Slovenija

Poslanci Levice po žaljivem odgovoru Janše zapustili sejo DZ

Ljubljana, 25. 01. 2021 15.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Začetek seje DZ je zaznamoval besedni dvoboj med premierjem Janšo in poslancem Levice Kordišem. Ta je Janši očital sodelovanje s kriminalnimi združbami, premier pa mu je odvrnil, da se bo kot začasni zdravstveni minister "pozanimal pri pristojnih institucijah, kako pomagati takim, ki trosijo takšne nebuloze". Medtem ko si je Janša za svoj odgovor prislužil aplavz dela poslancev, so zaradi žaljivega odgovora protestirali poslanci Levice, ki so sejo tudi protestno zapustili.

Miha Kordiš je Janšo vprašal, zakaj sodeluje s kriminalci, namesto da bi jih preganjal.
Miha Kordiš je Janšo vprašal, zakaj sodeluje s kriminalci, namesto da bi jih preganjal. FOTO: Bobo

Miha Kordiš je na predsednika vlade Janeza Janšo naslovil poslansko vprašanje, v katerem mu je očital sodelovanje s kriminalnimi združbami, denimo pri nakupu hitrih antigenskih testov, in povezave z davčnimi goljufi. "Zakaj z njimi sodelujete, namesto da bi jih preganjali? Zakaj oblast predajate v roke kriminalnim združbam?" ga je vprašal. Kordiš je Janši tudi očital, da je "privatizacija države za zasebne interese nelegalna in legalizirana korupcija pod SDS postala tako glavno sredstvo kot cilj vladanja".

"Ne vem, ali naj to jemljem resno ali ne, ampak glede na to, da opravljam tudi funkcijo ministra za zdravje, se bom pozanimal pri pristojnih institucijah, kako pomagati takim, ki trosijo takšne nebuloze," je na to odvrnil Janša. 

Na Kordiševa dodatna vprašanja pa je odgovoril, da "k prejšnjemu odgovoru na podobno vprašanje lahko dodam samo to, da gre očitno za urgentni primer". "Bom preveril, ali imam v svoji kliniki v Avstraliji še kaj prostora na oddelku."

Medtem ko si je Janša za svoj odgovor prislužil aplavz dela poslancev, so zaradi žaljivega odgovora protestirali poslanci Levice. Po besedah koordinatorja Levice Luke Mesca je Janša pokazal, kaj si misli o državnem zboru in demokraciji. "To, kar smo danes videli, je popolna uprizoritev arogance in cinizma oblasti, ki ga ne bi smeli prenašati na nobeni točki," je dejal.

Poziv Zorčiču, naj zaščiti integriteto poslancev

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec pa je predsednika DZ Igorja Zorčiča pozval, naj zaščiti integriteto vsakega posamičnega poslanca "pred aroganco in nasiljem predsednika vlade". Poleg tega bi moral Janša Kordišu odgovoriti na konkretna vprašanja, ki so bila po njegovih besedah povsem legitimna, je menil.

Zorčič je odgovoril, da tudi v Kordiševi napovedi poslanskega vprašanja ni bilo konkretnih vprašanj. Sicer pa bi Vatovec kot vodja poslanske skupine moral v tem mandatu že večkrat opozoriti na Kordiševe besede, pa se ni nikoli odzval, je dejal. "Predlagam, da si vsi tu nalijemo čistega vina, vsi pometemo pred svojim pragom, pa bo naša razprava bistveno bolj strpna in ne bo nikakršnih očitkov z ene ali druge strani," je sklenil Zorčič.

Oglasil se je tudi poslanec SD Dejan Židan, ki je opozoril, da bi moral Zorčič zaščititi integriteto poslancev. "To, kar se je zdaj dogodilo, da bo vlada govorila o zdravstvenem stanju posameznih poslancev, s katerimi se ne strinja, je nesprejemljivo. To je neposreden napad na poslanca," je poudaril.

Predsednik DZ je na to odvrnil, da tudi on od poslancev pričakuje, da si ne bodo lastili vloge tožilca ali sodnika, "tako da mi nimamo tu ne zdravnikov ne tožilcev ne sodnikov, mi smo samo poslanci", je še poudaril.

Poslanci Levice so nato napovedali obstrukcijo in sejo zapustili.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BETONSKI
27. 01. 2021 09.21
+0
BELI PRAŠEK POVZROČA HALUCINACIJE,INSINUACIJE IN BUJNO DOMIŠLIJO TO JE DIAGNOZA ZA TOVARIŠA KODRIČA.
Face
26. 01. 2021 17.52
-1
Vprašaj koliko denarja je prejel oz vrha Eu oz koliko so prejeli od Bill G na uničijo gopodarstvo
Joe Porkamotorka
26. 01. 2021 14.51
+0
janeza v oblazinjeno sobo
sergey
26. 01. 2021 13.08
+4
A Kordiš za crveno navija
borjac
26. 01. 2021 12.14
-1
Diktatorja Janšo ne smeš vprašati nič kar se mu ne dopade, diktator pa lahko zmerja in blati vsakogar, na vprašanje pa ne odgovori, in potem ga zaščiti Predsednik DZ Zorčič, on ki bi moral zaščititi parlament pred uzurpacijo oblasti Janeza Janše, kajti parlament bi moral biti neodvisen demokratični organ, neodvisen od izvršne veje oblasti, kajti zato pa imamo parlament da lahko tudi opozicija pove svoje mnenje, Zorčič pa je najodgovornejši v tej države za umiranje demokracije. Kar se pa tiče vprašanja Kordiša, res je bilo agresivno, vendar je slonelo na dejstvih, najetje kredita SDS-a pri Duđici, sodelovanje z Snežičem , ki je bil z Janšo v zaporu, krog pri nakupu hitrih testov je enak, Snežič, Duđica, Lah sds-podmladek, sestajanje Janše z Snežičem ki je bil kazensko izgnan iz BIH..., torej vprašanje sloni na dejstvih, Janša pač na to ni sposoben odgovoriti in začne uporabljati populistične žalitve v "humornem" stilu , katerim se pa smejijo samo pripadnike SDS sekte.
BETONSKI
26. 01. 2021 11.47
+4
TOVARIŠ KORDIŠ PREVEČ BELEGA PRAŠKA TUDI ŠKODI.
zibertmi
26. 01. 2021 11.56
+4
saj ga dobi od sds podjetnikov s hitrimi testi
BETONSKI
26. 01. 2021 13.00
+0
TO NISO SDS PODJEDTNIKI,SDS PODJETNIK SEM JSZ IN VEM V NULO KAKO FUNCINIRA SDS PODJETNIK ZATO NE MI S TEMI LAŽMI,KER SI ŽE ODVRATEN,VSAJ LAŽI NE ,ČE ŽE KRADEŠ.
yanay
26. 01. 2021 13.24
+0
A imaš s.p. in si zaposlen na Trstenjakovi?
crazymoto
26. 01. 2021 14.29
+0
Betonski... res je... samo ta beli prašek je janez pripeljal v bivšo yugo... in zdajšnjo Slovenijo!!!
crazymoto
26. 01. 2021 14.31
+2
Betonar... Če si Sđs podjetnik sigurno kradeš... in lažeš... !!!!!!
Joe Porkamotorka
26. 01. 2021 14.52
+1
najboljši beton se naredi s šmarnico ... in kmalu si na nivoju z domnevnim vršilcem PV
zibertmi
26. 01. 2021 16.21
+0
beton sam imam iz našega okolja čisto druge izkušnje.pokasirali so vse pomoči iz teh paketov za razliko od mnogih ,ki tega ali niso bili deležni ali s krepkim zamikom.podjetnik,ki ni edini ,iz vrst sds je lepo zaprl podjetje,prej prejel delo od države za več kot leto dni in to na prostoru,ki ga vsi vidimo vsak dan ,ko smo prisotni na ac.delavce že prej ni plačeval,kdor je mogel ga je zapusti.firma je zaprta po naši zakonodaji nisi nobenemu nič dolžan,še več to ljudem poveš v obraz,me zanima koliko časa bo imel to hrabrost.seveda je tam zdaj druga firma na papirju drug direktor.avtoprevozniki,ne plačujejo svojim šoferjem ne prevoza na delo ne malice seveda ni regresa ali božičnice kaj šele kriznega dodatka,še opravljenih ur ne v celoti.to so sds podjetniki.polni denarja in privilegijev,pa je jajo na oblasto ali ne.dobro bi bilo .če bi se teh načel ,ki jih omenjaš držali v tolikšni meri kot ste prisotni v cerkvah in zagovarjate te vrednote.niti ene božje zapovedi se ne držite-in ravni vi bi v neki poštenosti in kdo laže.vsi mastni okoli ust,pa zanikate ,da ste jedli meso
BETONSKI
27. 01. 2021 09.27
+1
IMAM SVOJ S.P KOLIKOR NAREDIM TOLIKO LAHKO UŽIVAM IN JA HVALA BOGU ZA SEDAJ MI GRE DOKAJ UREDU,LAHKO PA SE TO OBRNE NIKOLI SE NE VE,NAUČEN SEM DELATI IN STOJIM TRDNO NA TLEH,NE MARAM PA LAŽI TO ME REVOLTIRA. NOBEN PREDSEDNIK OBČINSKIH ODBOROV V MOJI BLIŽINI NI NIČ DOBIL,LAHKO PA POVEM ,KAJ VSE SO DOBILI LDS POSLANCI ,KI SO BILI TAKRAT KO JE VLADAL LDS ,IZ MOJIH VOLILNIH OKRAJEV. NE POZNAM NOBENEGA SDS ČLOVEKA ,KI JE V STRAMKI IN SE JE OKORISTIL,ČE JIH TI POZNAŠ V LOKALNEM MERILU NA DAN Z BESEDO IN DOKAZI. LAŽI IN INSINUACIJE PA NE PRENESEM.
BETONSKI
27. 01. 2021 09.30
+1
JAZ TEH VREDNOT NE ZAGOVARJAM,POZNAM PA VELIKO TAKIH PODJETNIKOV ,KI SO VOLILI IN AGITIRALI ZA LDS SAMI PA SVOJIM DELAVCEM NISO PLAČEVALI TO PA POZNAM VSE OSTALO JE NAKLADANJE IN LAŽ.
yanay
27. 01. 2021 13.16
-1
Samo še tole: '...VEM V NULO KAKO FUNCINIRA SDS PODJETNIK...' Če si SDS podjetnik, potem imaš sedaj kar precej dela, kajne?
samuray1
26. 01. 2021 11.32
+1
Naša politična češ elita je kakor dvorani norček...
kor22
26. 01. 2021 10.03
+4
Niso totalitarni simboli prepovedani? Prisim ce si odstranite tisto komunistično zvezdo
zibertmi
26. 01. 2021 11.57
-1
potem odstrani tudi jajota ,ki je edini komunist.pa nacisti tudi niso dobrodošli,kot tudi njihovi simpatizerji ne.pa to ne samo pri nas
BETONSKI
26. 01. 2021 13.03
+4
SAJ KORDIŠ JE NACIST ,KER LAŽE O DRUGAČE MISLEČIH IN NE PUSTI SVOBODO GOVORA. VSAJ LAŽE NAJ NE.
BETONSKI
26. 01. 2021 13.05
+0
SDS SO PONOSNI NASLEDNIKI ZKS TAKO JE REKEL KOPRIVEC,JANŠA TEGA NI NIKOLI REKEL,KORDIŠ PA TISTO RDEČO ZVEZDO NOSI,ČE SE BI LETA 1991 BORIL ZA SVOBODNO SLOVENIJO BI VIDEL ,DA SO TANKI IN LETALA Z RDEČO ZVEZDO TOLKLI PO NAS,NIČ MU NI DO SLOVENIJE SMRKAVEC IM ŠE MLEKO OKOLI UST.
yanay
26. 01. 2021 13.10
+0
Kaj Svetlana Makarovič pravi o simboliki petokrake zvezde: "Zame ne pomeni Severne Koreje ali Udbe, ampak simbol svobode, enotnosti, bratstva, upora proti zlu, fašizmu, sovraštvu, proti ščuvanju ljudstva proti vsemu drugačnemu, kot so trenutno begunci. V središču ideje o rdeči zvezdi so svobodna družba, svoboda misli, svoboda izražanja, svoboda tiska!" Sam dodajam, če še ne veste, petokrako zvezdo ima ima v svojih zastavah 35 držav!
crazymoto
26. 01. 2021 14.32
-1
Kaj pa janezek pravi o drugače mislečih????
Joe Porkamotorka
26. 01. 2021 15.15
-1
vse te blodnje bodo ponovno popisane v novem remekdijelu Njega Edinega: Prividi inu prisluhi
Jaka_64
26. 01. 2021 16.40
-1
Prepotoval sem dosti ZDA in ljudje imajo na ćelni fasadi rdečo petokrako za srečo. Imam fotografije vsaj tridesetih hiš.
zibertmi
26. 01. 2021 16.59
+1
beton pa ti veš ,da so tanke nad nas poslali iz hrvaških kasarn,vaš jajo jih je pa tako hvalil,kako nam pomagajo,seveda v ozadju je bil dober in donosen posel.svojega je pa zelo slabo opravil.kot povelnik ,bi moral pripadnike TO namestit na katasterske točke naše države pa nebi imeli problemov s hrvati in mejo.pa čaja je imel dovolj.ljudje smo imeli orožje in municijo doma že dve leti pred osamosvojitvijo.se pravi časa za strategijo dovolj
BETONSKI
27. 01. 2021 14.19
+2
TANKI IN LETALA NA NJIH SO BILE PETEROKRAKE ZVEZDE SO 30 LET NAZAJ STRELJALI NA SLOVENCE,SEŽIGALI HIŠE IN METALI BOMBE PADLO JE 12 DOMOLJUBOV SLOVENIJE,NAJ SE POKAŽE PRED NJIHOVIMI OTROCI,KI SO IZGUBILI OČETA.
kor22
26. 01. 2021 10.02
+1
Ojoj jokice leve zopet zapuscajo in oni bi bli na oblasti haha
kor22
26. 01. 2021 09.55
-1
Aja kar jansa odgovarja po vase ni demokraticni in je krivicni in napadalno to da ga pa obsojajo pa povezujejo z kriminalci brez konkretnih dokazov pa je za vase ok. Levico je treba prepovedat v slo
crazymoto
26. 01. 2021 14.34
-1
kor... vsepovsod so dokazi!!! samo jajo je podkupil sodnike in tožilce...!
Jaka_64
26. 01. 2021 16.41
-2
Rabiš očala, če ne vidiš "dokazov". Še po TV so rolali spot s temi simpatičnimi fanti, ki so dobavitelj naše ugledne države.
1955123
26. 01. 2021 09.51
+4
Razumljivo,da ne morejo levičarji sestaviti vlade.Vsak ki ima vsaj malo pameti se s temi ljudmi res ne bo ukvarjal.To so zagovorniki delovanja ne pravne države.Lastnina ROG je znana in znana so njihova stališča.Levica ima ideje in metode levice iz L.45,očitna primerjava.
crazymoto
26. 01. 2021 09.46
-2
janezek kot mali otrok... če niso bila vprašanja kordiša na mestu... glede davko utajevalcev..pa naj sam janezek razloži od kod mu klinika v Avstraliji... Kaj se gre ta lopov??? Šerifa...??? on ne rabi nič odgovarjat... nič dokazovat... vsi drugi moramo pa vse... To pove samo eno!!! LOPOV JE PODKUPIL VSE PRISTOJNE.....!!!!
BETONSKI
26. 01. 2021 11.45
-1
TUDI TI RABIŠ PSIHIATRA. O ČEM TI GOVORIŠ,DENAR OD OROŽJA JE V ŽEP POSPRAVIL KUČAN.
zibertmi
26. 01. 2021 11.59
+1
a bejž no,kdo je bil obrambni minister.ko je sam povedal,da se je prodajalo hrvatom,klub prepovedi,samo ne ve v čem je bilo plačano
zibertmi
26. 01. 2021 12.02
+0
pa ,če nebi bilo kučana in drnovška bi mi imeli vojno tako dolgo kot v bosni.kalimero je samo zijale poleg prodajal.voskovodja pa tak,če bi bil kak strateg bi se TO postavila na katasterske meje slovenije,pa bi bil mir z mejo.samo človek je nesposoben ,vsepovsod same koristi,tudi od orožja.če smo ljudje lahko dve leti prej imeli orožje in municijo doma,bi lahko dorekli tudi kake druge zadeve dobre za državo in ne samo za svoj žep
NA LEVO ni OK
26. 01. 2021 12.51
+2
Še so idi-oti na tej zemlji, da verjamejo v kliniko, ki je ni.
BETONSKI
26. 01. 2021 13.08
-1
VSE JE KUČAN IN DR-HAL OKOLI DRNOVŠKA SPRAVILA V ŽEP.
yanay
26. 01. 2021 13.20
+2
Ja, res, če bi odločal Janez, bi danes po osamosvojitvi, mrtve šteli v stotinah. On nima tiste prave državniške modrosti, kjer je pametno storiti dva koraka nazaj, pregledati teren in potem napraviti vsako stopinjo posebej, da ne končaš v blatu. Janeza pa vidim kot buldožerja, ki se zažene v teren, ne glede na posledice. S posledicami se moramo potem soočati vsi ostali.
zibertmi
26. 01. 2021 16.24
+2
to je sds ljubiteljem težko razložit,ker nisi bili zraven in ne vedo po čem so bile hruške in kako smo ji obrali.vse je tako kot jim je jajo razložil
Zdravko Lajh 1
26. 01. 2021 09.43
-1
Izvoz v Avstralijo (komplet levice) bi bila elegantna rešitev, le da tudi tam ne želijo takšne delomrzne, zakajene ga..di.
Jaka_64
26. 01. 2021 16.46
Delomrzna je ta takozvana "desnica". Niti en član nima dneva delovne dobe. Ne vem, odkod ti podatek, da je proletariat delomrzen, saj se ja ve, da so takozvani "kapitalisti" tisti, ki izkoriščajo in so delomrzneži.
NA LEVO ni OK
26. 01. 2021 09.33
+2
A nimamo mi Slovenci svojega grba, kaj počne rdeča zvezda v parlamentu. Kordiš bi moral bit kaznovan, ker zanika naš grb in se šopiri z zvezdo ki je udbovski simbol. Prepoved vstopa v parlament takim nadutežem in neotesancem.
zibertmi
26. 01. 2021 12.16
+2
pv bi moral bit še vedno na dobu.on je edini,ki je hodil iz zapora na delo in to v parlament.edini,ki mu ni bilo potrebno dat dokazila,ker ga ne bi mogel,o nekaznovanju za pridobitev službe.edini,ki ga poštar ne najde,da mu vroči poziv na sodišče itd.on je edini ki nekam sodi
Jaka_64
26. 01. 2021 16.48
+1
Za poslanca bi bilo potrebno potrdilo o nekaznovanosti, tako, kot za čistilko v državnem zboru. A mi smo imeli celo primer, ko je hodil na delo v parlament pravnomočno obsojeni arestant. Kako malo je vreden tqa naš hram demokracije.
zibertmi
26. 01. 2021 16.59
+1
jodr
26. 01. 2021 09.28
+5
Upam, da je Levica za vedno zapustila Državni zbor.
NA LEVO ni OK
26. 01. 2021 09.25
+6
Bravo Janša, trda koža, odgovor pa trdi glavi.
zoran pušenjak
26. 01. 2021 09.17
+6
V trenutku je bila lepša bolj čista slika na TV ko so jo zapustili poslanci Levicepod prepovedanimi substancami
Skdesni
26. 01. 2021 09.01
+3
Upam da levičarji za vedno zapustijo DZ.
123soba
26. 01. 2021 08.54
+8
Takile kot Kordiš in podobni k morajo imat rdečo zvezdo na maski na gesihtu jih ja ne bi spustu sploh u parlament. Mularija bezobrazna
silva-d
26. 01. 2021 08.54
+1
ko odideš z delovnega mesta ni plačila,to je hujša kršitev na delovnem mestu,kaj če bi vsi delavci v gospodarstvu tako delali???kdo bi delal,niste bili izvoljeni da zapuščate delovnega mesta
Zdravko Lajh 1
26. 01. 2021 09.45
+1
Bravo. treba jim vzeti pol plače. Jaz bi tudi šel med službenim časom na burek in pivo, pa ne morem.
Jaka_64
26. 01. 2021 16.51
-1
Prvi, kateremu bi bilo potrebno vzeti plačo, je Janša. Po statistiki DZ je, ko je bil na mestu poslanca, imel najmanj prisotnosti na sejah. Po domače povedano, največ plavih.