletel iz parlamenta .,bo doživel svojo pravo trnovo pot. Preveč dolgo je lepo živel na račun drugih, prišel bo račun, ki ga bo moral poravnati.
jodr
17. 07. 2021 09.51
-2
A če bi Jurša glasoval za levake, bi bil pa super?
Luka Korez
17. 07. 2021 08.42
-4
Glede taksistov...večina ni domačih ..se slovenski niso...nimajo niti državljanstva ...sam goljufati znajo ...sama beda ...tako da krrrr
Ugovor vesti 133.člen
17. 07. 2021 08.36
-6
Jerca Korče govori o dnu parlamentarizma. Ona s svojo maščevalnostjo in zlobo, ki jo "izžareva" med govorom, nikoli ni zapustila tega dna o katerem govori.
jodr
17. 07. 2021 09.53
-3
Na srečo je Jerca samo muha enodnevnica. Po naslednjih volitvah bo lahko samo še kolesarila okrog Parlamenta.
boss2
16. 07. 2021 21.56
+6
Edina dobra stvar je,da ne bo dolgo,prav tako kot vlada🥲
simc167
16. 07. 2021 21.55
+6
Franc, se vidiva v Ljutomerji, baraba
jodr
17. 07. 2021 09.53
-3
Cervantes Saavedra
16. 07. 2021 21.52
+4
A za Tonina je 45 glasov v parlamentu še vedno ustrezna podpora v DZ!? Bi kdo od podpornikov vlade jasno pritrdil, a taka definicija velja tudi za vsako našo naslednjo vlado (recimo levosredinsko), ki bi imela podporo kar 45 poslancev?
apodgra
17. 07. 2021 09.07
+3
z težo njegovega telesa. Bolj se širi in debeli , bolj je samozavesten in nesramen. Bomo videli , kako, bosta ta dva politika igrala na svojo violino oblastništva , po brci iz parlamenta . Treba bo oba vprašati malo po zdravju in gmotnem stanju .
apodgra
17. 07. 2021 09.19
+5
Jurša je v parlamentu v varnostnem mehurčku, zato ga "okužena " opozicij ne sme motiti in ga mora pustiti pri miru. Njegova dejavnost v parlamentu ni vidna in nič kaj pomembna .Ko bo počil ta mehurček , če ne prej , kot čez slabo leto , bo odletel iz parlamenta na smetišče zgodovine . Čim prej se je treba takega poslanca znebiti in ljudstvo bo storilo ravno to, da se bo DESU-s za vedno poslovil iz parlamenta. Če stranka in vodstvo stranke nima moči in zdravila proti takim neposlušnim poslancev , potem , taka stranka nima kaj i več početi v hramu demokracije . Račun za DESU-s bo temu primerno velik in boleč .
jodr
17. 07. 2021 09.54
-5
Levuharska vlada ne bo imela 45 glasov podpore.
Cervantes Saavedra
17. 07. 2021 12.45
+2
za jodr: Po sveži raziskavi neodvisne agencije Parsifal bi desnica po novem imela 32 poslanskih sedežev, levosredinci 56. Res jih ne bo 45.
Cervantes Saavedra
16. 07. 2021 21.48
+5
Jurša je omenil tudi poskuse discipliniranja z desne. JJ pa izjavlja, da kazenski zakonik grožnje poslancem obravnava kot kaznivo dejanje. In upa, da Policija in tožilstvo takega dokaza ne bosta spregledala. A prav razumemo, kaj je nevede rekel?
melhijad1
16. 07. 2021 21.48
+6
in kaj bo delal ta minister?
vicente
17. 07. 2021 08.05
+6
bojer
16. 07. 2021 21.44
+7
..."gradbeno dovoljenje", me prav zanima v kakšnem času bi ga ali ga bo dobil Pečečnik. Državna birokracija gre proti "200 taužnt". Minister bi bil ekonomsko upravičen, če bi se število zaposlencev prepolovilo.
apodgra
17. 07. 2021 09.41
+4
Za tistih nekaj tisoč izdanih gradbenih dovoljen na leto , bo ta minister vse svoje strokovne sposobnosti ,kot prioriteto posvetil tej zadevi. Zato ne rabiš ministra ali strokovne skupine , potrebuješ samo nekaj računalniško pismenih strokovnjakov in to zadevo uredijo v najkrajšem času. Ta minister bo Slovenijo v kratkem času spravil med šest najbolj digitalno usposobljenih držav v Evropi. Pod pogojem , da bodo ostale že sedaj bolj razvite države mirovale in se digitalno ne razvijale. Če se sam predsednik vlade prišteva med strokovnjake računalništva , ker obvlada pisanje po medmrežju. Otroci bolje obvladajo internet in so njemu lahko profesorji. Če predsednik reče, da je veliki strokovnjak , potem , je pač "veliki " strokovnjak in njemu pač moramo " verjeti" . Človek , ki je lahko zdravstveni ministre , zunanji in notranje ministre , skratka človek , ki je univerzalen in ni področja ,ki ga nebi obvladal. Pričakujem , da bo vlada s predsednikom vlade na čelu , v kratkem času patentiral svoje izume in pogruntavščine , ker v nasprotnem primeru lahko pride do kraje patentov držav, ki so tehnološko pred nami.
jodr
17. 07. 2021 09.55
-1
Če bo minister slučajno 2 levaka poslal na Zavod za zaposlovanje, bo pa ogenj v strehi.
mmickica
16. 07. 2021 21.38
-4
Koooncno, je bil ze skrajni cas.
ce.ce.
16. 07. 2021 21.37
+9
in kva nam bo?
ce.ce.
16. 07. 2021 21.38
+10
apodgra
17. 07. 2021 09.45
+4
Če bi s novim ministrom brez listine dobili samo enega človeka , bi bilo to nepomembno in zanemarljivo . Dobili bomo močno ekipo administratorjev in vladinih politikov .
jodr
17. 07. 2021 09.56
-3
Mali medo
16. 07. 2021 21.33
+8
Menj je fino končno se bomo desusa znebil sami fosili k že 30 let meglo mešajo