Slovenija

Poslanci o izrednih volitvah

Ljubljana, 15. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko so politične stranke večinoma zavrnile idejo o predčasnih parlamentarnih volitvah, smo preverjali ali bi poslanci pristali na razpustitev parlamenta in s tem tudi na to, da predčasno izgubijo poslanski mandat.

Partljič: Trenutno ni podpore za takšno potezo
Partljič: Trenutno ni podpore za takšno potezo FOTO:

Tone Partljič, poslanec LDS: "Mislim, da to ne more iti skozi, ker bi potem tudi vsi izgubili službe. Jaz, ki končujem svojo politično kariero in se bom umaknil v pokoj, bi s tega vidika to lahko tudi podprl, če bi se mi zdelo smiselno. Drugače pa pričakujem, da bi manj kot ena tretjina ta trenutek podprla tako na hitro prinešeno idejo."

Franc Pukšič, poslanec SDS: "Če bo naslednjo minuto glasovanje, bom z obema rokama stisnil na tipko, ki govori o razpustu parlamenta in seveda predčasnih volitvah."

Janez Kramberger, poslanec SLS: "V poslanski skupini SLS se o tem nismo pogovarjali. V tem trenutku mislim, da ne bi nihče podprl predčasnih volitev."

Hvalica: Poslanci poslušajo svoje šefe
Hvalica: Poslanci poslušajo svoje šefe FOTO:

Alojz Sok, poslanec NSi: "Sigurno je, da bodo neki poslanci izvoljeni, vsi pa ne. O tem ne razmišljam. Mi smo predlagali, da se pač poskuša razmisliti o ponovnih volitvah in da se karte na novo premešajo ne glede na posledice, ki nas čakajo."

Ivo Hvalica, nekdanji poslanec SDS: "Na tipko za predčasne volitve bi pritisnili samo tisti, ki so podvrženi ukazu svojega šefa. Teh pa je v parlamentu manj kot deset."

Obstajajo tudi različne teorije. Ena pravi, da je padel dogovor o tem, da bo Drnovšek kandidiral na predsedniških volitvah, zato je SDS spremenil strategijo ali pa, da gre za pripravo na rekonstrukcijo vlade z novimi partnerji. In kaj o teh teorijah menijo poslanci?

Jaša Zlobec, poslanec LDS: "To je stara zgodba. S to zgodbo se pravzaprav moramo vrniti na volitve leta 1992, kjer je Drnovšek vzel Janšo, čeprav je imel katastrofalen rezultat petih poslancev. Vzel ga je za obrambnega ministra z razumno predpostavko, da je bolje imeti Janšo pod kontrolo v vladi kot pa zunaj. Vendar ni nič pomagalo, saj se vsi spomnimo, da je potem izbruhnila afera z orožjem v Mariboru. Pretekle izkušnje so bile torej tako negativne, da je stvar smešna in popolnoma nerealna."

Branko Kelemina, poslanec SDS: "Stvar ni tako enostavna. Lahko se zgodijo tudi neki večji dogodki, ki jih vsi nekako pričakujemo. To je prav gotovo tudi priložnost za oblikovanje novih centrov moči, pa tudi preoblikovanja vlade kot takšne. Težko pa rečem, da se bo to zgodilo jutri."

Jakič: Izredne volitve le v izrednih razmerah
Jakič: Izredne volitve le v izrednih razmerah FOTO:

Janez Podobnik, poslanec SLS: "Istočasno bi se vprašal, ali obstaja kakšna država, kjer bi imeli v istem mesecu predsedniške, lokalne, državnozborske volitve, volitve v državni svet ter referendume. Potrebno je zelo odgovorno razmišljati, ko se predlaga predčasne volitve."

Roman Jakič, poslanec LDS: "Trenutno seveda ne obstajajo nobeni razlogi, da bi prišlo do izrednih volitev, ker država ni v izrednih razmerah in izredni situaciji. To je vprašanje, ki služi za druge politične igre."

Jožef Jerovšek, poslanec SDS: "Osebno menim, da je naša država in naša vlada v podobni situaciji kot je bila sosednja Hrvaška v zadnjih letih vladavine HDZ. Obstaja popolna paralela."

Danica Simšič, poslanka ZLSD: "Mislim, da je to skrajno politično sredstvo, ki v tem trenutku v nobenem primeru ni utemeljeno in ne pride v poštev."

Marko Diaci, poslanec SMS: "Zato dejansko zaenkrat očitno ni pogojev, vendar bi to naši stranki ustrezalo."

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA