Slovenija

Janez Poklukar je novi minister za zdravje

Ljubljana, 23. 02. 2021 06.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
STA, Natalija Švab
Komentarji
236

DZ je s 50 glasovi za in 31 proti podprl imenovanje Janeza Poklukarja za ministra za zdravje. Podprli so ga v SDS, SMC, NSi, SNS, pa tudi poslanca narodnih skupnosti in večina poslanske skupine DeSUS. Poslanec DeSUS Jurij Lep se je namreč glasovanja vzdržal. Prav tako so se glasovanja vzdržali v SAB, proti pa so glasovali v LMŠ, SD in Levici. 42-letni zdravnik je postal 18. minister za zdravje doslej in tretji v tej vladi.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Poklukar že v vlogi ministra
    03:01
    Iz SVETA: Poklukar že v vlogi ministra
  • Iz 24UR ZVEČER: Poklukar novi minister za zdravje
    04:51
    Iz 24UR ZVEČER: Poklukar novi minister za zdravje
Janez Poklukar je novi zdravstveni minister.
Janez Poklukar je novi zdravstveni minister. FOTO: Bobo
Z delom na ministrstvu dosedanji generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra  Ljubljana začenja v sredo.

V nagovoru po imenovanju in zaprisegi je novi minister za zdravje ponovil, da bi bil danes raje v ambulanti, a verjame, da lahko na mestu ministra naredi več za zdravje ljudi. "Verjamem, da je pred nami ključen trenutek za spremembe v zdravstvu. Skupaj in poenoteni v skupnem cilju lahko dosežemo tisto, kar v zdravstvu že dolgo čakamo. Naši pacienti, zaposleni in vsi Slovenci si to zaslužimo," je povedal. Vse v DZ je povabil h konstruktivnemu dialogu in sodelovanju.

Na ministrstvu bosta očitno vsaj za zdaj na svojem položaju ostali trenutni državni sekretarki – mandat državnih sekretarjev je namreč vezan na ministra – Alenka Forte in Marija Magajne. Prejšnji teden je po zaslišanju v DZ Poklukar pojasnil, da se bo po prihodu na ministrstvo sestal z zaposlenimi in jim dal možnost, da se izkažejo na svojih položajih.

Janša Poklukarja ocenjuje kot odličnega poznavalca slovenskega zdravstvenega sistema

Premier Janez Janša je ob začetku seje DZ, na kateri so Poklukarja na koncu potrdili za novega ministra za zdravje, izpostavil njegove dosedanje poklicne uspehe. Kot je dejal, je s svojim dosedanjim delom postavil visoke standarde in izkazal odlične vodstvene kompetence. Je tudi izvrsten poznavalec slovenskega zdravstvenega sistema.

Po Poklukarjevem imenovanju se je odprlo mesto generalnega direktorja ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra. V sredo sestal svet zavoda, ki bo predvidoma imenoval vršilca dolžnosti. Začasno naj bi v. d. direktorja postal Jože Golobič, dosedanji predsednik sveta UKC.

Janša je spomnil, da je Poklukar leta 2013 postal predstojnik oddelka za interno medicino v Splošni bolnišnici Jesenice, leto pozneje pa je sprva kot vršilec dolžnosti, pozneje pa kot direktor s polnimi pooblastili prevzel vodenje te bolnišnice. Uspešno jo je vodil do julija 2019, v tem času je uspešno zaključil sanacijo njenega poslovanja.

Poklukar je nato avgusta 2019 prevzel vodenje največje zdravstvene ustanove v državi, Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Soočil se je z zahtevnim finančnim položajem te bolnišnice in s sanacijskimi postopki, ki jih je vzel kot izziv, pravi Janša. Tem izzivom se je pridružil novi – epidemija covida-19.

UKC je, kot je poudaril Janša, pod Poklukarjevim vodstvom ter z njegovo dobro organizacijo, sodelovanjem in poznavanjem problematike uspešno omogočil zdravljenje največjemu delu obolelih za covidom-19 v državi. V 10 dneh je UKC pod njegovim vodstvom uspelo zaključiti obnovo oz. dograditev prostorov, ki so jih prej dograjevali 12 let, in jih v najbolj kritičnih trenutkih tudi predati v uporabo, je dodal predsednik vlade. Gre za prostore v diagnostično-terapevtskem servisu (DTS).

Tako je Poklukar po Janševem mnenju v svojem dosedanjem delu postavil visoke standarde in izkazal odlične vodstvene ter strokovne kompetence, izkazal pa se je tudi za odličnega poznavalca slovenskega zdravstvenega sistema – tako njegovih prednosti kot pomanjkljivosti.

Dodal je, da so pred Poklukarjem veliki in zelo zahtevni izzivi. Zato se mu je zahvalil, da je sprejel te izzive, zahvalil pa se je tudi za podporo kandidatu za ministra na matičnem parlamentarnem odboru za zdravstvo.

Kaj obljublja Poklukar?

Poklukar je prejšnji teden v predstavitvi svoje vizije zdravstva pred parlamentarnim odborom poudaril, da je cilj univerzalno, široko dostopno javno zdravstvo. Izpostavil je potrebo po krepitvi primarne zdravstvene ravni, zlasti dela zdravstvenih domov, ter jasni ločitvi dela v javnem in zasebnem zdravstvu.

Za zdravstvo je po njegovih besedah treba nameniti več denarja, vire financiranja pa razpršiti. Zavzema se za jasno opredelitev košarice pravic iz osnovnega zavarovanja ter za preoblikovanje dopolnilnega zavarovanja. Po njegovem mnenju je ključno urediti dolgotrajno oskrbo.

42-letni zdravnik internist je položaj zdravstvenega ministra zasedel dobro leto pred rednimi parlamentarnimi volitvami. Vlada je iskala novega ministra za zdravje, potem ko je Tomaž Gantar odstopil s tega mesta konec lanskega leta po izstopu DeSUS iz koalicije. V vmesnem času je ministrstvo vodil premier.

Mandat novega ministra bo zaznamovala bitka s covidom-19.
Mandat novega ministra bo zaznamovala bitka s covidom-19. FOTO: Dreamstime

Kdo ga je podprl?

Poklukarjeva kandidatura je sicer naletela na vzpodbuden odmev,  na seji parlamentarnega odbora je bil deležen tudi pohval nekaterih poslancev opozicijskih strank.

Če lahko kdo uredi zdravstvo, je po oceni SDS to Poklukar, zato so z velikim odobravanjem podprli njegovo kandidaturo, je povedala poslanka SDS Anja Bah Žibert. V predstavitvi poslanskega stališča je povzela tudi nekaj ocen različnih organizacij s področja zdravstva o Poklukarjevem dobrem poznavanju sistema. "Ne gre le za besede, gre za dejanja, izkazana v uspešnih zgodbah," je ob tem poudarila poslanka in med drugim izpostavila uspešno zaključeno sanacijo jeseniške bolnišnice v času Poklukarjevega mandata.

Med izzivi, ki ga čakajo na čelu zdravstvenega resorja, je Bah Žibertova med drugim izpostavila reševanje nakopičenih številnih sistemskih težav in infrastrukturnih zaostankov ter spopadanje s čakalnimi vrstami ob kadrovski podhranjenosti ministrstva za zdravje, ki ima "vse prej kot optimalno zasedbo".

Poklukarja so podprli v SMC. Poslanka Mojca Žnidarič je dejala, da zdravstvo bolj kot kadar koli prej potrebuje ministra, ki bo s svojimi kompetencami pripomogel k prebroditvi krize, ki jo je prinesla epidemija covida-19. Ob tem je Žnidaričeva poudarila pomen cepljenja. "Minister bo na tej točki z aktivnim pristopom odigral ključno vlogo. Njegov fokus mora biti usmerjen v izdelavo komunikacijske strategije, s katero bo nagovoril državljane," je dejala.

Poudarila je, da kljub trenutnemu prioritetnemu obvladovanju epidemije ne smemo razvrednotiti pomena javnega zdravstva. Podpirajo tudi Poklukarjeve napovedi glede krepitve primarne ravni zdravstva in preventivnih aktivnosti. Zavedajo pa se, da bo ministrovanje prevzel v nezavidljivem času, in mu želijo srečno roko pri krmarjenju med različnimi deležniki.

Poslanci NSi so Poklukarja podprli. Kot je dejal vodja strankine poslanske skupine Jožef Horvat, je razlogov za to veliko in so slovenski javnosti znani. Poklukarja po njegovih besedah odlikujejo "vrednote, ki jih živi", in veseli jih, da je dostojanstvo vsakega človeka ena njegovih najpomembnejših vrednot. Horvat je izpostavil Poklukarjev kolegialen, spoštljiv odnos do sodelavcev in poudaril, da se je pri dosedanjem delu izkazal kot odličen krizni menedžer.

Ob tem je izpostavil, da je po mnenju NSi obstoječi zdravstveni sistem treba posodobiti, saj ne odgovarja potrebam sodobne družbe na organizacijski ravni, pa tudi na ravni financiranja. Zdravje ne sme biti vprašanje prihodkov, je dejal. Pojasnil je, da v NSi zagovarjajo javni zdravstveni sistem, ki temelji na preglednosti in solidarnosti. So pa tudi za omogočanje razvoja zasebnega zdravstva. Zavračajo zastareli model monopolnega obveznega zdravstvenega zavarovanja, pri katerem se denar zavarovancev plansko deli izvajalcem storitev, in podpirajo regulirano konkurenčnost na vseh področjih zdravstvenega sistema, je med drugim še navedel Horvat.

Poklukarja so podprli tudi v poslanski skupini SNS, kar je že vnaprej napovedal vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič Plemeniti. Kot je dejal, novega ministra čaka ogromno dela. Med drugim je izpostavil težave pri dostopnosti do zdravstvenih storitev, investicijah v infrastrukturo zdravstvenih ustanov, zastarelo opremo, korupcijo v zdravstvu ter nabavo medicinske opreme in zdravstvenega materiala. V SNS menijo tudi, da bo skupaj z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport treba revitalizirati študij medicine, da bo konkurenčen in primerljiv s študijem na zahodnih fakultetah.

Poklukar ima podporo tudi v poslanski skupini italijanske in madžarske narodne skupnosti. Kot je dejal Ferenc Horvath, verjamejo, da bo zahtevni nalogi, ki ga čaka, kos, saj se je s svojim dosedanjim delom na tem področju že izkazal. Tako poslanca narodnosti verjameta, da mu bo s svojimi bogatimi izkušnjami in znanjem uspelo izboljšati trenutno stanje na področju zdravstva in uvesti prepotrebno reformo zdravstvenega sistema.

Opozicija opozarja na izzive resorja

Opozicijske poslanske skupine so v predstavitvi stališč o kandidatu za novega zdravstvenega ministra izpostavile številne izzive, ki ga čakajo na čelu zdravstvenega resorja. Ob oceni, da premore lastnosti za uspešno vodenje, je bilo iz dela opozicije slišati tudi kritike na račun dela vlade.

Jani Möderndorfer je v imenu poslanske skupine LMŠ dejal, da je Poklukar na zaslišanju pred matičnim odborom DZ v osmih urah povedal zelo malo, saj se večinoma ni opredeljeval na konkretna vprašanja. "Ni se opredelil, ker je vedel, da prihaja v vlado in da je vprašanje, kakšno pozicijo in moč bo imel. Dobrega zdravnika je škoda dati v slabo vlado, ker dober zdravnik izgubi svoje dobro ime, spremljajo pa ga same slabe odločitve," meni Möderndorfer.

V SD kandidata niso podprli. Po besedah Bojane Muršič menijo, da je po "fiasku, ki sta si ga vlada in vladajoča koalicija privoščili na področju zdravstva", na njej odgovornost, da kandidata imenuje sama. Med drugim je izpostavila, da je v času epidemije vlada "žal postregla s številnimi aferami, ki so zdravstvo še dodatno obremenile". Zdravstveno krizo pa smo premagovali in jo še vedno uspešno premagujemo zahvaljujoč javnemu zdravstvenemu sistemu. "Upamo, da se kandidat tega zaveda, upamo pa tudi, da se zaveda namer in želja nekaterih političnih strank po dokončni privatizaciji našega zdravstvenega sistema," je dejala poslanka.

Poklukarja je ob tem opozorila, da bo kot zdravstveni minister prav on v prvi vrsti odgovoren za morebitni razpad ali ohranitev našega zdravstvenega sistema. Je pa tudi Muršičeva izpostavila Poklukarjevo uspešno vodenje jeseniške bolnišnice in njegovo poznavanje slovenskega zdravstva.

Željko Cigler je dejal, da so v Levici nasprotovali kandidaturi Poklukarja. Ocenjujejo namreč, da bo novi minister za zdravje le nadaljeval delo te vlade: "Dobivamo še enega ministra, ki bo za kratek čas držal 'štango', medtem ko bodo delovnim ljudem košček za koščkom odvzeli še tisto malo javnega zdravstva, kar ga je ostalo".

Kot je dodal, je danes prisoten vtis, da dobivamo novega ministra, ki bo strokoven in samostojen pri svojem delu. A tega po Ciglerjevih besedah ne bomo dobili, ker je strokovnost pri tej vladi v drugem planu, politiko pa določa vlada, predvsem njen predsednik.

Poslanec SAB Vojko Starović je v predstavitvi stališča poslanske skupine izpostavil, da je epidemija covida-19 razkrila vse pomanjkljivosti zdravstvenega sistema, ki jih bo moral reševati novi zdravstveni minister. Ob tem se v SAB sprašujejo, ali bo slovenski zdravstveni sistem šel po poti učinkovitega javnega zdravstva, ki bo dostopno vsem pod enakimi pogoji, ali po potih postopne privatizacije.

V SAB so bili zato veseli Poklukarjevih besed, da nasprotuje privatizaciji javnega zdravstva, a ob tem niso prepričani, da mu bo to uspelo zasledovati v tej vladni koaliciji. Po oceni SAB ima sicer ustrezne predispozicije za uspešno vodenje, izkazal se je že kot dober menedžer v zdravstvu. V SAB zato vanj polagajo velike upe, da bo našel hitre in učinkovite rešitve.

DeSUS tokrat večinoma na strani koalicije

Poklukarja je podprl DeSUS - z izjemo poslanca Jurija Lepa, ki se je glasovanja vzdržal. Kot je povedal Branko Simonovič, njegovo predstavitev na matičnem odboru DZ ocenjujejo kot ustrezno, kandidat pa je odgovoril na vsa ključna vprašanja. DeSUS veseli, da je med ključnimi temami, ki zahtevajo takojšnje proaktivno delovanje, prepoznal tudi dolgotrajno oskrbo.

Je pa Simonovič ugotavljal, da Poklukarja čaka težka naloga in to v časovno omejenem okviru. A ker je v preteklosti pokazal, da je sposoben manager, od njega tudi v novi vlogi pričakujejo veliko. Cilj je po Simonovičevih besedah univerzalno, široko dostopno javno zdravstvo. Dejstvo je, da bo moralo biti zdravstvenemu varstvu namenjenih več sredstev, od ministra za zdravje pa se bo pričakovalo, da tudi znotraj sistema poišče rešitve v smislu racionalizacije, je še dejal.

Janez Poklukar
Janez Poklukar FOTO: Bobo

Poslanci v razpravi o Poklukarjevi ministrski kandidaturi tudi o težavah zdravstvenega sistema

Poslanska razprava se je medtem vrtela tudi okoli nakopičenih težav zdravstvenega sistema. Poslanci so ugotavljali, da se bo minister v prvi vrsti ukvarjal z obvladovanjem epidemije, slišati pa je bilo tudi nekaj kritik na račun njegovega zaslišanja.

Po oceni poslanca LMŠ Roberta Pavšiča se bo novi minister v tem mandatu ukvarjal predvsem z obvladovanjem epidemije covida-19, za drugo pa ne bo časa. Kritičen je bil  tudi do nekaterih potez vlade na zdravstvenem področju, med drugim do menjav članov v svetih javnih zdravstvenih zavodov, ki jim v kratkem poteče mandat. To po njegovi oceni kaže na to, da se na zdravstvenem področju trenutno "pripravlja nekaj zelo velikega".

Poslanec SD Franc Trček je bil v razpravi kritičen do Poklukarjevega nastopa na zaslišanju pred matičnim odborom. Med drugim je, kot je dejal poslanec, kandidat za ministra preslišal njegova vprašanja glede komuniciranja o epidemiji, ceni hitrih testiranj, konfliktov interesov, pa tudi o tem, kaj se trenutno dogaja s sredstvi iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Da je bil v svojih odgovorih medel in splošen, je Poklukarju očital tudi poslanec Levice Miha Kordiš. Med drugim ga zanima, kakšno statusno preoblikovanje javnih zavodov je imel v mislih.

Nasprotno je bila s Poklukarjevimi odgovori zadovoljna poslanka NSi Iva Dimic. Po njeni oceni je Poklukar poznavalec slovenskega zdravstvenega sistema, ki ima izkušnje z vodenjem zdravstvenih zavodov, je tudi mož, ki da veliko na dogovor, na sodelovanje in ki ima široko podporo v zdravstveni stroki.

Poslanec SAB Marko Bandelli upa, da bo Poklukar držal besedo, da bo javno zdravstvo ostalo prioriteta. Upa tudi, da bo pospešil cepljenje proti covidu-19. Prav tako si želi, da bi "kot minister udaril po mizi" in zaključil s testiranji zaposlenih v trgovinah, česar ni bilo treba niti v črni fazi, je opomnil.

"Poklukar ni zgolj teoretik ali pa uradnik, ki opazuje sistem od daleč, je praktik, ki je nekaj naredil v svojem življenju in dokazal, da zna delati," je poudarila poslanka SDS Mojca Škrinjar. Dotaknila se je tudi javnega zdravstvenega sistema, od katerega uporabniki po njenih besedah pričakujejo "resnično dobro storitev". Sama ga razume kot sistem, ki je zagotovljen vsakemu brez izjeme, ji je pa vseeno ali javno zdravstveno storitev izvaja javni zavod, koncesionar ali zasebnik. "Pomembno je, da je storitev kakovostna in da si vzamejo čas zame," je dodala poslanka.

Poslanec SMC Gregor Perič je bil kritičen do poslanske razprave: "Danes smo v teh razpravah slišali, da je predvsem pomembno, ali je naš ali ni naš." Prav tako meni, da bodo tudi poslanci zelo močno vplivali na to, kako uspešen bo Poklukar v prihodnje. "Če bomo nasedali na posamezne afere, ki bodo nastajale zaradi takih ali drugačnih želja po spremembah, potem bo tudi gospod Poklukar kot minister za zdravje šibka figura, ki ne bo uspela priti do določenih pozitivnih sprememb," je dejal.

Po besedah vodje poslanske skupine DeSUS Franca Jurše mora zdravstvo reševati stroka oz. strokovno usposobljeni menedžment. "Dokler se bomo politiki vmešavali v to področje, bo tistemu, ki je odgovoren za to, zelo težko," je ocenil. Sicer pa je Jurša zadovoljen, da bo Poklukar zagovarjal javno zdravstvo. Med ključnimi nalogami ministra vidi ureditev čakalnih vrst ter organizacijo in izvedbo cepljenja proti covidu-19.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (236)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
24. 02. 2021 17.47
+1
Kadrovanje po janšistično-boš redno bral twite in se ravnal po njih bom ok sprejet si na mesto ministra,prva naloga zamenjaj vse ,ki ne berejo mojih twitov bom,in že pišejo o novih zamenjavah t,i strokovnega tima za covid19.
Let it be ...
23. 02. 2021 21.59
+0
Poglejte ga ... Nov lopov!
Yugooo
23. 02. 2021 21.59
+0
naj slabšo vlado imate zdaj od kadar je se slovenija samostojna država in nikolli več ne boste imeli nobene pravice da se sami odločate kaj boste delali ker vam bo jašna vse odločo o vašem življenju
Betuul
23. 02. 2021 21.58
+3
Prijeten gospod! Čestitke za ministra
BitterTruth
23. 02. 2021 21.58
-2
edina dobra stvar v zadevi poklukar je, da ne bo dolgo trajala
Sajuz
23. 02. 2021 21.56
-1
zna bit... da bo to prevelik zalogaj...
Legija 1942
23. 02. 2021 21.55
+3
Bog ne daj bolezni in take opozicije.
Marky331
23. 02. 2021 21.54
+2
pozz želim mu veliko uspeha pri delu kajti , njegov uspeh bi bil dober za vse nas lp vsem in vsakemu
Legija 1942
23. 02. 2021 21.57
+2
Za opozicijo ni dober zato mu pa niso dali niti enega glasu. SRAMOTA🤮🤮🤮
Z0r98xyw
23. 02. 2021 21.54
+0
Še naprej kot do sedaj pa ostane zd. minister firer da bo prirejal številke
AleksanderS
23. 02. 2021 21.52
+3
JJ je s vsakim dnem močnejši
Sajuz
23. 02. 2021 21.55
+2
Gentiloni
23. 02. 2021 21.50
+2
DeSUS le še malo nam rahljate živce in potem vas več ne bo. Levi pol vam ne bo dal več glasov,a desni že ima rezervirane glasove za SĐS in Toninčka.
Sajuz
23. 02. 2021 21.47
-2
še čestitaš bolj teško...
Sajuz
23. 02. 2021 21.47
-1
franceprešeren8
23. 02. 2021 21.45
+8
leve je strah, ker jim lahko zemljariča vrže dol s korupcijkega vrha ! nito enega glasu za, res očitna panika...samo slepa čreda ne vidi....
Koronanateg
23. 02. 2021 21.43
-4
korona kriza je nateg stoletja in zločin proti človeštvu!!
Gentiloni
23. 02. 2021 21.50
+0
Sajuz
23. 02. 2021 21.42
+0
malo čudno je, resor je prej pripadal DESUSu... zdaj ga ima SDS...
Mother Russia
23. 02. 2021 21.45
+5
Tudi tebi še ni kapnilo da je šel Desus v opozicijo... Komu bi, po tvoje moral pripadati ta resor? Mogoče Levici?
Aleta
23. 02. 2021 21.49
+3
franceprešeren8
23. 02. 2021 21.41
+7
bravo levaki, carske izgovore imate proti možakarju...pri vas ni dobro in slabo ampak samo naše in slabo!!!
Christi Miles
23. 02. 2021 21.40
+13
Šarčeva vlada ga je imenovala 2019 na mesto direktorja UKC, sedaj pa proti imenovanju za ministra
Lojze Novak
23. 02. 2021 21.40
+11
Nastavijo ga levičarji, potem pa ga desna vlada postavi za ministra. To je velik napredek. Edini problem, je ker opozicija glasuje proti človeku, ki so ga sami nastavili :D KOMEDIJA :D
Gentiloni
23. 02. 2021 21.51
+1
Lojze Novak
23. 02. 2021 21.36
+8
Ko bo naslednjič glasovanje bo vlada imela že 60 glasov :D Po vseh miniranjih opozicije, medijev, Golobičev,... vlada dela še bolje. Dela se za ljudi!
User619199
23. 02. 2021 21.44
-4
Uf koliko fakke profilov na kupu. Kopriva vam manka :) :) :)
BroNo1
23. 02. 2021 21.35
+18
Čestitke, mislim da take super osebe še ni bilo v politiki......
siva_kucma
23. 02. 2021 21.48
-1