Slovenija

Državni zbor potrdil zakon o interventnih ukrepih na področju zdravstva

Ljubljana, 22. 12. 2023 07.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Državni zbor je z 51 glasovi za in 22 proti vnovič potrdil zakon o interventnih ukrepih na področju zdravstva, dela in sociale ter z zdravstvom povezanih vsebin, na katerega je državni svet v torek izglasoval veto. Tudi pri ponovnem odločanju so mu podporo zagotovili v koaliciji, medtem ko v opoziciji ostajajo kritični.

Na izredni seji DZ so poslanci po tistem, ko je DS v torek izglasoval veto, ponovno odločali o zakonu o interventnih ukrepih na področju zdravstva. Slednji med drugim prinaša nekatere pravne podlage za uvajanje obveznega zdravstvenega prispevka in več denarja za zdravstveno blagajno. Hkrati znova podaljšuje obdobje prejemanja bolniških nadomestil v breme delodajalca z 20 na 30 dni ter omejuje višino nadomestila med začasno zadržanostjo od dela. Ti dve rešitvi sta zmotili predstavnike delodajalcev v DS, ki so predlagali odložilni veto. Na ministrstvu za zdravje sicer vztrajajo, da razlogov za veto DS ni. Zakon bo moralo ob vnovičnem glasovanju podpreti vsaj 46 poslancev, pred tednom dni je zanj glasovalo 47, proti pa 25 poslancev.

Državni zbor
Državni zbor FOTO: Bobo

Predstavnik DS Jože Smole je dejal, da je bilo v postopku obravnave in sprejemanja zakona vloženih in sprejetih več dopolnil, v katerih se ni upoštevalo pomislekov in pripomb reprezentativnih delodajalskih organizacij. Predvsem je zanje nesprejemljivo ponovno podaljšanje obdobja prejemanja bolniških nadomestil v breme delodajalca z 20 na 30 dni in omejitev višine nadomestila med začasno zadržanostjo dela.

Kot je pojasnil Smole, bo po oceni DS ponovno podaljšanje obdobja prejemanja bolniških nadomestil v breme delodajalca pomenilo še dodatno veliko povečanje stroškov in obremenitev gospodarstva, ki je trenutno že izpostavljeno visoki ravni tveganj in negotovosti, gospodarskemu ohlajanju, visoki inflaciji, visokim cenam energije in posledicam avgustovskih poplav. Delodajalcem pa bo ukrep povzročil dodatnih 80 milijonov evrov stroškov letno, je navedel.

Sprememba, po kateri nadomestilo ne sme biti višje od dvainpolkratnika zadnje znane povprečne mesečne bruto plače, pa po njegovih besedah med prejemnike nadomestila vnaša neenakost z vidika razmerja med plačanimi prispevki za socialno varnost in višino izplačanega nadomestila.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je spomnila, da se skrajšanje obdobja izplačevanja nadomestila v breme delodajalca iz 30 na 20 dni uporablja od 1. marca 2022 in da je bilo že v postopku sprejemanja te rešitve opozorjeno, da bo s tem zdravstvena blagajna občutno dodatno obremenjena. Naraščajoči stroški iz naslova absentizma dejansko pomenijo krčenje obsega zdravstvenih storitev, ki so pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, je poudarila.

Valentina Prevolnik Rupel
Valentina Prevolnik Rupel FOTO: Aljoša Kravanja

Določitev zgornje višine nadomestila med začasno zadržanostjo dela po njenih besedah ne ustvarja neenakosti med vplačniki v sistem zdravstvenega zavarovanja, saj ukrep sledi načelu solidarnosti, legitimnemu in prevladujočemu javnemu interesu ter je namenjen stabilizaciji javne zdravstvene blagajne. S postavitvijo kapice se zagotavlja, da sredstva, ki se zbirajo v Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ostajajo na voljo predvsem za zdravstvene storitve, je pojasnila.

Do zakona so bili v predstavitvi stališč poslanskih skupin kritični v opozicijskih SDS in NSi. Glede na številne pozive deležnikov z vsebino zakona na koncu ni bil zadovoljen praktično nihče razen koalicije, je dejala Karmen Furman (SDS). Zakon po njenih besedah ne rešuje praktično ničesar, predvsem pa v ospredje ne postavlja pacienta. Z njim "še dodatno obremenjujete gospodarstvo, zamikate nujno potrebne zdravstvene investicije in ljudem jemljete že pridobljene pravice," je dejala.

Na ostre odzive številnih deležnikov je opozorila tudi Vida Čadonič Špelič (NSi). Meni, da se je zakon v zakonodajnem postopku nekoliko izboljšal, a še vedno ne vsebuje najpomembnejšega, tj. hitrejše dostopnosti do zdravnika. Za NSi je nesprejemljiv tudi zamik glavnine sredstev za investicije, prav tako so kritični do dodatnega povišanja stroškov gospodarstvu.

Bolnišnica
Bolnišnica FOTO: Shutterstock

V Svobodi po besedah Tamare Kozlovič (Svoboda) ocenjujejo, da zakon v največji možni meri upošteva potrebe pacientov. "Očitno nekatere državne svetnike ne zanima, da s tema dvema ukrepoma, ki jima na veliko nasprotujejo, zagotovimo več sredstev za zdravstveno varstvo naših državljank in državljanov," je menila. Kot je dodala, jih veseli, da bodo primeri, ko nekdo prejema več kot 20.000 evrov bolniškega nadomestila na mesec, kmalu preteklost.

Nataša Sukič (Levica) je opozorila, da zakon med drugim prinaša pravne podlage za uvajanje obveznega zdravstvenega prispevka in več denarja za zdravstveno blagajno. "Pozdravljamo družbeno pravično uvedbo zgornje meje za najvišjo možno bolniško nadomestilo," je dejala. DS pa je očitala, da očitno ščiti družbene elite, ne vidi pa delovnih ljudi z minimalnimi, nizkimi ali srednjimi dohodki.

Po besedah Bojane Muršič (SD) si zakon zasluži podporo zaradi nekaterih nujnih rešitev, vezanih predvsem na prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Kot pozitivna ukrepa je izpostavila tudi zaostreno ureditev izdajanja soglasij za dodatno delo zdravstvenem osebju v javnih zavodih in obvezno vključitev koncesionarjev v opravljanje neprekinjenega zdravstvenega varstva. Premalo pa je bilo po njenih besedah narejenega, da bi bilo financiranje izvajalcev vezano na dejansko opravljeno delo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
23. 12. 2023 09.57
+1
Čestitke vladi dr. Roberta Goloba!
brezveze13
23. 12. 2023 09.19
-1
andraa
23. 12. 2023 08.41
-1
važni so samo davki,prispevki,trošarine,nastavljanje pred kamerami,hvalisanje, narcisoizem,motiviranost zaj.narod,neupoštevanje stroke,gospodarstva,naroda
Jernej Sekirnik
23. 12. 2023 09.01
-1
to volivci hočejo...tisti ki so še uspešni, pa jih bodo nagnali v morje z bajoneti.
andraa
23. 12. 2023 08.37
+0
čakam na obvestilo kje imam po novem osebnega zdravnika
punkracij
22. 12. 2023 19.20
+2
Zalosti to,da bodo ljudje,ki so dodana vrednost druzbe odšli,ostali bodo nesposobni,stari en kup druzinskih članov na socialnih transferjih etnične skupine na transferih,prišleki,vsem je potrebno napolniti zepe in prebavne trakte,ljudem,ki pa so avtohtoni pa kratiti pravice na vsakem koraku.Koalicija pa vsiljuje zakonodajo,ki je protiustavna.
HumanNOTsheep
22. 12. 2023 16.18
-2
počasi šaltamo na ameriški standard .... sramota
zavetnik
22. 12. 2023 15.37
+2
Vse naj sprivatizirajo in potem bodo samo bogati bodo prihajali k zdravnikom
Miskic a
22. 12. 2023 17.00
+3
Ne bo slo. Javno zdravstvo bo zmeraj obstajalo. Samo nazalost v slabsi kvaliteti oziroma pac odvisno od zdravnika in ostalega osebja. Tako je ze zdaj.
Dovolj je
22. 12. 2023 14.45
-4
Vsaka vlada ima svoje pomanjkljivosti, ampak malo se spomnite kaj smo doživljali pod vlado SDS, zapiranje, solzivce, nezakonite kazni itd...tako, da ce bi mogla izbirat izberem to vlado...
prašek
22. 12. 2023 13.01
+0
Bravo vlada, moje iskrene čestitke !!!!!
zmerni pesimist
22. 12. 2023 12.48
-1
In kaj bomo imeli od tega
zavetnik
22. 12. 2023 15.38
+0
lokson
22. 12. 2023 12.28
+4
Pa bo šlo zopet čez 100 milijonov, za katere se bo čez čas izkazalo, da niso dosegli željenega učinka. Tako je bilo prvo rundo, pa ni dragi kolesariat nihče odgovarjal, kar tako radi ponavljate.
Jernej Sekirnik
22. 12. 2023 12.03
+9
Uspeh inšpektorjev se je pokazal, kaznovali so enega, ki ni imel čistih 12 ur prekinitve, ampak 11:45 in so ga kaznovali....ampak, če bi vedli, da zaradi teh 15 minut je zaključil eno delo, pač ne moreš prekinit nekaj na pol. A si predstavljaš kirurga, da bi sredi operacije z zapleti, ki se je morala podaljšat rekel, ja moram se odšempljat adijo....TO SVOBODI NE MOREŠ RAZLOŽIT!
Miskic a
22. 12. 2023 12.32
+0
Ne palamudi. Te sciti kolektivna pogodba, da ne smes zapuscati delovnega mesta, ce ne dobis zamenjave in bi to povzrocilo smrt ali skodu pacientu.
PIERREBRICE
22. 12. 2023 12.03
-4
Ponovno pogoreli ''pametnjakoviči'' iz SDS-a. Državni svet pa sedaj lahko še samo ''laja v luno''.
Jernej Sekirnik
22. 12. 2023 12.01
+3
Klakočarjeva je zadnjič rekla, da pač vlada bi marsikaj naredila, tudi reforme, ampak smo imeli največjo katastrofo, cela Slovenija je bila poplavljena.....takle imamo....
Jernej Sekirnik
22. 12. 2023 12.05
+5
nisem vedel, da je bila CELA država popljavena, pa tudi nisem vedel, da so bile poplave takoj po nastopu vlade.....
Groucho Marx
22. 12. 2023 11.54
+9
Kakšna bedasta vlada. Kuštravec se je hvalil, kako nam je z 'ukinitvijo' dodatnega zavarovanja prihranil 120 evrov. Nič nam ni prihranil, ker bo ta znesek pa šel zavarovalnicam iz proračuna. Denarja bo državna zavarovalnica dobila več, z njim naredila pa manj, ker bo tolkla izgubo, kot je povedal kuštravec. In tako bo vsaj do povišanja premij. Da ne poudarjam, da so 'modreci' iz prostovoljnega naredili obvezno zavarovanje. Tako gre to, ko se neveden lewac loti reform.
nopino
22. 12. 2023 11.37
-3
Kdaj se bo slovenski narod opametil in dokončno zahteval ukinitev državnega sveta Slovenije. Vse kaj počnejo je, da sprejeti zakon v državnem zboru rušijo in zahtevajo ponovno glasovanje. Ne vem od kje ideja, da bi ista koalicijska večina glasovala drugače. To je navadno šizifovo delo, ki koristi določeni opciji za nagajanje in izgubo časa za boljšiizkoristek delovnega časa.
Julijann
22. 12. 2023 11.36
+6
A smo spet nekje vzeli in dali tja, kjer se tako nič ne premakne. Je denarni vložek še pod Loredanom kaj pomagal? Ne, čakalne vrste so se le podaljšale.
Diabloss
22. 12. 2023 11.32
-8
spet bo več 10 000 delavcev ostalo brez službe pravijo na gospodarski zbornici
jank
22. 12. 2023 11.34
+6
Diabloss
22. 12. 2023 11.37
+0
zbornica vedno naklada enako je bilo za prosto nedeljo kako so delali
jank
22. 12. 2023 11.30
-2
Mafijska združba SDS je še enkrat popušila, ko je že drugič vložila iste neumne spremembe zakona o evidentiranju delavnega časa. Pa kaj so mislili, da bodo drugič njihove neumnosti podprte. Res je, gre jim samo za kokadakanje tistim, ki uživajo ob njihovem lajnastem negravžnem kokodakanju. Velika večina jih imamo že dolgo dovolj.
Julijann
22. 12. 2023 11.39
+4
Sam Golob je dejal,.da je za spremembo. Koalicija potem tudi njega ne uboga več.
jank
22. 12. 2023 11.23
-2
Desničarjem niti izpostava v DS ni mogla pomagati, da bi še naprej mešali drek. Ponovno so popušili.
St. Gallen
22. 12. 2023 11.24
+2
kdo je te desnicar v Slo, halo. teh sploh nimate
jank
22. 12. 2023 11.32
-6
Desničarji so mnogi nekdanji pravoverni komunisti z Janšo na čelu.
Kollerik
23. 12. 2023 09.58