Slovenija

DeSUS za zdaj ostaja v koaliciji, odločali bodo o tesnejšem sodelovanju s SMC

Ljubljana, 10. 12. 2020 06.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Miha Orešnik, Urša Vrečar, Veronika Lavrenčič
Komentarji
1918

DeSUS do nadaljnjega ostaja v Janševi vladi, je po srečanju vodstva stranke in poslanske skupine dejal njen vodja Franc Jurša. Erjavec se je medtem opravičil peterici poslancev za ponedeljkovo razpravo, ko je presenetil s predlogom o odhodu iz Janševe vlade. Neuradno naj bi sicer stališča tudi po sestanku ostala nespremenjena in razdeljena. DeSUS pa bo sedaj preučil možnosti tesnejšega sodelovanja s SMC.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Desus se bi povezoval s SMC
    02:21
    Iz 24UR ZVEČER: Desus se bi povezoval s SMC
  • Iz 24UR: DeSUS za zdaj ostaja v koaliciji
    02:52
    Iz 24UR: DeSUS za zdaj ostaja v koaliciji
  • Iz SVETA: Pismo akademikov Janezu Janši
    03:14
    Iz SVETA: Pismo akademikov Janezu Janši
  • Iz SVETA: Ideja o povezovanju sredinskih strank
    01:24
    Iz SVETA: Ideja o povezovanju sredinskih strank

Danes so znova sestankovali poslanci DeSUS in vodstvo stranke. Po dveh urah in pol je pred kamere stopil vodja poslanske skupine Franc Jurša in napovedal, da DeSUS do nadaljnjega ostaja v Janševi koaliciji. Današnji pogovor je označil za konstruktiven, bili naj bi "zelo blizu poenotenja stališč" v stranki. Danes naj bi tako dosegli kompromis. 

A neuradno naj bi stališča vseh vpletenih ostala nespremenjena. Karl Erjavec, zdravstveni minister Tomaž Gantar in poslanec Jurij Lep bi Janševo koalicijo zapustili, medtem ko bi preostali štirje poslanci ostali. In zato so vsaj navzven vsi stopili korak nazaj, je v oddaji Svet poročal Miha Orešnik. Dokončne odločitve o dolgoročnem obstanku stranke v Janševi vladi tako še ni. 

Erjavec je današnje srečanje zapustil brez komentarja. Se je pa poslancem po besedah Jurše opravičil za ponedeljkovo razpravo, na kateri je peterico poslancev presenetil s predlogom o izhodu iz koalicije, poslanci pa so na drugi strani opustili misel, da bi izstopili iz Desusove poslanske skupine. 

Erjavec naj bi prav tako še vedno vztrajal, da ima podporo vseh opozicijskih poslanskih skupin za mandatarja, a če bi se DeSUS vendarle odločil za izstop iz Janševe koalicije, obstaja velika možnost, da mu kar nekaj njegovih poslancev ne bi sledilo,  je v oddaji 24UR poročala novinarka Veronika Lavrenčič

Za zdaj tako v Janševi vladi ostajata tudi oba Desusova ministra, Gantar ob tem pravi, da se za zdaj na njegovi poziciji nič ne spreminja. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Delovna skupina za tesnejše povezovanje s SMC

Prav tako je Jurša danes napovedal, da bodo skupaj s SMC oblikovali delovno skupino, ki bo preučila možnosti tesnejšega sodelovanja na ravni poslanskih skupin. Gre za tesnejše sodelovanje dveh poslanskih skupin, ki bi enotno delovali tudi v sedanji koaliciji. Torej glede določenih odprtih vprašanj, zakonov in dopolnil. Za zdaj ne govorijo o skupni poslanski skupini, morda pa se bodo po njegovih besedah tudi o tem v prihodnosti dogovorili. 

Delovna skupina naj bi tako poskušala ugotoviti, kako bi kot skupni blok lahko delovali v trenutni koaliciji, kjer bi povezani imeli večjo težo znotraj vlade, tudi pri raznih ideoloških vprašanjih. Če pa bi vse skupaj postalo nevzdržno, bi kot blok, iz te koalicije tudi izstopili. Zato naj bi govorili tudi o možnosti skupnega sodelovanja v alternativni koaliciji. 

O združevanju obeh strank za zdaj še ni govora, vsaj v DeSUS tej možnosti niso naklonjeni. Bi pa lahko s tem sredinskim blokom morda kasneje v povezovanje prepričali še kakšno drugo stranko z leve sredine, denimo LMŠ ali SAB. 

SMC razmišlja o "Prenovi" 

Ideja o povezovanju sredinskih strank je sicer prišla prav iz SMC, kjer je danes zasedal izvršni odbor. Tudi tu so mnenja deljena, vsaj trije poslanci naj bi želeli Janševo koalicijo zapustiti, a se hkrati zavedajo, da to ne bo dovolj in da bo o tem treba doseči širše soglasje. 

Na Izvršnem odboru SMC naj bi danes sicer obravnavali poseben dokument z delovnim naslovom "Prenova SMC". V njem lahko beremo o tem, da stranka ne uživa dovolj zaupanja, zato naj bi bilo treba prenoviti tako grafično podobo in ime kot tudi programske usmeritve. Te naj ostanejo še naprej liberalne, a morajo biti bolj prepoznavne. O spremembi imena v dokumentu piše, da se morajo še odločiti, ali to storiti zdaj ali po združevanju z drugimi sredinskimi strankami in nekaterimi slovenskimi župani. 

Počivalšek: Nujen je močan center za ravnotežje in povezovanje 

V SMC so danes pozdravili namero DeSUS za tesnejše sodelovanje. "V slovenskem političnem prostoru je veliko sovraštva in razkola, kar duši naš nacionalni potencial. Zato je nujen močan center za ravnotežje in povezovanje. Sodelovanje je prvi korak na tej poti," je za STA navedel predsednik SMC Zdravko Počivalšek. . 

Gostja v oddaji 24UR ZVEČER je bila tudi vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga, ki je dejala, da so v SMC že večkrat izrazili interes po povezovanju sredinskih strank, tako znotraj kot zunaj koalicije, zato pobudo Desusa pozdravljajo. 

"Jaz predvsem mislim, da se bomo naprej pogovorili, kje so naše vsebinske skupne točke. Ugotovili smo že, da smo si programsko precej blizu, delimo neka skupna stališča. Skoraj v 100 odstotkih smo na istih stališčih pri zadevah, ki štejejo," je glede podobnosti z Desusom dejala Sluga.

Povedala je, da sta se do zdaj z Juršo samo dogovorila, da se dobita, kaj več pa ne. O načinu delovanja SMC v vladi, kjer jih moti predvsem odpiranje ideoloških tem, pa: "Ne bi mogla reči, da reagiramo samo post festum, v tej vladi smo še vedno zelo aktiven član. Marsikatero stvar ustavimo, preden sploh pride do vas, preden jo vi sploh izveste," je dejala o načinu delovanja SMC v vladi. 

Izvršni odbor SMC se je sicer že 3. decembra med drugim dogovoril, da vodstvo stranke okrepi pogovore o tesnejšem sodelovanju in povezovanju z drugimi sorodnimi strankami politične sredine.

Erjavec se omenja tudi kot potencialni mandatar KUL koalicije.
Erjavec se omenja tudi kot potencialni mandatar KUL koalicije. FOTO: Miro Majcen

Obstanek stranke DeSUS v Janševi koaliciji je pod vprašaj postavila sobotna izvolitev Karla Erjavca za predsednika stranke upokojencev na izrednem dopisnem kongresu. V prvi izjavi po izvolitvi je dejal, da bo potreben temeljit premislek tako znotraj stranke kot s premierjem Janšo o prihodnosti stranke in njeni vlogi v vladi Janeza Janše. 

Že dva dni zatem je nato sledil sestanek vodstva stranke in poslanske skupine. Poslanci DeSUS so se že pred kongresom dogovorili, da bodo enotni in vlade ne bodo zapuščali na vrat na nos, Erjavec pa je, kot že rečeno, presenetil s scenarijem odhoda iz vlade Janeza Janše. Napovedal je tudi, da kot predsednik stranke ne namerava sodelovati v vladi

Erjavec se sicer v zadnjih dneh sestaja tudi z drugimi političnimi akterji. V torek se je sešel tako s predsednikom LMŠ Marjanom Šarcem kot s prvakom SMC Počivalškom. Izjav niso dajali, sklepati pa gre, da je Erjavec preverjal podporo za mandatarstvo.

Vse glasnejše so omembe Erjavca kot potencialnega mandatarja alternativne koalicije KUL, v katero opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB vabijo tudi DeSUS in SMC – za uspeh konstruktivne nezaupnice namreč potrebujejo še vsaj sedem poslanskih glasov. Za mandatarja so sprva predlagale Jožeta P. Damijana, a možnosti, da bi lahko podprli Erjavca, ne zavrača nihče v KUL.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1918)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maki3322
14. 12. 2020 11.34
Poslanci DeSUSa krivi ste za slabe odločitve vlade. Glasujete neumne predloge. Ste pa res pokvarjeni.
DAEMONIUM
11. 12. 2020 19.51
+0
Komunisti raje poizkusite s laksnim od strojanovih ker se grem staviti, da bi dobil vec glasov kot pa Erjavec ki ga niti lastni volilci niso izvolili sedaj pa bi rad igral kealha na betajnovi oz na tej levicarski podrtiji od loka, pa saj niste resni no!
prašek
12. 12. 2020 09.38
+0
Forintoš, Grims, Gorenak ...................... Si imel te v mislih ??? sam prašam
toti mišek
11. 12. 2020 16.28
+0
bovin
11. 12. 2020 16.26
+1
Lokostrelci propadel vam je poizkus z Damijanom , po slišanem in videnem tudi z Erjavcem , sedaj pa bi lahko poizkusili z ne kulturnikom Zlatkom.
bovin
11. 12. 2020 15.25
+4
A niso danes poslanci DESUS-a lansirali drugačne izjave , kot jo ta portal kaže že 17 ur malo bo potrebno ažurirat novice še bolj verjetno pa je ,da ta novica ne sovpada z vašo uredniško politiko oziroma vam bivši nogometni sodnik ne dovoli , da jo objavite.
mojcd
11. 12. 2020 14.59
+1
a janša ni odprl kuverte, tiste v kateri erjavec ne vidi sodelovanja z sds?
zibertmi
11. 12. 2020 13.19
-1
polnarja je ena sama inteligenca.bil je prvi ,ki je delal proti vladi šarca.nadaljaval je počivalšek in pa pivčeva.danes se pa vsi sprenevedajo,da so že v decembru imeli dovolj glasov za novo vlado.vse jim je v napoto,številke,ki so kakršne so,pa jih lahko zanikajo samo tistim ,ki gledajo nora tv.kriv jim je narod pa mediji.toninček se pa baha,da v tisti vladi ,kjer je nsi je stabilna.bili ste v prvi,ki je razpadla,pučnik se nekje obrača kaj ste naredili iz takratnih obljub slovencem in tej zadnji polni izgubljenih tovornjakov in preplačanih neuporabnih zaščitnih sredstev
zajebant2
11. 12. 2020 13.03
+6
vrnjeni terminator je postal miš
riss
11. 12. 2020 12.40
+4
Ni več komentarjev, a so Karla lepotca umaknili? Pa tudi o Ćordiću in njegovemu visokemu obisku v parlamentu, ni bilo kaj dosti zaznati. Bi bili zanimivi komentarji "podpore".
riss
11. 12. 2020 12.30
+6
Korl, tud za hece ni več. Je kar resno mislil postat predsednik vlade. Vseeno dober štos.
rb63
11. 12. 2020 12.33
-3
Vse je boljše od sedanjega PV, tudi Korl.
saturnsky23 saturnsky23
11. 12. 2020 12.21
+4
Berite požareport, kako je ta mafijec (Ehjavec) grozil Počivalšku, da kako ga lahko on reši ali pokoplje pri podprtju ali nepodprtju njega za mandatarj. Katastrofa.
rb63
11. 12. 2020 12.32
-1
Kaj se zgražaš. To so politične igrice, ki se jih gre naša politika. Na Janševi strani je tega še veliko več, tak da ne se sprenevedat. Brez skrbi, da je tudi poslancem Desusa, ki tako zvesto sledijo Janši bilo marsikaj obljubljenega ali pa zagroženega.
zibertmi
11. 12. 2020 13.22
+2
kako lahko primerjaš sds časopis s kakim neodvisnim medijem.če ti človek omeni necenzurirano pa še kaj ,bi pa ponorel.pojdi na nora tv tam imate neodvisen medij pod orbanovo taktirko.v naši sošeščini zaradi posla z njim eden od politikov že sedi.tuti kuharju nebi škodilo
DAEMONIUM
11. 12. 2020 19.43
+1
Ja cigav pa je pro plus??? Kam gre denar od njih? Ve se le da v davcno oazo kateri rdeci tajkun ki je pokradel drzavo pa stoji za tem pa se zarnkrat ne ve. Kaj pa Delo; Dnevnik, Vecer?? Kdo je lastnik?? Odlazek rdeci tajkun. No in kaj pa je potem ce so madzari vloziii v Novo? Je to kaznivo ali kaj??
rb63
11. 12. 2020 11.00
-1
Pogubna odločitev desusovih poslancev. Na naslednjih volitvah jih več ne bo. Saj Erjavec bi rad izstopil iz te vlade pa mu poslanci, ki gledajo le na svoje stolčke to onemogočajo. Sem mislila, da je vsaj Jurša poštenjak pa tudi on gleda le na svojo r.. . Vem svečkarji, da ste na svojih položajih na Trstenjakovi in da bodo minusi kar leteli, vendar če smo popolnoma realni boste tudi vi priznali, da se je Desus s to odločitvijo zbrisal s političnega zemljevida. Pa nekaj se povezovati s Smc-jem, ki ga ljudje več itak ne priznavajo in ne marajo in ki je praktično brez volilne baze je le še en strel v koleno.
Uporabnik1718834
11. 12. 2020 12.33
+4
Bravo.Apsolutno se strinjam.To je bila zadja priložnost da še kdaj pridejo v parlament.Očitno si bodo njihove volilce razdelili.Danes Desus in verjetno nikoli več.
rb63
11. 12. 2020 12.41
+0
Tem Desusovim poslancem se itak sladko j... za stranko. Večina jih po tem mandatu gre v penzijo, ki jo želijo mirno dočakati na zagotovljenih poslanskih stolčkih. To je morala velike večine današnjih poslancev - poskrbi zase.
DAEMONIUM
11. 12. 2020 19.49
+1
S to potezo se je desus izbrisal? Verjel bi ti ce bi Erjavec imel mandat svojih volilcev da ro pocne tako pa ga nima ker je dobil zgolj 350 glasov in ni niti v parlament prisel bi pa v svoji oholosti rad bil predsednik vlade?
riss
11. 12. 2020 10.39
+8
Erjavec je vseeno pregnan. To povezovanje z SMC-jem je seveda rezervni scenarij, ki so ga predvidli v globoki državi, če ne uspe, kar je nameraval Erjavec. Pomeni, da bi se stranki povezali in se jih bo pokvarjeni Karl prepričeval, da gredo skupaj v novo koalicijo: KUL, BUREK, verjetno kar neko tretje ime. Drugače pa zelo podpiram povezovanje na sredini, brez omembe LEVEsredine. Edina lepotna napaka je Erjavec.
riss
11. 12. 2020 10.33
+5
Na koline bodo vabljene tudi dame, Bratuškova in Fajonova bodo delale klobase, držale za čreva, da gre meso v njih in določevale dolžino, Mesec bo pa mašinco vrtel. Korl bo delal krvavice, Šarec bo pa medtem jetrca spekel.
medo90
11. 12. 2020 10.37
+4
sam da nebodo koline iz ovc, ker nekateri so zagovorniki halal,......... no ja do večera se bodo itak pobili med sabo, ker se bodo skregali kdo bo prvi jetrca požrl
real....
11. 12. 2020 11.44
+1
...vedno vec tapravih...DesnicarjevLevicarjevinSredinskih je....VegetarijancevOzVeganov...Pohvalno...le poglejte nick...vegeterjanskekoline...le tako naprej smo na dobri poti👊👍🤓
Uporabnik1718834
11. 12. 2020 12.36
+0
Sam kaj bodo klal?A tiste kot naši predniki?
bonkintos
11. 12. 2020 10.29
+4
A se je Kamniški muri potolažil ko mu je Počivalšek povedal kar mu pripada.
Maki3322
11. 12. 2020 10.29
-2
Poslanci DeSUSa kaj ste obljubili pred volitvami????? Zdaj se bojite za svoje ritke.
Bolfenk2
11. 12. 2020 10.29
+5
Čisto ideološko gledano bi tudi jaz imel raje levo vlado. Samo ne te prodane duše iz KULa, plačani od tajkunov, skregani med sabo z eno samo točko programa rušiti Janšo. Potem pa anarhija. Imam pa že raje stabilno janševo vlado, kot pa tako "levico".
medo90
11. 12. 2020 10.38
+2
mačo123
11. 12. 2020 10.20
+5
O Karlo kam si padel.Hotel je biti predsednik,pa na volitvah še v parlament ni bil izvoljen.
Pomemben petelin
11. 12. 2020 10.18
-6
A ste gledali tarčo , kakšno sprenevedanje in zavajanje z sstrani koalicije, čes da dela dobro in neukusna šala počoivalska na koncu v smeri novega manadatarja pol pa pričakujejo sodelovanje opozicije z sesdanjo popolnoma nesposobno vlado?
bonkintos
11. 12. 2020 10.27
+8
Najprej se nauči Slovenšćine potem pa nakladaj.
mačo123
11. 12. 2020 10.27
+6
Sprenevedanje je bilo s strani opozicije.Sedaj so padli na realna tla.Včeraj so izpadli kot otroci v peskovniku.Posebno je iztopal Albanec iz Kamnika.Njemu ne bi dal vodit niti gobarskega društva.
saturnsky23 saturnsky23
11. 12. 2020 12.32
+0
murinar
11. 12. 2020 09.43
+11
Naslednja vlada bo ; Ćordić-premier ,Ćale sale -minister za kulturo , Mišić -finance , Popović -okolje in prostor , Janković -zunanje zadeva , Mitić -zdravstvo , Đenio -obramba , itd...
riss
11. 12. 2020 10.26
+4
murinar: pozabil si omeniti, da gre za Slovensko vlado