Slovenija

Poslanci na tajnem glasovanju za člana Sodnega sveta potrdili le Novaka

Ljubljana, 23. 05. 2024 12.42 | Posodobljeno pred 23 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanci so na tajnem glasovanju izglasovali le enega novega člana Sodnega sveta, profesorja prava Marka Novaka. Preostali trije kandidati, ki jih je predlagala predsednica republike, odvetnica Tanja Bohl, pravnik Rajko Pirnat in notar Valter Vindiš, so ostali brez potrebne podpore. Kandidacijski postopek bodo zato ponovili.

V prvem krogu glasovanja je največ glasov prejel Marko Novak (28 od 40 veljavnih glasovnic). Tanja Bohl je prejela 11 glasov, Rajko Pirnat 13 in Valter Vindiš sedem glasov.

Ker je v prvem glasovanju le en kandidat prejel večino glasov poslancev, ki so oddali veljavne glasovnice, so opravili še drugi krog, v katerem so poslanci izbirali med Tanjo Bohl in Rajkom Pirnatom. Ker nihče ni dobil večine glasov poslancev, ki so oddali veljavne glasovnice, nista izvoljena za člana Sodnega člana.

Ker pri obeh glasovanjih niso bili izbrani trije člani Sodnega sveta, bodo kandidacijski postopek in postopek glasovanja na podlagi novega predloga kandidatur ponovili.

Sodišče
Sodišče FOTO: Shutterstock

Marka Novaka, ki že ima izkušnje z delom v Sodnem svetu, je predlagala Evropska pravna fakulteta Nove univerze v Novi Gorici. Od leta 2021 je profesor prava na fakulteti za menedžment in pravo v Ljubljani, od leta 2022 pa znanstveni svetnik, raziskovalec na Univerzi v Novi Gorici. Od leta 2015 do 2016 je bil podpredsednik Sodnega sveta, v obdobju 2016–2018 pa njegov predsednik.

Sodni svet sestavlja 11 članov. Pet jih na predlog predsednika republike DZ izvoli izmed univerzitetnih profesorjev prava, odvetnikov in drugih pravnikov, šest članov pa iz svojih vrst izvolijo sodniki, ki trajno opravljajo sodniško funkcijo.

Člani se izvolijo za dobo šestih let. Vsaka tri leta se izvolijo dva ali trije člani sodnega sveta, ki jih izvoli DZ, ter trije člani, ki jih izvolijo sodniki. Kandidat je izvoljen, če zanj glasuje večina poslancev, ki so oddali veljavne glasovnice.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je kandidatno listo za nove člane Sodnega sveta posredovala v državni zbor konec aprila. Predlagala je odvetnico Tanjo Bohl, pravnika Rajka Pirnata, notarja Valterja Vindiša in pravnika Marka Novaka.

Za zdaj še ni znano, kdo bodo trije sodniki, člani sodnega sveta, ki jih izmed sebe izvolijo sodniki. Volitve so prav tako danes.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
23. 05. 2024 13.06
+2
Tukaj je potrebno že enkrat povedati tem iz stare garde, da so glavni krivci za nastanek 60% sisitemske korupcije v sodstvu, tožilstvo, policiji in javni upravi. Zato je ptorebno sploh jih izločiti iz vseh funkcij in jim prepovedati kandidiranje. žAL JE TO GLAVNI PROBLEM KER NI IZVEDENA LUSTRACIJA IN POTEM S ENAM DOGAJAJO TAKŠNE ZGODBE, KOT JE TA.
frenk707
23. 05. 2024 13.14
+3
janševci so preprečili lustracijo, ker bi ostali brez funkcij. Lustracija je še vedno možna,.... ste janševci za?
Darko32
23. 05. 2024 13.39
+3
frenk707 POglej nisem JANŠEVEC in če greva na področje LUSTRACIJE so bili vsi sedaj oklicani levičarji proti. Žal vključno z SDS-ovci. To pa so nekateri zlroabili in sedaj se je na ta račun rabohotila korucija in kriminal v sodstvo, javni upravi in POLICIJi. Vidimo, da bi vsi radi višje plače in nihče nebi za nič odgovarjal. Zato pravim,d a so poslanci povsem na mestu glasovali in zavrnili vse kandidate. Potrebno bi bilo izvesti lustracijo in začeti pri sodnem svetu za vse člane. Potem za vse sodnike in jim sočasno pobrati trajne mandate. Prav tako za vse uradnike, kateri imajo pogodbe za nedoločen čas. Uvesti mandate in potem na podlagi ocene dela začeti z poštenim nagrajeanjem sodnikov. To, da en sodnik sodi in drugi njegov sodelavec pa nadzira njegovo delo je v čistem konfliktu interesov, kar beremo sedaj v raznih člankih. Zato bi bilo potrebno za sodni svet začeti izvajati lustracijo in dosledno.
frenk707
23. 05. 2024 17.14
+2
Prvi korak lustracije je narejen,.... Pirnat ni bil izvoljen, pacientov sodobnik, komunist in tihotapec.
E.Nigma
23. 05. 2024 18.04
-2
Brez protikandidatov imajo baje v Rusiji pa Koreji pa Kuba pa take ki nam jih mecete pod nos. Torej ti si proti jansizmu in fašizmu si pa za diktaturo